Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 7. 2023,
16.25

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

Natisni članek

jezero Uživajmo poletje Uživajmo poletje Naj planinska koča kopanje

Nedelja, 16. 7. 2023, 16.25

9 mesecev, 2 tedna

Ali veste, zakaj je kopanje v visokogorskih jezerih strogo prepovedano?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88
jezero Ledvica | Kopanje v visokogorskih jezerih je zaradi izredno občutljivega ekosistema strogo prepovedano. Na fotografiji je jezero v Ledvicah, četrto jezero v Dolini triglavskih jezer, ki je največje in najgloblje jezero v tej dolini. V dolžino meri 300 metrov, široko je 120 in globoko do 15 metrov.  | Foto Aleš Zdešar (www.slovenia.info)

Kopanje v visokogorskih jezerih je zaradi izredno občutljivega ekosistema strogo prepovedano. Na fotografiji je jezero v Ledvicah, četrto jezero v Dolini triglavskih jezer, ki je največje in najgloblje jezero v tej dolini. V dolžino meri 300 metrov, široko je 120 in globoko do 15 metrov.

Foto: Aleš Zdešar (www.slovenia.info)

Čeprav bi se po naporni planinski turi v visokogorju, še posebej v teh vročih dneh, marsikomu prilegla ohladitev v visokogorskem jezeru, pa se je tej ideji bolje izogniti v velikem loku. Ne glede na to, kako vabljiva in prijetno ohlajena so, kopanje v njih je strogo prepovedano in kaznivo. Preverili smo, kaj se zgodi z jezersko vodo, če se odločimo za namakanje, in kakšna kazen nas bo doletela v primeru kršitve pravil.

Ste že glasovali za Naj planinsko kočo 2023!

V Sloveniji imamo 14 visokogorskih jezer. Glede na to, da vsa ležijo znotraj prvega varstvenega območja Triglavskega narodnega parka (TNP), tam veljajo posebna pravila, med drugim tudi to, da je kopanje, potapljanje, čolnarjenje in izvajanje druge rekreacijske dejavnosti v njih strogo prepovedano.

Krnsko jezero je največje slovensko visokogorsko jezero. V dolžino meri 390 m, široko je 150 m, globoko pa 17,5 metra.  | Foto: Alenka Teran Košir Krnsko jezero je največje slovensko visokogorsko jezero. V dolžino meri 390 m, široko je 150 m, globoko pa 17,5 metra. Foto: Alenka Teran Košir

Kljub temu, da v večini primerov informativnih tabel s prepovedmi ni tik ob jezeru, razen ob Krnskem, Dvojnem in Črnem jezeru, ampak so običajno zapisana na izhodiščih v območje TNP-ja, so obiskovalci s tem večinoma seznanjeni. 

Po Zakonu o Triglavskem narodnem parku je za takšno kršitev predpisana globa od 500 do 3.000 evrov za posameznika – 64. člen Zakona o TNP.

Zakaj je kopanje v visokogorskih jezerih sploh prepovedano?

Razlog v ozadju prepovedi kopanja je v tem, da so visokogorska jezera zaradi svoje majhnosti, slabše pretočnosti ter ekstremnih razmer, kot so nizke temperature, spremembe vodostaja in visokih temperatur poleti, izjemno občutljivi in ranljivi življenjski prostori, so nam povedali v Javnem zavodu TNP.

Članek o prepovedi kopanja v visokogorskih jezerih zaradi aktualnosti tematike obujamo iz arhiva. 

Zeleno jezero – ime izhaja iz alg, zaradi katerih je jezero obarvano zeleno – leži v Dolini triglavskih jezer. Jezero je veliko 100 metrov, široko 80 metrov in globoko 2 metra.  | Foto: Ana Kovač Zeleno jezero – ime izhaja iz alg, zaradi katerih je jezero obarvano zeleno – leži v Dolini triglavskih jezer. Jezero je veliko 100 metrov, široko 80 metrov in globoko 2 metra. Foto: Ana Kovač

"V njih živijo različne vrste alg, mikroskopski rakci in ličinke žuželk. Jezera so visoko v gorah dlje časa pokrita z ledom. Vse to so že zadostni razlogi, da kopanje ni dovoljeno. Poleg tega se s kopanjem v obliki potu sproščajo hranilne snovi, ki so glavni krivec slabšanja stanja jezer," pravijo v TNP-ju.

Kopalec ob vsakem kopanju prispeva približno en miligram fosfatov

Kopalec tako ob vsakem kopanju prispeva približno en miligram fosfatov, včasih pa zaidejo v jezero tudi produkti nekaterih drugih človekovih fizioloških procesov. Poleg tega pa se s telesa lahko spere kar precej krem in olj, ki nas varujejo pred soncem. S kopanjem oziroma z dostopom do vode pa vplivamo tudi na živi in neživi svet jezer z okolico, so nam zapisali v odgovoru.

Ravno zaradi napisanega pozivajo, da pred uresničitvijo želje po kopanju v visokogorskem jezeru pomislimo tudi na posledice, ki bi jih kopanje imelo na živi in neživi svet jezer.

V neposredni bližini Koče pri Triglavskih jezerih je Dvojno jezero, ki je najpogosteje žrtev kršenja pravil. | Foto: Ana Kovač V neposredni bližini Koče pri Triglavskih jezerih je Dvojno jezero, ki je najpogosteje žrtev kršenja pravil. Foto: Ana Kovač

Najvišje ležeča je trojica Kriških jezer (spodnje, srednje, zgornje), ki ležijo na Kriških podih.

Kot razkriva že ime, je najvišje ležeče jezero v Sloveniji Zgornje Kriško jezero, ki leži na nadmorski višini 2.158 metrov. Jezero leži pod Križem in Kriškim robom na Kriških podih in je večino leta prekrito s snegom in ledom. Jezero ima sto metrov premera in je okrogle oblike.

Zgornje Kriško jezero je najvišje ležeče jezero v Sloveniji. Nahaja se na nadmorski višini 2.158 metrov in leži pod Križem in Kriškim robom na Kriških podih in je večino leta prekrito s snegom in ledom. Jezero ima sto metrov premera in je okrogle oblike. | Foto: Jaka Lopatič Zgornje Kriško jezero je najvišje ležeče jezero v Sloveniji. Nahaja se na nadmorski višini 2.158 metrov in leži pod Križem in Kriškim robom na Kriških podih in je večino leta prekrito s snegom in ledom. Jezero ima sto metrov premera in je okrogle oblike. Foto: Jaka Lopatič

Potem so tu še Krnsko in Dupeljsko jezero, Jezero v Lužnici blizu Krna, Jezero na Planini pri Jezeru in sedem jezer v Dolini Triglavskih jezer, ki so v poletni sezoni še posebej oblegana.

V neposredni bližini Koče pri Triglavskih jezerih je Dvojno jezero, ki je najpogosteje žrtev kršenja pravil, približno uro zmerne hoje v smeri proti Prehodavcem boste našli Veliko jezero, zaradi svoje oblike znano tudi kot "ledvička".

Potem so tu še Jezero pod Vršacem, Rjavo jezero, Zeleno jezero, Mlaka pod Vršaki in Črno jezero, prav tako pogosta tarča kopanja željnih planincev.

V Javnem zavodu Triglavski narodni park se trudijo, da bi na pravila ravnanja opozarjali širše – z ozaveščanjem na terenu, z informacijami v informacijskih središčih, s publikacijami, prek spletnih orodij, pri dogodkih in delu z mladimi.

Preberite še:

morje, gugalnica
Trendi Fotogenične gugalnice na Jadranu za najboljše morske fotografije
Peca
Sportal Pohod na Peco, najvišji vrh v deželi kralja Matjaža in Tine Maze #video

 

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum
Sportal Brez podpore lokalne skupnosti projekta ne bi bilo mogoče izpeljati
Teichalm Hochlantsch
Sportal Pohod na Hochlantsch − v družbi kozorogov #video #foto
Roblekov dom
Sportal Planinske koče, ki letos obeležujejo prav posebno obletnico

 

Savinjske planine
Sportal Krožna pot po savinjskih planinah, ki je lahko še mnogo več #video

 

 

 

Ne spreglejte