Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 7. 2023,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča P AUTOMOBIL IMPORT D.O.O.

Video: Jan Lukanović

Natisni članek

gorsko kolesarstvo Gorsko kolesarjenje Rifter Naj planinska koča Peugeot e-Rifter advertorial

Ponedeljek, 10. 7. 2023, 7.00

2 meseca, 2 tedna

PRIKLOPI ZA NOVA DOŽIVETJA

Brez podpore lokalne skupnosti projekta ne bi bilo mogoče izpeljati

Vsebino omogoča P AUTOMOBIL IMPORT D.O.O.

Video: Jan Lukanović

Gorsko kolesarstvo je v Sloveniji vse bolj priljubljeno. S popularizacijo športne aktivnosti ter izboljšano dostopnostjo in infrastrukturo kolesarska scena doživlja pravi razcvet. Odpirajo se novi kolesarski parki in pumptracki, kjer lahko opazimo mlade obiskovalce. Tokrat smo se z električnim Rifterjem odpeljali proti novim doživetjem, kjer smo se družili z gonilno silo kolesarstva v Zagorski dolini Andražem Grumom, ki je glede prihodnosti kolesarstva v Sloveniji optimističen.

Z Andražem Grumom smo kolesarili po gorskokolesarskem parku Cilenca trails, ki je nastal na njegovo pobudo. Grum je predsednik Kolesarskega kluba Zagorska dolina in v Zagorju ob Savi kroji razvoj kolesarstva. Z gorskim kolesarjenjem se ukvarja od svojega petnajstega leta, pred tem je tudi rolkal. Splet okoliščin in ljubezen do kolesa so pripomogli, da je kolesarjenje danes ena njegovih največjih strasti. V uvodu je povedal, da se je na svojih začetkih pogosto srečeval z vprašanjem, kje je sploh legalno kolesariti. "Tako se je tudi porodila ideja o neki namenski kolesarski poti v Zasavski dolini."

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

Proti novim doživetjem z električnim Rifterjem

Z Andražem Grumom smo se odpeljali proti novim doživetjem z električnim Rifterjem, s katerim pri znamki ciljajo na kupce, ki želijo vozilo z ničelnim ogljičnim odtisom in veliko potujejo v naravo. E-rifter ni izgubil prav nič funkcioanlnosti, priročnosti in vsestranske uporabnosti, ki uporabniku omogoča tudi enostaven izlet s kolesom, saj je kolo mogoče naložiti v avtomobil kar skozi zadnja vrata. Cenili ga bodo predvsem aktivni posamezniki in velike družine. Pa tudi gorski kolesarji, ki jih je pri nas iz leta v leto več in s katerimi močno vez gradi tudi znamka Peugeot.

Rifter nagovarja ljudi z aktivnim življenjskim slogom in tudi širšo skupino uporabnikov, saj jih spomni na aktivno preživljanje prostega časa in spodbudi umik iz urbanega okolja v naravo, ki omogoča duševno sprostitev.

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

Brez skupnosti, ki te podpira, je takšen projekt težko izpeljati

"V Zagorju se je gorsko kolesarstvo začelo razvijati z izgradnjo pumptracka leta 2017. Naslednji korak je bila izgradnja trail parka, kjer kolesarji lahko nadgradijo svoje spretnosti v naravnem okolju," pove in doda, da so se pri izgradnji zgledovali po primerih iz tujine, predvsem Velike Britanije, kjer so trail parki brez sedežnic precej razviti. "Na srečo je v naši dolini dovolj kolesarskih navdušencev, ki smo se resno lotili projekta in je zadeva lahko gladko stekla."

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

"Nekih standardov, kakšen mora biti teren, ni. Mi smo se ozirali predvsem na to, da teren ni prestrm, da ni naravne erozije in da se na terenu da speljati ustrezne poti. Ko smo našli lokacijo, smo naredili terenski posnetek in GPS-sledi, ki so nam kasneje pomagale pri pridobivanju soglasij. Vnaprej smo si zamislili, kje bi lahko kakšna proga potekala. Prvi korak je bila potrditev lokacije in možnosti rekreacijske dejavnosti na tem področju ter soglasje Zavoda za gozdove Slovenije. Ko smo oboje imeli, smo takoj pričeli s pridobivanjem soglasij lastnikov zemljišč. Pri tem nam je pomagala tudi občina, tako da je celoten projekt stekel, kot smo si ga zamislili."

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

Po odprtju gorskokolesarskega parka Cilenca trails so bili s strani kolesarjev, lokalne skupnosti, občine in občanov ter posameznikov, ki uporabljajo ta hrib za rekreacijo, deležni izjemno pozitivnih odzivov. "Lokalna in krajevna skupnost, občina in župan Matjaž Švagan so nas podpirali ves čas gradnje."

Iz lastnih izkušenj svetuje tistim, ki bi radi zgradili gorskokolesarski park v svojem okolišu, da najprej okoli sebe naberejo nekaj srčnih ljudi, ki jih podoben projekt navdušuje. "Brez skupnosti je takšen projekt težko izpeljati."

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

Pred izgradnjo je treba pridobiti soglasja vseh udeležencev. Potem ko je trail enkrat zgrajen, dela na njem še zdaleč ni konec. Grum opiše, kako park Cilenca trails vzdržujejo vse leto: "Vzdrževanje in urejanje poti sta odvisna predvsem od vremenskih razmer. Največ dela opravimo spomladi pred neuradno novo sezono – takrat se sanira morebitne luknje in kanale, nastale zaradi vode, spiha se listje, po potrebi odstrani kakšno vejo. Tudi jeseni je nekoliko več dela zaradi listja na progi." Vzdrževanje prog deluje na prostovoljni bazi članov Kolesarskega kluba Zagorska dolina in drugih podpornikov.

Mladi napovedujejo svetlo prihodnost kolesarstvu

Gorskokolesarski park Cilenca trails trenutno obsega pet prog različnih težavnostnih stopenj in dolžin od približno kilometra do kilometra in pol. Njihova najbolj znana proga, imenovana Flow, je primerna tudi za popolne začetnike in tiste, ki nimajo polno vzmetenega kolesa. "Tisti, ki si želi na novo preizkusiti gorsko kolesarstvo, lahko začne tukaj, saj mu proga prikaže vse gorskokolesarske čare," razloži Grum.

Na progah srečuje posameznike vseh starosti. "Največ je mladih, starih med deset in 18 let, kar je zelo obetajoče za gorsko kolesarstvo v Zagorski dolini."

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

"Moj nasvet nekomu, ki želi začeti z gorskim kolesarstvom, bi bil, naj poišče kolesarsko skupnost v okolici, se pridruži lokalnemu društvu, gre morda na kakšen tečaj, kjer bo spoznal osnove gorskega kolesarstva. S pridobljenim znanjem bo lahko začel odkrivati ta šport in se nad njim navduševati."

Kljubovanje izzivom turizma v Zagorski dolini

Andraž Grum je bil pri izgradnji parka Cilenca trails prisoten od začetka in je še danes aktivno vključen tako v vzdrževanje kot tudi v organizacijo tečajev in dogodkov v parku. "Aprila smo že drugo leto zapored organizirali dirko slovenskega pokala v disciplini enduro, imenovano SloEnduro. Po lanskoletni prvi izvedbi enodnevne smo se letos odločili za dvodnevno dirko, ki je privabila kar 214 tekmovalcev iz sedmih držav."

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

S podobnimi dogodki skušajo kljubovati izzivom turizma v Zagorski dolini, s katerimi se ukvarjajo že kar nekaj časa. "Zato smo tudi park zasnovali na način, da bi pritegnil čim več obiskovalcev tudi izven meja naše regije. V teh dveh letih, odkar je park odprt, nam je to tudi uspelo, saj na progah opažamo obiskovalce iz Avstrije, Madžarske in tudi od drugod. Kolesarki park je v tem času postal del zasavske turistične ponudbe in je dobro prepoznan med ljubitelji gorskega kolesarstva."

Del slovenske turnokolesarske poti dopolnjuje turistično ponudbo Zagorja

Skozi zagorsko občino poteka tudi del slovenske turnokolesarske poti, ki se začne na Čemšeniški planini in poteka preko Svete Planine, Mrzlice, Kala in naprej proti Hrastniku. "Tujega gosta bi zagotovo odpeljal na ta del turnokolesarske poti, ki poteka skozi našo regijo, saj se ponaša s čudovitimi razgledi na celo dolino. Če še ne bi bil dovolj utrujen, pa vsekakor še na Cilenca trails."

"Jaz se sicer najraje s kolesom odpravim na Cilenco, če sem malo lokalni patriot (op. a. smeh), pa tudi na podobne gorskokolesarske parke po Sloveniji, v Celje, Kočevje, na Golovec. Od časa do časa pa se odpravim tudi v tujino, kjer je malo več višincev in so nekoliko bolj gorske razmere, kot so tukaj pri nas."

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

Takrat je dobro imeti avtomobil, v katerega lahko pospraviš vso kolesarsko opremo in je po potrebi lahko tudi mobilni kolesarki servis. Peugeot Rifter je avto, ki zadovolji vsakega športnega navdušenca. S tem se strinja tudi sogovornik: "Ta vsestranski vozniški partner je popolna izbira za vse, ki iščejo prostorno vozilo, ki bo kos vsaki avanturi. Ne glede na to, ali se odpravljajo na kolesarsko turo ali potrebujejo udobno prenočišče na poti, Rifter ve, kako poskrbeti za vse potrebe kolesarjev." Poleg izjemne prostornosti ima električni Rifter še eno prednost: "Tako kot kolesarji z lastnim pogonom delujemo trajnostno, tudi električni Rifter prispeva k varovanju okolja in zmanjšanju emisij. Rifter je idealen sopotnik za vse športne podvige!"

Fotogalerija
1 / 4

Želite preizkusiti električnega Rifterja? Rezervirajte testno vožnjo!

Sobivanje različnih skupnosti je mogoče na vseh poteh

Pri gorskem kolesarjenju je pomemben tudi bonton, od tega, da naravo za sabo puščamo takšno, kot smo jo dobili, pa do tega, da se med srečanjem umaknemo pohodnikom. Grum odsvetuje dirkanje po gorskih ali planinskih poteh, predvsem zaradi naletov. "Nikoli namreč ne veš, kaj te čaka za ovinkom. Tudi tereni niso primerni za neke visoke hitrosti, saj se hitro zgodi, da zaviješ izven proge in lahko pride tudi do padca." Tudi zaradi tega so trail parki vedno bolj priljubljeni, proge so namenske, malo širše in bolj očiščene, omogočene so tudi izletne cone, tako da je vožnja po njih varnejša kot v hribih.

Peugeot Rifter, Cilenca trails Zagorje, Andraž Grum | Foto: Žiga Krančan Foto: Žiga Krančan

Sogovornik poudari, da je nujno omogočanje sobivanja različnih skupnosti, ki edino vodi do tega, da lahko vsi uporabljamo prostor, ki ga imamo na voljo. "Mislim, da kolesarji in pohodniki lahko sobivamo skorajda na vseh poteh. Osebno se raje izognem tistim res obljudenim. A mislim, da je z nekim osnovnim bontonom in etiko v našem sredogorju mogoče sobivati," sklene.

Peugeot Rifter, trail park Celje, David Ropotar
Sportal Inženir strojništva iz Celja, ki išče popolno "pošrek" linijo
Golovec trails
Sportal Nebeški užitki nad Ljubljano
Ne spreglejte