Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
19.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

Ljubljanski maraton Anamarija Lampič Anamarija Lampič Aleš Mušič

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 19.10

5 let, 6 mesecev

VOLKSWAGEN LJUBLJANSKI MARATON: ANKETA

Maratoni zanje (za zdaj še) ne pridejo v poštev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85
kolaž ljubljanski maraton | Besedo o teku imajo Aleš Mušič, Anamarija Lampič in Blaž Mesiček. | Foto Sportida

Besedo o teku imajo Aleš Mušič, Anamarija Lampič in Blaž Mesiček.

Foto: Sportida

Zadnji oktobrski konec tedna bodo ljubljanske ulice spet zavzeli tekači. Na 23. Ljubljanskem maratonu bodo tekli tako najmlajši kot nekatere izkušene in nepogrešljive stalnice slovenskega tekaškega praznika. Ali so kdaj sami del rekreativnih tekaških prireditev in kako sploh gledajo na tek, smo vprašali smučarsko tekačico Anamarijo Lampič, hokejista Aleša Mušiča in košarkarja Blaža Mesička.

anketa maraton
Sportal Za Ilko odsvetovano, za Filipa nujno zlo

Anamarija Lampič | Foto: Sportida Foto: Sportida

Smučarska tekačica Anamarija Lampič ne spada v skupino športnikov, ki do teka čutijo odpor. Ravno nasprotno. Tek ima v genih (njen oče Janez Lampič, olimpijec, se je večkrat udeležil ljubljanskega maratona, kjer je pretekel tudi kraljevsko razdaljo) in je sestavni del smučarskega teka, športne panoge, ki se ji uspešno posveča že od malih nog.

"Že od majhnega rada tečem, poleg tega je tek tudi sestavni del našega treninga. Veliko pretečemo, samo običajno to počnemo v bolj počasnem ritmu," je povedala svetlolasa športnica iz okolice Vodic, ki je na letošnjem Triglav teku na Brdu pri Kranju, ki se ga je udeležila glavnina ženske nordijske reprezentance, osvojila odlično 5. mesto.

"Edina težava je v tem, da so takšne prireditve speljane po asfaltni podlagi, ki mi ne ustreza. Raje tečem po gozdu in po makadamu," pravi Lampičeva, ki se redno udeležuje tudi maratona Treh src v Radencih (letos je tam pretekla mali maraton), večkrat je nastopila tudi na teku trojk, medtem ko se na Ljubljanskem maratonu zaradi bližine začetka zimske sezone še ni preizkusila.

"Tekaške prireditve izkoristimo tudi kot trening," je dejala 23-letna smučarska tekačica, ki jo februarja letos čaka vrhunec sezone s svetovnim prvenstvom v Seefeldu na avstrijskem Tirolskem.

Nova sezona je tik pred vrati. Ta konec tedna odhaja na višinske priprave v italijanski Livigno, 11. novembra pa bo z reprezentanco odpotovala v Skandinavijo, kjer jo čaka uvod v novo sezono.

"Veselim se začetka. Vse poletje smo garali za to in zdaj je čas, da preverimo, kje smo in kje je konkurenca. Komaj čakam!"

Ljubljanski maraton reševanje
Sportal Vprašanje zdravnice, ki da misliti: Zakaj ljudje za avto skrbijo bolj kot zase?

Več intervalov kot daljših razdalj

Drugačna je zgodba pri kapetanu HK SŽ Olimpija in dolgoletnemu hokejskemu reprezentantu Alešu Mušiču, ki je za razliko od Lampičeve že dobra dva meseca v tekmovalnem pogonu in čigar šport zahteva drugačno pripravo.

Pri hokeju pridejo bolj v poštev krajši intervali kot daljše razdalje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Pri hokeju pridejo bolj v poštev krajši intervali kot daljše razdalje. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Poleti med pripravami, ko se pripravljam na sezono, tudi tečem, med sezono pa ni nekih dolgih tekaških razdalj. Naš šport namreč ni tak, da bi morali veliko teči, so druge stvari bolj pomembne. Je pa res, da se med poletnimi pripravami ne izognemo teku. V hokeju se bolj posvečamo kratkim šprintom, hitrim izmenjavam gor in dol, intervalom, kot pa da bi se odpravili na deset ali več kilometrov dolg tek," pravi 36-letni hokejist, ki v zadnjem času raje kot tek izbere kolo.

"Tek je za rekreacijo sicer super, dela velik del telesa, tako da je dobro, če greš dvakrat na teden na kakšen tek, na primer na Rožnik, da pljuča še malo zadihajo. Včasih mi je bil bolj všeč kot kolo, zadnja leta pa se raje usedem na specialko. Ni mi muka odteči nekaj kilometrov, a prav tako mi ni prav v veselje, da bi šel skoraj vsak dan na enourni tek."

Rekreativne tekaške prireditve vsaj za zdaj zanj ne pridejo v poštev: "O tem, da bi sploh šel na kakšno rekreativno prireditev, nisem razmišljal. Tudi tega, da bi tekel in tekel več ur, ni med mojimi cilji. Je pa tako, da se v življenju stvari v glavi lahko hitro spremenijo, tako da se pa morda kdaj res odpravim na maraton."

Branko Gradišnik
Sportal Ima štiri otroke, štiri "praotroke", pa še nekaj ga navdaja z očetovskim ponosom #intervju

Mesiček pred sezono teče veliko

Med tistimi, ki jim tek ni najljubši, je košarkar Petrola Olimpije Blaž Mesiček. "Vsekakor ga nimam preveč rad, ampak je osnova za vsak šport. Mislim, da morajo biti športniki tekaško dobro pripravljeni. Zelo pomemben je," razmišlja 21-letnik, ki se na tek največkrat odpravi, ko ni v tekmovalnem pogonu.

"V času, ko ni sezone, tečem kar veliko. Tekaško želim biti čim bolj pripravljen, da vstopim v novo sezono čim bolj zdrav." | Foto: Sportida "V času, ko ni sezone, tečem kar veliko. Tekaško želim biti čim bolj pripravljen, da vstopim v novo sezono čim bolj zdrav." Foto: Sportida

"V času, ko ni sezone, tečem kar veliko. Tekaško želim biti čim bolj pripravljen, da vstopim v novo sezono čim bolj zdrav."

O daljših razdaljah, tudi maratonski, za zdaj še ne razmišlja, ta bo morda prišel na vrsto, potem ko bo kariera profesionalnega košarkarja že za njim. "Morda po končani karieri. V času profesionalne kariere je težko najti čas za tovrstne stvari."

Preberite še:

Ljubljanski maraton
Sportal Ljubljana se vse bolj uveljavlja med najboljšimi na svetu
Berislav Devčič
Sportal Hrvat, ki zadnjo nedeljo v oktobru že 22 let preživlja v Ljubljani
Eliud Kipchoge
Sportal Skrivnosti moža, ki premika meje (ne)mogočega
Nataša Gorenc
Sportal Trenerka Nataša Gorenc: Kos obleke lepše stoji na natreniranem, oblikovanem telesu
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ali bodo tekači in navijači na ljubljanskem maratonu na boljšem, če ta postane zlat?
tek, dež
Sportal Ne ustrašite se slabega vremena, pojdite na štart
tek, šport, rekreacija
Sportal Je 42-kilometrska razdalja sploh zdrava?

 

 

Ne spreglejte