Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
14. 10. 2018,
11.39

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

Natisni članek

Nataša Gorenc trening Ljubljanski maraton oprema nasvet

Nedelja, 14. 10. 2018, 11.39

5 let, 6 mesecev

Trenerka Nataša Gorenc: Kos obleke lepše stoji na natreniranem, oblikovanem telesu

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

Nataša Gorenc | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ko gre za gibanje, so del motivacije včasih nova oprava, usklajeni in lepi modni kosi, ki še bolj spodbudijo h gibanju. A motivacija mora biti predvsem notranja, poudarja osebna trenerka Nataša Gorenc, čeprav je nagrada v obliki nove opreme, ko zastavljeni cilj že dosežemo, dodatna spodbuda.

Marsikdo si v želji, da bi bil bolj motiviran za rekreacijo, kupi novo opremo. Tudi za ljubljanski maraton, ki se bo letos odvijal 28. oktobra, saj gre za poseben dogodek, na katerega so se številni pripravljali večji del leta.

S takšno motivacijo sicer ni nič narobe, pravi osebna trenerka Nataša Gorenc, a meni, da se moramo gibanja najprej lotiti zaradi drugih, pomembnejših razlogov.

Nataša Gorenc
Trendi Takšen trening v naravi priporoča Nataša Gorenc #video

"Če nas bodo vodili višji cilji, kot so zdravje, dobro počutje, večja storilnost, potem bo redno gibanje postalo nekaj, brez česar več ne bomo znali živeti. Zato je za dolgoročne rezultate in vztrajanje tudi takrat, ko stvari ne bodo lahke in ko motivacije ni od nikoder, treba pobrskati globlje vase. Tudi trenerji moramo poudarjati dobre učinke redne vadbe in jih predstavljati ljudem."

Nataša Gorenc | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nova oprema je dober začetni motiv

Trenerka, ki je motivirala tudi tekmovalce resničnostnega šova The Biggest Loser Slovenija, pa ob tem dodaja, da je lahko nova oprema ali že en sam nov kos telovadne oprave dober motiv, da nas spravi v pogon.

"Samo akcija nas bo spravila v nadaljnjo akcijo. In če je za nekoga to kos lepe opreme, potem je to čisto okej. Težava je, če je to edina spodbuda, zatakne se takrat, ko je treba vztrajati, ko se nam ne da. Ne moreš pa si stalno kupovati novih stvari, da te zmotivirajo (smeh, op. p.)."

Vendar pa Nataša dvomi o tem, da bi takšna motivacija dolgoročno zdržala. "Tu pa lahko nastane težava," pravi. "Ker ljudje prevečkrat vidijo samo 'sladkorčke', ki bi morali biti bolj nagrada za že nekaj doseženega, opravljenega."

Bolj razumem to, da se z dobrim kosom opreme nagradiš, ko prideš do zastavljenega cilja, kot so želena forma, premagan hrib, rezultat na teku, ne pa že na začetku oziroma kot izgovor, češ, če bom imel te superge, pa začnem. Za to, da greš na sprehod oziroma hodit po stopnicah, so za začetek dobre vsake superge. Ne, ni treba čakati na idealno opremo!

Nataša Gorenc
Trendi "Ko delaš z ljudmi, ki morajo veliko shujšati, moraš biti malo diktator" #intervju

Ljudje, ki se veliko gibajo, so videti bolje

Trenerka opaža, da je tudi pri opravah za treninge tako kot na drugih področjih, ko pride do mode: ženske prednjačijo. A moški ne zaostajajo, ugotavlja. "Tudi moški so zelo urejeni in skladno oblečeni v fitnes centrih, na teku. Dobra in lepa športna oprema je postala dosegljiva skoraj za vsak žep."

Prav tako imajo ljudje, ki se veliko gibajo, boljšo samopodobo, tudi v resnici so videti bolje. Roko na srce, tudi kos obleke lepše stoji na natreniranem, oblikovanem telesu.

Nataša Gorenc - vaje za roke | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"V lepih kompletkih se lahko samo raztegujem"

A Nataši na primer nova oprema ne igra nobene vloge, saj je ugotovila, da najboljše treninge opravi v malce zdelanih kosih, razlaga. "To mi da tisti občutek, ki ga potrebujem na treningu, da se borim, potim, skačem ... Tak prvinski občutek gibanja! Takrat naredim najboljši trening! Gre za stvari, v katerih se dobro počutim in niso nove. Torej občutek največ šteje!"

"To pomeni, superge, ki so uležane po moji nogi, da me kaj ne žuli ... Prav tako črne pajkice, ki so ravno prav udobne, preprost top ali oprijeta majica, ki zadrži znoj in mi ne opleta naokoli. Najbolj preprosto. V prelepih kompletkih se lahko res samo raztegujem ali slikam (smeh, op. p.)."

Nataša Gorenc - vaje za roke | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pri nakupu najprej preverite material

Ko pa se lotimo kupovanja nove opreme, je največ pozornosti treba nameniti materialu, svetuje Nataša. "Ni najbolj fajn, ko se vam sredi treninga strgajo pajkice po celi dolžini šiva in morate zato prekiniti vadbo. Na srečo sedaj obstajajo trpežni materiali, ki so zelo funkcionalni in tudi lepi, dosegljivi za skoraj vse. Tako se v dobrih materialih tudi dobro počutimo, saj dihajo in gibajo z nami."

In prav pajkice so po Natašinem mnenju - poleg superg, seveda - najpomembnejši kos, ki mora biti na maratonu brezhiben. "Noge morajo biti pri teku lepo ogrete," razlaga. "Sploh na ljubljanskem maratonu je lahko že kar hladno, tako da poskrbite za pajkice, v katerih vas ne bo zeblo."

Preverite tudi:

Shona Vertue
Trendi Nekdanja trenerka Davida Beckhama: Ženske počnejo te tri napake
ženska, vadba
Trendi Zakaj moški hujšajo lažje in hitreje kot ženske?
Ne spreglejte