Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2018,
11.45

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Tekaške dileme Ljubljanski maraton

Petek, 12. 10. 2018, 11.45

5 let, 6 mesecev

LJUBLJANSKI MARATON - KAJ JE DOBRO VEDETI? (8)

Ne ustrašite se slabega vremena, pojdite na štart

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
tek, dež | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Konec meseca je na sporedu ljubljanski maraton, največji tekaški dogodek v Sloveniji. Od zadnjih 22 izvedb so imeli tekači kar 15-krat sončno vreme. Bile so tudi izvedbe, ko je bilo hladno, nekajkrat pa je tekače močil dež.

Marsikateri tekač se "ustraši" slabega vremena in raje ostane doma, kot da bi se podal na štart teka. S tem pa je lahko zavržen ves trud in priprave na tek. Konec koncev je vreme za vse enako. Tudi v tem primeru je pomemben trening v vseh vremenskih razmerah in s tem si boste pridobili še kako dragocene izkušnje.

Če ste trenirali v dežju ...

Podobnega mnenja je izkušeni tekač Tadej Kaluža. "To je stvar vsakega posameznika. Eni so bolj, drugi manj trpežni, nekateri so tudi bolj previdni kot drugi. Sam pravim, da če si navajen trenirati v dežju in mrazu … Dobro, ne govorim v primeru, če pada toča ali kaj podobnega, potem res ni zdravo iti. Torej če smo trenirali v dežju oziroma ne glede na vremenske razmere, potem boste brez težav v slabem vremenu tekli tudi na tekmi."

tek, dež | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Včasih je treba malo stisniti zobe

"Če ste navajeni teči samo v lepem vremenu, potem se bo takšen tekač hitro odločil, da ne bo šel na tekmo. Zato priporočam, da se gre na tekaško progo v vsakem vremenu. Ampak kot sem že rekel, je to stvar vsakega posameznika. Če ni ekstremnih razmer, potem gremo lahko na tek. Včasih moramo tudi malo zobe stisniti. Seveda se je treba obleči vremenu primerno," opozarja Kaluža.

Do začetka ljubljanskega maratona bomo na Sportalu objavljali veliko informacij in nasvetov, ki bodo ljubiteljem teka prišli prav. Pri nasvetih nam bodo pomagali osebni trener Gašper Predanič, nutricionistka Mojca Cepuš in tekač Tadej Kaluža.
Ne spreglejte