Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
14. 5. 2019,
20.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

Natisni članek

Andrej Hauptman Grega Bole Kristijan Koren Jan Polanc Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia

Torek, 14. 5. 2019, 20.00

4 leta, 11 mesecev

Slovenci o Primožu Rogliču

Zaradi Rogliča zdaj razmišljajo, zakaj so prišli v Italijo #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00
Primož Roglič | Primož Roglič je na začetku Gira v središču pozornosti. | Foto Giro/LaPresse

Primož Roglič je na začetku Gira v središču pozornosti.

Foto: Giro/LaPresse

Prestižna Dirka po Italiji je vse od sobote, ko je blestel na prologu, v znamenju Primoža Rogliča, ki kolesari v rožnati majica vodilnega. "Naredil je veliko za slovensko kolesarstvo," poudarjajo slovenski kolesarji in stroka.

Ko je Primož Roglič leta 2013 prestopil v vrste Adrie Mobila in se po skakalni epizodi podal v kolesarski svet, si verjetno nihče v Sloveniji ni predstavljal, da bomo videli takšen razcvet.

Celo Primož bi se takrat takim napovedim pošteno smejal, saj je bil še popoln zelenec. Imel je le dobre predispozicije, veliko razredov kolesarske šole pa je zamudil. Hitro se je učil, predvsem pa z vnemo in zagnanostjo prišel med največje v svetu kolesarstva.

Juan Sebastian Molano
Sportal Polančeva ekipa suspendirala Molana in ga poslala z Gira

Jan Polanc o Primožu Rogliču

Pet zmag na zadnjih šestih etapnih dirkah

Andrej Hauptman | Foto: Jaka Lopatič Foto: Jaka Lopatič "Primož iz leta v leto preseneča. To, kakšen talent je, že vsi vemo. Že s četrtim mestom na lanskem Touru je pokazal, da je treba zelo računati nanj. Lani je šel na Tour kot pomočnik, letos je na Giru vodja. Morali bomo počakati dobre tri tedne, da bomo videli, kakšna bo končna uvrstitev," pravi selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman, ki na Giru opravlja vlogo športnega direktorja pri ekipi UAE Emirates. Ali se bo iz te zgodbe izcimilo kaj več, bo znano v bližnji prihodnosti.

Roglič je prišel na Giro z velikimi pričakovanji. Na zadnjih šestih etapnih dirkah je kar petkrat zmagal, le lani na Touru je bil četrti. Drugič v karieri je osvojil tudi dirko Po Sloveniji. Prav ta je bila leta 2015 zanj odskočna deska za tujino, saj je na slovenskih tleh presenetljivo pokoril vse konkurente.

S sobotnim prologom na Dirki po Italiji je pognal vsem tekmecem strah v kosti, saj jih je deklasiral. Drugega Simona Yatesa (Mitchelton-Scott) je prehitel za kar 19 sekund, in to na 8,2 kilometra dolgi trasi po Bologni. Nato je še v torkovi etapi z junaško vožnjo pridobil še dodatnih 16 sekund in je zdaj že pri 35 sekundah prednosti.

Primož Roglič
Sportal Hvale šefa, ki Rogliču morajo prijati #video

"Če je kdo mislil, da bo lažje zmagati na Giru, zdaj razmišlja, zakaj ni šel na Tour ali Vuelto"

Jan Polanc | Foto: Jaka Lopatič Foto: Jaka Lopatič "Kot smo videli že v Romandiji, ima Primož velike možnosti, da osvoji Giro. Na prologu je pokazal, da je v odlični formi. Sicer nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, a tako dober, kot je zdaj, še ni bil. Tekmeci bodo imeli z njim težave. Če je kdo mislil, da bo lažje zmagati na letošnjem Giru, zdaj razmišlja, da bi bilo bolje, če bi šel na Tour ali Vuelto. Primož si je za cilj zadal skupno zmago. Za slovensko kolesarstvo bi bilo super, če bi mu to uspelo. Nasploh za svetovno kolesarstvo, da ima država, kot je Slovenija, tekmovalca, ki lahko resno kandidira za zmago na največjih dirkah," je dosežek Rogliča pohvalil Jan Polanc, ki na Giru kolesari v dresu ekipe UAE Emirates.

Čeprav Rogliču privoščita veliko zmago na Giru, pa bosta dva slovenska predstavnika pri Bahrain Meridi delala za svojega kapetana Vincenza Nibalija. Kristijan Koren in Grega Bole sta prišla v Italijo z jasnim ciljem, da spremljata italijanskega zvezdnika, mu na trasi pomagata prehiteti vse tekmece in tretjič v karieri osvojiti Giro.

Fernando Gaviria
Sportal Roglič ostaja v majici vodilnega, etapna zmaga po diskvalifikaciji Kolumbijcu

"Primož je velik favorit"

"Na vseh dirkah, na katerih je vozil in dosegel rezultat, je naredil veliko za slovensko kolesarstvo. Da je res talent za velike dosežke, smo lahko videli tudi pred Girom. Že podatek, da je bilo toliko novinarjev na štartu Gira, pove vse. Za kolesarstvo v Sloveniji je to velik plus. Primož je velik favorit. V naši ekipi mu bo načrte poskušal prekrižati Nibali, ki ni bil še nikoli tako dobro pripravljen pred tritedensko dirko. Nibali pravi, da še ni zares dober in da bo zadnji teden. Še 14 dni bo treba tako zelo garati," pa je Rogličeve dosežke pohvalil Koren. Tega bomo junija morda videli na slovenskih tleh, če ga bodo uvrstili v ekipo za dirko Po Sloveniji. Zanj je namreč pravi magnet etapa od Nove Gorice do Ajdovščine, torej v krajih, od koder prihaja.

Primož Roglič
Sportal Roglič spoznal italijansko legendo z razlogom? #video
Sportal Primož Roglič prvi dan Gira oblekel rožnato majico!
Fausto Coppi
Sportal Giro, dirka čustev in epskega italijanskega rivalstva
Sportal Nora vožnja Primoža Rogliča za uresničitev sanj #video
Ne spreglejte