Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2024,
10.40

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,28

Natisni članek

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 10.40

2 meseca, 4 tedne

Novinarska konferenca Jonasa Vingegaarda

Vingegaard vrača žogico: Ni šlo za to, da nimam "jajc", ampak za pametno dirkanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,28
Jonas Vingegaard | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

"Počutim se, kot da moja forma raste, zelo dobro se počutim. Vse bolje mi gre. Sem na visoki ravni, veliko višji, kot sem glede na to, da sem opravil samo mesec dni in pol priprav, kadarkoli pričakoval," je bil Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) optimistično razpoložen na novinarski konferenci na prizorišču 111. izvedbe Dirke po Franciji. Danec, ki je dobil zadnji dve izvedbi Toura, je po devetih etapah na tretjem mestu, za vodilnim Tadejem Pogačarjem in zaostaja minuto in 15 sekund. Odzval se je tudi na kritiko Remca Evenepoela, ki je po nedeljski etapi Vingegaarda spodbodel, da nima "jajc".

Na Dirki po Franciji imajo kolesarji danes prost dan. Prost dan le v smislu, da na sporedu ni etape, imajo pa še vedno na programu medijske obveznosti. Od velike četverice je prvi pred mikrofone stopil zmagovalec zadnjih dveh Tourov Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike), ki je že v drugi etapi pokazal, da so poškodbe z Dirke po Baskiji v začetku aprila pozabljene in da je v izjemni formi.

Danec, ki je dobil zadnji dve izvedbi Toura, v skupnem seštevku dirke zaseda visoko tretje mesto. Za vodilnim Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates) zaostaja minuto in 15 sekund. Glede na njegove reakcije v deveti etapi, ki jo je začinilo kar 14 makadamskih odsekov, je v očeh nizozemske ekipe Pogačar edini pravi tekmec za zmago na Touru, čeprav je tudi Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe), ki za nekdanjim moštvenim kolegom zaostaja samo 21 sekund, še vedno v igri za končno zmago na Touru.

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Čutim, da sem v vse boljši formi," je razkril Vingegaard, prvih devet dni na Touru pa opisal kot "relativno lahek uvodni teden". Na vprašanje enega od novinarjev, koliko potem lahko v primerjavi s Pogačarjem izgubi v zadnjem tednu, ko si bodo težke gorske etape sledile ena za drugo, pa je bil precej nedorečen. "Lani sem v dveh dneh pridobil sedem minut. Za zdaj ne vemo, kako se bom počutil v tretjem tednu, bomo videli dan za dnem. Lani sem zaupal našemu načrtu, ki je deloval, zaupam mu tudi letos."

Del načrta ekipe Visma je bil tudi, da Vingegaard v nedeljski etapi ne izgublja nepotrebne energije, zato je ta v trenutku, ko sta Pogačar in Remco Evenepoel napadla, ubral obrambno taktiko. Pridružil se je Slovencu in Belgijcu, ni pa menjal, da bi si privozili večjo prednost pred tekmeci.

Evenepoel je pozneje medijem dejal, da si je včasih treba upati dirkati z "jajci", ki da jih Danec v nedeljo očitno ni imel. "Če bi z njima vozil sedemdeset kilometrov in bi se me potem v zadnjih kilometrih otresla, kar se je tudi zgodilo, potem bi bilo mojega Toura lahko konec," je odgovoril Vingegaard in Evenepoelu vrnil žogico: "Torej ni šlo za pomanjkanje 'jajc', ampak za pametno dirkanje."

Tudi Pogačar je včeraj v izjavi izpostavil svoje opažanje, da Vingegaard očitno samo njega vidi kot tekmeca, pozablja pa na preostale kolesarje v prvi deseterici. "Ni res, da imam Pogačarja za edinega konkurenta. Vsi v prvi deseterici so moji tekmeci. Včeraj pač nismo želeli izgubljati časa. Mogoče drugi ljudje ne razumejo naše taktike, a to je njihova težava," je še dejal Vingegaard

Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) ima novinarsko konferenco predvideno za 15. uro. Pogačar bo pred novinarje stopil ob 16.00, Roglič pa pol ure pozneje.   

Preberite še:

Remco Evenepoel Tadej Pogačar
Sportal Evenepoel nad Vingegaarda: Ni dokazal, da ima "jajca"
Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF 2024: 9. etapa
Sportal "Zahvaliti se mora ekipi, brez nje bi Pogačar pridobil minuto in pol"
Tadej Pogačar, TDF 2024: 9. etapa
Sportal Pogačar napadal, Roglič lovil, Tratnik reševal Vingegaarda
Tadej Pogačar, TDF 2024: 9. etapa
Sportal Turgis zmagovalec spektakularne etape, Pogačar ostaja trdno v rumenem
Patrick Lefevere
Sportal Kritike na račun makadamske etape na Touru: Neumnost! Zabava za množice, ki si želijo kruha in iger!
Biniam Girmay
Sportal Bini zmago posvetil staršema, Mohorič in Pogačar opozarjata pred nedeljsko etapo
Ne spreglejte