Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2024,
17.53

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,90

Natisni članek

Natisni članek

makadam Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Nedelja, 7. 7. 2024, 17.53

3 mesece

Dirka po Franciji, 9. etapa (Troyes–Troyes, 199 km)

Turgis zmagovalec spektakularne etape, Pogačar ostaja trdno v rumenem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,90
Tadej Pogačar, TDF 2024: 9. etapa | Tadej Pogačar je zanesljivo ubranil rumeno majico vodilnega. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je zanesljivo ubranil rumeno majico vodilnega.

Foto: Reuters

Zmagovalec spektakularne devete etape Dirke po Franciji je Francoz Anthony Turgis (TotalEnergies). Tadej Pogačar je na 199 kilometrov dolgi preizkušnji s 14 makadamskimi odseki sprožil nekaj napadov v glavnini, a se mu Jonasa Vingegaarda ni uspelo otresti. Je pa zanesljivo ubranil skupno vodstvo na dirki. Številni kolesarji in njihovi športni direktorji so bili kritični glede umestitve takšne etape na tritedensko dirko. A se je izkazala za zadetek v polno, dogajanje je bilo spektakularno.  Pred začetkom etape se je karavana Andreju Dregeju, ki je v soboto umrl na spustu z  Grossglocknerja na Dirki po Avstriji, poklonila z minuto molka.

Luka Mezgec (Jayco AlUla) je bil danes najbolje uvrščeni Slovenec, v cilj je prišel na 20. mestu, 1:46 za zmagovalcem. V glavnini sta z enakim zaostankom v cilj prišla tudi Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) na 37. in Tadej Pogačar (UAE Emirates) na 44. mestu. Pogačar je na makadamskih odsekih sprožil nekaj napadov v glavnini, pa se mu Jonasa Vingegaarda (Visma | Lease a Bike) ni in ni uspelo otresti.

V skupnem seštevku ni bilo večjih sprememb, Pogačar ostaja vodilni s 33 sekundami prednosti pred Remcom Evenepoelom (Soudal - QuickStep), 1:15 pred Vingegaardom in 1:36 pred Rogličem.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Franciji, potek 9. etape:

Cilj: Stuyvenu so tik pred ciljem pošle moči in v sprintu je nato do etapne zmage prišel Francoz Anthony Turgis (TotalEnergies), Tadej Pogačar je ubranil rumeno majico vodilnega na dirki. 

4 km do cilja – Jasper Stuyven ohranja minimalno prednost in napada prestižno etapno zmago, v glavnini favoriti budno pazijo eden na drugega, tudi Roglič in Evenepoel sta zraven.

7 km do cilja – Pogačar je spet napadel v glavnini in Vingegaard mu je spet odgovoril. Stuyven medtem v ospredju vodi devet sekund pred zasledovalci. Van der Poelova skupina se ne more približati vodilnim.

8 km do cilja – Pogačar je v glavnini spet pospešil, a se mu tudi tokrat ni uspelo otresti Vingegaarda. Tudi Luka Mezgec je ujel glavnino. 

10 km do cilja – Kolesarji so zapeljali še na zadnji makadamski odsek spektakularne etape. Belgijec Jasper Stuyven (Lidl - Trek) vzdržuje manjšo prednost pred zasledovalci. 

11 km do cilja – V vodilni skupini se vrstijo napadi, zadnji se je v vodstvo odpeljal Jasper Stuyven, Van der Poelova skupina ostaja dobrih 40 sekund za čelom dirke, glavnina pa zaostaja 1:15.

16 km do cilja – Glavnina je spet skupaj in vozi 20 sekund za Van der Poelovo skupino, ta pa ima za vodilno osmerico še 44 sekund zaostanka. 

18 km do cilja – Pogačar, Vingegaard in Jorgenson se oddaljujejo Evenepoelu in so le še 17 sekund za Van der Poelovo skupino, ampak kolesarja Visme ne sodelujeta v lovu. Pidcockova skupina ima še 41 sekund prednosti, medtem pa je Roglič ujel Evenepoelovo skupino. 

19 km do cilja – Vingegaard je s pomočjo Mattea Jorgensona ujel Pogačarja, Evenepoel je nekoliko zaostal, še več pa Primož Roglič. 

22 km do cilja – Pogačar je spet pospešil v glavnini, Christoph Laporte se mu je prilepil na kolo, zraven je še Matteo Jorgenson, medtem ko je Vingegaard izgubil nekaj metrov. Van der Poelova skupina se je medtem Pidcockovi približala na 42 sekund, Pogačar pa vozi 1:19 za čelom dirke.

24 km do cilja – Makadamski sektorji si zdaj sledijo eden za drugim, na desetega so vodilni kolesarji zapeljali 53 sekund za zasledovalci in 1:50 pred glavnino. V tej se je na čelo spet postavila ekipa Visma | Lease a Bike z Woutom van Aertom.

30 km do cilja – Med devetim in desetim makadamskim odsekom je bilo le nekaj sto metrov asfalta, Van der Poelova skupina se počasi približuje vodilno osmerici, razlika med skupinama je zdaj 47 sekund. Glavnina vozi 1:36 za čelom dirke, tempo pa v njej spet navija Pogačarjeva ekipa UAE Emirates (Tim Wellens). 

33 km do cilja – Kolesari so zapeljali na deveti makadamski odsek dneva, vodilna osmerica vozi minuto pred sedmimi zasledovalci in 2:08 pred glavnino z vsemi favoriti za skupno zmago na Touru. 

Tadej Pogačar, TDF 2024: 9. etapa | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

39 km do cilja – Matthews, Gormay, Van der Poel, Fuglsang, Gaudu, Costa in Tiller vozijo 1:10 za vodilno osmerico (Pidcock, Stuyven, Healy, Gee, Lucenko, Aranburu, Romo in Turgis) in že minuto pred glavnino z rumeno majico. 

43 km do cilja – Iz glavnine se je izstrelil Michael Matthews, z njim sta se odpeljala tudi Biniam Girmay in Mathieu van der Poel, pa tudi Rui Costa, Jakob Fuglsang, David Gaudu in Rasmus Tiller, medtem ko favoriti za skupno zmago na napad Avstralca niso reagirali. 

47 km do cilja – Kolesarji so na osmem makadamskem sektorju, glavnina 1:18 za vodilnimi. Skupina s pikčasto majico vozi 2:11 za čelom dirke, za njo pa je še nekaj skupin kolesarjev.

50 km do cilja – V grabnu ob cesti je pristal Rogličev kolega iz moštva Red Bull - BORA - hansgrohe Aleksandr Vlasov. V glavnini je bržčas zaradi stika s kakšnim od tekmecev izgubil nadzor nad kolesom in trdo pristal v travi. 

54 km do cilja – Kolesarji so opravili z zahtevnim šestim makadamskim odsekom, Pogačar se drži članov Visme Laporta in Van Aerta na čelu glavnine, Roglič in Evenepoel sta malce zaostala v tej skupini, vodilna osmerica pa ima še 53 sekund prednosti pred zasledovalci. Mohorič, Tratnik in Mezgec so že pred časom zaostali za glavnino.

Tadej Pogačar, TDF 2024: 9. etapa | Foto: Reuters Foto: Reuters

58 km do cilja – Zingle in Van Gils sta v glavnini, Aranburu, Romo in Turgis pa se približujejo vodilni peterici, kolesarji so spet na težkem makadamskem odseku, glavnina pa vozi 1:09 za čelom dirke. Pri vstopu na makadamski sektor je imel nekaj težav Remco Evenepoel, ki mora zdaj loviti Pogačarja in Vingegaarda.

66 km do cilja – Kolesarji spet vdihavajo prah na makadamskem odseku, šestem po vrsti. Glavnina vozi dobro minuto za vodilno skupino.

70 km do cilja – Zvezdniška trojica je popustila in je zdaj spet v glavnini, 35 sekund za ubežniki. Vingegaard s Pogačarjem in Evenepoelom ni hotel sodelovati. Vodilna skupina pa je razpadla na dva dela, zdaj vodijo Pidcock, Stuyven, Healy, Gee in Lucenko, ki imajo 26 sekund prednosti pred Van Gilsom, Zinglejem, Aranburujem, Romo in Turgisem.

74 km do cilja – Pogačar, Evenepoel in Vingegaard so se preselili v vodilno skupino in zdaj vozijo 27 sekund pred glavnino z Rogličem.

75 km do cilja – Pogačar, Evenepoel in Vingegaard zdaj lovijo vodilno deseterico. Roglič je ostal v glavnini in izgublja čas, zdaj za svojimi tekmeci za skupno zmago zaostaja že 20 sekund.

77 km do cilja – V lov za Evenepoelom se je pognal Pogačar, sledi mu Vingegaard. Roglič ni reagiral.

78 km do cilja – Pred vrhom Chacenayja je iz glavnine skočil Remco Evenepoel, privozil pa si je le nekaj deset metrov prednosti pred Pogačarjem, Rogličem in Vingegaardom.

79 km do cilja – Visma navija tempo v klanec, na čelu glavnine je Wout van Aert. Pogačar in Roglič zlahka sledita, glavnina pa razpada. 

80 km do cilja – Kolesarji so spet zavili na makadam, v vodstvu ostaja le še deset kolesarjev, na čelo glavnine so se zdaj postavili kolesarji moštva Visma | Lease a Bike. Vodilna deseterica ima 50 sekund prednosti pred zasledovalci.

83 km do cilja – Glavnina se je umirila in zdaj spet vozi dobro minuto za ubežniki. Ujeli so jo tudi zaostali kolesarji. Bliža se peti makadamski sektor in tudi zadnji kategoriziran klanec dneva, Cote de Chacenay (IV. kategorija).

87 km do cilja – Pogačarjev mini napad je končan, je pa 25-letni Gorenjec pokazal, da se danes na kolesu počuti odlično. 

89 km do cilja – Na čelo glavnine se je postavil Tadej Pogačar in navil tempo. Sledi mu trojica, močno razredčena glavnina pa tudi ni daleč. Prednost vodilne dvanajsterice je padla na 30 sekund. 

94 km do cilja – Kolesarji so vstopili v četrti makadamski sektor, pred glavnino pa je zdaj le še ubežna dvanajsterica, katere prednost pa je padla pod 40 sekund. Pogačarjevi kolegi iz UAE Emirates kontrolirajo dogajanje na čelu glavnine. 

99 km do cilja – V ekipi Visma | Lease a Bike je prišlo do manjše panike, Jonas Vingegaard je imel predrto gumo, svoje kolo mu je takoj dal Jan Tratnik, Idrijčan pa je tako zaostal za glavnino. Za glavnino več kot minuto zaostaja tudi skupina, v kateri sta Adam Yates in Richard Carapaz. Roglič pa ima zdaj v glavnini ob sebi tudi nekaj moštvenih kolegov.

102 km do cilja – Kolesarji so vstopili na tretji makadamski sektor, vodilna dvanajsterica le še dobro minuto pred glavnino. Pogačarjeva ekipa UAE Emirates se je postavila na čelo glavnine, v tej vozi tudi Roglič, a ob sebi nima kolegov iz Red Bulla - BORE - hansgrohe. 

115 km do cilja – V Fontenettu so kolesarji opravili z edinim letečim ciljem dneva, dobil ga je Anthony Turgis (TotalEnergies), iz vodilne skupine je izpadel še Neilson Powless in zdaj vozi v Bardetovi skupini 1:10 za vodilno dvanajsterico.  Iz te pa sta izpadla Matthews in De Lie, ki sta že v glavnini. Ta ima 1:29 zaostanka za čelom dirke, priključila pa se ji je tudi Rogličeva skupina.

Izidi letečega cilja, Fontenette:
1. Turgis 20 točk
2. Romo 17
3. Lazukano 15
4. Vermeersch 13
5. Pidcock 11
6. Aranburu 10
7. Van Gils 9
8. Zingle 8
9. Lucenko 7
10. Healy 6
11. Stuyven 5
12. Gee 4
13. Stewart 3
14. Cort 2
15. Küng 1

122 km do cilja – Iz vodilne skupine je izpadel Reinders, ki zdaj vozi s Küngom, Russom, Stewartom, Bardetom, Ballerinijem in Cortom 1:25 za vodilno trinajsterico. Glavnina, v kateri imata Vingegaard in Pogačar ob sebi po štiri moštvene kolege je 1:55 za čelom dirke, Rogličeva skupina, v kateri je tudi nosilec zelene majice Biniam Girmay, pa je še dobrih 20 sekund za glavnino.  

128 km do cilja – Primož Roglič je zaostal 35 sekund za glavnino z rumenim Pogačarjem, Vingegaardom, Evenepoelom, Tratnikom in Mohoričem. Ta vozi 1:49 za vodilno štirinajsterico. Med glavnino in čelom dirke je še skupina z Bardetom.

132 km do cilja – Kolesarji so zapeljali na drugega od 14 makadamskih sektorjev, ta gre v klanec. Pidcock in Healy sta ujela vodilno skupino, štirinajsterica ima zdaj 1:20 prednosti pred skupino s Küngom, Russom, De Lieje, Stewartom, Bardetom, Ballerinijem in Cortom, pa dve minuti pred Mohoričem, Godonom, Matthewsom, Laurencem in Pagejem. Glavnina vozi 2:25 za čelom dirke.

V ozadju glavnine je bil pri vstopu v makadamski sektor pravi kaos, na zožanju se je skupina kolesarjev ustavila, nekateri morajo na klanec peš ob kolesih. Roglič je nekje zaostal.

141 km do cilja – Dirka se je razživela, na cesti je ogromno nekih skupin, v vodstvu je dvanajsterica Elmar Reinders, Jasper Stuyven, Gianni Vermeersch, Neilson Powless, Maxim van Gils, Derek Gee, Oier Lazkano, Javier Romo, Aleksej Lucenko, Anthony Turgis, Axel Zingle in Alex Aranburu, ima 15 sekund prednosti pred Pidcockom in Healyjem, pa 46 sekund pred Russom, De Liejem in Ballerinijem, tej sledijo še Küng, Bardet in Cort, nato sta Matej Mohorič in Axel Laurence ... Glavnina s Pogačarjem, Rogličem, Vingegaardom in Evenepoelom vozi dobri dve minuti za čelom dirke.

Jens Voigt je za Eurosport s proge poročal, da je Pogačar v vsej drami povsem miren in si je celo privoščil krajši postanek za malo potrebo. 

147 km do cilja – V lov za vodilnimi so se podali še Tom Pidcock, Ben Healy, Arnaud de Lie, Clement Russo in Romain Bardet. Glavnina z vsemi nosilci majic vozi že dobro minuto za čelom dirke.

TDF 2024: 9. etapa | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

149 km do cilja – V lov za vodilno deseterico sta se pognala še Axel Zingle in Alex Aranburu, vozita 22 sekund za čelom dirke. Nekaj metrov za njima je še Davide Ballerini, ki ima kakšnih 20 sekund prednosti pred glavnino. V tej sta imela predrti pnevmatiki Norvežan Odd Christian Eiking in Francoz Bryan Coquard.  

151 km do cilja – V ospredju so zdaj Elmar Reinders, Jasper Stuyven, Gianni Vermeersch, Neilson Powless, Maxim van Gils, Derek Gee, Oier Lazkano, Javier Romo, Aleksej Lucenko in Anthony Turgis. Na prvi makadamski sektor so zapeljali 20 sekund pred zasledovalci.

156 km do cilja – Moštva favoritov, predvsem UAE Emirates Tadeja Pogačarja so za kratek čas umirila glavnino, a mir ni trajal dolgo, kmalu je v napad skočila deveterica kolesarjev, v glavnini pa se je spet začel lov. Vsak čas bodo kolesarji prispeli na prvi makadamski sektor. 

160 km do cilja – Glavnina je spet strnjena. Vrstijo se novi napadi. 

163 km do cilja – Vodilna peterica je zdaj dobila družbo, glavnina je zdaj raztrgana na dve skupini, razlika med njima pa je minimalna.

166 km do cilja – Ubežniki so le še nekaj deset metrov pred glavnino, že čez 15 kilometrov pa bodo kolesarji prispeli na prvi makadamski odsek. Favoriti za skupno zmago, Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel, se ves čas držijo tik za ospredjem glavnine.

172 km do cilja – Prednost vodilne peterice je zdaj padla na vsega pet sekund.

180 km do cilja – Na čelu glavnine je še naprej izjemno pestro, številni kolesarji silovito napadajo in se poskušajo pridružiti vodilni peterici, ki s skrajnimi močmi ostaja 18 sekund pred zasledovalci. Hitrost kolesarjev je vse od starta izjemno visoka. 

186 km do cilja – V glavnini je še vedno interes za mesto v ubežni skupini, vodilna peterica ima le 14 sekund prednosti. 

190 km do cilja – Kakšnih 150 metrov prednosti ima zdaj peterica kolesarjev, Paul Lapeira, Romain Gregoire, Neilson Powless, Jarrad Drizners in Derek Gee.

193 km do cilja – Bissegerju se je pridružilo še nekaj kolesarjev, tudi ta poskus pobega pa je bil naposled neuspešen in glavnina je spet strnjena, a močno razpotegnjena. Do prvega makadamskega sektorja etape je še dobrih 40 kilometrov.

196 km do cilja – Sedmerica kolesarjev je prišla do manjše prednosti, a jih je glavnina že ujela, vrstijo se novi napadi, nekaj prednosti ima zdaj Stefan Bisseger (EF Education - EasyPost).

199 km do cilja – Malo pred predvideno časovnico, ob 13.32 so kolesarji prevozili kilometer nič in dirka se je začela zares! Takoj so se začeli napadi, spet je aktiven nosilec pikčaste majice Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility). 

Start: Ob 13.18 so se kolesarji podali na zaprto vožnjo, ob 13.35 naj bi se začelo zares. Na progo so se kolesarji podali v sončnem vremenu, temperatura ozračja je 22 stopinj Celzija in dežja danes vremenoslovci ne pričakujejo. Piha pa veter s severovzhoda z 22 km/h.

Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva! Pred nami je spektakularna deveta etapa 111. Toura, 199 kilometrov dolga preizkušnja s startom in ciljem v Troyesu, a bo dogajanje začinilo 154 makadamskih odsekov v skupni dolžini 32,2 kilometra. Kolesarji tako danes upajo tudi na kanček sreče, predrte pnevmatike ali kakšne druge okvare koles jim lahko pošteno pokvarijo dan.

Etapa je tudi razgibana, kolesarje čaka okoli 2.000 višinskih metrov, tudi štirje klanci četrte kategorije. Cote de Bergerec (1,7 km, 5,2-odstotni povprečni naklon) je na vrsti prvi, na 50. kilometru etape, sledi Cote de Baroville (2,8 km, 4,8 %), pa od 103. do 119. kilometra še Cote de Val Frion (2,2 km, 5 %) in Cote de Chacenay (3 km, 4,3 %).

TDF 2024: Uno-X Mobility, poklon Dregeju | Foto: Reuters Foto: Reuters

Norveška ekipa Uno-X Mobility se je pred startom poklonila tragično preminulemu norveškemu kolesarju Andreju Dregeju, ki se je včeraj ponesrečil na Dirki po Avstriji. V spomin na pokojnega rojaka se je ekipa pripeljala na start pet minut prej. Tudi preostali tekmovalci v karavani se bodo na takšne in drugačne načine poklonili umrlemu kolegu, najprej z minuto molka pred startom.

Pred etapo

Prvi od kar 14 makadamskih odsekov bo na sporedu po slabih 50 kilometrih, zadnji pa sedem kilometrov pred ciljem. Trasa je označena kot razgibana, saj bo v srednjem delu treba premagati večino od skupno 2.000 višinskih metrov. Ključno bo pozicioniranje in nekaj sreče. 

Profil 9. etape Dirke po Franciji:

9. etapa Dirke po Franciji | Foto: Mohorič opozarja: Ko enkrat zaostaneš, je zelo težko nadoknaditi čas

Med favoriti za etapno zmago bo tudi slovenski kolesar Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), aktualni svetovni prvak na makadamu, ki pa je včeraj v pogovoru za nacionalno televizijo dejal, da se zadnje dni ni počutil najbolje. "Makadamska etapa bi lahko bila težak dan za kolesarje, ki računajo na skupno uvrstitev. Še posebej za avtsajderje, ne ravno glavne favorite. Mislim, da bi močan pobeg lahko prišel do cilja," je Mohorič razmišljal v pogovoru za nizozemski medij In de Leiderstrui. "To bo kaotičen dan, še posebej, ker je trasa speljana po ozkih cestah, kjer je pozicioniranje še bolj pomembno. Ko enkrat zaostaneš, je zelo težko nadoknaditi čas."

Kljub temu, da je Mohorič svetovni prvak v makadamskem kolesarstvu, danes sebe ne vidi kot favorita za etapno zmago. "Res je, da sem svetovni prvak na makadamu, a te etape ne vidim kot najboljše možnosti za etapno zmago na tem Touru. Lepo bo, a meni bolj ustrezajo druge etape," je pojasnil. "S tem mislim na številne tranzicijske etape v drugem in tretjem tednu. Trenutno se ne počutim preveč dobro, vendar bom poskušal vztrajati in upam na boljše noge."

Razume organizatorje, ki si želijo spektakla, razume pa tudi kolesarje

Na vprašanje, ali makadamska etapa sodi na tritedensko dirko, Mohorič odgovarja, da je do zdaj del cestnega kolesarstva. "Poleg tega organizatorji vedno želijo pripraviti spektakel za navijače. Ta etapa bo ena najbolj zanimivih in najbolj spremljanih dogodkov na televiziji. Na nek način razumem organizatorje, čeprav lahko razumem tudi, da so nekateri kolesarji za skupno razvrstitev nad takšno etapo razočarani, saj lahko v kratkem času izgubijo več sekund ali celo minut. Bodo pa tudi nekateri GC kolesarji (kolesarji za generalno razvrstitev) to etapo videli kot priložnost, saj mnogi GC kolesarji takšnega terena ne obvladajo najbolje," poudarja Mohorič.

Makadamski odseki v 9. etapi Dirke po Franciji:

14. Biglny au Bergères (2 km) – 151 km do cilja
13. Baronville (1.2 km) – 132 km do cilja
12. Hauts Forêts (1.5 km) – 102 km do cilja
11. Polisy à Celles-sur-Ource (3.4 km) – 93 km do cilja
10. Loches-sur-Ource à Chacenay (4.2 km) – 80 km do cilja
9. Plateau de la Côte des Bar (2.2 km) – 67 km do cilja
8. Thieffrain à Magnant (3.9 km) – 58 km do cilja
7. Briel-sur-Base (2.2 km) – 47 km do cilja
6. Ru de Paradis (1.2 km) – 33 km do cilja
5. Fresnoy-le-Château à Clérey (1.8 km) – 30 km do cilja
4. Verrières (1.5 km) – 24 km do cilja
3. Daudes (1.9 km) – 21 km do cilja
2. Monaulin à Rouilly-Saint-Loup (2.2 km) – 16 km do cilja
1. Saint-Parres-aux-Tertres (3.0 km) – 9.6 km pred ciljem

Tadej Pogačar se odlično znajde na makadamu. To dokazujeta tudi dve dominantni zmagi na dirki Strade Bianche. | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar se odlično znajde na makadamu. To dokazujeta tudi dve dominantni zmagi na dirki Strade Bianche. Foto: Guliverimage

Pogačar se na makadamu odlično znajde

Če bo prišlo do merjenja moči tudi med glavnimi kandidati za skupno zmago, bo eden izmed favoritov v etapi tudi vodilni v seštevku Slovenec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki se odlično znajde na takem terenu. Dokaz za to sta tudi dve dominantni zmagi na makadamski italijanski klasiki Strade Bianche.

Priložnost bi lahko izkoristili tudi svetovni prvak Mathieu van der Poel, Wout Van Aert, italijanski državni prvak Alberto Bettiol, Tom Pidcock, državni prvak Belgije Arnaud De Lie, ...

Med nosilci majic brez sprememb

Med nosilci majic po 8. etapi ni prišlo do sprememb. V rumeni bo znova vozil Pogačar, ki ima 33 sekund prednosti pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step), ki vodi v razvrstitvi za belo majico, in 1:15 pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike). Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je z zaostankom minute in 36 sekund na četrtem mestu.

Eritrejec Biniam Girmay močno vodi v seštevku za zeleno majico najboljšega po točkah. Pred Jasperjem Philipsenom na drugem mestu ima kar 88 točk prednosti. | Foto: Reuters Eritrejec Biniam Girmay močno vodi v seštevku za zeleno majico najboljšega po točkah. Pred Jasperjem Philipsenom na drugem mestu ima kar 88 točk prednosti. Foto: Reuters

V zeleni majici najboljšega po točkah se je z drugo etapno zmago še dodatno utrdil Eritrejec Biniam Girmay (Intermarché - Wanty), v pikčasti majici pa Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), ki je včeraj navdušil z več kot 160 kilometri v begu.

Na dirki nastopata še dva Slovenca, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa opravljata vlogi pomočnika v svojih ekipah in nimata priložnosti za svoj rezultat.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.15, kilometer nič bodo prečkali ob 13.35, na cilju pa jih pričakujemo okoli 18. ure. Tudi danes bomo dogajanje podrobneje spremljali na Sportalu.

Preberite še:

Jure Berk
Sportal Jure Berk, nekdanji kolesar, ki je hobi iz dijaških let pretvoril v uspešen posel
Biniam Girmay
Sportal Bini zmago posvetil staršema, Mohorič in Pogačar opozarjata pred nedeljsko etapo
Giro 2024 Richard Plugge
Sportal Pri Vismi glede Vingegaardove forme prekipevajo od samozavesti
Biniam Girmay
Sportal Bini še drugič v polno, Pogačar in Roglič varno v cilju
Julien Bernard
Sportal Julien Bernard za poljub na Touru plačal 200 švicarskih frankov
Ne spreglejte