Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2024,
17.15

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,18

Natisni članek

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Aleksandr Vlasov Red Bull - BORA - hansgrohe Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 17.15

2 meseca, 4 tedne

Red Bull - BORA - hansgrohe

Udarec za Primoža Rogliča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,18
Aleksandr Vlasov | Aleksandr Vlasov ne more nadaljevati Toura. | Foto Guliverimage

Aleksandr Vlasov ne more nadaljevati Toura.

Foto: Guliverimage

Iz kolesarske ekipe Red Bull - BORA - hansgrohe so danes sporočili, da Dirke po Franciji ne bo mogel nadaljevati Rus Aleksander Vlasov, ki je včeraj padel v deveti etapi dirke in si poškodoval gleženj. To pomeni, da je slovenski as Primož Roglič ostal brez enega od ključnih pomočnikov.

Tadej Pogačar, TDF 2024: 9. etapa
Sportal Turgis zmagovalec spektakularne etape, Pogačar ostaja trdno v rumenem

"Na žalost je bil Aleks Vlasov prisiljen k odstopu z dirke zaradi frakture v gležnju," so na prvi prosti dan na letošnjem Touru sporočili iz nemške ekipe Red Bull - BORA - hansgrohe. 28-letni ruski kolesar je včeraj padel v deveti etapi Toura, ki jo je sicer končal, a se je kasneje izkazalo, da si je nalomil koščico v gležnju.

Včerajšnji padec Aleksandra Vlasova:

Slovenski as Primož Roglič je tako ostal brez izjemno močnega pomočnika, Vlasov je v skupnem seštevku zasedal visoko 11. mesto in je za nosilcem rumene majice Tadejem Pogačarjem po devetih napornih dneh 111. Dirke po Franciji zaostajal štiri minute in 36 sekund. Roglič je v skupnem seštevku četrti in ima za rojakom le 1:36 zaostanka.

Letos je Vlasov Rogliču pomagal do zmage na kriteriju po Dofineji, sam je to dirko končal na šestem mestu v skupnem seštevku, na Dirki po Romandiji je lahko dirkal zase in na koncu zaostal le za Špancem Carlosom Rodriguezom (Ineos Grenadiers), v Kataloniji je bil letos v izjemno močni konkurenci četrti, slabih šest minut za zmagovalcem Pogačarjem in le 53 sekund za stopničkami. Jasno je, da se bo Rogličevim Rusova odsotnost zelo poznala na najzahtevnejših gorskih etapah letošnjega Toura.  

Rogličev ključni pomočnik v gorah bo zdaj Avstralec Jai Hindley, ki pa letos ni v najboljši formi. Trenutno je 28-letnik iz Pertha 18. v skupnem seštevku Toura (+ 6:24), njegov najboljši letošnji izid pa je tretje mesto v skupnem seštevku na marčevski Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

V ekipi Red Bull - BORA - hansgrohe ostajajo še Matteo Sobrero, Bob Jungels, Nico Denz, Marco Haller in Danny van Poppel.

Roglič ponosen po prvem tednu Toura

"Aleksandrova poškodba je za nas udarec, saj je izjemno pomemben člen ekipe. Po drugi strani pa je lahko srečen. Pri hitrosti, ko je padel, bi bilo lahko še veliko huje," se je danes na novinarski konferenci ob prostem dnevu na dirki nesrečnega kolesa spomni Primož Roglič. Sam je sicer po prvem tednu Toura zadovoljen z doseženim. "Vsekakor sem zadovoljen in ponosen na to, kje sem. Dal sem vse, kar premorem, ampak so fantje pred menoj v tem trenutku preprosto močnejši. Če bi vozili nekoliko počasneje, bi bila dirka bolj odprta," se je še pošalil v svojem slogu, pa dodal: "Če bodo takole nadaljevali. jih bo težko premagati."

"Še vedno pa sta pred nami dva tedna dirkanja, kajne? Le ostati moram zdrav, zagotovo bodo še priložnosti," ostaja optimističen 34-letni Zasavec.

Primož Roglič se je odlično odrezal v prvem tednu Toura: "Fantje pred menoj so v tem trenutku preprosto močnejši." | Foto: Reuters Primož Roglič se je odlično odrezal v prvem tednu Toura: "Fantje pred menoj so v tem trenutku preprosto močnejši." Foto: Reuters

V prvih devetih etapah se je izkazal predvsem z mirnostjo. Čeprav je bilo videti, da se je nekajkrat – predvsem v četrti etapi z vzponom na Galibier in v nedeljski deveti v dramatičnem dogajanju na makadamu – znašel v težavah, ni zganjal panike in ostal v stiku z najboljšo trojico na dirki. "Izkušnje mi pomagajo, seveda. Vselej moraš ostati miren," je slovenski as razlagal včeraj v Troyesu.

"Spoznali smo, da nas čaka kar nekaj domačih nalog"

Roglič je po devetih etapah v skupnem seštevku le 16 sekund za nekdanjim moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom. "Če bi mi kdo pred dirko rekel, da bo Primož v takšnem položaju, bi takoj podpisal," je po prvem tednu Toura zadovoljen tudi vodja ekipe Rolf Aldag. Priznal je, da je bil prvi teden dirke stresen. "Začetek v Italiji je bil naporen. Spoznali smo, da nas čaka kar nekaj domačih nalog. Naša pozicija v etapi čez San Luco ni bila najboljša, to smo tudi plačali, izgubili dvajset sekund, kar pa ni nikakršna katastrofa," je šef povzel prvi teden.

Zadovoljen je bil z etapo, ki je kolesarje vodila čez Galibier. "Dobro smo jo prebrodili, pomembno pa je tudi, da je Primož pridobival čas na spustu. Po njegovem padcu v Baskiji smo morali videti, kako bo z njegovo psiho na spustih. Dobro se je znašel," je še povedal Nemec.

Priznal pa je, da se v ekipi iz dneva v dan učijo. Zdaj bo brez Vlasova nadaljevanje zanje nekoliko težje.    

Preberite še:

Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard vrača žogico: Ni šlo za to, da nimam "jajc", ampak za pametno dirkanje
Remco Evenepoel Tadej Pogačar
Sportal Evenepoel nad Vingegaarda: Ni dokazal, da ima "jajca"
Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF 2024: 9. etapa
Sportal "Zahvaliti se mora ekipi, brez nje bi Pogačar pridobil minuto in pol"
Tadej Pogačar, TDF 2024: 9. etapa
Sportal Pogačar napadal, Roglič lovil, Tratnik reševal Vingegaarda
Ne spreglejte