Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2024,
4.00

Osveženo pred

1 dan, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jan Tratnik Matej Mohorič Matej Mohorič Pariz 2024 Uroš Murn

Sreda, 19. 6. 2024, 4.00

1 dan, 14 ur

Selektor Uroš Murn bo odločitev o olimpijski ekipi sprejel po koncu Toura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38
Uroš Murn | Selektor slovenske članske reprezentance v cestnem kolesarstvu Uroš Murn bo odločitev o potnikih na olimpijske igre sprejel po koncu Dirke po Franciji. | Foto Alenka Teran Košir

Selektor slovenske članske reprezentance v cestnem kolesarstvu Uroš Murn bo odločitev o potnikih na olimpijske igre sprejel po koncu Dirke po Franciji.

Foto: Alenka Teran Košir

Olimpijske igre v Parizu se nezadržno približujejo. Vožnja na čas (Primož Roglič ne bo branil olimpijskega naslova) bo na sporedu 27. julija, dan po odprtju iger, cestna dirka pa 3. avgusta. Selektor slovenske članske kolesarske reprezentance Uroš Murn je v pogovoru za Sportal napovedal, da bo odločitev o potnikih sprejel po končani Dirki po Franciji. V vožnji na čas naj bi barve Slovenije branil Jan Tratnik, na cestni dirki pa je še nekaj nejasnosti. Konec tedna kolesarje čaka državno prvenstvo (20. 6. vožnja na čas, 23. 6. cestna dirka), Tadej Pogačar, aktualni državni prvak v obeh disciplinah, bo prvenstvo izpustil. 

Na olimpijskih igrah v Parizu (26. julij–11. avgust) bo v vožnji na čas nastopilo samo 35 kolesarjev, na cestni dirki pa ima možnost nastopa 90 kolesarjev. Slovenija ima v vožnji na čas eno mesto, na cestni dirki pa štiri, kar je maksimalno število. S štirimi kolesarji bodo v Parizu nastopile le še reprezentance Belgije, Danske, Velike Britanije in Francije.

Priložnost nastopa v kronometru je selektor Uroš Murn po odpovedi aktualnega olimpijskega prvaka v tej disciplini Primoža Rogliča in številke ena svetovnega kolesarstva Tadeja Pogačarja ponudil Janu Tratniku, ki je pred časom v pogovoru za Sportal povedal, da bo storil vse, da se na olimpijski nastop čim bolje pripravi.

Slovenski kolesarji | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Več nejasnosti je glede postave za cestno vožnjo, kjer ima Slovenija štiri mesta, od tega je eno zasedeno, saj je v veljavi pravilo, da kolesar, v primeru Slovenije je to Tratnik, ki nastopi na kronometru, nastopi tudi v vožnji na čas. Kdo bo zasedel ostala tri mesta?

Ni skrivnost, da bi vsi kolesarji, ki so člani World Tour ekip, radi svojo olimpijsko priložnost. Luka Mezgec nam je v pred kratkim v Sobotnem intervjuju dejal, da si želi nastopiti na olimpijskih igrah, saj te izkušnje še nima, in ker se zaveda, da je to njegova zadnja priložnost. "Trasa cestne dirke je podobna trasi dirke v Plouayu v Franciji, kjer sem bil leta 2020 drugi, klanci so dolgi od kilometra do kilometra in pol, niti ni preveč višinskih metrov. V slovenski ekipi so na voljo samo štiri mesta, vemo pa, koliko hudo dobrih kolesarjev imamo v Sloveniji … Bomo videli, kako si bo selektor zamislil taktiko ekipe, na podlagi tega bo tudi sestavil ekipo in to, na koga se bo dirkalo, vseeno pa mislim, da je dobro, da imaš v ekipi enega hitrega kolesarja na koncu za finale, če pride v cilj večja skupina. Olimpijska dirka bo, glede na to, da nastopa samo 90 kolesarjev, bolj odprta, manj nadzorovana, tako da so možni vsi scenariji. Jaz bom vsekakor pripravljen na selektorjev klic in bom tudi vse naredil za to, da bom stoodstotno pripravljen za pomoč, če bom povabilo dobil," je napovedal Mezgec, ki je po skrajšanem Giru dobro nastopal na dirki Po Sloveniji. 

Pogovor z Urošem Murnom:

Kdaj boste objavili imena četverice, ki bo Slovenijo zastopala na cestni dirki na olimpijskih igrah v Parizu? Kdaj ste si zadali skrajni rok?

Formalno moramo to storiti že zelo kmalu, ampak zadnjo odločitev bomo sprejeli po koncu Dirke po Franciji. Imamo tako malo tekmovalcev in večina jih bo nastopila na Touru in vemo, kaj jih tam čaka … Okvirni seznam imamo, ker moramo formalno seznam že oddati, ampak končno odločitev bomo sprejeli po Touru. Vse bo odvisno od dogajanja na Touru.

Giro 2024 Jan Tratnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Eno ime v četverici je verjetno Jan Tratnik, ki je predviden za kronometer? Glede na pravilo, da kolesar, ki nastopi v kronometru, vozi tudi cestno dirko?

Da. Potrkajmo, da bo vse v redu z njim.

So vsi slovenski kolesarji iz ekip svetovne serije pripravljeni nastopiti za reprezentanco na olimpijskih igrah?

Da, žal pa imamo samo štiri mesta, kar je sicer največ med reprezentancami. Sam bi z veseljem s seboj vzel še koga.

Koliko mest bi lahko zapolnili?

Brez težav sedem, vse, ki nastopajo v svetovni seriji, bi lahko vzel s seboj, kar pa nas pripelje do naslednje težave, ekipe za svetovno prvenstvo, kjer imamo možnost nastopa z osmimi kolesarji, kar pomeni, da nam eden zmanjka in ga bomo morali poiskati med kontinentalnimi ekipami ali kako drugače.

Že znane reprezentance za olimpijske igre

VOŽNJA NA ČAS, 32.4 km (27. julij):

Belgija:
Remco Evenepoel

Danska: 
Mikkel Bjerg
Mattias Skjelmose

Kolumbija:
Daniel Felipe Martinez

Nizozemska:
Daan Hoole

Norveška:
Tobias FossSøren Wærenskjold

Velika Britanija:
Joshua Tarling

ZDA:
Brandon McNulty

CESTNA DIRKA, 275km (3. avgust):

Belgija:
Remco Evenepoel
Wout Van Aert
Jasper Stuyven
Tiesj Benoot

Češka:
Mathias Vacek

Danska:
Mikkel Bjerg
Michael Morkov
Mads Pedersen
Mattias Skjelmose

Ekvador:
Jhonatan Narvaez

Kolumbija:
Egan Bernal
Daniel Felipe Martinez
Rigoberto Uran

Nizozemska:
Daan Holle
Mathieu van der Poel
Dylan Van Baarle (poškodba na Dofineji)

Norveška:
Tobias Foss
Søren Wærenskjold

Portugalska:
Joao Almeida

Nova Zelandija:
Laurence Pithie
Corbin Strong

ZDA:
Matteo Jorgenson
Brandon McNulty
Magnus Sheffield

Dva tedna pred svetovnim prvenstvom je na sporedu evropsko. Je kaj zanimanja med slovenskimi kolesarji?

Zanimanje je, če bi bilo prvenstvo na sporedu v drugem terminu. Tukaj bi morala Evropska kolesarska zveza razmisliti, saj je to isto obdobje, kot so na sporedu močne dirke svetovne serije v Kanadi (Velika nagrada Quebeca 13. 9. in VN Montreala 15.9. op. a.), kjer je trasa zanimiva za vse naše najboljše kolesarje in nima smisla, da gremo na evropsko prvenstvo, če ni nobenega od njih.

Pomembnejši datumi:

- Dirka po Franciji se bo začela 29. junija in končala 21. julija 2024.
- Evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo gostil belgijski Limburg med 11. in 15. septembrom 2024.
- Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Zürichu v Švici bo med 21. do 29. septembrom.

Bliža se tudi državno prvenstvo, v četrtek, 20. junija, je na sporedu vožnja na čas, 23. junija bo cestna dirka. Matej Mohorič je že napovedal, da bo nastopil v obeh disciplinah, kaj pa preostali naši kolesarji iz ekip najvišje ravni?

Matej Mohorič, Matevž Govekar in Domen Novak zagotovo pridejo, glede Luke Mezgeca ne vem. Tadeja Pogačarja ne bo, Jana Tratnika tudi ne, za Primoža Rogliča ne vem. Trasa bo zelo težka, klanec na Grmado pa zelo zahteven. Sicer je res samo tisti klanec, a je zelo težak.

Kronometer 20. junija, cestna dirka 23. junija

Start in cilj cestne dirke za naslov državnega prvaka (23. 6.) bo pri Občini Trebnje, od koder bo kolesarje pot vodila do Griča pri Trebnjem, od tam mimo Knežje vasi in vasi Železno do Dobrniča, tam pa bo trasa zavila proti najtežjemu delu kroga, vzponu na Grmado. Gre za 1,7 kilometra dolg vzpon z več kot desetodstotnim povprečnim naklonom. Sledi spust in zaključek v Trebnjem s ciljem pri Občini. Člane čaka sedem krogov (vsak krog je dolg 21,5 km) in več kot 2.500 višinskih metrov na 150 kilometrov dolgi trasi.

Profil trase za kronometer:
trasa tt | Foto:
Profil trase za cestno dirko:
trasa DP Trebnje 2024 | Foto:

Matej Mohorič vabi navijače na državno prvenstvo:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić bo odločitev o udeležbi na kvalifikacijah za olimpijske igre sporočil čez dva dni
Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič dobil, kar je potreboval #video
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Ali je že znana ekipa okoli Vingegaarda za Tour de France? V njej tudi Jan Tratnik.
Slovenija Danska Euro Stuttgart
Sportal Kaj vse se je še dogajalo v Stuttgartu? Vsega je kriv Tadej Pogačar!
Giulio Pellizzari Po Sloveniji 2024
Sportal Pogačar, Bernal, Yates, Štangelj: velika imena, ki so nosila belo majico

 

Ne spreglejte