Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2024,
9.56

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64
Tadej Valjavec Kristjan Hočevar Domen Novak Tadej Pogačar Tadej Pogačar Gorazd Štangelj Po Sloveniji Po Sloveniji

Natisni članek

Nedelja, 16. 6. 2024, 9.56

1 mesec

Kdo bo na jubilejni izvedbi dirke Po Sloveniji domov odnesel belo majico?

Pogačar, Bernal, Yates, Štangelj: velika imena, ki so nosila belo majico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,64
Giulio Pellizzari Po Sloveniji 2024 | Vse kaže na to, da bo na jubilejni 30. dirki Po Sloveniji belo majico najboljšega mladega kolesarja domov odnesel 20-letni Giulio Pellizzari, veliko odkritje letošnjega Gira.  | Foto www.alesfevzer.com

Vse kaže na to, da bo na jubilejni 30. dirki Po Sloveniji belo majico najboljšega mladega kolesarja domov odnesel 20-letni Giulio Pellizzari, veliko odkritje letošnjega Gira.

Foto: www.alesfevzer.com

Na dirki Po Sloveniji, ki je letos na sporedu že tridesetič, že od samega začetka dirke najboljšim mladim kolesarjem podeljujejo belo majico. Med nosilci majic so številna eminentna imena, kar trikrat jo je nosil najboljši kolesar sveta Tadej Pogačar, po enkrat tudi zmagovalec Toura Egan Bernal in zmagovalec Vuelte Simon Yates, kar pomeni, da je majica odličen pokazatelj kolesarske prihodnosti posameznega kolesarja. Kdo bo belo majico oblekel na cilju v Novem mestu? Trenutno vse kaže na to, da bo to Giulio Pellizzari, veliko odkritje letošnjega Gira, ki ima pred prvim zasledovalcem več kot štiri minute prednosti.

Za razliko od grand tourov, kjer v kategoriji za najboljšega mladega kolesarja kandidirajo kolesarji do 25 let, je na najpomembnejši domači dirki pravilo nekoliko drugačno, za belo majico se potegujejo kolesarji v starosti do 23 let (rojeni 1. januarja 2001 ali kasneje). Bela majica je zelo zaželena, saj kaže na razkošen potencial kolesarja. 

Pellizzari je belo majico najboljšega mladega kolesarja oblekel po 3. etapi dirke Po Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Pellizzari je belo majico najboljšega mladega kolesarja oblekel po 3. etapi dirke Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Giulio Pellizzari
Sportal Giulio Pellizzari, eno od odkritij Gira, se želi dokazati tudi na dirki Po Sloveniji

Zadnji je belo majico na dirki Po Sloveniji nosil Raul Garcia Pierna iz ekipe Kern Pharma, na prvi izvedbi dirke leta 1993 pa je čast pripadla domačemu kolesarju Gorazdu Štanglju. Kar trikrat (leta 2017, 2018 in 2019) je v kategoriji za najboljšega mladega kolesarja zmagal Tadej Pogačar, enkrat tudi Egan Bernal (na Golteh mu je belo majico leta 2016 predal Primož Roglič) in Simon Yates. Po dvakrat so bili med nosilci tudi Jan Polanc (Radenska), Blaž Furdi in Tadej Valjavec (oba Sava Kranj) ter Robert Kišerlovski (Adria Mobil).

Leta 2016 je belo majico oblekel Egan Bernal. Na Golteh mu jo je predal Primož Roglič. | Foto: www.alesfevzer.com Leta 2016 je belo majico oblekel Egan Bernal. Na Golteh mu jo je predal Primož Roglič. Foto: www.alesfevzer.com

Štangelj, prvi nosilec bele majice: Želel sem si rumene in se zapisati v zgodovino

Prvi je belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki Po Sloveniji nosil Gorazd Štangelj, vrhunski kolesar, ki danes opravlja vlogo športnega direktorja pri ekipi Bahrain-Victorious. V pogovoru za Sportal je priznal, da je imel leta 1993, na prvi izvedbi dirke Po Sloveniji, večje ambicije kot samo zmago v kategoriji najboljših mladih kolesarjev.

"Moram reči, da so bili apetiti takrat večji. Seveda sem želel dobiti rumeno majico (takrat je vodilni kolesar nosil rumeno in ne zelene majice, kot je to zdaj, op. a.) in se zapisati v zgodovino. To mi sicer ni uspelo, sem pa bil takrat na dobri poti.

Rumeno majico sem oblekel prvi dan po kronometru in se potem na krilih navijačev morda preveč zagnal, predvsem v etapi čez Vršič, ampak tako je bilo in jo izgubil. Ko se danes ozrem nazaj, lahko rečem, da je bil moj nastop pogumen, ni pa se izšlo povsem tako, kot sem si želel," je bil odkrit Štangelj, ki se je pravkar vrnil z Dirke po Švici, vedno ko ima priložnost, pa si rad od blizu ogleda tudi dirko Po Sloveniji. Gorazd Štangelj je bil prvi nosilec bele majice v zgodovine dirke Po Sloveniji, a priznava, da si je želel rumene majice vodilnega.  | Foto: Ana Kovač Gorazd Štangelj je bil prvi nosilec bele majice v zgodovine dirke Po Sloveniji, a priznava, da si je želel rumene majice vodilnega. Foto: Ana Kovač

"Vidimo, kako je dirka z leti zrasla, še vedno je to daleč največja kolesarska dirka na območju bivše Jugoslavije, tako da ko se naša ekipa udeleži dirke, jo tudi sam s ponosom obiščem. Mislim, da je to ena lepših dirk na koledarju. Ravno prav je dolga in ravno prav težka, zato se ekipe nanjo z veseljem vračajo."

Čeprav je letos na sporedu že 30. izvedba dirke Po Sloveniji, se Štangelj še danes dobro spominja prve izvedbe, ki je bila na sporedu  od 3. do 9. maja 1993. "Po razpadu takratne Jugoslavije nismo imeli svoje dirke, pred tem je bila to Dirka po Jugoslaviji, nakar se je Jožetu Majesu porodila ideja, da se naredi nacionalna dirka, torej dirka Po Sloveniji, in ker je bil organizator ravno Novomeščan in takrat tudi direktor kluba Krka, za klub, za katerega sem takrat dirkal, je bila to tudi zame pomembna dirka. Prva dirka Po Sloveniji je bila takrat nekaj zelo lepega, hkrati pa je bil to za nas velik pritisk, saj se je skoraj pričakovalo, da bomo dirko tudi zmagali, a je v prvi izvedbi nismo. Sicer pa imam na to dirke in njene začetke zelo lepe spomine."

Na prvi izvedbi dirke Po Sloveniji je bil Štangelj tretji, zmaga pa je pripadla Borisu Premužiču, ki je za 15 sekund premagal Srečka Glivarja, človeka, brez katere si največje domače dirke ne znamo predstavljati. 

Borisa Premužiča smo leta 2021 gostili v naši rubriki Druga kariera:

Boris Premužič
Sportal Namesto igranja računalniških igric se je učil grafičnih programov #video

Nosilci bele majice na dirki Po Sloveniji: 

Leta 2023

U23 Raul Garcia Pierna Equipo Kern Pharma

Leta 2022

U23

Vojtech Repa

Caja Rural- Seguros RGA

Leta 2021

U23

Kristjan Hočevar

Adria Mobil

Leta 2019

U23

Tadej Pogačar

UAE-Team Emirates

Leta 2018

U23

Tadej Pogačar

Ljubljana Gusto Xaurum

Leta 2017

U23

Tadej Pogačar

ROG Ljubljana

Leta 2016

U23

Egan Arley Bernal

Androni Giocattoli - Sidermec

Leta 2015

U23

Domen Novak

Adria Mobil

Leta 2014

U23

Simon Yates

Orica Green Edge

Leta 2013

U23

Jan Polanc

Radenska

Jan Polanc 2013 | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Leta 2012

U23

Polanc Jan

Radenska

Leta 2011

U23

Diego Ulissi

Lampre - ISD

Leta 2010

U23

Blaž Furdi

Sava Kranj

Leta 2009

U23

Blaž Furdi

Sava Kranj

Leta 2008

U23

Robert Kišerlovski

Adria Mobil

Leta 2007

U23

Simon Špilak

Adria Mobil

Leta 2006

U23

Robert Kišelovski

Adria Mobil

Leta 2005

U23

Janez Brajkovič

Krka Adria Mobil

Leta 2004

U23

Matic Strgar

Radenska Rog

Leta 2003

U23

Andreas Matzbacher

Avstrija

Leta 2002

U23

Patrick Sinkewitz

Mapei  - Quick Step

Leta 2001

U23

Radoslav Rogina

Perutnina Ptuj

Leta 2000

U23

Matej Gnezda

Perutnina Ptuj Radenska

Leta 1999

U23

Tadej Valjavec

Sava Kranj

Leta 1998

U23

Mitja Mahorič

Perutnina Ptuj Radenska R.

Leta 1996

U23

Tadej Valjavec

Sava Kranj

Leta 1995

U23

Sergej Autko

Celje

Leta 1994

U23

Branko Filip

KRKA Novo mesto

Leta 1993

U23

Gorazd Štangelj

Slovenija

Preberite še:

Pello Bilbao, Krvavec, Po Sloveniji 2024
Sportal Pello Bilbao zmagovalec kraljevske etape, Giovanni Aleotti pa je ubranil skupno vodstvo
Nace Korošec
Sportal Nace Korošec, človek z vpogledom v slovensko kolesarsko prihodnost #video
Pello Bilbao
Sportal Pello Bilbao bi se obletnici smrti Gina Mäderja rad poklonil z zmago v Sloveniji
Giovanni Aleotti BORA - hansgrohe
Sportal Giovanni Aeolotti po velikem uspehu izpostavil veličino Primoža Rogliča
Giovanni Aleotti, Po Sloveniji 2024
Sportal Giovanni Aleotti z imenitno zmago tudi do zelene majice
Bernhard Eisel Bora
Sportal Bernhard Eisel, športni direktor ekipe BORA - hansgrohe: Primož nam je pokazal, kaj vse je mogoče

 

Ne spreglejte