Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2024,
15.09

Osveženo pred

2 dneva, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

Natisni članek

Krvavec Po Sloveniji Po Sloveniji

Sobota, 15. 6. 2024, 15.09

2 dneva, 23 ur

Dirka Po Sloveniji, 4. etapa (Škofljica–Krvavec, 147,5 km)

Pello Bilbao zmagovalec kraljevske etape, Giovanni Aleotti pa je ubranil skupno vodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87
Pello Bilbao, Krvavec, Po Sloveniji 2024 | Pello Bilbao je zmagal za Gina Mäderja. | Foto www.alesfevzer.com

Pello Bilbao je zmagal za Gina Mäderja.

Foto: www.alesfevzer.com

Zmagovalec kraljevske etape 30. dirke Po Sloveniji je Španec Pello Bilbao (Bahrain - Victorious). Italijan Giovanni Aleotti (BORA - hansgrohe) je je bil tretji in je ubranil zeleno majico vodilnega na dirki. Domen Novak (UAE Emirates) je bil najboljši Slovenec na devetem mestu, v 147,5 kilometra dolgi etapi od Škofljice do Krvavca je za zmagovalcem zaostal 17 sekund.

"Ja, dobra moštvena taktika je bila kot vsak dan na tej dirki Po Sloveniji. Ekipa je prevzela odgovornost v pravem trenutku, dirkamo inteligentno. Po včerajšnji etapi smo bili prepričani, da bo današnja nadvse primerna zame. V mislih sem imel Gina. Po lanskem Touru je bilo zame dolgo obdobje brez zmage. Dober dan je bil za nas," je v cilju za TV Slovenija povedal Pello Bilbao in dodal, da je bila zanj to tudi odlična priprava za prihajajočo Dirko po Franciji.

Giovanni Aleotti (BORA - hansgrohe) je bil danes tretji, v skupnem seštevku pa ima zdaj 12 sekund prednosti pred Bilbaom in 25 pred najboljšim mladim kolesarjem na dirki Giulijem Pellizzarijem (VF Group - Bardiani - CSF Faizane). Britanec Paul Double (Polti Kometa) se je z današnjim drugim mestom prebil na sedmo v skupnem seštevku, za zeleno majico zaostaja 42 sekund.

Teoretično je tudi v nedeljo še mogoč boj za skupno zmago na dirki, a je ta malo verjeten, BORA - hansgrohe bo najbrž jutri zlahka nadzorovala dogajanje in branila zeleno majico.  

Results powered by FirstCycling.com

Dirka Po Sloveniji, potek 4. etape:

Cilj: Pello Bilbao (Bahrain - Victorious) je sprintal do etapne zmage, ciljno črto je prečkal tri sekunde pred Paulom Doublom in Giovannijem Aleottijem. Ta je ubranil zeleno majico vodilnega.

Zadnji km: Paul Double je sprožil še en napad, spet mu je lahko sledil Pello Bilbao, Pozzovivo in Aleotti sta le nekaj metrov za vodilnima.

1,1 km do cilja - Zdaj je napadel Paul Double, Bilbao mu lahko sledi. Tudi Aleotti in Pozzovivo sta še ujela priključek. Blizu je skupina s Healyjem, Zanno in Novakom.

1,5 km do cilja - Bilbao je pospešil, veteran Pozzovivo je za nekaj trenutkov izgubil stik, a se je vrnil.

2 km do cilja - Double je ujel Aleottija, Bilbaaa in Pozzoviva. Domen Novak vozi ob Filippu Zanni nekaj deset metrov za čelom dirke.

3 km do cilja - Vodilna trojica pridobiva prednost. Lovi jih Britanec Paul Double.

3,5 km do cilja - Pello Bilbao, Giovanni Aleotti in Domenico Pozzovivo so danes najmočnejši in vozijo nekaj metrov pred zasledovalci.  

4 km do cilja - Popustil je tudi Domen Novak, pa Ben Healey tudi, v vodstvu so zdaj Bilbao, Aleotti in Pozzovivo.

4,5 km do cilja - Tudi Giuliu Pellizzariju so pošle moči. Domen Novak je povsem na robu.

4,9 km do cilja - Jhonatan Narvaez je popustil, na čelo skupine se je postavil Pello Bilbao.

5 km do cilja - Edoardo Zambanini (Bahrain - Victorious) zdaj stopnjuje tempo za Pella Bilbaa. Domen Novak še vztraja. Tam so še Pellizzari, Aleotti, Narvaez ...

6 km do cilja - Alessandro De Marchi (Jayco AlUla) je s tempom še dodatno razredčil skupino favoritov, v kateri je ostalo le še kakšnih 15 kolesarjev, tudi Domen Novak se še dobro drži.

7 km do cilja - Jayco AlUla se je postavila na čelo skupine. 

8 km do cilja - Alessandro Tonelli (Bardiani) diktira tempo na čelu vse redkejše skupine favoritov. 

9 km do cilja - Bega je konec, ostali so le še favoriti, Zanna, Pellizzari, Aleotti, Bilbao, Healy, Narvaez, Pozzovivo ... Tudi Domen Novak (UAE Emirates) je še v boju za etapno zmago.

10 km do cilja - Johan Meens ostaja sam v vodstvu, ima pa samo nekaj metrov prednosti pred skupino favoritov.

11 km do cilja - Popustil je tudi Matej Mohorič, ki je opravil svoje delo za Pella Bilbaa, nekaj metrov pred skupino favoritov z zeleno majico ostajajo le še Meens, Barthe in Paluta.

12 km do cilja - Madžar Peak je popustil in ga je že ujela močno razredčena glavnina, četverica ima le še nekaj deset metrov prednosti pred zasledovalci.

14 km do cilja - Na manj strmem delu klanca sta se vodilnim spet priključila tudi Camprubi in Peak, v glavnini je padel Američan Andrew August (Ineos Grenadiers), za trenutek je bil nepazljiv in je zadel kolo enega od tekmovalcev pred seboj. Z njim ni nič hujšega.

16 km do cilja - V ospredju so zdaj le še Paluta, Meens in Barthe. Camprubi in Peak izgubljata stik, tudi glavnina se redči in se približuje čelu dirke.

17 km do cilja - V vodstvu vztrajajo še Cyril Barthe (Fra/Groupama – FDJ), Johan Meens (Bel/Bingoal WB), Marcel Camprubi (Špa/Q36.5), Michal Paluta (Pol/Santic – Wibatech) in Barnabas Peak (Mad/Adria Mobil), imajo še 48 sekund prednosti pred glavnino, na čelo te so se postavili kolesarji Bahrain - Victoriousa.

18 km do cilja - V vodtsvu je ostala le še peterica, ki ima minuto prednosti pred glavnino, iz te že odpadajo sprinterji. 

19 km do cilja - Vodilni kolesarji so že začeli z vzponom na Krvavec, v vodstvo se je odpeljal Madžar Barnabas Peak (Adria Mobil), Mihael Štajnar je popustil, glavnina je zdaj le še dobro minuto za čelom dirke.

26 km do cilja - Tomaš Kalojiros je osvojil zadnji leteči cilj dneva, prednost vodilne osmerice je padla pod tri minute, kmalu se bo začel zaključni vzpon. V glavnini je na enem od zoženj pri vstopu v krožišče prišlo do padca, kolesarji, ki so se znašli na tleh, zdaj lovijo glavnino.

Izidi letečega cilja, Kamnik:
1. Tomaš Kalojiros (Češ/Pierre Baguette) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Cyril Barthe (Fra/Groupama – FDJ) 3/2
3. Marcel Camprubi (Špa/Q36.5) 1/1

28 km do cilja - V Kamniku ima glavnina še 3:38 zaostanka. 

35 km do cilja - Glavnina zdaj že bolj resno lovi ubežno skupino, razlika pa ostaja okoli štirih minut, Kolesarji so prišli v Mengeš. Hitrost karavane je velika, zdaj z vetrom v hrbet drvi več kot 60 km/h.

42 km do cilja - Vodilna osmerica dobro sodeluje in je prednosti pred glavnino povišala na 4:22, na čelo glavnine se je postavila celotna ekipa EF Education - Easy Post, sledi ji BORA - hansgrohe. 

54 km do cilja - Kolesarji so zdaj na ravninskem delu etape, pripravljajo se na zahteven zaključni vzpon, ubežna osmerica je prednost povišala na štiri minute.

Pello Bilbao: Ne počutim se še stoodstotno
"Giulio (Pellizzari, op. p.) je eden od hribolazcev, ki so konstantni. Težko je narediti zaključke po včerajšnji etapi. Nekateri kolesarji so se skrivali in niso pokazali svoje moči. Ne morem reči, da sem najboljši kolesar danes. Ne počutim se še stoodstotno pripravljen. Zagotovo je še veliko dobrih kolesarjev, ki lahko zmagajo danes," nam je pred etapo povedal eden od glavnih favoritov za današnjo zmago, Španec Pello Bilbao (Bahrain - Victorious). Za zmago bo še posebej motiviran, želi jo posvetiti pokojnemu moštvenemu kolegu Ginu Mäderju, ki se je smrtno ponesrečil na Dirki po Švici pred natanko letom dni.

66 km do cilja - Davide Baldaccini (Corratec – Vini Fantini) je osvojil še tri gorske točke na Čepuljah in še povišal prednost v seštevku za modro majico najboljšega hribolazca na dirki. Ima jih 14, drugouvrščeni v tem seštevku Kalojiros pa pet. Zmagovalec današnje etape na Krvavcu jih bo prejel deset. Glavnina z zeleno majico vozi 3:30 za ubežniki.

Izidi gorskega cilja, Čepulje:
1. Davide Baldaccini (Ita/Corratec – Vini Fantini) 3 točke
2. Tomaš Kalojiros (Češ/Pierre Baguette) 2
3. Cyril Barthe (Fra/Groupama – FDJ) 1

67 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Čepulje, vodilna osmerica ima 3:30 prednosti pred zasledovalci. Na čelu glavnine tempo diktirajo kolesarji moštev BORA - hansgrohe in EF Education - Easy Post.

74 km do cilja - Vodilna osmerica zdaj vozi 3:45 pred glavnino. 

Takšno pa je trenutno stanje na cilju na Krvavcu:

81 km do cilja – Na letečem cilju v Škofji Loki je pet točk pobral Čeh Tomaš Kalojiros (Pierre Baguette Cycling)

Izidi letečega cilja, Škofja Loka:
1. Tomaš Kalojiros (Češ/Pierre Baguette) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Johan Meens (Bel/Bingoal WB) 3/2
3. Michal Paluta (Pol/Santic – Wibatech) 1/1

96 km do cilja – Topol je prvi osvojil Italijan Davide Baldaccini (Corratec - Vini Fantini), vodilna osmerica ima zdaj le še 2:50 prednosti pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Topol (III. kategorija):
1. Davide Baldaccini (Ita/Corratec – Vini Fantini) tri točke
2. Tomaš Kalojiros (Češ/Pierre Baguette) dve
3. Mihael Štajnar (Slo/Ljubljana Gusto Santic) eno

97 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Topol, prednost ubežne osmerice je padla na tri minute.

David Gonzalez je imel neekaj težav s kolesom, takole hitro jih je rešil mehanik moštva Caja Rural - Seguros RGA:

109 km do cilja – Glavnina se je ubežnikom približala na 3:40, prvo uro etape so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 40,8 km/h.

Včeraj prva diskvalifikacija. Upravičena ali ne?
Včerajšnje tretje etape ni končalo šest kolesarjev, eden je ni začel, eden pa je bil diskvalificiran. Norvežana Johannesa Kulseta (Uno-X Mobility) so sodniki diskvalificirali zaradi neprimernega položana na kolesu, ob tem pa so mu odvzeli še 15 UCI točk in ga kaznovali v višini 500 švicarskih frankov. Danes se je na družbenih omrežjih pritožil, da ni storil ničesar narobe.

Današnjo etapo je sicer začelo le še 143 kolesarjev od 159, ki so startali v sredo v Murski Soboti. 

117 km do cilja – Vodilna osmerica ohranja 4:20 prednosti pred glavnino.

"Lep šov bo"
Zeleno majico vodilnega danes brani 25-letni Italijan Giovanni Aleotti (BORA - hansgrohe). Tole nam je povedal pred startom etape: "Težak zaključek je. Skušali bomo narediti najboljše in braniti zeleno majico vodilnega na najboljši možen način. Takšna zmaga, kot je bila včerajšnja, ti vlije dodatno samozavest. Veliko močnih kolesarjev je. EF in Ineos imata odlični ekipi, tu je tudi Pello. Lep šov bo."

126 km do cilja – Takoj po spustu z Golega so na Igu kolesarji opravili še s prvim letečim ciljem dneva, dobil ga je Čeh Tomaš Kalojiros. Vodilna osmerica ima zdaj 4:30 prednosti pred glavnino.

Izidi letečega cilja, Ig:
1. Tomaš Kalojiros (Češ/Pierre Baguette) pet točk/tri bonifikacijske sekunde
2. Cyril Barthe (Fra/Groupama – FDJ) 3/2
3. Johan Meens (Bel/Bingoal WB) 1/1

133 km do ciljaMihael Štajnar je osvojil prvi gorski cilj dneva, glavnina zdaj za ubežniki zaostaja že več kot štiri minute.

Izidi gorskega cilja, Golo (III. kategorija):
1. Mihael Štajnar (Slo/Ljubljana Gusto Santic) 3 točke
2. Davide Baldaccini (Ita/Corratec – Vini Fantini) 2
3. Michal Paluta (Pol/Santic – Wibatech) 1

136 km do cilja - Italijanu je vendarle uspelo ujeti vodilno skupino, glavnini tako beži osmerica Davide Baldaccini (Ita/Corratec – Vini Fantini), Cyril Barthe (Fra/Groupama – FDJ), Johan Meens (Bel/Bingoal WB), Marcel Camprubi (Špa/Q36.5), Barnabas Peak (Mad/Adria Mobil), Michal Paluta (Pol/Santic – Wibatech), Tomaš Kalojiros (Češ/Pierre Baguette) in Mihael Štajnar (Slo/Ljubljana Gusto Santic).

137 km do cilja – Baldaccini se še trudi ujeti vodilno skupino, ima pa zdaj 25 sekund zaostanka, glavnina je ubrala bolj ležeren tempo in zaostaja že več kot dve minuti za čelom dirke. Kolesarji se že vzpenjajo na Golo.

140 km do cilja – Ubežna sedmerica ima 15 sekund prednosti pred zasledovalcem in že minuto in pol pred glavnino.

142 km do cilja – Hitro je glavnini pobegnila sedmerica, Cyril Barthe (Fra/Groupama - FDJ), Johan Meens (Bel/Bingoal WB), Marcel Camprubi (Špa/Q36.5), Barnabas Peak (Mad/Adria Mobil), Michal Paluta (Pol/Santic – Wibatech), Tomaš Kalojiros (Češ/Pierre Baguette) in Mihael Štajnar (Slo/Ljubljana Gusto Santic), priključiti se ji želi še Davide Baldaccini (Ita/Corratec – Vini Fantini).

147 km do cilja – Z nekaj zamude se je ob 11.12 etapa začela tudi zares! Danes so na sporedu trije leteči cilji, na Igu (21. km etape), v Škofji Loki (65,9 km) in Kamniku (121,2 km), pa pred zaključnim vzponom na Krvavec še trije gorski cilji tretje kategorije, Golo (14,3 km), Topol (51 km) in Čepulje (81,3 km).

Start: Ob 11. uri so se kolesarji s Škofljice podali na zaprto vožnjo, predvidoma ob 11.07 naj bi dosegli kilometer nič in kraljevska etapa letošnje dirke se bo začela zares.

Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva! Pred nami je četrta etapa jubilejne, 30. slovenske pentlje, kolesarje danes čaka zaključni vzpon na Krvavec, zmagovalec 147,2 kilometra dolge etape pa bo najbrž tudi že zmagovalec letošnje izvedbe dirke. Nedeljska zaključna etapa ne bi smela več mešati vrstnega reda pri vrhu skupnega seštevka.

Prireditelji opozarjajo
Telekom Slo, Po Slo | Foto: Na Krvavcu danes pričakujemo tudi lepo navijaško kuliso, prireditelji dirke pa vsem, ki se boste odpravili ob traso sporočajo: "Na ogled vzpona za Krvavec se odpravite brez avtomobila, za ogled etape uporabite kabinsko žičnico ali kolo. Seveda ne pozabite na navijaške rekvizite. Kabinska žičnica bo obratovala celoten dan in zagotavlja enostaven prevoz na prizorišče zaključka 4. etape dirke Po Sloveniji. Od 10.00 do predvidoma 12.00 bo na cesti na Krvavec potekala rekreativna kolesarska prireditev, kar bo še dodatno oviralo cestni promet. Vse obiskovalce pozivamo k upoštevanju navodil, predvsem upoštevanju navodil rediteljev in policije na terenu. Na traso se odpravite pravočasno, cilj dirke je predviden okoli 15.00. In še enkrat spomnimo - uporaba dronov je prepovedana. Uživajte v čudoviti naravi, ki jo ponuja Krvavec, ter navijajte za kolesarje!  Danes bomo v sodelovanju s Telekomom Slovenije uvedli tudi novost – modro črto, ki poziva k bolj odgovornemu navijanju in zagotavlja večjo varnost kolesarjev na dirka."

Pred etapo

Že v prvem delu kraljevske etape slovenske kolesarje čakajo trije vzponi, ki dajejo priložnost za pobeg, če si bo kakšna skupina privozila nekaj prednosti pred zaključnim vzponom na Krvavec. Prva priložnost bo že na Golem (6,2 km, 5,8-odstotni povprečni naklon), klancu tretje kategorije, katerega vznožje bodo tekmovalci dosegli že po osmih kilometrih etape.  

Po Sloveniji 2024, trasa 4. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Po nekaj manj kot 50 kilometrih etape je na vrsti Topol (3,7 km, 8 %), še en klanec tretje kategorije, po 75 kilometrih pa še Čepulje (6,3 km, 4,4 %). Sledi mirno nadaljevanje pred zahtevnim zaključkom dneva.  

Po Sloveniji 2024, trasa 4. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona Dobrih 19 kilometrov pred ciljem se bo začel vzpon na Krvavec, še posebej zahtevnih bo zadnjih 11 kilometrov, kjer povprečen naklon dosega slabih osem odstotkov, na delih pa presega deset odstotkov. Na Krvavcu je bil cilj etap dirke Po Sloveniji že večkrat, nikoli pa še tako visoko kakor letos. Kolesarji se bodo povzpeli do hotela Krvavec 1581 metrov nad morjem.

To je dan za najboljše hribolazce na dirki, za odločilno prednost v skupnem seštevku dirke se bodo spopadli tekmovalci, kot so Španec Pello Bilbao (Bahrain - Victorious), Irec Ben Healy (EF Education – Easy Post), Ekvadorec Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers), pa Italijani Filippo Zana (Jayco AlUla), Giulio Pellizzari, Domenico Pozzovivo in Luca Covili (vsi VF Group – Bardiani – CSF Faizane). Zelene majice vodilnega tudi Giovanni Aleotti (BORA - hansgrohe) bržčas ne bo kar brez boja izpustil iz rok, dobro sta se včeraj na vzponih znašla tudi Francoza Mathieu Burgaudeau in Jordan Jegat (oba TotalEnergies) ...

Najboljša Slovenca v skupnem seštevku dirke, Domen Novak (UAE Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), že včeraj nista mogla držati tempa najboljših v klanec na Ravnico, danes bo v etapi z 2668 višinskimi metri zanju še toliko težje. Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 11. uri, po sedmih minutah naj bi šlo zares, v cilju pa kolesarje pričakujejo med 14.30 in 15.00.

Skupni vrstni red po treh etapah:

1. Giovanni Aleotti (Ita/Bora-hansgrohe)           12:47:17
2. Jhonatan Narvaez (Ekv/Ineos Grenadiers)           + 0:12
3. Jordan Jegat (Fra/TotalEnergies)                    0:17
4. Ben Healy (Irs/EF Education-EasyPost)               0:19
5. Filippo Zana (Ita/Jayco-AlUla)                      0:21
6. Giulio Pellizzari (Ita/VF Group-Bardiani CSF)   isti čas
7. Luca Covili (Ita/VF Group-Bardiani CSF)
8. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)
9. Pablo Castrillo (Špa/Kern Pharma)
10. Domenico Pozzovivo (Ita/VF Group-Bardiani CSF)
...
16. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 1:33
17. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              1:34
64. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                       9:08

...

Preberite še:

Bora
Sportal Giovanni Aeolotti po velikem uspehu izpostavil veličino Primoža Rogliča
Bernhard Eisel Bora
Sportal Bernhard Eisel, športni direktor ekipe BORA - hansgrohe: Primož nam je pokazal, kaj vse je mogoče
Luka Mezgec dirka Po Sloveniji
Sportal Luka Mezgec navdušil po padcu #video
Veselje v Bahrainu, Po Sloveniji 2024
Sportal Nemec Phil Bauhaus ob velikem veselju izpostavil Mateja Mohoriča
Ne spreglejte