Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2024,
14.46

Osveženo pred

5 dni, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Po Sloveniji Po Sloveniji

Petek, 14. 6. 2024, 14.46

5 dni, 21 ur

Dirka Po Sloveniji, 3. etapa (Ljubljana–Nova Gorica, 160,5 km)

Giovanni Aleotti z imenitno zmago tudi do zelene majice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51
Giovanni Aleotti, Po Sloveniji 2024 | Giovanni Aleotti je zmagovalec tretje etape 30. dirke Po Sloveniji. | Foto Sportida

Giovanni Aleotti je zmagovalec tretje etape 30. dirke Po Sloveniji.

Foto: Sportida

Zmagovalec tretje etape 30. kolesarske dirke Po Sloveniji je Italijan Giovanni Aleotti (BORA - hansgrohe). V sprintu za drugo mesto je bil Ekvadorec Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) močnejši od Francoza Jordana Jagata (TotalEnergies), Slovencev pa danes ni bilo med najboljšimi. Matej Mohorič (Bahrain – Victorious) in Domen Novak (UAE Emirates) na zadnjem vzponu na Ravnico nista mogla slediti najboljšim, Novak je etapo končal na 17. mestu, Mohorič je bil 33. Aleotti je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.  

"Bilo je izjemno težkih deset kilometrov, vedel sem, da je favorit Narvaez, zato sem mu sledil, potem pa izbral trenutek in napadel. Brez moštvenih kolegov mi to ne bi uspelo, pred zadnjim klancem sem zaradi predrte pnevmatike malo zaostal in so mi pomagali, da sem se vrnil, zato se jim lepo zahvaljujem," je po svoji prvi zmagi na slovenski pentlji in šesti v karieri za TV Slovenija povedal 25-letni Giovanni Aleotti, ki zdaj v skupnem seštevku dirke vodi z 12 sekundami prednosti pred Jhonatanom Narvaezom.

Matej Mohorič je danes za zmagovalcem zaostal minuto in 29 sekund. "Na vzpon so začeli narekovati res hiter ritem in nisem zdržal z najboljšimi, zato sem šel v svojem ritmu do vrha. Vedel sem, da je ta klanec na robu mojih zmožnosti," je povedal po etapi. "Je bil pa Pello v skupini z najboljšimi in se bo jutri boril za skupno razvrstitev," je še dodal. Njegov moštveni kolega v Bahrain - Victorious Pello Bilbao je bil danes šesti, v cilj je prišel z 11 sekundami zaostanka, v skupnem seštevku pa je Španec osmi (+ 0:21).

Domen Novak je po današnjem 17. mestu (+ 1:25) zdaj najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku, zaseda prav tako 17. mesto (+ 1:33), Mohorič je 18. (+ 1:34).

Jutri bo na sporedu kraljevska etapa s ciljnim vzponom na Krvavec, po kateri bo bolj ali manj že znan skupini zmagovalec 30. slovenske pentlje.

Fotogalerija s starta etape (foto: Ana Kovač):

Fotogalerija
1
 / 43

Results powered by FirstCycling.com

Dirka Po Sloveniji, potek 3. etape:

Cilj: Giovanni Aleotti (BORA - hansgrohe) je zmagovalec tretje etape in novi vodilni na dirki Po Sloveniji! 
2 km do cilja - Aleottija lovita Pello Bilbao in Giulio Pellizzari, skupina z Mohoričem in Novakom zaostaja več kot minuto.
5 km do cilja - Na spustu se je v vodstvo odpeljal Italijan Giovanni Aleotti (BORA - hansgrohe), zadaj se trudi priključek s prvo skupino zasledovalcev ujeti tudi Mohorič, a za zdaj brez uspeha.
8 km do cilja - na Ravnico je prvi prišel Domenico Pozzovivo (VF Group - Bardiani CSF - Faizane).

Izidi gorskega cilja, Ravnica (III. kategorija):
1. Pozzovivo 3 točke
2. Healy 2
3. Zana 1

10 km do cilja - V vodstvu je zdaj skupina s Pozzovivom, Zano, Aleottijem, Healyjem, Narvaezom, Pellizzarijem ... Slovencev žal ni zraven.
11 km do cilja - Močna skupina zdaj že brez Novaka je ujela Healyja in Narvaeza, pospešil pa je Domenico Pozzovivo.
12 km do cilja - Healy in Narvaez imata zdaj le še nekaj malega prednosti pred zasledovalci, skupino z Novakom, Pelolom Bilbaom, Domenicom Pozzovivom ...
13 km do cilja - Ben Healy (EF Education - EasyPost) in Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) sta se ostresla še Filippa Zane. Skupina z Domnom Novakom izgublja stik s čelom dirke, še nekaj več zaostaja skupina z Matejem Mohoričem.
13,7 km do cilja - Marcellusija so ujeli, Archie Ryan vodi skupino, v kateri so še Ben Healy, Filippo Zana, Jhonathan Narvaez ...
14 km do cilja - EF Education Post navija hiter tempo v klanec, tudi Mohorič je malce zaostal, Marcellusiju v ospredju pa zmanjkuje moči. 
15 km do cilja - Marcellusi je zdaj edini pred glavnino, ima pa 53 sekund prednosti. Začel se je še drugi vzpon na Ravnico.
20 km do cilja - Martin Marcellusi (VF Group - Bardiani CSF - Faizane) vozi 46 sekund za zasledovalcema in še nekaj več pred glavnino, prevzel pa je virtualno vodstvo v skupnem seštevku dirke, pred današnjo etapo je namreč za zelenim Bauhausom zaostajal le devet sekund in zasedal četrto mesto.
27 km do cilja – Burgeaudeauju se je pridružil Nemec Emil Hercog (BORA - hansgrohe) in skupaj vozita kakšne pol minute za vodilnim Marcellusijem. Glavnina je razpadla. Mohoričev Bahrain - Victorious je malce izgubil nadzor nad dogajanjem. Povsem jasno pa je, da bo Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious) danes izgubil zeleno majico vodilnega, že od prega klanca dneva namreč vozi v skupini s sprinterji nekaj minut za čelom dirke.
28 km do cilja - Burgeaudeauju so pošle moči, Marcellusi se je odpeljal naprej in se v dolino spušča z nekaj sekundami prednosti pred glavnino. 
30 km do cilja - Iz glavnine je skočil še Italijan Martin Marcellusi (VF Group - Bardiani CSF - Faizane) in se pridružil Burgeaudeuju v vodstvu, zdaj iz glavnine skačejo še nekateri kolesarji. Prednost vodilne dvojice pa je majhna.
31 km do cilja - Camprubi je spet v glavnini, Burgaudeau pa ima manjšo prednost pred glavnino. Kolesarji so opravili z malce resnejšim, a nekategoriziranim klancem.
32 km do cilja - Burgaudeau se je mimo Camprubija odpeljal v vodstvo. Njegova prednost ni velika.
33 km do cilja – V lov za Camprubijem se je podal še Francoz Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), glavnina se ne odziva.
34 km do cilja - Glavnina je ujela ubežno skupino, v vodstvo pa se je zdaj odpeljal Španec Marcel Camprubi (Q36.5).
39 km do cilja - Norvežan Frederik Dversners (UNo-X Mobility) je dobil leteči cilj v Dobrovem, v vodstvu je skupina 17 kolesarjev, v kateri ni nobenega slovenskega tekmovalca. Ubežniki pridobivajo prednost pred glavnino. Na čelo te pa so se postavili kolesarji Mohoričevega Bahrain - Victoriousa. Njihov član Nicolo Buratti je sicer v vodilni skupini. 

Izidi letečega cilja, Dobrovo:
1. Frederik Deversnes (Nor/Uno-X Mobility) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Alessandro Covi (Ita/UAE Emirates) 3/2
3. Martin Marcellusi (Ita/VF Group - Bardiani CSF - Faizane) 1/1

46 km do cilja - Iz glavnine je skočila še enajsterica kolesarjev in hitro ujela vodilna Covija in Palenija, še nekaj kolesarjev se poskuša prebiti v vodilno skupino. Mohoriča za zdaj ni med njimi.
48 km do cilja - Covi in Paleni imata nekaj sekund prednosti pred že močno razredčeno glavnino, na čelu te pa tempo diktira moštvo EF Education - Easy Post, Matej Mohorič ostaja povsem miren in varčuje z močmi.
52 km do cilja – V vodstvo sta se odpeljala Italijan Alessandro Covi (UAE Emirates) in Francoz Enzo Paleni (Groupama – FDJ).
54 km do cilja - Beg je končan, Abreha, Vercher in Decomble so že v glavnini. Ta je močno razpotegnjena, v ospredju pa se nabirajo favoriti za današnjo zmago. Tudi Mohorič in Mezgec sta blizu, medtem ko so specialisti za sprinte na zahtevnem, razgibanem terenu že pred časom popustili. Poljak Szymon Tracz (Santic - Wibatech) je odstopil od dirke.
62 km do cilja – Na Ravnico je prvi prišel Etiopijec Nagasi Haylu Abreha (Q36.5), ki je tik pred črto prehitel Vercherja. Tretji je bil Decomle, glavnina pa trojici že močno diha za ovratnik.
Izidi gorskega cilja, Ravnica (III. kategorija):
1. Nagasi Haylu Abreha (Eti/Q36.5) 3 točke
2. Matteo Vercher (Fra/TotalEnergies) 2
3. Maxime Decomble (Fra/Groupama – FDJ) 1
63 km do cilja - Kluckersa je glavnina že ujela, Decomle še vztraja nekaj deset metrov pred njo, vodilna Vercher in Abreha pa imata kakšne pol minute prednosti pred zasledovalci.
65 km do cilja - V ospredju sta ostala le še Vercher in Abreha, preostala člana ubežne skupine sta popustila in ju bo kmalu ujela glavnina.
66 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Ravnico, v ubežni skupini trpi Luksemburžan  Kluckers, glavnina ne zaostaja veliko.

Ravnica, profil klanca | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona 69 km do cilja - Prednost ubežne četverice je padla na 15 sekund, etapa pa poteka izjemno hitro, prvi dve uri so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 46,7 kilometra na uro. Vsak čas se bo začel tudi prvi vzpon na Ravnico.

 

82 km do cilja – Na letečem cilju v Renčah je slavil Francoz Maxime Decomble (Groupama – FDJ), ubežna četverica ima 1:10 prednosti pred glavnino.

 

Izidi letečega cilja, Renče:
1. Maxime Decomble (Fra/Groupama – FDJ) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Matteo Vercher (Fra/TotalEnergies) 3/3
3. Arthur Kluckers (Luks/Tudor) 1/1

 

90 km do cilja – Ubežna četverica ima že 55 sekund prednosti pred glavnino.

93 km do cilja – Glavnini je zdaj nekoliko ušla četverica, Maxime Decomble (Fra/Groupama – FDJ), Matteo Vercher (Fra/TotalEnergies), Nagasi Haylu Abreha (Eti/Q36.5) in Arthur Kluckers (Luks/Tudor), ki ima dobrih 20 sekund prednosti.

 

102 km do ciljaMatej Mohorič je dobil prvi leteči cilj dneva v Ajdovščini, za točke je sprintal tudi Luka Mezgec in osvojil tretje mesto.

 

Izidi letečega cilja, Ajdovščina:
1. Matej Mohorič (Slo/Bahrain – Victorious) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Martin Marcellusi (Ita/VF Group - Bardiani – CSF Faizane) 3/2
3. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla) 1/1

 

123 km do cilja – Prvi gorski cilj dneva je osvojil Italijan Filippo Fiorelli (VF Group - Bardiani - CSF Faizane).

 

Izidi gorskega cilja, Hrušica (III. kategorija):
1. Filippo Fiorelli (Ita/VF Group - Bardiani - CSF Faizane) 3 točke
2. Paul Double (VBr/Polti Kometa) 2
3. Martin Marcellusi (Ita/VF Group - Bardiani - CSF Faizane) 1

123 km do cilja - Glavnina je spet skupaj. Prvo uro etape so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo kar 46 kilometrov na uro.
124 km do cilja - V vodilni skupini je okoli 20 kolesarjev, ki ima že dobrih 20 sekund prednosti pred preostankom glavnine.
Tole nam je pred startom današnje etape povedal športni direktor moštva Adria Mobil Marko Kump:
 
 
125 km do cilja - Na klancu se je glavnina raztrgala na dva dela, med skupinama je 15 sekund razlike. 

Hrušica, profil klanca | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona 129 km do cilja - Ubežnikom so se pridružili še trije kolesarji, nato se je odzvala glavnina in jih ujela. Skupina je spet strnjena, vzpenja pa se že na Hrušico.

131 km do cilja – Vodilnima so se pridružili še Italijan Alessandro Tonelli (VF Group - Bardiani – CSF Faizane), Luksemburžan Arthur Kluckers (Tudor) in Slovenec Matic Žumer (Sava Kranj). Peterica ima 15 sekund prednosti pred glavnino.

136 km do cilja – Poskus deseterice je bil neuspešen, zdaj sta napadla še Avstralec Dylan Hopkins (Ljubljana Gusto Santic) in Norvežan Alexander Kristoff (Uno-X Mobility).

140 km do cilja - Še štirje so se pridružili vodilni skupinici, razlika do glavnine je majhna.

141 km do cilja - Zdaj ima majhno prednost šesterica kolesarjev.

143 km do cilja - Tajvanec je spet v glavnini. 

Na trasi kolesarje danes čakajo trije leteči cilji: Ajdovščina (58,5 km), Renče (78,5 km), Dobrovo (121,2 km). In trije gorski: Hrušica (36,7 km, III. kategorija), Ravnica (98,7 km, III. kategorija), Ravnica (150 km, III. kategorija).

146 km do cilja – Glavnini je nekoliko zbežal Tajvanec Ting Wei Li (Ljubljana Gusto Santic).

151 km do cilja - V ospredju glavnine se vrstijo skoki. 

155 km do cilja - Takoj po uradnem startu je bilo nekaj napadov v glavnini, a za zdaj še noben ni bil uspešen. 

Start: Ob 10.50 so se kolesarji  s Kongresnega trga v Ljubljani podali na zaprto vožnjo, ob 10:57 so že dosegli kilometer nič in tretja etapa 30. dirke Po Sloveniji se je začela zares.

Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva! Na vrsti je tretja etapa največje slovenske kolesarske dirke, ki bo danes tekmovalce vodila v Novo Gorico. V uvodni etapi je karavana obiskala Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, danes bo za kratek čas obiskala še Italijo. Današnjo etapo si je označil tudi Matej Mohorič.

Tole nam je as iz Podblice povedal včeraj:

Pred etapo

"Na dirki Po Sloveniji mi najbolj ustrezata tretja in peta etapa. To sta etapi, v katerih se želim dokazati. Predvsem si želim pravega občutka v nogah pred Dirko po Franciji, kot rezultat dirke Po Sloveniji pa zame šteje samo zmaga," nam je že pred začetkom jubilejne 30. slovenske pentlje povedal Matej Mohorič, ki se je včeraj z moštvenimi kolegi iz ekipe Bahrain - Victorious veselil zmage nemškega sprinterja Phila Bauhausa. Ta bo danes vozil v zeleni majici najboljšega na dirki.

Po Sloveniji 24, trasa 3. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Če je bila četrtkova druga etapa vseeno nekoliko prelahka za uspešen beg, je tokratna nadvse primerna za takšen razplet. Kolesarje čakajo trije vzponi tretje kategorije, najprej Hrušica (5,5 kilometra, 5,7-odstotni povprečni naklon), katere vrh bodo dosegli na 37. kilometru etape, v drugi polovici dneva pa se bodo še dvakrat povzpeli na Ravnico (5,6 kilometra, 5,7 odstotka) pri Novi Gorici. Zadnji vzpon na Ravnico bo samo deset kilometrov pred ciljem etape in tako nadvse primeren za skoke in napade, s katerimi se bodo lahko pretendenti za zmago otresli še zadnjih morebitnih preživelih sprinterjev.

Po Sloveniji 2024, 1. etapa
Sportal V petek bodo zaradi kolesarske dirke v Ljubljani ponekod zapore

V prvi etapi so kolesarji obiskali Avstrijo, Madžarko in Hrvaško, danes bodo še četrto slovensko sosedo Italijo. Mejo bodo prestopili 29 kilometrov pred ciljem etape, v domovino pa se bodo vrnili že po slabih desetih kilometrih.

V zeleni majici najboljšega v skupnem seštevku dirke bo, kot že omenjeno, vozil Phil Bauhaus, v rdeči najboljšega po točkah Italijan Alberto Dainese (Tudor), v modri najboljšega hribolazca Italijan Davide Baldaccini (Corratec - Vini Fantini) in v beli najboljšega mladega kolesarja na dirki Avstrijec Alexander Hajek (BORA - hansgrohe). Za belo majico se bori tudi Slovenec Anže Ravbar (UAE Emirates), ki je v tem seštevku tretji.

Včeraj je v cilj prišlo le še 151 kolesarjev, startali niso Ukrajinec Mark Padun (Corratec - Vini Fantini) in Avstralec James Whelan (Q36.5), ki sta odstopila v sredo, Avstralec Michael Storer (Tudor), Francoz Marc Sarreau (Groupama - FDJ) ter Španec Urko Berrade (Kern Pharma). Druge etape niso končali še Norvežan Tord Gudmestad (Uno-X Mobility), Čeh Tomaš Novak (Pierre Baguette Cycling) in Slovenec Grega Podlesnik (Sava Kranj).

Skupni vrstni red po 2. etapi:

1. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain - Victorious)            9;00:54
2. Alberto Dainese (Ita/Tudor Pro)                   + 0:08
3. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X Mobility)         isti čas
4. Martin Marcellusi (Ita/ VF Group - Bardiani - CSF Faizane) 0:09
5. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                       0:10
6. Jhonatan Narvaez (Ekv/Ineos Grenadiers)             0:11
7. Ben Healy (Irs/EF Education - EasyPost)               0:12
8. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)             isti čas
9. Mikkel Honore (Dan/EF Education-EasyPost)
10. Matej Mohorič (Slo/Bahrain - Victorious)
...
87. Mihael Štajnar (Slo/Ljubljana Gusto Santic)         4:26
88. Jaka Marolt (Slo/Sava Kranj)                    isti čas
98. Anže Ravbar (Slo/UAE Team Emirates)                 8:16

...  

Preberite še:

Veselje v Bahrainu, Po Sloveniji 2024
Sportal Nemec Phil Bauhaus ob velikem veselju izpostavil Mateja Mohoriča
Phil Bauhaus, Po Sloveniji 2024
Sportal Luka Mezgec sprintal za zmago, vendar sta ga premagala Bauhaus in Dainese
Domen Novak
Sportal Domen Novak in njegova sanjska služba ob Tadeju Pogačarju
Giulio Pellizzari Tadej Pogačar Giro 2024
Sportal Giulio Pellizzari, eno od odkritij Gira, se želi dokazati tudi na dirki Po Sloveniji
Matic Žumer
Sportal Matic Žumer, kolesar, ki obvlada tudi violino in se ne brani matematike, junak uvoda v dirko Po Sloveniji
Ne spreglejte