Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
6.00

Osveženo pred

4 dni, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

Natisni članek

Bardiani Po Sloveniji Po Sloveniji Giulio Pellizzari

Četrtek, 13. 6. 2024, 6.00

4 dni, 21 ur

Pogovor z Giuliem Pellizzarijem, odkritjem Gira 2024

Giulio Pellizzari, eno od odkritij Gira, se želi dokazati tudi na dirki Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16
Giulio Pellizzari |  Giulio Pellizzari, eno največjih odkritij letošnje Dirke po Italiji, te dni vozi na dirki Po Sloveniji. | Foto Alenka Teran Košir

Giulio Pellizzari, eno največjih odkritij letošnje Dirke po Italiji, te dni vozi na dirki Po Sloveniji.

Foto: Alenka Teran Košir

Italijanski kolesar Giulio Pellizzari, eno največjih odkritij letošnje Dirke po Italiji, te dni vozi po slovenskih cestah. Dvajsetletni Italijan, član prokontinentalne ekipe VF Group - Bardiani CSF – Faizanè, prvič nastopa na dirki Po Sloveniji in po pridobljeni samozavesti na Giru, kjer ga je opazil tudi Tadej Pogačar, cilja na visoka mesta tudi v skupnem seštevku. Tako kot vsi specialisti za gorske etape si je še posebej podčrtal sobotno s ciljem na Krvavcu.

Giulio Pellizzari, član italijanske prokontinentalne ekipe VF Group - Bardiani CSF – Faizanè, letos prvič nastopa na dirki Po Sloveniji. "Mislim, da je zame najprimernejša četrta etapa s ciljem na Krvavcu. Upam, da lahko računam tudi na dobro uvrstitev v skupnem seštevku dirke. Poskusil se bom uvrstiti čim višje, bomo pa videli iz dneva v dan, kako mi bo šlo," je v pogovoru za Sportal pred začetkom prve etape dirke Po Sloveniji razmišljal mladi Italijan, ki si je slovensko pentljo izbral za prvi tekmovalni test po italijanskem Giru, kjer z izjemnimi predstavami v gorah nase ni opozoril samo italijanske, ampak tudi svetovno javnost. Povedal je, da je prejšnji teden počival, da se zdaj dobro počuti in je pripravljen na novo merjenje moči.

Pellizzari med navijači na Giru, v sredo so ga pred ekipnim avtobusom v Murski Soboti čakali tudi navijači na dirki Po Sloveniji.  | Foto: LaPresse Pellizzari med navijači na Giru, v sredo so ga pred ekipnim avtobusom v Murski Soboti čakali tudi navijači na dirki Po Sloveniji. Foto: LaPresse

"Trasa dirke Po Sloveniji je zanimiva, pogledal sem si jo v zadnjem mesecu in res bi se rad izkazal," je povedal Pellizzari, ki priznava, da bo težko pozabil letošnji Giro. Prvi grandtour v karieri je končal kot drugi najboljši hribolazec (zaostal je zgolj za Pogačarjem), nikoli pa ne bo pozabil drugega mesta iz 16. etape, v kateri je ga je prehitel edino Pogačar, ki je na Giru suvereno gospodaril vse tri tedne, in predzadnje etape z dvakratnim vzponom na Monte Grappo, ki jo je po 80 kilometrih bega končal na šestem mestu.

"Zame najpomembnejša je bila predzadnja etapa Gira, kjer sem se prepričal, da se v tretjem tednu dirke lahko regeneriram. To je zame najpomembnejše spoznanje, upam, da bom sposoben narediti še dodaten korak v razvoju. Omenjena etapa je dokaz, da sem tega vsekakor spodoben," je optimističen kolesar iz Camerina v srednje-vzhodni Italiji.

Nepozabni spomini na Giro: Pogačarjevo darilo in dan v begu

Tako kot je Pogačar po koncu Gira dejal, da je skoraj nemogoče izbrati med goro spominov, ki ga vežejo na letošnji Giro, ima tudi Pellizzari na svojo prvo tritedensko dirko nepozabne spomine. "Zame je bilo vsega ogromno, tudi veliko čustev, bi pa vseeno izpostavil predzadnjo etapo in srečanje s Pogačarjem, ki mi je podaril majico ter kolesarska očala. To je bil zame nepozaben trenutek," je priznal drugi kolesar lanske izvedbe dirke Tour de l'Avenir, ki je pogosto dober napovednik dogajanja v kolesarski prihodnosti. Zaostal je zgolj za Mehičanom Isaacom del Torom, ki je danes pomemben člen ekipe UAE Emirates.

Giulio Pellizzari Tadej Pogačar Giro 2024 | Foto: LaPresse Foto: LaPresse Giulio Pellizzari Tadej Pogačar Giro 2024 | Foto: LaPresse Foto: LaPresse Giulio Pellizzari Tadej Pogačar Giro 2024 | Foto: LaPresse Foto: LaPresse

Majica še čaka na okvir, Pogačarjeva očala so že pri bratu

Rožnata majica, ki mu jo je po 16. etapi od Laasa do Santa Cristine Valgardena podaril Pogačar, edini, ki mu je bil kos v tisti etapi, še vedno čaka, da Pellizzari najde čas, da jo uokviri in obesi na steno, medtem ko so Pogačarjeva kolesarska očala že pri Pellizzarijevem bratu, ki si jih je prav posebej želel. "Majico imam doma in v svojem spominu, očala pa sem dal bratu," je povedal.

Po koncu dirke Po Sloveniji Pellizzari načrtuje nastop na italijanskem državnem prvenstvu in najverjetneje tudi na Dirki po Avstriji, nato ga čaka nekaj premora in počitnic. Glede nastopa na evropskem ali svetovnem prvenstvu, oboje je na sporedu septembra, so stvari še odprte, o nastopu na španski Vuelti pa ne razmišlja. Vsaj tako pravi. Italijanu se pogodba z Bardianijem izteče konec leta, v prihodnji pa naj bi prestopil k BORI - hansgrohe in postal moštveni kolega Primoža Rogliča.

Pogačarjevo darilo za Pellizzarija po 16. etapi, prizor je hitro postal viralna uspešnica:

Preberite še:

Phil Bauhaus, Po Sloveniji 2024
Sportal Luka Mezgec sprintal za zmago, vendar sta ga premagala Bauhaus in Dainese
Matic Žumer
Sportal Matic Žumer, kolesar, ki obvlada tudi violino in se ne brani matematike, junak uvoda v dirko Po Sloveniji
mezgec čelada
Sportal Luka Mezgec: Čelada mi je rešila življenje
Dylan Groenewegen
Sportal Dylan Groewegen po veliki zmagi izpostavil dejanje Luke Mezgeca, ki je padel #video
Anže Ravbar
Sportal Nadarjeni Anže Ravbar dobil zgodovinsko priložnost
Dylan Groenewegen, Po Sloveniji 2024
Sportal Dylanu Groenewegnu tesna zmaga v prvi etapi jubilejne slovenske pentlje
Ne spreglejte