Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2024,
20.31

Osveženo pred

2 uri, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,86
UAE Emirates Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Natisni članek

Sobota, 24. 8. 2024, 20.31

2 uri, 8 minut

Po osmi etapi Vuelte

Primož Roglič se otepa vloge favorita, polom moštva UAE Emirates

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,86
Primož Roglič, Vuelta 2014 | Primož Roglič je v osmi etapi Dirke po Španiji spet prikazal izjemno moč. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je v osmi etapi Dirke po Španiji spet prikazal izjemno moč.

Foto: Guliverimage

Primož Roglič se po še eni suvereni predstavi na 79. Dirki po Španiji in zmagi v osmi etapi, s katero se je vodilnemu Benu O'Connorju v skupnem seštevku približal na tri minute in 49 sekund zaostanka, otepa vloge glavnega favorita. "Danes sem pridobil nekaj časa, že jutri ga lahko spet izgubim," se je 34-letni Zasavec danes v cilju izogibal prevelikemu navdušenju. Medtem so v ekipi UAE Emirates povsem izpadli iz boja za skupno zmago, danes je namreč njihov adut, Portugalec Joao Almeida, izgubil kar 23 mest v skupnem seštevku.

Primož Roglič, Vuelta 2024
Sportal Primož Roglič sprintal v klanec do etapne zmage ter se spet približal rdeči majici

"Najpomembneje je, da v prihodnjih dneh vidimo, kako se bo na napore odzival moj hrbet," je še poudaril Primož Roglič, ki še ni povsem okreval po padcu na letošnjem Touru. Po prvih etapah Vuelte se je še malce pritoževal, da čuti bolečine v hrbtu, nato pa tega ni več omenjal, na cesti pa iz dneva v dan dokazuje, da je v Španijo prišel v odlični formi.

So se nalašč znebili rdeče majice?

V šesti etapi je sicer izgubil rdečo majico vodilnega, njegova ekipa Red Bull - BORA - hansgrohe je slabo nadzorovala dogajanje in Avstralcu Benu O'Connorju dovolila pobeg, ta pa je Rogliču ušel za debelih pet minut. Rdeče majice in pritiska, ki ga prinaša, so se pri Bori znebili načrtno, je danes priznal Rogličev moštveni kolega Nico Denz.

Slovenec bo jutri nosil pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki. | Foto: Guliverimage Slovenec bo jutri nosil pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki. Foto: Guliverimage

"Zjutraj smo sicer nekaj govorili tudi o tem, da bi napadli etapno zmago, a smo nazadnje sklenili, da bi bilo neumno trositi z močmi, ko smo se ravno znebili rdeče majice," je razlagal Nemec. A Rogliču se je na zaključnem vzponu osme etape ponudila možnost za zmago, ki jo je tudi izkoristil. Za nameček je še izdatno zmanjšal zaostanek za O'Connorjem. "Videli smo, da se nam Bena ni treba bati," je ugotavljal Denz.

Domačin Mas je super motiviran

Roglič v skupnem seštevku ostaja drugi s tremi minutami in 49 sekundami zaostanka za O'Connorjem, na tretje mesto pa se je prebil super motivirani španski adut Enric Mas, ki je lahko na ciljnem vzponu edini sledil slovenskemu šampionu. "Ja, dobro mi je šlo, a ta pospešek, ki ga ima Primož, je zame preveč," je v cilju priznal Mas, ki je izgubil sprinterski obračun s Slovencem. A 29-letni kapetan moštva Movistar pogleduje proti rdeči majici: "Vsak dan je pomemben, moramo napadati in upam, da bomo ob koncu drugega tedna že bližje vrhu."

Joao Almeida je izpadel iz boja za zmago. | Foto: Guliverimage Joao Almeida je izpadel iz boja za zmago. Foto: Guliverimage

Polom moštva UAE Emirates

Včeraj je bil tretji Portugalec Joao Almeida, ki pa je danes izgubil skoraj pet minut in v skupnem seštevku zdrsnil na 26. mesto. Moštvo UAE Emirates je na Vuelto prišlo z dvema adutoma, poleg Almeide je stavilo še na Britanca Adama Yatesa, a sta omenjena kolesarja zdaj več kot devet minut za vodilnim na 26. in 27. mestu. Njihov najbolje uvrščeni kolesar je zdaj mladi Mehičan Isaac del Toro na 17. mestu (+ 6:32).

Po poročanju portugalske izpostave televizije Eurosport naj bil Almeida staknil covid in je danes dirkal obolel. Vprašanje je, ali bo Vuelto sploh lahko izpeljal do konca.  

UAE Emirates tako ne morejo ponoviti lanskega dosežka moštva Jumbo - Visma (danes Visma | Lease a Bike) in zmagati na vseh treh grand tourih sezone. Lani je za nizozemsko ekipo Giro dobil Roglič, Tour Jonas Vingegaard in Vuelto Sepp Kuss. Američanu tudi slabo kaže pri obrambi naslova s španske pšentlje, danes je tudi on izgubljal čas in je v skušnem seštevku šele na 14. mestu (+ 6:22).  

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Vuelta 7. etapa Wout van Aert Visma
Sportal Rogliču bonus sekunde na vzponu, van Aert dobil ciljni šprint v Cordobi
Rigoberto Uran
Sportal Rigoberto Uran je svojo zadnjo Vuelto predčasno končal s poškodbo kolka
Primož Roglič, Vuelta 2024
Sportal Ekipi Primoža Rogliča se je načrt povsem sfižil
Ben O'Connor, Vuelta 2024
Sportal Avstralec O'Connor do velike zmage, Primož Roglič predal rdečo majico vodilnega
Ne spreglejte