Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 9. 2020,
20.21

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

1

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Nedelja, 20. 9. 2020, 20.21

1 leto, 9 mesecev

Tadej Pogačar in Primož Roglič po 107. touru

"Primož je velik vzornik, po porazu še večji."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

1

Tadej Pogačar | Končni vrstni red na 107. Touru: Tadej Pogačar, Primož Roglič in Richie Porte.  | Foto Reuters

Končni vrstni red na 107. Touru: Tadej Pogačar, Primož Roglič in Richie Porte.

Foto: Reuters

107. Dirko po Franciji sta zaznamovala slovenska kolesarska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič, bila sta epski boj za zgodovinsko zmago na dirki vseh dirk, dobil pa ga je mlajši, 21-letni as iz Klanca pri Komendi. "O tem sem sanjal, odkar sem začel kolesariti," je na Elizejskih poljanah v Parizu razlagal zmagovalec letošnjega Toura.

Primož Roglič in Tadej Pogačar
Sportal Zgodovinski Tour za Slovenijo je končan! Kapo dol, Tadej Pogačar!

"Končno je konec, takšnega razpleta nisem pričakoval, o tem sem sanjal, odkar sem začel kolesariti," je za slovensko nacionalno televizijo pripovedoval najnovejši slovenski športni junak Tadej Pogačar. Kot prvi Slovenec v zgodovini je na Elizejskih poljanah v Parizu mahal z odra za zmagovalce oblečen v rumeno majico, najbolj čislan kos oblačila v svetu kolesarstva in ob zvokih Zdravljice z rosnimi očmi slavil največji uspeh v karieri.

Navijaci Pogacarja v Komendi
Sportal Vrhunec v Komendi: dimne bakle, penina in krožišče v barvah Tadejevih majic #video

Na Elizejskih poljanah zadonela Zdravljica

Kolesarje ob koncu Toura na ulicah francoske prestolnice po navadi pozdravijo stotisoči navijačev, letos je bilo zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa nekoliko drugače. Vseeno je Pogačar zmago doživljal čustveno: "Neverjetno je, pa čeprav je bilo danes na žalost nekaj manj gledalcev, še vedno ti gredo kocine pokonci na Elizejskih poljanah."

Treniraj kot Tadej Pogačar

"Neverjetno je, pa čeprav je bilo danes na žalost nekaj manj gledalcev, še vedno ti gredo kocine pokonci na Elizejskih poljanah." | Foto: Reuters "Neverjetno je, pa čeprav je bilo danes na žalost nekaj manj gledalcev, še vedno ti gredo kocine pokonci na Elizejskih poljanah." Foto: Reuters

Pogačar je do veličastne zmage prišel v soboto, z epsko zmago v predzadnji etapi Toura, ko je v kronometru deklasiral vse konkurente, tudi Primoža Rogliča, ki ni imel najboljšega dne. "Včeraj se je zgodilo nekaj čisto običajnega v kolesarstvu, Primož je imel slab dan, jaz pa zelo dobrega. Na žalost zanj je izgubil majico, ampak je velik športnik, moj velik vzornik, po porazu še bolj," je za RTV še razlagal Pogačar, debitant na Dirki po Franciji in drugi najmlajši zmagovalec te slavne dirke v njeni zgodovini.

Primož roglič Tadej Pogačar
Sportal Roglič in Pogačar razburkala vode

"Ničesar ne bi spremenil, ničesar ne obžalujem, boljši je zmagal"

Roglič je z močno nizozemsko ekipo Jumbo-Visma na Tour prišel po zmago, se tri tedne dobro boril, odbijal vse napade, en dan pred koncem pa se je zlomil. V soboto je bil popolnoma potrt, danes že veliko boljše volje, povsem upravičeno ponosen na prikazano. "Zelo ponosen sem na to, kar nam je uspelo narediti, tako meni kot celotni ekipi. Odlična predstava skozi celotne tri tedne, ničesar ne bi spremenil, ničesar ne obžalujem, boljši je zmagal, zato čestitke Tadeju."

"Zelo ponosen sem na to, kar nam je uspelo, tako meni kot celotni ekipi." | Foto: Reuters "Zelo ponosen sem na to, kar nam je uspelo, tako meni kot celotni ekipi." Foto: Reuters

"Slovenci smo v samem vrhu kolesarstva, upam, da bo to trajalo čim dlje"

Rogličevo drugo mesto na Touru je njegov drugi najboljši rezultat v karieri, presega ga le lanska zgodovinska prva zmaga na Dirki po Španiji, prvo slovensko slavje na eni od tritedenskih dirk. Zdaj potrebuje nekaj oddiha, je povedal za RTV: "Malo moram premleti dogajanje iz zadnjih treh tednov, se spočiti, preživeti čas z družino, nato pa naprej. Vseh teh stvari se bomo vsi skupaj morda bolj zavedali nekoč v prihodnosti, ko bomo na dosežke pogledali nazaj, ampak Slovenci smo v samem vrhu kolesarstva, upam, da bo to trajalo čim dlje."

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal "Tadej jih je 'razgonu'"
Tadej Pogačar
Sportal "Ostali smo brez besed. To je bila ena najboljših, če ne najboljša predstava vseh časov."
Primož Roglič
Sportal Razočarani Roglič: Trenutno nimam čistih misli
Millar
Sportal Nekdanji junak Toura, ki je danes kolesarska poročevalka #video
Ne spreglejte