Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 9. 2020,
18.53

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 20. 9. 2020, 18.53

3 leta, 7 mesecev

Vrhunec v Komendi: dimne bakle, penina in krožišče v barvah Tadejevih majic #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

4

V Komendi že vse od včerajšnjega razpleta na predzadnji etapi francoskega Toura vlada vzneseno vzdušje. Navijači Tadeja Pogačarja so lokalno krožišče že ponoči prebarvali v barve majic, ki jih je danes v Parizu oblekel njihov najbolj slavni sokrajan, danes pa so ga prek televizijskih kanalov glasno pospremili do Slavoloka zmage. V Komendo so pripotovali tudi navijači Primoža Rogliča, ki so prišli športno pozdravit navijače njihovega največjega konkurenta.

Navijaci Pogacarja v Komendi | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Tako kot je bilo že včeraj rumeno naselje Strahovlje v krajevni skupnosti Kisovec, kjer je odraščal Primož Roglič, je danes rumena tudi Komenda, kjer se je osebnostno brusil Tadej Pogačar.

Strahovlje
Sportal Šok in razočaranje pomešana z evforijo v domačem kraju Primoža Rogliča #video

Že dopoldne so izobesili občinske zastave, igrala je pihalna godba, domačini pa so se z maskami ali brez njih zbrali za Športno dvorano, le nekaj metrov stran od Osnovne šole Komenda – Moste, v kateri je Pogačar, prvi Slovenec s skupno zmago na Touru, osem let gulil šolske klopi. 

Treniraj kot Tadej Pogačar

Vaščani so se takoj po presenetljivem razpletu včerajšnjega kronometra organizirali in s pomočjo Dušana Podgorška iz podjetja Blišč že pred 20. uro prebarvali lokalno krožišče, kjer so že nekaj dni prej postavili kolesa in transparente s spodbudnimi napisi. 

Krožišče v Komendi je po novem obarvano v rumeno in belo barvo z rdečimi pikami, v čast rumeni, beli in pikčasti majici, ki jih je nocoj v Parizu oblekel Tadej Pogačar.  | Foto: Gašper Erce Krožišče v Komendi je po novem obarvano v rumeno in belo barvo z rdečimi pikami, v čast rumeni, beli in pikčasti majici, ki jih je nocoj v Parizu oblekel Tadej Pogačar. Foto: Gašper Erce

Navijaci Pogacarja v Komendi | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Spontana odločitev: krožišče v barvah majic Toura

"Vse skupaj se je zgodilo povsem spontano. Takoj po kronometru so me klicali, ali lahko krožišče pobarvajo v rumeno, in seveda sem z idejo strinjal," nam je povedal župan Občine Komenda Stanislav Poglajen, ki danes čuti podobno kot večina slovenskih ljubiteljev kolesarstva. 

"Pričakoval sem, da bo Tadej bil boj za belo majico, nisem pa pričakoval rumene," je priznal župan Občine Komenda Stanislav Poglajen. | Foto: Ana Kovač "Pričakoval sem, da bo Tadej bil boj za belo majico, nisem pa pričakoval rumene," je priznal župan Občine Komenda Stanislav Poglajen. Foto: Ana Kovač

"Pričakoval sem, da bo Tadej bil boj za belo majico, nisem pa pričakoval rumene," je priznal župan. "Kaj vse to pomeni za Tadeja, za našo občino in Slovenijo se še ne zavedamo, je pa to nekaj izrednega. Fant je mlad, jutri bo dopolnil šele 22 let, in zmagal je kar na svojem prvem Touru. Neverjetno! Tadeja poznam že od malega, z njegovimi starši smo prijatelji, skupaj hodimo na rekreacijo, občasno odigramo partijo taroka, tudi včeraj dopoldne smo bili skupaj in spomnim se, da je beseda tekla o tem, da upamo, da bo ubranil belo majico.

Trepetali smo, da ne bi spet imel defekta in da bi zdržal do konca in ohranil 2. mesto, no, zgodilo pa se je veliko presenečenje. Tadej je iz sebe iztisnil zadnje atome moči. Že na štartu je bilo razbrati, da bo to njegov dan."

V Komendo so danes pripotovali tudi navijači iz Kisovca, ki so še včeraj trepetali za svojega soseda, po osupljivem razpletu pa priznali premoč Pogačarju in mu namenili spodbuden aplavz. | Foto: Ana Kovač V Komendo so danes pripotovali tudi navijači iz Kisovca, ki so še včeraj trepetali za svojega soseda, po osupljivem razpletu pa priznali premoč Pogačarju in mu namenili spodbuden aplavz. Foto: Ana Kovač

Na vprašanje, ali se mu zdi, da mu je zaradi zmage, ki jo je izmaknil Rogliču, nelagodno, je Poglajen dejal, da mu prav gotovo je in da upa, da to ne bo skalilo njunega prijateljskega odnosa, a je pomirjen, ker je bilo že na začetku današnje etape razvidno, da njun odnos ostaja prijateljski kot je bil pred obračunom na kronometru.

Fotogalerija
1 / 14

"Roglič je bil včeraj res potrt, a sem prepričan, da je poraz prespal. Ne bo ga sicer pozabil, ne bo pa zaradi njega trpel. Že včeraj smo videli, kako je Tadeju čestital, marsikdo bi se takrat raje skril. Primož ni samo vrhunski športnik, ampak tudi vrhunska osebnost," je ocenil Poglajen.

Prvi trener Tadeja Pogačarja: Ko poznaš fanta od plenic naprej, potem pa zmaga Tour!

Seveda je bil danes med navijači v Komendi tudi Miha Koncilija, prvi trener, ki je v KD Rog treniral Pogačarja. Med spremljanjem podelitve nagrad najboljšim na letošnjem Touru je odpiral penino, nazdravljal, predvsem pa s solzami v očeh užival v neverjetnih občutkih.

Miha Koncilija, prvi trener Tadeja Pogačarja, je zelo čustveno doživel razplet francoske pentlje. | Foto: Ana Kovač Miha Koncilija, prvi trener Tadeja Pogačarja, je zelo čustveno doživel razplet francoske pentlje. Foto: Ana Kovač

"Brez besed sem, noro. Kaj naj rečem? Ko poznaš fanta od plenic naprej, potem pa zmaga Tour. Neverjetno! Šele danes dojemam, kaj se je zgodilo. Včeraj sem bil v takem šoku, takega razpleta res nihče ni pričakoval. Šele ponoči, ko sem se prebudil okrog treh, sem si mislil, pa to je noro!" je ob robu bučnega praznovanja z dimnimi baklami, zastavami in vsem, kar spada zraven, pripovedoval Koncilija.

Fotogalerija
1 / 12
Fotogalerija
1 / 12

Na vprašanje, ali bi se nemara lahko ponovila zgodba z Eganom Bernalom, ki je lani, pri prav tako rosnih letih zmagal na Dirki po Franciji, letos pa se je precej anemično spopadal s klanci in nakloni ter predčasno odstopil, je odgovoril, da bojazni za izgorelost, prenasičenje ali izgubo motivacije pri Pogačarju ni, kljub temu, da je že pri 21 letih osvojil največ, kar se v kolesarstvu da.

Navijaci Pogacarja v Komendi | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Take priložnosti se preprosto ne izpusti"

"Tadej uživa v kolesarstvu. Seveda je željan uspehov, a predvsem gre na kolo z velikim veseljem in sproščenostjo, mislim, da je to velika prednost. Mislim, da ga bolj kot želja po tekmovanju žene želja po dokazovanju.

Še enkrat, brez besed sem, mi je pa hkrati tudi zelo hudo zaradi Primoža. Ni mi vseeno, ker vem, koliko truda je vložil v priprave in kako veliko delo je opravila njegova ekipa. Mislim, da bi bili včeraj zadovoljni tudi s tem, da bi Primož zmagal, Tadej pa bi bil drugi s pikčasto in belo majico. Tudi v tem primeru bi bila tukaj 'fešta', pa vendar, rumena je rumena in to je največ, kar je v kolesarstvu mogoče doseči. Tour je edinstven in take priložnosti, kot se je ponudila Tadeju, se preprosto ne izpusti," je še poudaril Koncilija.

Preberite še:

Primož Roglič in Tadej Pogačar
Sportal Zgodovinski Tour za Slovenijo je končan! Kapo dol, Tadej Pogačar!
Navijači Tour de France Slovenija
Sportal Pariz v slovenskih barvah #video
Tom Dumoulin
Sportal Kazni za Jumbo-Vismo
Primož Roglič
Sportal Razočarani Roglič: Trenutno nimam čistih misli
Tadej Pogačar
Sportal "Tadej jih je 'razgonu'"
Tadej Pogačar
Sportal "Ostali smo brez besed. To je bila ena najboljših, če ne najboljša predstava vseh časov."
Sportal Čustveni prizori v spremljevalnem avtomobilu Tadeja Pogačarja #video

 

Ne spreglejte