Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 7. 2021,
12.20

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Mark Cavendish Tour de France Tour de France

Četrtek, 8. 7. 2021, 12.20

1 leto, 9 mesecev

Mark Cavendish na pragu zgodovine?

Poteza Britanca, ki navdušuje kolesarske navdušence #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Mark Cavendish | 36-letni britanski sprinter Mark Cavendish se lahko po številu etapnih zmag na Dirki po Franciji že danes izenači s slovitim Belgijcem Eddyjem Merckxom. Tudi včeraj je bil na vzponu na Mont Ventoux v središču pozornosti, a ne zaradi rezultatskih presežkov, ampak poteze, ki je navdušila ljubitelje kolesarstva.  | Foto Guliverimage

36-letni britanski sprinter Mark Cavendish se lahko po številu etapnih zmag na Dirki po Franciji že danes izenači s slovitim Belgijcem Eddyjem Merckxom. Tudi včeraj je bil na vzponu na Mont Ventoux v središču pozornosti, a ne zaradi rezultatskih presežkov, ampak poteze, ki je navdušila ljubitelje kolesarstva.

Foto: Guliverimage

Britanski sprinter Mark Cavendish (Deceuninck–Quick-Step), ki je vsak dan bližje Parizu, novi zeleni majici najboljšega po točkah na Dirki po Franciji in izjemnemu rekordu Eddyja Merckxa, se je včeraj na prav poseben način poklonil spominu na Toma Simpsona, britanskega kolesarja, ki je leta 1967 med Tourom umrl prav na cesti, ki vodi na sloviti Mont Ventoux, znameniti vrh, ki so ga kolesarji včeraj prečkali kar dvakrat.

Mark Cavendish, 36-letni Britanec, ki na letošnjem Touru doživlja pravi preporod, se je spominu na pokojnega rojaka, s katerim ga druži tudi dejstvo, da sta v preteklosti oba nosila mavrično majico svetovnega prvaka in rumeno majico vodilnega na Touru, poklonil na prav poseben način.

Ko se je peljal mimo spomenika, ki v spomin na pokojnega Simpsona stoji ob cesti, kjer se je 13. julija 1967 zgrudil (umrl je v bolnišnici), si je snel čelado, se ozrl proti spomeniku in nagnil glavo v znak spoštovanja, drugič pa je na stopnice pod spomenikom odvrgel klubsko čepico.

Na smrt Simpsona spominja spomenik ob cesti. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na smrt Simpsona spominja spomenik ob cesti. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kdo je bil Tom Simpson?

Tom Simpson je bil prvi britanski kolesar, ki je nosil rumeno majico vodilnega na Touru, in prvi Britanec, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka. Umrl je leta 1967, med 13. etapo francoskega Toura. | Foto: Getty Images Tom Simpson je bil prvi britanski kolesar, ki je nosil rumeno majico vodilnega na Touru, in prvi Britanec, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka. Umrl je leta 1967, med 13. etapo francoskega Toura. Foto: Getty Images Tom Simpson je bil prvi britanski kolesar, ki je oblekel prestižno rumeno majico vodilnega na Touru, in prvi Britanec, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka.

Umrl je 13. julija 1967, nekaj metrov pod vrhom Mont Ventouxa. Obdukcija je pokazala, da sta bila za njegovo smrt kriva mešanica brendija in amfetaminov, vse skupaj pa je še poslabšala vročina, ki je na izpostavljeni cesti na Plešasto goro, kot ji tudi pravijo, v poletnih mesecih neusmiljena.  

Simpson je veljal za pionirja in posebneža. Znan je bil po tem, da je iskal vse mogoče načine, kako bi pridobil prednost pred tekmeci. Izdelal si je sedež po meri – model, ki je danes standard – v času, ko je vozil za moštvo Peugeot, je vozil kolo italijanskega proizvajalca Masi, ki je spominjalo na Peugeotovo. Tekoče je govoril francosko, razumel je tudi flamsko in italijansko. Bil je ljubitelj starodobnih avtomobilov. O svojem življenju je leta 1966 izdal avtobiografijo z naslovom Kolesarstvo je moje življenje (Cycling is My Life).

Se bo Cavendish že danes izenačil z legendo?

Cavendish, ki včeraj razumljivo ni imel bistvene vloge pri razpletu etape, saj je bil njegov glavni cilj le, da ciljno črto prečka znotraj limitnega časa, bo na svoj račun prišel spet danes. Današnja 12. etapa je, vsaj na papirju, pisana na kožo sprinterjem.

Na 160-kilometrski trasi od mesta Saint-Paul-Trois-Châteaux do Nîmesa kolesarje čaka le en klanec, pa še ta je zgolj 3. kategorije, jim bodo pa štrene mešali ubežniki in veter.

Če bi se za Britanca razpletlo sanjsko, kot se je na letošnjem Touru že nekajkrat (podpisal se je že pod tri etapne zmage), bi se ognjeviti Otočan po številu etapnih zmag na Touru lahko že danes izenačil z Belgijcem Eddyjem Merckxom, ki ima v svoji statistiki rekordnih 34 etapnih zmag, ki jih je nanizal v obdobju med letoma 1969 in 1975.

Cavendish je svojo prvo etapno zmago na Touru dosegel leta 2008 in tistega leta zbral kar štiri. Tudi v etapi, ki se je končala v Nîmesu, kjer je cilj tudi danes.

Na letošnjem Touru so še štiri sprinterske etape (vključno z današnjo), kjer bo Cav imel priložnosti, a kaj ko so na obzorju tudi tri gorske, kjer bo spet lovil časovni limit. Konkurenca za zeleno majico je vse manjša.

Danes je zaradi poškodbe kolena odstopil tudi slovaški sprinter Peter Sagan. Že prej so se od Toura poslovili Caleb Ewan, Tim Merlier (Alpecin-Fenix) in Arnaud Demare (FDJ).

Pred Cavendishem je še kar nekaj priložnosti za evforijo.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pred Cavendishem je še kar nekaj priložnosti za evforijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Pri Rogličevi Jumbo-Vismi poudarili, da je napetost še prisotna
dres mateja mohoriča
Sportal Mohorič je lahko ponosen: na vhodu v Podblico je nastala prava mojstrovina #foto
Tadej Pogačar
Sportal Nemec do uspeha kariere, Mezgec peti, mirna etapa za Pogačarja
Tadej Pogačar
Sportal Danec na znamenitem vzponu zlomil Pogačarja, ki je ostal miren
Tadej Pogačar
Sportal Rogličev moštveni kolega izzval Pogačarja, ki mu je pri spustu odgovoril
Tour de France
Sportal Velika nevarnost, ki na Touru kar naprej preži na sprinterje
Mont Ventoux
Sportal Danes na Touru: gora, ki je že terjala smrt kolesarja #video
Primož Roglič
Sportal Pomenljive besede Rogličevega šefa: Na Touru želi dokazati, da je številka 1
Mark Cavendish
Sportal Še ena izjemna zmaga Cavendisha! Merckx že trepeta.

 

 

Ne spreglejte