Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 7. 2021,
17.38

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

1

Natisni članek

Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Torek, 6. 7. 2021, 17.38

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 10. etapa (Albertville–Valence, 190,7 km)

Še ena izjemna zmaga Cavendisha! Merckx že trepeta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

1

Mark Cavendish | Mark Cavendish je zmagovalec 10. etape letošnjega Toura, to je bila že njegova 33. karierna zmaga na Dirki po Franciji. | Foto Reuters

Mark Cavendish je zmagovalec 10. etape letošnjega Toura, to je bila že njegova 33. karierna zmaga na Dirki po Franciji.

Foto: Reuters

Po dnevu premora in dveh napornih alpskih etapah so za zmago na današnji 10. etapi,190,7-kilometrski preizkušnji od Albertvilla do Valenca, obračunali sprinterji. Izjemni Mark Cavendish (Deceuninck QuickStep) je bil še tretjič na letošnjem Touru najmočnejši, prišel je do svoje 33. zmage na Dirki po Franciji in se že povsem približal rekorderju Eddyju Meckxu. Ta s 34 zmagami še ostaja v vodstvu na večni lestvici. Tadej Pogačar je brez težav ubranil rumeno majico vodilnega na dirki. 

Po napornem gorskem koncu tedna in dnevu premora so kolesarji današnjo deseto etapo začeli ležerno, hitro so se sprijaznili z ubežnim dvojcem Hugo Houle (Kan/Astana) – Tosh Van Der Sande (Bel/Lotto Soudal), a ju nato ujeli že 36 kilometrov pred ciljem.

Nato so je začel boj za pozicije za zaključni sprint, v vetru na ravninah se je glavnina raztrgala na več skupin, Tadej Pogačar je v družbi skrbnih kolegov iz UAE Emirates ostal v prvi, uspešno se je izogibal vsem težavam in na koncu etape, v zadnjih treh kilometrih, lahko tudi malce popustil.

"Danes nisem silil v ospredje, tudi ničesar nisem tvegal, moj osrednji cilj je bil prihraniti čim več energije za sredino naporno etapo in vzpona na Mont Ventoux. Na ravninskih etapah imam slabe izkušnje, gre za zelo stresne preizkušnje in moja glavna naloga je, da se izognem težavam," je po današnji etapi dejal Pogačar.

Sprinterji so obračunali za končno zmago, najboljše izhodišče za zaključni skok je pripravila ekipa Deceuninck QuickStep svojemu adutu Cavendishu, ki je bil v sprintu močnejši od Wouta Van Aerta (Jumbo-Visma) in Jasperja Philipsena (Alpecin Fenix) ter se veselil svoje 33. zmage na Dirkah po Franciji, tretje na letošnji, 108. izvedbi. 36-letnemu Britancu zdaj manjka le še ena, da na večni lestvici ujame rekorderja, belgijsko legendo Eddyja Merckxa.

Tadej Pogačar je varno preživel deseti dan dirkanja na letošnjem Touru. | Foto: Reuters Tadej Pogačar je varno preživel deseti dan dirkanja na letošnjem Touru. Foto: Reuters

Pogačar je v cilj prišel na 25. mestu in zadržal dve minuti in sekundo prednosti v skupnem seštevku pred Avstralcem Benom O'Connorjem, tretjeuvrščeni Kolumbijec Rigoberto Uran zaostaja že 5:18, Danec Jonas Vingegaard 5:32, Ekvadorec Richard Carapaz 5:33 in Španec Enric Mas 5:47 minute.

Matej Mohorič je bil danes 81., Luka Mezgec pa 85., v skupnem seštevku je Mohorič 42., Mezgec pa 101.

Jutri bo na sporedu 198,9 km dolga gorska etapa med krajema Sorgues in Malaucene. Kolesarska karavana bo morala premagati tri gorske cilje prve kategorije, v enem dnevu se bo dvakrat povzpela na 1.910 metrov visoki legendarni Mont Ventoux.

Izidi, 10. etape:

1. Mark Cavendish (VBr/Deceuninck)                       4;14:07
2. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
3. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin)
4. Nacer Bouhanni (Fra/Arkea)
5. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)
6. Michael Mörköv (Dan/Deceuninck)
7. Andre Greipel (Nem/Israel)
8. Peter Sagan (Slk/Bora)
9. Anthony Turgis (Fra/Total)
10. Cees Bol (Niz/DSM)
...
25. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
81. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)
85. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                    vsi isti čas

...

Skupni vrstni red:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                38;25:17
2. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen)                        + 2:01
3. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                  5:18
4. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       5:32
5. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   5:33
6. Enric Mas (Špa/Movistar)                                 5:47
7. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                           5:58
8. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                6:12
9. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                           7:02
10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                           7:22
...
42. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                  53:22
101. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        1;26:31

...

Dirka po Franciji, 10. etapa (Albertville–Valence, 190,7 km):

Cilj: Mark Cavendish (Deceuninck QuickStep) je še tretjič na tem Touru slavil etapno zmago! Drugo mesto je zasedel Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma), tretje pa še en Belgijec Jasper Phlipsen (Alpecin Fenix).

17:30 (4 km do cilja): skupina s Quintano je ujela vodilne, narekovanje tempa pa so spet prevzeli kolesarji moštva Deceuninck QuickStep. Peter Sagan se drži zelenega Marka Cavendisha, Pogačarjevi se uspešno izmikajo nevarnostim. Mohorič gara za Colbrellija.

17:22 (10 km do cilja): v vetru na ravnini se je glavnina raztrgala na več skupin, favoriti za današnjo zmago, tudi Cavendish, Sagan, Matthews in Colbrelli ter Pogačar in Carapaz so v prvi skupini, ki navija močan tempo, pikčasti Quintana je ostal ujet v drugi skupini.

17:17 (15 km do cilja): Deceuninck se je spet postavil na čelo in s tempom močno razpotegnil glavnino, ta se je za trenutek celo pretrgala, Pogačar je ostal v drugi skupini, nato pa mu je uspelo ujeti priključek.

17:08 (23 km do cilja): Deceuninck QuickStep je popustil, glavnina je močno upočasnila, kar je velika sreča za Colbrellija, ki je ujel skupino. Zdaj se tudi ob Mohoričevi pomoči spet prebija v ospredje.

17:04 (28 km do cilja): Alaphilippe je na čelu glavnine navil močan tempo, za njim so se zvrstili člani moštva Deceuninck QuickStep, Pogačar in njegovi tovariši iz UAE Emirates se držijo spredaj v glavnini, na varnem, kolesarji imajo veter v hrbet, v težavah pa se je znašel sprinterski adut Mohoričeve ekipe Bahrain Victorious Sonny Colbrelli, s predrto pnevmatiko je zaostal ravno v najbolj neugodnem trenutku, Italijan zdaj besno lovi glavnino.

16:53 (36 km do cilja): bega je konec, tudi Houle je ujet. Kolesarji se sicer vozijo na manjši nekategoriziran klanec, Pogačar je zdaj v družbi kolegov čisto na čelu nekoliko razpotegnjene glavnine.

16:50 (38 km do cilja): Tosh Van der Sande je popustil in počakal glavnino, Hugo Houle še vztraja pol minute pred glavnino.

16:30 (52 km do cilja): vsi kolesarji, ki so zaostali zaradi padca, so spet v glavnini, ubežnika pa 1:07 pred njo.

16:13: padec v glavnini, na tleh sta se znašla tudi Geraint Thomas in Richie Porte, Valižan Avstralec (ta je dobil novo kolo) se s kolegi iz moštva Ineos Grenadiers in Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma), ki je ostal ujet za padcem, zdaj prebijata nazaj v glavnino.

16.01 (75 km do cilja): prednost ubežne dvojice je padla že pod minuto, nato pa sta kolesarja spet nekoliko pospešila in zdaj vozita slabi dve minuti pred glavnino.  

V moštvu Deceuninck QuickStep je vlogo vodonoše danes prevzel kar svetovni prvak Julian Alaphilippe:

15:44 (88 km do cilja): ubežnika vzdržujeta 1:40 prednosti, Pogačar in njegovi kolegi iz UAE Emirates danes dobro varčujejo z močmi, vozijo se varno v ospredju, a ne čisto na čelu glavnine. Napada na Pogačarja danes ne pričakujemo, vroče pa utegne biti v boju za zeleno majico.

Zanimivost:
Tadej Pogačar še nikoli ni izgubil mednarodne dirke, ko je enkrat prevzel vodstvo na njej, poroča uradna stran TDF. To je naredil na letošnji dirki Po Sloveniji, na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, pa letos tudi na Dirki po Združenih arabskih Emiratih in lani na Touru, Dirki po Valencii, Dirki po Kaliforniji leta 2019, in Dirki po Algraveju 2019. Tudi na dirkah v konkurenci do 23 let in pri juniorjih je bilo tako.

15:20 (105 km do cilja): leteči cilj v la Placettu je bil nekoliko zagaten, na vrhu nekategoriziranega klanca, prvi in drugi sta ga prečkala ubežnika, 1:40 pred zasledovalci z rumeno majico, iz te so se za točke izstrelili sprinterji, med njimi pa ni bilo Cavendisha. V glavnini sta padla Mads Pedersen in Julien Simon, hitro sta se pobrala in nadaljevala dirko.

Izidi letečega cilja:
1. T. Van Der Sande 20 točk
2. H. Houle 17
3. S. Colbrelli 15
4. M. Matthews 13
5. J. Philipsen 11
6. P. Sagan 10
7. D. Ballerini 9
8. K. Asgreen 8
9. H. Sweeny 7
10. S. Dillier 6
11. S. Küng 5
12. D. Oss 4
13. D. Formolo 3
14. J. Herrada 2
15. M. Hirschi 1

Stanje v boju za zeleno je zdaj:
1. Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) 168 točk, 2. Michael Matthews (BikeExchange) 143, 3. Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) 136, 4. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) 113 … Matthews ali Colbrelli bi lahko danes na ciljnem sprintu v Valencu teoretično prevzela zeleno majico.

14:47 (132 km do cilja): edino gorsko točko v tej etapi je osvojil Hugo Houle, z Van der Sandejem imata na vrhu de Couza še 3:40 prednosti pred glavnino.

14:21 (145 km do cilja): ubežnika bosta kmalu začela vzpon na Col de Couz (622 m.n.v., 7,5 km, 2,8 % povprečnega naklona), klanec četrte kategorije, edini kategoriziran vzpon v današnji etapi. Vozita pa le še dobre štiri minute pred glavnino.

14:07 (155 km do cilja): Küngov manever je povzročil višji tempo v glavnini, prednost ubežnikov je padla pod pet minut, ustalila se je pri 4:50. Za zdaj.

13:52 (164 km do cilja): Stefan Küng je z napadom nekoliko prebudil glavnino, ki pa Švicarju ni pustila pobegniti. Vodilna dvojica zdaj vozi 5:45 pred zasledovalci. Ubežnika sta nenevarna, Houle v skupnem seštevku za Pogačarjem zaostaja več kot 57 minut, Van der Sande pa ževeč kot uro in 40 minut.

Cavendish ima v razvrstitvi za zeleno majico 38 točk prednosti pred Avstralcem Matthewsom (130), 47 pred Italijanom Colbrellijem in 66 pred Belgijcem Philipesnom.

13:45 (169 km do cilja): glavnina je povsem popustila, prednost ubežne dvojice narašča in se približuje šestim minutam.

13:34 (178 km do cilja): ubežnika imata že tri minute prednosti. Ta konec tedna je Pogačar na prvih gorskih etapah pokazal strah vzbujajočo formo, zanimivo bo videti, kdaj in kako se ga bo lotila konkurenca. Danes pa bržčas ni dan, ki bi lahko postregel z napadom na rumeno majico. Če le ne bo kakšnih zapletov.

Že v nedeljo na deveti etapi nista startala Primož Roglič in Mathieu Van der Poel, odstopili so še Tim Merlier, Nans Peters in Jasper De Buyst, v cilj pa so zunaj časovne zapore prikolesarili Arnaud Demare, Jacopo Guarnieri, Anthony Delaplace, Stefan De Bod, Nicolas Damiani, Loic Vliegen in Bryan Coquard. Danes se na startno listo ni podpisal še Nemec Jonas Koch, deseto etapo je tako začelo 164 kolesarjev.

13:27 (184 km do cilja): po nekoliko lenobnem začetku etape sta se glavnini odlepila Kanadčan Hugo Houle (Astana) in Belgijec Tosh Van Der Sande (Lotto Soudal) in si zelo hitro privozila minuto prednosti.

13:20 (190,7 km do cilja): po 15-minutni zaprti vožnji v olimpijskem Albertvillu se je začela 10. etapa letošnjega Toura. Rumeno majico nosi naš šampion Tadej Pogačar, ki ima v skupnem seštevku dve minuti in sekundo prednosti pred Avstralcem O'Connorjem, v pikčasti majici najboljšega hribolazca je Kolumbijec Nairo Quintana, v beli najboljšega mladega kolesarja Jonas Vingegaard, v zeleni pa Britanec Mark Cavendish, ki velja za enega največjih favoritov za današnjo zmago. V primeru, da mu v ciljnem sprintu uspe še tretjič na letošnji dirki, bo za rekorderjem po zmagah na Touru Belgijcem Eddyjem Merckxom zaostajal le še za eno zmago.

Pred etapo

Na Dirki po Franciji bodo kolesarji danes vstopili v drugi del tritedenske pentlje. Tadej Pogačar je prvega od treh delov naloge opravil z odliko. Danes bo še nekoliko ogreval noge za sredino novo gorsko preizkušnjo.

Tadej Pogačar
Sportal Želel je dokazati, da ni muha enodnevnica #video
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal "Res škoda, najbolj sem se bal tega, kar se je zgodilo Primožu. Tadej je pa ..."

Štart današnje 10. etape bo v znanem smučarskem središču Albertville, ki je bilo v zadnjih desetih letih petkrat vključen v Tour de France. Edini gorski cilj bo IV. kategorije in se bo začel že na 51. kilometru. Dolg bo sicer 7,4 kilometra, a bo povprečna naklonina le 2,8-odstotna.

Na 82. kilometru lahko pričakujemo šprint tistih kolesarjev, ki se borijo za zeleno majico, saj bo na vrsti leteči cilj v kraju La Placette. Zeleno majico nosi Mark Cavendish, ki je eden od osrednjih favoritov tudi za končno zmago. Na Tour je prišel kot rezerva ekipe Deceuninck Quick-Step, pohvali pa se lahko že z dvema etapnima zmagama.

11 etapa Tour de France | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

V zaključku današnjega dne pričakujemo množični šprint. Največja ovira bo desni ovinek približno 400 metrov do cilja. Vlaki, ki jih bodo postavljale ekipe, bodo morali biti na tem mestu zelo previdni, da se ne bi zgodil kakšen od neljubih padcev, ki so bili sestavni del uvodnega tedna na Dirki po Franciji. Prav tako bodo morali biti šprinterju v ospredju, saj bo sicer bitka za etapno dnevno zmago izgubljena.

Vodilni v skupnem seštevku Pogačar (UAE Emirates) bo imel danes še nekoliko lažji dan, spet pa bo moral biti na preži v sredo, ko je na sporedu ena od dveh gorskih etap v tem tednu. Sobotna je sicer razgibana, vendar bolj hribovita. V sredo bosta dva gorska cilja I. kategorije, najtežji pa bo znameniti Mont Ventoux (15,7 kilometra in povprečni naklon 8,8 odstotka). A na njem ne bo cilj, saj bo sledil še spust do Malaucena.

V skupnem seštevku ima slovenski šampion dve minuti in eno sekundo prednosti pred najbližjim zasledovalcem Benom O'Connorjem, ki je zablestel v nedeljski gorski etapi. Rigoberto Uran je na tretjem mestu oddaljen že pet minut in 18 sekund.

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar v svojem svetu

Skupni vrstni red pred 10. etapo:

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                34:11:10 
2. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen)                        + 2:01 
3. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                  5:18 
4. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       5:32 
5. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   5:33 
6. Enric Mas (Špa/Movistar)                                 5:47 
7. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                           5:58 
8. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                6:12 
9. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                           7:02 
10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                           7:22
... 
43. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                  52:50
100. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        1:25:44

Tour škoda enyaq
Avtomoto Včeraj na slavnem prelazu v Franciji: tak podvig opravljamo
Ne spreglejte