Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
23. 6. 2021,
15.35

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Andrej Hauptman

Sreda, 23. 6. 2021, 15.35

1 leto, 9 mesecev

Intervju z Andrejem Hauptmanom

"Pogačar se dobro počuti in to je najbolj pomembno"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Andrej Hauptman Tadej Pogačar | Andrej Hauptman bo letos od začetka Toura v pomoč Tadeju Pogačarju. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Andrej Hauptman bo letos od začetka Toura v pomoč Tadeju Pogačarju.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Če kdo Tadeja Pogačarja pozna do obisti, je to Andrej Hauptman, ki ima pri UAE Emirates vlogo športnega direktorja. Na letošnji dirki Tour de France bo v nasprotju z lani ob slovenskem šampionu že vse od začetka in mu pomagal do morebitnega novega zgodovinskega uspeha na dirki vseh dirk. "Verjamem, da smo na tisti točki, na kateri želimo biti," poudarja Hempi.

Andrej Hauptman je že kot kolesar občutil veličino slovite Dirke po Franciji. Trikrat je nastopil na najprestižnejši dirki, zdaj pa bo drugo leto zapored Tadeju Pogačarju pomagal tlakovati pot do izjemnega dosežka. Lani je prišel v Francijo zadnji teden. V tem je skupaj s Tadejem koval taktiko za kronometer na La Planche des Belles Filles, na katerem je slekel rojaka Primoža Rogliča in se veselil velike zmage na Touru. Hauptman je s Tadejem delal že v času njegovega kolesarjenja pri Rogu, nato pa se z njim "preselil" k UAE Emirates. Pomembno vlogo bo imel tudi na letošnji Dirki po Franciji, saj bo od samega začetka desna roka osrednjega športnega direktorja Allana Peiperja.

Matej Mohorič
Sportal Pred seboj ima posebno misijo

Že v ponedeljek ste s Tadejem Pogačarjem odpotovali na ogled trase kronometra, ki bo peti dan slovite dirke Tour de France. Lanski junak si je za zadnje piljenje forme po višinskih pripravah izbral prav Slovenijo – osvojil je dirko Po Sloveniji in nastopil na državnem prvenstvu, kjer se ni izšlo povsem po njegovih željah. Katere odgovore ste po višinskih pripravah sploh iskali?

Tadej se dobro počuti in to je najbolj pomembno. Pomembno je bilo, da se je takoj po prihodu z višinskih priprav navadil na vročino. Na Touru bo, če ne prej, zelo vroče v Pirenejih. Verjamem, da smo na tisti točki, na kateri smo želeli biti.

Tour bo znova v tradicionalnem terminu, ko bi vročina lahko igrala pomembno vlogo. Ali je to šibka ali dobra Tadejeva točka?

Za Tadeja to nikoli ni bila šibka točka. Vse leto je konstanten. Na odgovor na vprašanje, kje smo in kako je, bo treba počakati.

Sam Bennett
Sportal Afera v taboru enega od zvezdnikov lanskega Toura

Kaj bo na Touru ključno?

Pazljiv bo moral biti od prve do zadnje etape. Že do prvih gorskih etap bi lahko veter igral pomembno vlogo. Ogromno dejavnikov je. Osredotočeni bomo morali biti vsak dan. Dirkanje ni le v klanec.

Poznata se že iz časov, ko je Pogačar vozil za Rog. | Foto: Vid Ponikvar Poznata se že iz časov, ko je Pogačar vozil za Rog. Foto: Vid Ponikvar

Ekipa UAE Emirates ima za letošnji Tour bistveno bolj kakovostno ekipo. Lahko pričakujemo drugačno dirkanje kot lani?

Ekipa je dobra, je pa res, da so tudi tekmeci dobro sestavili svoje zasedbe. Treba bo počakati, da se Tour začne, in iti dan za dnem.

Kakšna pa je razlika med letošnjo in lansko Tadejevo pripravljenostjo pred Tourom, če gledamo proizvedene vate na kolesu?

Zadovoljni smo z njegovo pripravljenostjo. Pripravljen je, zagotovo pa so tudi favoriti v drugih ekipah. Številke ne povedo vsega. Na koncu so najpomembnejše sekunde na cilju. Tiste so odločilne. Po enem tednu bomo hitro videli, kje smo.

Tadej POgačar
Sportal Pogačarjeva ekipa je vse podredila enemu človeku

Veliko se govori o dvoboju med Tadejem in Primožem Rogličem, a ima zelo močno zasedbo tudi ekipa Ineos Grenadiers, ki bo Tour začela s tremi oziroma štirimi kapetani. Ali je to, da bodo dirkali s toliko potencialnimi kandidati za končni uspeh, pravilna odločitev?

Mislim, da je to edina pametna poteza. Na Touru moraš nastopati z najboljšo ekipo. Zdaj lahko ure in ure govorimo, kaj bo na Touru, ko se bo začelo, pa bomo hitro videli, kako je.

Tadej Pogačar | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Bi to lahko bila prednost britanskega moštva na najtežjih etapah?

To je lahko pozitiven dejavnik, lahko pa tudi ni. Vedno je dobro, da imaš odlično ekipo. Ineos je znan po tem, da ima vedno močno ekipo, in verjamem, da bo tudi letos tako.

Za konec povejte še, kakšna bo vaša vloga na Dirki po Franciji.

Nismo se še pogovarjali o tem. Ne bom glavni športni direktor. Pomočnik bom, bom pa zagotovo nekje v avtu ali pred dirko.

Luka Mezgec
Sportal Luka Mezgec še drugič zapored na Touru
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar ne želi ničesar prepustiti naključju
Kolesarsko DP - koper
Sportal Matej Mohorič in Eugenia Bujak državna prvaka
Jan Polanc
Sportal Presenečenje: Pogačar na Touru ne bo imel ob sebi Polanca
Ne spreglejte