Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 6. 2021,
11.42

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

Jan Polanc Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Torek, 22. 6. 2021, 11.42

1 leto, 9 mesecev

Pogačarjeva ekipa je vse podredila enemu človeku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Tadej POgačar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kolesarska ekipa UAE Emirates bo na letošnji Dirki po Franciji, ki se v Brestu na severozahodu Francije začenja to soboto, 26. junija, vse podredila Tadeju Pogačarju, ki bo skušal ubraniti lansko zmago. Ekipa se je v Francijo odpravila brez izrazitega šprinterja, kar pomeni, da bo v ekipi res vse podrejeno samo njihovemu glavnemu zvezdniku.

Le še nekaj dni nas loči do začetka 108. izvedbe Dirke po Franciji, ki se bo v soboto, 26. junija, začela v Brestu na severozahodu Francije, in ekipe postopoma razkrivajo svoje karte za dirko vseh dirk.

Svoj krst na Dirki po Franciji bo dočakal Američan Brandon McNulty, ki bi moral dirkati na italijanskem Giru, a so se v ekipi odločili, da bo bolj koristen na Touru. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Svoj krst na Dirki po Franciji bo dočakal Američan Brandon McNulty, ki bi moral dirkati na italijanskem Giru, a so se v ekipi odločili, da bo bolj koristen na Touru. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tadeja Pogačarja, ki bo letos dirkal s prestižno številko 1, bo na francoskih cestah podpirala močna ekipa, zasnovana na mladostni svežini in izkušeni modrosti.

V ekipi UAE bodo poleg Pogačarja Rafal Majka, poljski specialist za gorske etape, novinec v moštvu, Švicar Marc Hirschi, ki je bil lani izbran za najbolj borbenega kolesarja na Touru, Američan Brandon McNulty, ki bi moral dirkati na Giru, a so se v ekipi odločili, da bo bolj koristen na Touru, Italijan Davide Formolo, Portugalec Rui Costa, nekdanji svetovni prvak, ki se je s 7. mestom izkazal na Dirki po Švici, danski specialist za kronometer Mikkel Bjerg in izkušeni Norvežan Vegard Stake Laengen.  

Brez mesta v osemčlanski ekipi je žal ostal Jan Polanc, ki se je pretekli konec tedna izkazal na državnem prvenstvu. Tako na kronometru kot na cestni dirki je zasedel odlično drugo mesto, dirko Po Sloveniji pa končal na 9. mestu.

Jan Polanc
Sportal Presenečenje: Pogačar na Touru ne bo imel ob sebi Polanca

Pogačar bo po mnenju strokovnjakov letos v svoji ekipi imel več pomoči kot lani, ko je v gorskih etapah pogosto ostajal prepuščen samemu sebi in svojim sposobnostim, medtem ko so se konkurenti lahko bistveno bolj opirali na svoje moštvene kolege.

Drugi kolesar na lestvici UCI težko čaka na štart Toura. Kot je dejal, je velik privilegij, da bo na dirki nastopil kot branilec zmage. "Za nami je leto, ki je bilo zelo težko za mnoge. Upamo, da jim bomo lahko ponudili tri tedne vznemirljivega dirkanja," si je zaželel mladenič s Klanca pri Komendi, ki verjame v svojo ekipo in svojo formo. Na državnem prvenstvu si sicer ni zagotovil majice državnega prvaka, je bil pa z drugim mestom v vožnji na čas in petim na cestni dirki povsem konkurenčen.

Menedžer ekipe UAE Joxean Matxin Fernandez (na fotografiji v objemu s Pogačarjem) se zaveda, da bo njihov glavni adut letos konkurenci precej bolj na očeh kot lani. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Menedžer ekipe UAE Joxean Matxin Fernandez (na fotografiji v objemu s Pogačarjem) se zaveda, da bo njihov glavni adut letos konkurenci precej bolj na očeh kot lani. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Cilji ekipe UAE na Touru so jasni. "Skušali bomo ubraniti zmago, ki jo je Tadej osvojil lani, zato smo ekipo gradili okrog njega. Stavimo na mešanico mladosti in izkušenj. Imamo močne hribolazce in kolesarje, ki so zelo solidni tudi na ravnih cestah," je prepričan menedžer ekipe Joxean Matxin Fernandez, ki se zaveda, da bo njihov glavni adut letos konkurenci precej bolj na očeh kot lani.

Preberite še:

Mark Cavendish
Sportal Cavendishu vendarle priložnost za napad na Merckxov rekord
Luka Mezgec
Sportal Luka Mezgec še drugič zapored na Touru
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar ne želi ničesar prepustiti naključju
Kolesarsko DP - koper
Sportal Matej Mohorič in Eugenia Bujak državna prvaka
Luka Mezgec
Sportal Na Pogačarjevem kriteriju spet blestel Luka Mezgec
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar se zaveda, da je bila to zanj velika šola
Ne spreglejte