Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 6. 2021,
18.05

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Luka Mezgec Domen Novak Jan Tratnik Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Tadej Pogačar Tadej Pogačar kolesarstvo državno prvenstvo

Nedelja, 20. 6. 2021, 18.05

2 leti, 10 mesecev

Koper, državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu

Matej Mohorič in Eugenia Bujak državna prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Kolesarsko DP - koper | Metej Mohorič je v boju za državni naslov premagal Jana Polanca. | Foto Vid Ponikvar

Metej Mohorič je v boju za državni naslov premagal Jana Polanca.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski kolesarji in kolesarke so se danes v Kopru pomerili še za naslove državnih prvakov v cestni vožnji. V ćenski konkurenci je zmagala naturalizirana Slovenka Eugenia Bujak, ki je pred dnevi slavila že v kronometru, v moški konkurenci pa je zmagal Matej Mohorič (Bahrain Victorious). 

"Cilj je bila zmaga. Nismo vedeli sicer, kako bo. Malce smo se praskali po glavi, ker zaradi odprte trase nismo vedeli, kaj bi. Na koncu sva se s Polancem udarila na moč. Imel sem pikico več moči, da sem zmagal. Ponosen sem, da bom to majico nosil na Touru in predstavljal našo državo," je povedal državni prvak Mohorič, ki je že drugič osvojil domačo lovoriko, naslov prvaka v cestni vožnji si je namreč priboril že leta 2018.

Jan Polanc, Matej Mohorič in Luka Mezgec so v Kopru zasedli oder za zmagovalce. | Foto: Vid Ponikvar Jan Polanc, Matej Mohorič in Luka Mezgec so v Kopru zasedli oder za zmagovalce. Foto: Vid Ponikvar

"Moram biti zadovoljen, čeprav bi imel raje eno zlato kot dve srebrni. Danes je bila dirka zelo težka zaradi vročine, smo pa šli že od starta zelo na polno, tako da so noge proti koncu že pekle. Matej je na koncu zasluženo zmagal," je za STA priznal Jan Polanc, ki si želi, da bi enkrat vendarle postal državni prvak. "To je šport, še naprej se bomo trudili, da bom mogoče državni naslov osvojil enkrat v prihodnosti," pa je bil po koncu odločen 29-letnik, ki letos ne bo dirkal po francoskih cestah.

"Upal sem, da ne bo šlo 'na polno' že prvi krog, pa je šlo. Vedel sem, da bo dolg dan, da bo vroče. Morda sem bil prvi krog malce v škripcih zaradi vročine. Vendarle sem prišel neposredno z višinskih priprav. Peti krog sem rekel, da nimam kaj izgubiti. Poskusil sem akcijo. Vedel sem, da moram imeti težak dan pred odhodom na Tour. Na vso moč sem šel in jih nekako ujel. Na koncu je bilo vsaj za tretje mesto," pa je povedal Luka Mezgec.

Tadej Pogačar je dirko izkoristil predvsem kot pripravo na Tour: "Ta teden je bil kar dober. Malce so bili vzponi, malce padci. Navadil sem se na vročino. Mislim, da sem pripravljen."

Fotogalerija z DP v Kopru (Foto: Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 45

Letelo je od začetka 

Že v prvem krogu 172-kilometrske dirke se je v vodstvo odpeljala peterica Tadej Pogačar, Jan Polanc (oba UAE Emirates), Matej Mohorič in Jan Tratnik (oba Bahrain Vicotorious) ter Kristijan Koren (ŠD VitalGo.si) in si prikolesarila več kot štiri minute prednosti pred zasledovalci, med katerimi sta izstopala Luka Mezgec (BikeExchange) in Domen Novak (Bahrain Victorious).

Novak se je nato sam podal v lov za vodilnimi, se jim približal na dve minuti, ko so ti povišali tempo kolesarjenja in onemogočili Novakov lov. V osmem krogu so Pogačar, Tratnik in Polanc nekoliko ušli Mohoriču in Korenu, oba pa sta vodilne spet ujela, takrat se je za napad odločil Mohorič, sledil mu je lahko le Polanc in dvojica se tekmecem ni več dovolila ujeti.

V zadnjem krogu je tako potekal dvoboj za naslov državnega prvaka, Polanc je poskusil skok na zadnjem vzponu na Markovec, Mohorič mu je zlahka sledil, na vrhu pa skočil še sam in se odpeljal zmagi naproti. Ciljno črto je Mohorič prečkal 15 sekund pred Polancem, za tretje mesto sta v dolgem sprintu obračunala Tratnik in Mezgec, za nekaj centimetrov ga je dobil zadnji.

Mezgec je bil v ciljnem sprintu za drobec hitrejši od Tratnika. | Foto: Vid Ponikvar Mezgec je bil v ciljnem sprintu za drobec hitrejši od Tratnika. Foto: Vid Ponikvar

V cilj sta prišla 1:38 za Mohoričem, še šest sekund več je zaostal Tadej Pogačar na petem mestu.

Šesto mesto je zasedel Matevž Govekar (Tyrol KTM Cycling Team), ki je tako postal državni prvak v kategoriji do 23 let.  

Na štartu 172-kilometrske krožne trase so bili danes skoraj vsi slovenski kolesarji iz ekip svetovne serije z izjemo branilca naslova Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki je v pripravljalnem obdobju na francoski Tour načrtno izpustil vse tekme. 

Bujakova do dvojčka naslovov

Kolesarke so štartale že ob 8.30, najhitreje je z izzivi 103-kilometrske krožne proge opravila naturalizirana Slovenka Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana), ki je naslovu državne prvakinje v kronometru dodala še naslov na cesti. Enak dosežek ji je uspel tudi leta 2019.

Eugenia Bujak iz ekipe Ale BTC Ljubljana je naslovu državne prvakinje v kronometru dodala še naslov prvakinje v cestni vožnji. | Foto: Grega Valančič/Sportida Eugenia Bujak iz ekipe Ale BTC Ljubljana je naslovu državne prvakinje v kronometru dodala še naslov prvakinje v cestni vožnji. Foto: Grega Valančič/Sportida

Drugo mesto je v zaključnem sprintu osvojila lanska prvakinja in klubska kolegica Bujakove Urša Pintar, tretje pa Špela Kern iz ekipe Massi-Tactic Women Team. V sprintu, kjer jim je družbo delalo tudi nekaj starejših mladincev, ki so se na progo podali istočasno kot ženske, je najkrajšo potegnila Urška Žigart (Team Bikeexchange), lani tretja na cestni dirki. Preostale kolesarke so na krožni progi zaostale vsaj dva kroga.

Izidi:

Cestna dirka, moški:

 1. M. Mohorič (Bahrain Victorious)         4:00:35

 2. J. Polanc (UAE Team Emirates)          +   0:15

 3. L. Mezgec (Team Bikeexchange)              1:38

 4. J. Tratnik (Bahrain Victorious)        isti čas

 5. T. Pogačar (UAE Team Emirates)             1:44

 6. M. Govekar (Tirol KTM)                     2:15

 7. K. Hočevar (Adria Mobil)               isti čas

 8. K. Koren (ŠD Vitalgo.si)                    ...

 9. A. Bajc (Team Felbermayer Simplon Wels)    3:38

10. D. Novak (Bahrain Victorious)              3:41

 

Cestna dirka, ženske:

 1. E. Bujak (Ale BTC Ljubljana)             2:41:34

 2. U. Pintar (Ale BTC Ljubljana)          + isti čas

 3. Š. Kern (Massi - Tactic Women Team)           ...

 4. U. Žigart (Team Bikeexchange)                 ...

 5. U. Bravec (BTC City Ljubljana)          - 2 kroga

 6. T. Sušnik (BTC City Ljubljana)          - 3 krogi

 7. L. Maretič (BTC City Ljubljana)               ...

 8. N. Pugelj (BTC City Ljubljana)

 9. E. Jesenko (Top Girls Fassa Bortolo)

10. L. Rajterič (BTC City Ljubljana)

Luka Mezgec, ki je v petek zmagal na kriteriju Tadeja Pogačarja, spada v ožji krog favoritov.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Mezgec, ki je v petek zmagal na kriteriju Tadeja Pogačarja, spada v ožji krog favoritov. Foto: Grega Valančič/Sportida

trasa DP | Foto:

13 | Foto:

 

časovnica | Foto:

Preberite še:

Jan Polanc
Sportal Presenečenje: Pogačar na Touru ne bo imel ob sebi Polanca
Luka Mezgec
Sportal Na Pogačarjevem kriteriju spet blestel Luka Mezgec
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar se zaveda, da je bila to zanj velika šola
Primož Roglič
Sportal Roglič znižuje pričakovanja: Ne gre samo za boj med mano in Tadejem, vsaj še 20 fantov je ...
Tadej Pogačar Jan Tratnik Jan Polanc
Sportal Tratnik v velikem slogu, Pogačar se je uštel
Primož Roglič
Sportal Rogličev šef opozoril na razliko
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar dobil, kar je iskal
Po Sloveniji 2021 - 4. etapa
Sportal Pogačarjeva odgovornost, njihov pritisk

 

Ne spreglejte