Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
14. 6. 2021,
4.00

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Tour of Slovenia Po Sloveniji Tadej Pogačar Tadej Pogačar Bogdan Fink

Ponedeljek, 14. 6. 2021, 4.00

4 tedne

Direktor dirke Po Sloveniji Bogdan Fink po koncu 27. izvedbe

Pogačarjeva odgovornost, njihov pritisk

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Po Sloveniji 2021 - 4. etapa | Tadej Pogačar je zvezdnik kolesarstva, ki si je za pripravo na Tour de France, na katerem bo branil lansko zmago, izbral dirko Po Sloveniji in razveselil slovenske ljubitelje kolesarstva ter organizatorja največje slovenske kolesarske pentlje. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Tadej Pogačar je zvezdnik kolesarstva, ki si je za pripravo na Tour de France, na katerem bo branil lansko zmago, izbral dirko Po Sloveniji in razveselil slovenske ljubitelje kolesarstva ter organizatorja največje slovenske kolesarske pentlje.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski ljubitelji kolesarstva in tudi tisti, ki sicer redkeje spremljajo tovrstne dirke, so v preteklih petih dneh prišli na svoj račun. Slovenijo so v času 27. dirke Po Sloveniji izdatneje obarvali zeleno, v zeleno se je pričakovano obarval tudi zvezdnik tega športa Tadej Pogačar, zaradi katerega so se navijači še v večjem številu podali ob traso. Zelo pomembno je bilo, da je bil zadovoljen tudi organizacijski direktor Bogdan Fink.

Tadej Pogačar
Sportal Zvezdnik Tadej Pogačar: Končno

Največja slovenska kolesarska pentlja je prvič v zgodovini pozdravila zmagovalca Dirke po Franciji. Tadej Pogačar se je odločil, da bo pilil formo za letošnji Tour de France na domačih tleh. Zato je naredil dirko Po Sloveniji še bolj mogočno.

Dogodki na sončni strani Alp so razumljivo kanili veliko pozornosti, saj slaba dva tedna pred največjim kolesarskim dogodkom na svetu stroko, tekmece in ljubitelje kolesarstva razumljivo zanima, kako se vrtijo noge lanskoletnega junaka Dirke po Franciji.

Po Sloveniji 2021 - 5. etapa
Sportal Pogačar prišel, videl in zmagal

"Globalnemu zvezdniku, kot je Pogačar, ne sme biti nerodno"

"Poglejte z njegove strani, kakšna je odgovornost. Prišel je, na nas pa je bilo, da naredimo dobro dirko. Sicer bi bil to zanj minus, da si je izbral takšno dirko. Enako velja za Primoža (Primož Roglič, op. a.). Večja odgovornost je, da se na ta način 'pozicioniramo' v pelotonu. Prišel je na dirko. Globalna zvezda je, zato mu ne sme biti nerodno pred tekmovalci dirkati na domači dirki. Do te točke, da je dirka priznana, smo prišli z delom, tradicijo in dobro organizacijo. Od držav, ki imajo v enakem terminu dirke, imamo dosti manjši BDP, zato je pomembno, da organiziramo dirko na najvišji ravni in da je v prvi vrsti poskrbljeno za varnost," je povedal organizacijski direktor Bogdan Fink, ki je alfa in omega dirke.

Organizacijski direktor Bogdan Fink je imel ogromno dela, a mu je s številnimi sodelavci uspelo tudi tokrat organizirati dirko Po Sloveniji na najvišji ravni. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Organizacijski direktor Bogdan Fink je imel ogromno dela, a mu je s številnimi sodelavci uspelo tudi tokrat organizirati dirko Po Sloveniji na najvišji ravni. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Veliko priznanje je bilo, da si je Pogi vzel prav dirko Po Sloveniji za pripravljano dirko, čeprav je imel sprva v koledarju zapisan kriterij Dauphine. V zadnjem trenutku si je premislil in kupil letalsko vozovnico za Slovenijo.

Boris Premužič
Sportal Namesto igranja računalniških igric se je učil grafičnih programov #video

Pogačarjev ogromni prispevek

"To je pritisk tudi za nas. Zakaj? Pokazati se moramo v dobri luči. Najprej mora biti dirka varna, smiselna. To je predstava Slovenije. Imeli smo Pogačarja, zmagovalca globalnega dogodka. Dobro ve, kako je na drugih dirkah. Ne smemo zaostajati, če želimo, da še pride. Za nas je isti pritisk. Dirko moramo narediti varno, najboljšo. Tadej in Primož ne bosta vedno prišla. Tega se morate zavedati. Sta globalna kolesarja, prvi in drugi na svetu. Za nas je isto, če pride na dirko 1., 2. ali 32. kolesar. Poskrbeti moramo za varnost. Vse mora biti isto. Tudi ne šale," poudarja Fink.

Navijaški špalir na Pancah

O tem, kaj je prinesel zvezdnik kolesarstva za samo dirko, je pristavil: "Ogromno. Tadej Pogačar je zmagal na globalnem dogodku, Primož Roglič je bil na Touru drugi. Dirka Po Sloveniji je postala mednarodno bolj privlačna, bolj so jo spremljali. Zaradi njega se je odprlo še nekaj stvari pri organizaciji, nekaj je bilo lažje. Čudovito bi sicer bilo, če bi prihod lahko napovedal novembra, vendar ni šlo. Nenehno smo bili v pogovoru z Andrejem Hauptmanom. Hempi je veliko naredil, da je Tadej prišel. Na koncu se športnik odloči."

Sveta gora 2021
Sportal Navijaška kulisa: že ob 3.30 odrinili s Koroške, da bi doživeli spektakel #video

Ne samo zelene barve, ampak tudi ogromno slovenskih zastav

Lanskoletna izvedba je odpadla zaradi epidemije koronavirusne bolezni, zato je bil organizator – vpletenih je kar 2.500 ljudi –  vesel, da se je letos le prižgala zelena luč, čeprav je bila v zraku negotovost. Srce mu je še izdatneje zaigralo, ko je ob progi videl takšno podporo kolesarjem. Vasi, mesta, klanci so bila obarvani v zeleno barvo. Navijači so pozdravljali glavne akterje na kolesih, razumljivo, največ navijaškega materiala so pripravili v povezavi s Pogačarjem, a bodrili tudi preostale akterje na dveh kolesih.

Škofja Loka pričarala izjemno vzdušje

"Ne samo zaradi zelene barve. Videli smo ogromno slovenskih zastav. Naš nacionalni simbol. Imamo zapovedano, da jih obesimo, ko je praznik. A jih ne vselej. Na športne prireditve pridemo z njimi. Pozitiven nacionalni naboj je bil prisoten. Slovenci so sprejeli dirko kot svojo. Zdaj smo imeli še Tadeja Pogačarja, vrhunskega športnika, in je bilo še veliko bolje," je bil vidno zadovoljen prvi mož organizacije, brez katerega si dirke praktično ni mogoče zamisliti.

Po Sloveniji 2021 - 5. etapa
Sportal Bauhaus najhitrejši v Novem mestu, Pogačar potrdil skupno zmago

"Ne moremo biti Tour, Giro, lahko pa jih zasledujemo"

Zaradi olimpijskih iger je bila letošnja izvedba zamaknjena in ni bila v tradicionalnem terminu – drugi polovici junija. Odgovorni se zavedajo, da se finančno težko merijo z dirko po Švici, kriterijem Dauphine in dirko po Belgiji. A se lahko v organizacijskem smislu, pa čeprav imajo proračun bistveno nižji.

Tadej Pogačar je naredil dirko še veličastnejšo in jo kronal z zmago. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tadej Pogačar je naredil dirko še veličastnejšo in jo kronal z zmago. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

O terminu za prihodnje leto je Fink še dodal: "Ne vemo, kako bo prihodnje leto. Do konca julija, avgusta so prijave. Po navadi so bile do 31. maja. Težave bodo, ker je ogromno dirk. Nismo ProSeries dirka. Bomo videli. Ne moremo biti kot Tour de France ali Giro d'Italia. Jasno, da ne. Lahko pa jih zasledujemo in se jim skušamo približati. Vseeno smo ob boku dirkam po Belgiji, Danski, Norveški, Nemčiji, Veliki Britaniji. Smo v tej kategoriji, in sem nismo prišli z denarjem, temveč z rezultati, delom in tradicijo."

Tadej Pogačar
Sportal Rezultati 5. etape 27. dirke Po Sloveniji
Ne spreglejte