Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
13. 6. 2021,
17.05

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Po Sloveniji Tour of Slovenia UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 13. 6. 2021, 17.05

3 tedne, 5 dni

Tadej Pogačar po zmagi na dirki Po Sloveniji

Zvezdnik Tadej Pogačar: Končno

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Tadej Pogačar | Najboljši trije na dirki Po Sloveniji. Zmagovalec Tadej Pogačar v sredini, drugi je bil njegov moštveni kolega pri UAE Emirates Diego Ulissi, tretji Italijan Mateo Sobrero iz Astane. | Foto Vid Ponikvar

Najboljši trije na dirki Po Sloveniji. Zmagovalec Tadej Pogačar v sredini, drugi je bil njegov moštveni kolega pri UAE Emirates Diego Ulissi, tretji Italijan Mateo Sobrero iz Astane.

Foto: Vid Ponikvar

Zvezdnik kolesarstva Tadej Pogačar (UAE Emirates) je prišel v Slovenijo po tisto, kar je potreboval in si želel pred junijskim začetkom Dirke po Franciji. Zmago na dirki Po Sloveniji, do katere je prikolesaril v četrtem poizkusu, in energijo, ki so mu jo dali navijači, da se bo lahko mirno pripravil na Tour de France, na katerem bo branil lanskoletno zmago.

Po Sloveniji 2021 - 5. etapa
Sportal Pogačar prišel, videl in zmagal

V letošnji sezoni je bila le dirka po Baskiji tista večetapna, na kateri Tadej Pogačar ni osvojil prvega mesta. Sicer pa je zmagal UAE Tour, dirko od Tirenskega do Jadranskega morja in zdaj še dirko Po Sloveniji. Prav posebna je bila zmaga na najstarejši belgijski enodnevni klasiki Liege-Bastogne-Liege, na kateri je nasledil Primoža Rogliča, s katerim bo konec junija začel biti bitko za prevlado na Dirki po Franciji.

Pogi je že v drugi etapi na slovenski kolesarski pentlji dal vedeti, da mu ne more nihče do živega. Na Celjski grad se je pripeljal z lepo prednostjo in vrgel tekmecem rokavico.

Dobra pripravljalna dirka

Ključna je bila nato kraljevska primorska etapa, v kateri je bilo videti, da je prepustil etapno zmago moštvenemu kolegu Diegu Ulissiju, ki je dvakrat v karieri osvoji dirko Po Sloveniji. Italijan je tako osvojil končno drugo mesto na dirki, Pogačarju pa je ostalo osrednje mesto na zmagovalnem odru.

"Res smo zadovoljni. Bila je dobra pripravljalna dirka. Odlično smo se imeli. Uživali smo na slovenskih cestah. Veličastni prizori so bili. Peljati se po domačih cestah in videti toliko navijačev ... V vsaki vasi, na vsakem klancu so bili navijači. Ta teden sem užival. Zadovoljni smo in gremo lahko veseli domov."
Sveta gora 2021
Sportal Navijaška kulisa: že ob 3.30 odrinili s Koroške, da bi doživeli spektakel #video

"Končno mi je uspelo"

Pred začetkom dirke je izpostavljal, da mu v vitrini manjka zmaga na slovenski pentlji in bi rad prišel do majice najboljšega. Pred tem je trikrat osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja, zato je bilo zadovoljstvo toliko večje: "Res je, da sem si to zmago želel že nekaj časa. Končno mi je uspelo. Zadovoljen sem. Vsaka zmaga, od Algarveja do Toura, mi pomeni nekaj drugega, ima drugačno zgodbo. Ostala bo med lepšimi spomini."

Tadej Pogačar | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sicer dirka Po Sloveniji prvotno ni bila v njegovem koledarju priprav na Dirko po Franciji, a si je v zadnjem trenutku premislil in razveselil številne slovenske ljubitelje kolesarstva. Ti so ga nagradili z navijaškimi vložki ob trasi. Zelena Slovenija se je še bolj obarvala v zelene barve in pozdravila mimohode slovenskega zvezdnika in preostalih naših ter, jasno, tudi tujih kolesarjev.

Po Sloveniji 2021 - 5. etapa
Sportal Bauhaus najhitrejši v Novem mestu, Pogačar potrdil skupno zmago

"Vsaj blizu domače hiše sem kolesaril"

"Zame je bilo nekako lažje tekmovati na dirki Po Sloveniji. Celo leto sem bil doma. Tako sem se vsaj vozil blizu domače hiše. Pomirjujoče je bilo. Užival sem od jutra do večera. Veliko prijateljev je prišlo, tudi družina. Nekaj posebnega je, ko prideš v cilj in so zraven domači. Lepo je," je bil v Novem mestu, kjer je prejel končno nagrado, zadovoljen junak zadnje dirke Tour de France.

Urška Žigart mu je vedno v oporo. | Foto: Vid Ponikvar Urška Žigart mu je vedno v oporo. Foto: Vid Ponikvar

Do odhoda v Francijo bo na domačih tleh odpeljal še kronometer in cestno dirko v boju za naslov državnega prvaka, v petek pa bo prisoten tudi na svojem kriteriju Tadeja Pogačarja.

"Morda gre Roglič letos po varni poti do Toura"

"Forma je kar v redu. Malce počitka, državno prvenstvo, kakšen trening in Tour je pred vrati. Bomo videli, ali se bo forma še kaj dvignila. Zaenkrat se kar v redu počutim. Bomo videli čez nekaj tednov. Nisem edini favorit. Vsaj deset jih bo. Vsi bodo prišli v top formi. Bomo videli iz dneva v dan. Najprej je treba preživeti do Alp brez nesreče, potem se bo začela kazati moč," se Pogačar zaveda, kaj ga čaka.

Pogled proti Dirki po Franciji | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pogled proti Dirki po Franciji Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Njegov veliki tekmec na francoskih tleh bo razumljivo Roglič, ki si je vzel daljši tekmovalni premor. Nazadnje je dirkal 25. aprila na belgijski klasiki Liege-Bastogne-Liege, formo pa pokazal na Dirki po Baskiji, ki jo je osvojil. Vse je bilo že tlakovano tudi za zmago na dirki Pariz-Nica, a je v zadnji etapi prišlo do nevšečnosti in izgubil je rumeno majico najboljšega.

"Vsak ima svojo filozofijo. Vse ekipe malce poizkušajo, kaj bi najbolj ustrezalo. Ko najdejo pravo kombinacijo, se tega držijo. Primož je lani veliko dirkal, bil dober pred Tourom. Na žalost je padel na Dauphineju. Morda gre letos po varni poti do Toura. Na koncu bo treba dirkati in biti močan," pa je Pogačar še odgovoril na vprašanje, kaj si misli o tem, da si je rojak vzel tako dolg tekmovalni premor.

Po Sloveniji 2021 - 4. etapa
Sportal "Po vseh težavah s srcem si je zmago zaslužil"
Ne spreglejte