Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
16. 6. 2021,
17.20

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 16. 6. 2021, 17.20

1 leto, 9 mesecev

Rogličev šef opozoril na razliko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12
Primož Roglič | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Vrhunec kolesarske sezone Tour de France se nezadržno približuje, slovenski ljubitelji tega športa pa bodo spet na trnih, saj imajo v lanskem zmagovalcu Tadeju Pogačarju in drugem Primožu Rogliču osrednja favorita za končni uspeh. Športni direktor Jumbo-Visma Merijn Zeeman poudarja, da so Rogličevi tekmeci to leto močnejši od lanskega.

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič se zavzeto pripravlja na letošnji Tour de France, na katerem bi rad prikolesaril do prestižne zmage.

Lani se mu je izmuznila izpred oči predzadnji dan, ko je Tadej Pogačar uprizoril izjemno vožnjo na kronometru, nato pa varno pripeljal do Elizejskih poljanah, kjer je bil v središču pozornosti.

Pri Rogliču poteka po načrtih

V taboru Jumbo-Visme so se odločili za nekoliko drugačen pristop. Če je nekdanji skakalec lani veliko dirkal pred Tourom in tudi padel na kriteriju Dauphine, se je letos umaknil s tekmovalnega prizorišča in bo imel dva meseca tekmovalnega premora, nato pa zagnal kolesja na slovitem Touru.

Zaveda se, da bo konkurenca letos močna. Ne le Pogačar, ampak od Dirke po Franciji veliko pričakujejo tudi druga moštva. Predvsem bogati Ineos Grenadiers, ki je v tem letu že osvojil kriterij Dauphine, Dirko po Švici in prestižni italijanski Giro.

Wout van Aert je imel letos operacijo slepiča, a je že v polnem trening pogonu, vendar na Touru ne bo tisti pravi Wout. Kljub vsemu bo po najboljših močeh pomagal slovenskemu kolesarju Primožu Rogliču. | Foto: Reuters Wout van Aert je imel letos operacijo slepiča, a je že v polnem trening pogonu, vendar na Touru ne bo tisti pravi Wout. Kljub vsemu bo po najboljših močeh pomagal slovenskemu kolesarju Primožu Rogliču. Foto: Reuters

"Primož je ravno v procesu treningov, ki poteka po načrtu. Napredujejo tudi preostali člani moštva. Nekaj težav sta imela Wout van Aert in Jonas Vinegaard, a sta že v polnem treningu. Samozavesten sem o naši pripravljenosti," je dejal športni direktor Jumbo Visme Merijn Zeeman.

Nizozemskemu moštvu letos ne cvetijo rožice. Izjema je Roglič, ki je osvojil dirko po Baskiji, bil tik pred zmago na dirki Pariz‒Nica, a nato v "lahki" zadnji etapi zapravil končno zmago.

Leto 2021 drugačno kot 2021, tudi kolesarji so boljši

Na kriteriju Dauphine je bil Steven Kruijswijk šele na 15., Sepp Kuss na 23. mestu in sta veliko zaostala za zmagovalcem Richijem Portom (Ineos Grenadiers).

Zeeman ni zaskrbljen, ker ekipi rezultatsko ne gre po željah. Poudaril je, da začetek junija ni bil njihov vrhunec sezone.

Sepp Kuss je prav tako nepogrešljiv pomočnik Primoža Rogliča. | Foto: Reuters Sepp Kuss je prav tako nepogrešljiv pomočnik Primoža Rogliča. Foto: Reuters

"Razlika je med lanskim in letošnjim letom. Leta 2020 je bil Dauphine dva tedna pred Tourom, letos tri. Kolesarjev nismo pripravili na Dauphine. Pripravljamo se na Tour. Tako Steven kakor tudi Sepp se dvigata, ampak so tudi tekmeci letos boljši. To drži kot pribito. Ineos je videti zelo močan, prav tako druga moštva. Nas ne skrbi pripravljenost naših kolesarjev, ampak bodo tudi druge ekipe boljše kot v letu 2020. Obeta se velik boj."

"Razlike med ekipami in tekmovalci so manjše"

Strokovnjak pri nizozemskem moštvu se je v nadaljevanju bolj poglobil v navedbe, zakaj so ekipe postale močnejše: "Privadile so se na razmeroma normalno sezono – lani je bilo zaradi bolezni covid-19 in globalne pandemije ter vseh omejitev težko. Leto je spet normalno. Lani so nekatere ekipe izkoristile koronačas, nekatere ne. Zdaj je spet normalno. V vsaki ekipi so pametni ljudje in znajo uporabiti svoje izkušnje, da izboljšajo kolesarje. Kar vidim, je več tekmecev, ki so postali močnejši. Razlike med ekipami in tekmovalci so manjše. Za naš šport je to dobrodošlo, zato bo dirkanje še bolj zanimivo."

Junija in julija bomo spremljali nov šov v režiji Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Junija in julija bomo spremljali nov šov v režiji Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Jumbo-Visma je že pred časom imenovala ekipo za Tour de France (Primož Roglič, Wout van Aert, Steven Kruijswijk, Mike Teunissen, Robert Gesink, Tony Martin, Jonas Vingegaard). Nastopil bo tudi Van Aert, ki je bil zaradi težav s slepičem operiran. Čeprav ne bo stoodstotno pripravljen, pa v nizozemskem taboru menijo, da lahko koristi tudi z 80-odstotki: "Resno poškodbo je imel, a je velik talent in se hitro izboljšuje. Priprave zanj niso idealne, to je jasno. Ambicije bodo odvisne od dejstva, kako hitro se lahko njegova pripravljenost izboljša. Nanj ne bomo pritiskali zaradi rezultata, a bo zelo vreden del naše ekipe. "

Ne spreglejte