Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2022,
11.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

2

Natisni članek

Tour de France Tour de France Giro d'Italia Giro d'Italia Jumbo-Visma Jonas Vingegaard Primož Roglič Primož Roglič

Petek, 23. 12. 2022, 11.20

1 leto, 4 mesece

Merijn Zeeman o odločitvah in strategijah za 2023

Športni direktor Jumbo-Visme: Pravi trenutek, da se Roglič vrne na Giro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

2

Primož Roglič, Vuelta 22 | Primož Roglič bo prihodnje leto po štirih letih spet vozil na Dirki po Italiji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič bo prihodnje leto po štirih letih spet vozil na Dirki po Italiji.

Foto: Guliverimage

"Leta 2019 je bil Primož že na stopničkah Gira. S to dirko imamo neporavnane račune. Rekel je, da se želi nekega dne vrniti. Mislim, da je to pravo leto za njegovo vrnitev na Dirko po Italiji," je na četrtkovi predstavitvi ekipe in ciljev za novo sezono, na kateri so razkrili, da bodo Primoža Rogliča poslali v boj za skupno zmago na rožnati pentlji, dejal športni direktor moštva Jumbo-Visma Merijn Zeeman.

Giro 2019 Primož Roglič
Sportal Roglič bo spomladi dirkal na Giru!

Ekipa Jumbo-Visma je v četrtek sporočila presenetljivo novico, da se bo slovenski kolesarski as Primož Roglič, ki trenutno okreva po operaciji rame, po štirih letih vrnil na Dirko po Italiji in napadel skupno zmago. Čeprav je 33-letnik še pred kratkim dejal, da bosta maj in Giro najverjetneje zanj prišla prehitro, zdaj upa, da bo do spomladi nared za vse napade na rožnati pentlji v vlogi kapetana.

Primož Roglič
Sportal Roglič se boji, da bo Giro zanj prezgodaj: "Tour bo najbrž pametnejša izbira"

Kisovčana na predstavitvi ekipi zaradi osebnih razlogov ni bilo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kisovčana na predstavitvi ekipi zaradi osebnih razlogov ni bilo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Odločitve so vsota pogovorov, ocen in razmišljanj

"Naše odločitve o strategiji nastopanja na največjih dirkah so proces številnih stvari, dolgih pogovorov in ocen po sezoni z različnimi trenerji. Razmišljamo o strategiji in nato opravimo individualne pogovore z Jonasom, Primožem in Woutom ter pogledamo kakovosti naše ekipe," je na četrtkovi predstavitvi ekipe in nekaterih ciljev v 2023 športni direktor moštva Merijn Zeeman obrazložil, kako so se odločali o viziji za prihajajoče leto.

"Mislim, da imamo z dvema fantastičnima vodjema za dva Grand Toura veliko bogastvo. Lahko bomo oblikovali zelo močno ekipo okoli Primoža na Giru, ob sebi bo imel med drugim Wilca Keldermana," so Zeemanove besede povzeli pri Cyclingnews.

Peter Sagan, Wout van Aert, TDF 22
Sportal Jezen na Rogličevega kolega: Še vedno čakam opravičilo

"Z Girom imamo neporavnane račune. Leta 2019 je bil tam na stopničkah in rekel je, da se želi nekega dne vrniti. Mislim, da je to pravo leto za vrnitev." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Z Girom imamo neporavnane račune. Leta 2019 je bil tam na stopničkah in rekel je, da se želi nekega dne vrniti. Mislim, da je to pravo leto za vrnitev." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Neporavnani računi

Roglič se bo tako še tretjič preizkusil na Giru. Prvič je na tej tritedenski dirki tekmoval leta 2016, zadnjič pa leta 2019, ko je zasedel tretje mesto. Pri nizozemskem kolektivu se nadejajo, da bo pripravljen za skupno zmago. "Če pogledamo dele Gira, menimo, da Primožu zelo ustrezajo. Pa tudi ... z Girom imamo neporavnane račune. Leta 2019 je bil tam na stopničkah in rekel je, da se želi nekega dne vrniti. Mislim, da je to pravo leto za vrnitev. Naše ambicije na Giru so velike," meni 44-letnik.

Na štartu bitke za končno zmago bodo med drugim Remco Evenepoel, Geraint Thomas, Thibaut Pinot ...

Dirka po Italiji se bo začela 6. maja 2023 v Ortoni, končala pa 28. maja 2023 v Rimu.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar jasen, v katero smer želi zapeljati

Glavno orožje Vingegard: Pritisk po eni strani večji, po drugi manjši

Zeeman je ob tem izpostavil tudi visoke ambicije na največji tritedenski dirki Tour de France, kjer bo edini cilj ubranitev skupne zmage s kapetanom Jonasom Vingegaardom, ki je Tadeju Pogačarju poleti preprečil zaporedni zmagoviti trojček. "Jonas bo začel s številko ena na Touru. Obrmba naslova je tisto, kar želimo narediti v Franciji."

"V primerjavi z lanskim letom bo pritisk nekako večji, a hkrati tudi manjši, ker nam je že uspelo zmagati," pravi Jonas Vingegaard. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "V primerjavi z lanskim letom bo pritisk nekako večji, a hkrati tudi manjši, ker nam je že uspelo zmagati," pravi Jonas Vingegaard. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Moja želja je bila, da se vrnem na Tour in ubranim naslov. Vesel sem vrnitve, poskušali bomo osvojiti še enega," je med predstavitvijo dejal 26-letni Danec.

Dodal je, da bodo stvari zaradi "lanske" zmage tokrat drugačne: "V primerjavi z lanskim letom bo pritisk nekako večji, a hkrati tudi manjši, ker nam je že uspelo zmagati. Tudi če mi nikoli več ne uspe osvojiti Toura, bom lahko še vedno zelo zadovoljen s tem, kar sem naredil."

Dirka po Franciji se bo začela 1. julija 2023 v Bilbau, končala pa 23. julija 2023 v Parizu.

V nizozemskem moštvu bosta v naslednji sezoni dva Slovenca, ob Rogliču še novinec v ekipi Jan Tratnik.

Ob Rogliču bo slovenski pridih vnašal tudi Jan Tratnik. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ob Rogliču bo slovenski pridih vnašal tudi Jan Tratnik. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tadej Pogačar
Sportal Pri Pogačarju predstavili novost #video
Wout van Aert
Sportal Za Van Aertovo kolo s Toura ponujajo 12.000, za Rogličevo 4700 evrov
Geraint Thomas
Sportal Še enkrat bo poskusil z Girom: "Upam, da tokrat pridem do konca"
 
Ne spreglejte