Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
28. 5. 2023,
19.38

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 28. 5. 2023, 19.38

10 mesecev, 3 tedne

Kralj Roglič in sin s telemarkom, častitljiva poteza drugega Thomasa

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Primož Roglič | Primož Roglič je skupaj s sinom Levom naredil telemark v znak zmagoslavja na Dirki po Italiji. | Foto Reuters

Primož Roglič je skupaj s sinom Levom naredil telemark v znak zmagoslavja na Dirki po Italiji.

Foto: Reuters

Z zlatimi črkami se je Primož Roglič zapisal v zgodovino Dirke po Italiji. Postal je kralj 106. izvedbe najprestižnejše dirke na Apeninskem polotoku. Zaključni udar je uprizoril v soboto na kronometru pred slovenskim avditorijem v sosednjem Trbižu in na Svetih Višarjah, v nedeljo pa je užival na poti do Rima. Dan pa ni bil poseben le zanj, ampak tudi za etapnega zmagovalca Marka Cavendisha, ki bo letos zaključil kariero. V velikem slogu si je prišprintal zmago, ob tem pa mu je pomagal tudi prijatelj Geraint Thomas.

Primož Roglič
Sportal Zgodovinski dan za Primoža Rogliča, gladiatorsko do večne slave

Slovenija slavi Primoža Rogliča. Kot prvi Slovenec je osvojil Dirko po Italiji. Dirko, ki mu ni bila usojena leta 2019. Dirko, ki mu je povzročala preglavice tudi letos. A je še enkrat več pokazal borbeni značaj. Ni se predal in v velikem slogu prišel na vrh. Po hollywoodskem scenariju, bi lahko rekli.

Ko je v soboto že kazalo, da je strl Gerainta Thomasa, mu je na vzponu na Svete Višarje ponagajala veriga. Preskočil je tudi to oviro in z neverjetno hitrostjo zaključil zmagovalni kronometer, s katerim je zlomil vse tekmece, vključno s Thomasom, ki je bil do štarta v Trbižu v rožnati majici.

Matej Mugerli
Sportal "Ko enkrat odpelješ Tour, nisi nikoli več zares utrujen"

Roglič bi takoj podpisal, z Levom naredila telemark

Zasluženo je bil v nedeljo v središču pozornosti v paradi šampionov, preden so se šprinterji udarili za dnevno slavo. Na vprašanje novinarja Eurosporta takoj po koncu dneva, ali se zdaj zaveda, kaj pomeni zmagati na Giru po vsej napetosti in drami 20. etape, je odgovoril: "Ne še. Uživam v trenutku, poskušam uživati v vseh čustvih in vsem. Vsa čustva, kar se je zgodilo včeraj, so nekaj posebnega. Na koncu je vedno lepo zmagati, v tem spektakularnem mestu in okolici z vsemi temi neverjetnimi zgradbami. Izjemno lepo je. Spet sem zelo užival."

Primož Roglič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nato je z nasmehom še odgovoril na vprašanje, ali je ta zmaga nagrada za "vrtiljak", ki ga je doživel v karieri: "Ja, ja, podpišem, a? Vsaka zmaga je nekaj posebnega in hvaležen sem, da sem lahko dosegel to. Do konca življenja mi bo ta zmaga ostala v spominu."

In kaj lepšega je bilo, da je uspeh proslavil z družino in prijatelji v večnem mestu Rimu. Na odru za zmagovalce se mu je pridružil sin Lev, ki se je z očetom veselil zgodovinskega uspeha, na koncu pa sta skupaj naredila še tradicionalni telemark, s čimer Roglič nadaljuje tradicijo proslavljanja ob uspehih in s tem daje vedeti, kako pomembna je bila zanj tudi skakalna kariera.

Nasmeh v družini Roglič | Foto: Reuters Nasmeh v družini Roglič Foto: Reuters

Primož Roglič
Sportal Peter Prevc se je moral usesti in vprašati, ali je to sploh res
Primož Roglič
Sportal Kako se je odzval Roglič, ko je izvedel, da je zmagal? #video

Thomas pomagal prijatelju

Drugo mesto v skupnem seštevku je osvojil Thomas, ki je navkljub 37 letom pokazal, da je še vedno vrhunsko pripravljen. Predvsem pa je dokazal, kako velik mož je. V soboto se je sprva poklonil Rogliču in športno priznal poraz, danes pa pomagal prijatelju Marku Cavendishu pri zaključnem šprintu, pa čeprav ne kolesarita za isto ekipo: "Videl sem ga, da ima le Luisa Leona Sancheza ob sebi. Rekel sem si, da bom pomagal prijatelju."

Čustveni Mark Cavendish ob veliki etapni zmagi | Foto: Reuters Čustveni Mark Cavendish ob veliki etapni zmagi Foto: Reuters

"Zelo vesel sem. Zelo dolga pot je bila. Nekajkrat smo bili blizu. Fantje so naredili izjemno delo, prijatelji so naredili dobro delo," je dejal Cavendish in na podvprašanje, ali tudi prijatelj Thomas, je z nasmehom dodal: "Imam dobre prijatelje, že dolgo časa. Precej čustveno je."

Thomas je namreč 1,5 kilometra pred ciljem navil tempo v glavnini in pripravil teren šprinterjem. Dobro ga je pripravil prijatelju v dresu Astane, ki kolesari zadnje leto v bogati karieri. Za Britanca je bila to 17. etapna zmaga na Giru – prve se je veselil daljnega leta 2008. Preden letos zaključi kariero, pa ima pred seboj še eno misijo. Rad bi še enkrat doživel etapni uspeh na Dirki po Franciji. Trenutno je pri številki 34 in si deli prvo mesto z legendarnim Eddyjem Merckxom.

Giro Primož Roglič
Sportal Tudi Jana Tratnika ob spremljanju fantazije na Višarjah prevzela čustva #intervju

Jumbo od pekla do raja

Osrednja slava pa je pripadla ekipi Jumbo-Visme, za katero se je držal rek "slab začetek, dober konec". Spomnimo se, kako je namreč bolezen covid-19 redčila vrste tik pred štartom. Kar trije kolesarji, ki so se pripravljali za Giro, niso prišli v Italijo. Wilco Kelderman, ki je bil predviden za osrednjega Primoževega pomočnika, po poškodbi denimo še ni bil optimalno pripravljen. Nato se je še tik pred začetkom zgodila nesreča našemu Janu Tratniku, ki ga je zbila voznica avtomobila. Vse prepreke so obšli in bili na koncu po izjemni sobotni vožnji Primoža Rogliča nagrajeni.

Jan Tratnik je bil načrtovan za pomembnega pomočnika Primožu Rogliču, a je imel smolo pred začetkom, ko ga je dan pred štartom zbila voznica avtomobila. | Foto: Instagram/Jan Tratnik Jan Tratnik je bil načrtovan za pomembnega pomočnika Primožu Rogliču, a je imel smolo pred začetkom, ko ga je dan pred štartom zbila voznica avtomobila. Foto: Instagram/Jan Tratnik

"Težak štart smo imeli. Vse skupaj smo težko prebrodili. Ko smo se pogovarjali, kako bomo nadaljevali, nas je spet kaj novega udarilo. Pokazali smo, da zmoremo. Odrasli smo. Dejali smo si, da ne moremo nič spremeniti za nazaj in moramo gledati naprej. Prišli so trije novi kolesarji. Škoda je, ker ne morejo proslavljati z nami tu. Danes je čas za zabavo, saj smo s Primožem osvojili Giro," pa je dejal športni direktor Jumbo-Visme Marc Reef.

Skupni vrstni red na Giru

Results powered by FirstCycling.com

Navijači Primož Roglič Trbiž
Sportal Od kalvarije do ekstaze: Slovenci noreli v Trbižu #video
Primož Roglič Lora
Sportal Presrečni Roglič o dirki življenja, njegova žena o težki zimi in zadovoljstvu
Primož Roglič
Sportal "Ko sem videl, da mu je že na ravnini odščipnil dve sekundi, sem si rekel, to je to"
Svete Višarje Giro 2023
Sportal Norišnica na Višarjah: Roglič je dal vse od sebe, navijači so storili enako! #foto
Giro Primož Roglič
Sportal "Pravi vzor. Kar te ne ubije, te naredi močnejšega!"
Mitja Mežnar
Sportal Navijač, ki je junaško pomagal Primožu Rogliču, je nekdanji skakalec
Ne spreglejte