Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
18. 7. 2023,
21.01

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

Natisni članek

Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Matxin Joxean Fernandez Andrej Hauptman Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 18. 7. 2023, 21.01

9 mesecev, 2 tedna

"Zapleteno je"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je odpeljal odličen kronometer, a bil Jonas tokrat še močnejši. V cilju mu je oporo dajala njegova zaročenka Urška Žigart. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je odpeljal odličen kronometer, a bil Jonas tokrat še močnejši. V cilju mu je oporo dajala njegova zaročenka Urška Žigart.

Foto: Guliverimage

Kronometer na Dirki po Franciji je postregel s presenetljivim razpletom. Da sta bila Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar prvi in drugi ni nič nenavadnega, zato pa je velika prednost danskega kolesarja, ki si jo je prikolesaril. Športna direktorja UAE Emirates Andrej Hauptman in Matxin Joxean Fernandez izpostavljata, da bo treba napadati do konca, saj se Tour danes v Comblouxu ni zaključil. Napad sledi že v sredo v kraljevski etapi.

Od našega poročevalca | Foto:

Richard Plugge
Sportal Šef Jumbo-Visme opozarja: Pogačar je kot Nemci
Tadej Pogačar
Sportal Jonas ponosen na "najboljši kronometer v karieri", Pogačar pa: Toura še ni konec!

"Tadej je odpeljal odličen kronometer, Jonas je bil fenonemanlen. Lahko mu le čestitamo za današnjo vožnjo. Mi se moramo osredotočiti na sredino etapo," so bile besede športnega direktorja Andreja Hauptmana takoj po zaključku torkovega kronometra v dolžini 22,4 kilometra od Passyja do Comblouxa.

Kako so slovenski navijači pričakali Tadeja Pogačarja

Tadej Pogačar je tretjega Wouta van Aerta namreč prehitel za kar minuto in 13 sekund, a je bil na veliko presenečenje vseh Jonas Vingegaard kar 1:38 hitrejši od slovenskega kolesarja. V skupnem seštevku je zdaj razlika velikih 1:48.

Matej Mohorič, TDF23
Sportal Mohoriča letos ne bo na svetovnem prvenstvu

"Vrhunska vožnja Tadeja, Jonas je bil danes neverjeten"

Za razliko od Danca so se pri Pogačarju pred zaključnim klancem odločili za menjavo kolesa, o čemer se je razgovoril Hempi: "Menjava je potekala, kot smo si zamislili. Mesec dni nazaj smo stestirali in večje watte dosegali na cestnem kolesu. Odločitev za menjavo je bila prava. Tadeju smo sporočali realno čase, pričakovali pa smo, da bo po menjavi kolesa hitrejši. Bil je več kot minuto hitrejši od tretjeuvrščenega in to je vrhunska vožnja, Jonas pa je bil danes neverjeten."

Andrej Hauptman je bil zadovoljen s predstavo Tadeja Pogačarja, tudi njega pa je presenetila vožnja Jonasa Vingegaarda. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Andrej Hauptman je bil zadovoljen s predstavo Tadeja Pogačarja, tudi njega pa je presenetila vožnja Jonasa Vingegaarda. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Španski strokovnjak Matxin Joxean Fernandez, ki ima pri UAE Emirates prav tako vlogo športnega direktorja, je pred kronometrom v pogovoru za Sportal dal vedeti, da večjih razlik ne pričakuje, zato je bil tudi sam presenečen nad razpletom. "Neverjetno. Razlika je ogromna. Tadej je bil drugi v skupnem seštevku, kar se kronometra tiče, in ga dobro odpeljal. Komplicirano je. Bistveno bolj kot zjutraj. Dve priložnosti sta še in šli bomo na polno," izpostavlja Bask, ki je na vprašanje, ali bi lahko imel Jonas boljše kolo, odgovoril: "Ne, kolesar je boljši. Danes je bil boljši."

Geraint Thomas, TDF2021
Sportal Kakšna prednost so lahko kolesa na strehi? Številke so osupljive.

"Tadej je fenomen glede tega. Ko pride čez cilj, naredi reset"

Udarec za Pogačarja je tudi iz psihološkega vidika, saj ni pričakoval, da se lahko kaj takega pripeti. "Tadej je fenomen glede tega. Ko pride čez cilj, naredi reset. Jutri je vse mogoče. Glede tega ne vidim težav. Danes se je treba spočiti in jutri iti motivirano naprej. Na Touru se lahko vse zgodi. Poskušali bomo dobiti etapo in videli, če je mogoče še kaj več."

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

V sredo je torej na sporedu kraljevska etapa, v kateri bodo morali kolesarji prevoziti kar 5400 višinskih metrov. Najtežja bo na letošnjem Touru, zato lahko pričakujemo nov neizprosen boj med Pogačarjem in Vingegaardom. Zlasti na vzponu Col de la Loze, ki je tik pred ciljem. Zanimivo pa bo videti, koliko moči je kolesarjema vzela torkova posamična vožnja na čas, v kateri sta bila daleč pred vsemi.

Skupni vrstni red po 16. etapi:

Results powered by FirstCycling.com

Tadej Pogačar
Sportal Hud udarec za Pogačarja, Vingegaard še trdneje v vodstvu
Sepp Kuss
Sportal Pri Jumbo-Vismi v tožbo proti navijaču, ki je povzročil množični padec na Touru
Ne spreglejte