Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2022,
17.19

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

14

Natisni članek

UAE Emirates Jan Polanc Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Četrtek, 25. 8. 2022, 17.19

1 leto, 7 mesecev

Dirka po Španiji, 6. etapa (Bilbao - San Miguel de Aguayo, 181,2 km)

Avstralcu etapa, Roglič izgubljal čas proti tekmecem za skupno zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

14

Primož Roglič, Vuelta 22 | Primož Roglič je danes izgubil nekaj časa proti Remcu Evenepoelu in Enricu Masu, tekmecema za skupno zmago na Vuelti. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je danes izgubil nekaj časa proti Remcu Evenepoelu in Enricu Masu, tekmecema za skupno zmago na Vuelti.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec zahtevne šeste etape 77. Dirke po Španiji je Avstralec Jay Vine (Alpecin - Deceuninck), drugi je bil Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), tretji Španec Enric Mas (Movistar), četrti pa njegov mladi rojak Juan Ayuso (UAE Emirates). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v cilj prišel na petem mestu. Evenepoel je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, v tem je Roglič četrti.

Marc Soler, Vuelta22
Sportal Pogačarjev in Polančev kolega dobil etapo, Primož Roglič izgubil rdečo majico

Evenepoel je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, drugi je Rudy Molard z 21 sekundami zaostanka, tretji pa Enric Mas (+ 0:28). Primož Roglič je četrti, za Evenepoelom zaostaja 1:01.

"Danes pač nisem imel nog za zmago, boril sem se vse do cilja. Še vedno je daleč do konca dirke, številni si jo želijo dobiti. Danes smo res nekaj izgubili, morda v prihodnjih dneh pridobimo. Vse je v redu, gremo naprej," je takoj po etapi povedal Roglič.

Drugi slovenski predstavnik na dirki Jan Polanc (UAE Emirates) je bil danes 40. (+ 6:32), v skupnem seštevku pa je na 36. mestu.

Izidi šeste etape:

1. Jay Vine (Avs/Alpecin-Deceuninck) 4;38:00
2. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) + 0:15
3. Enric Mas (Špa/Movistar) 0:16
4. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates) 0:55
5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 1:37
6. Pavel Sivakov (Fra/Ineos Grenadiers)
7. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)
8. Jai Hindley (Avs/BORA-hansgrohe)
9. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)
10. Simon Yates (VBr/BikeExchange-Jayco) vsi isti čas
... 
40. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 6:32
...

Skupni vrstni red:

1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 20;50:07
2. Rudy Molard (Fra/Groupama-FDJ) + 0:21
3. Enric Mas (Špa/Movistar) 0:28
4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)  1:01
5. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates)  01:12
6. Pavel Sivakov (Fra/Ineos Grenadiers) 1:27
7. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) isti čas
8. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) 1:34
9. Simon Yates (VBr/BikeExchange-Jayco) 1:52
10. Joao Almeida (Por/UAE Emirates) 1:54
...
36. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 7:17
...

Dirka po Španiji, potek 6. etape:

Cilj: 26-letni Avstralec Jay Vine se veseli prve profesionalne zmage! Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) je danes zasedel drugo mesto, tretji je bil Španec Enric Mas (Movistar), Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v cilj prišel na petem mestu, 1:37 za zmagovalcem. 

Zadnji kilometer - Jay Vine (Alpecin - Deceuninck) se pelje zmagi naproti, Mas je spet ujel Evenepoela, za vodilnim pa zaostajata 21 sekund. Zaostanek Ayusa se bliža minuti, Rogličeva skupina je 1:20 za vodilnim Avstralcem.

2 km do cilja - Remco Evenepoel lovi Jaya Vina, manjka mu še 18 sekund, Mas ne more držati Belgijca, Ayuso je še vedno 43 sekund za vodilnim, Rogličeva skupina zaostaja več kot minuto.

3 km do cilja - Vine vztraja 25 sekund pred Masom in Evenepoelom, Ayuso vozi 40 sekund za Avstralcem, skupina s Primožem Rogličem zaostaja dobro minuto.

5 km do cilja - Vine vozi 23 sekund pred Padunom, Masom in Evenepoelom, 33 pred Ayusom in 40 pred Rogličem, Sivakovom in Yatesom.

6 km do cilja - Jay Vine je prevzel vodstvo, Paduna sta ujela Evenepoel in Mas, Rogliča je za seboj pustil še Juan Ayuso (UAE Emirates).

7 km do cilja - Remco Evenepoel in Enric Mas sta ušla Rogliču in Sivakovu! Marc Padun ima še 10 sekund prednosti pred Vinom in 25 pred Evenepoelom in Masom.

8 km do cilja - Marku Padunu s 40 sekundami zaostanka sledi Avstralec Jay Vine, favoriti z Rogličem, Evenepoelom, Masom in Siovakovom so 55 sekund za vodilnim Ukrajincem.

9 km do cilja - Padun vzdržuje minuto prednosti pred zasledovalci, iz skupine favoritov so skočili Jay Vine, Davide Villella, Santiago Buitrago, Oscar Cabedo in Elie Gesbert, za njimi še Simon Yates. Kmalu za tem se je odzval še Evenepoel in pospešil, Roglič se ga drži kot klop.

11 km do cilja - Alaphlippe je opravil svoje delo in popustil, Remca Evenepoela zdaj pazi Fausto Masnada. Padun še vedno vozi minuto pred favoriti. Tudi Roglič ima ob sebi še enega pomočnika.

12 km do cilja - Mark Padun se je v zaključni klanec etape zapodil 56 sekund pred glavnino. Na čelu te svetovni prvak Alaphilippe še vedno navija hud tempo.

15 km do cilja - glavnina, tej se je pridružila tudi skupina z rdečim Molardom, je ujela Fernandeza in Masnado, zdaj vozi 51 sekund za Padunom.

16 km do cilja - Kolesarji so prevozili še leteči cilj v Santa Cruzu de Iguni:
1. Padun, 20 točk
2. Fernandez, 17
3. Masnada, 15
4. Alaphilippe, 13
5. Evenepoel, 10

20 km do cilja - Padun vztraja 33 sekund pred Fernandezom in Masnado in 55 sekund pred glavnino, na čelu te sta spet Alaphilippe in Evenepoel, Jumbo-Visma s Primožem Rogličem pa se je pritajila. Skupina z rdečim Molardom vozi 45 sekund za glavnino.

O zmagovalcu današnje etape bo odločal zaključni vzpon na Pico Jano (I. kategorija, 12,6 km, 6,5 %).

Vuelta22, trasa 6. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

25 km do cilja - vreme se je spet poslabšalo, močno dežuje, kolesarji pa so preživeli spust s Collade de Brenesa. Padun ima še 25 sekund prednosti pred Masnado in Fernandezom, pa še dobro minuto pred glavnino, ki je ujela vse preostale udeležence izvirne ubežne skupine. Skupina z rdečim Molardom zaostaja še kakšne pol minute za glavnino, skupina s pikčasto majico je še tri minute dlje, zeleni Sam Bennett pa za vodilnim zaostaja šest minut.

35 km do cilja - Marc Padun (EF - EasyPost) je prvi prečkal Collado de Brenes, dobro minuto za njim še Španec Ruben Fernandez (Cofidis), nato 1:25 za vodilnim še Bakelants, Masnada in Oliveira, glavnina oziroma skupina favoritov pa dve minuti za Ukrajincem. Skupino favoritov sicer vlečeta asa Quick-Stepa Julian Alaphilippe in Remco Evenepoel. Zdaj so kolesarji na nevarnem spustu, upajmo na najboljše. Še dobra novica, Carl Fredrik Hagen je sedel nazaj na kolo in nadaljuje dirko, a z velikim zaostankom.

Izidi gorskega cilja, Collada de Brenes (I. kategorija):
1. Padun 10 točk
2. Fernandez 6
3. Masnada 4
4. Oliveira 2
5. Bakelants 1

39 km do cilja - Ukrajinec Mark Padun (EF Education - EasyPost) se je sam odpeljal v vodstvo, 15 sekund za njim vozi Masnada, 20 Bakelants in Brenner, 25 Fernadez, Oliveira, Groves, Meurisse in Azparren, glavnina pa 1:57. V ospredju te so se zbrali favoriti. Tudi Primož Roglič. "Videti moramo, kako se bo dirka razvijala, vendar je zaključek navkreber, zato moramo zagotovo biti tam z najboljšimi," je pred etapo povedal Zasavec.

40 km do cilja - skupine na klancu razpadajo, v ospredju je ostala le še osmerica Bakelants, Padun, Oliveira, Fernandez, Brenner, Meurisse, Masnada in Azparren, pred glavnino ima še 1:40 prednosti, med obema skupinama je še nekaj kolesarjev.

43 km do cilja - na enem od spustov z nekategoriziranega klanca je prišlo do padca, na tleh sta se znašla tudi Gregor Mühlberger (Movistar) in Carl Fredrik Hagen (Israel Premier Tech), ta je obležal na cestišču, kaže, da jo je huje skupil in  dirke najverjetneje ne bo mogel nadaljevati. Padel je tudi Italijan Cataldo.

45 km do cilja - na čelo glavnine so se postavili kolesarji moštva Ineos Grenadiers in zaostanek za ubežniki hitro zmanjšali na 2:50. Je pa za glavnino zaostal nosilec zelene majice Sam Bennett, zaostajajo tudi Pierna, Hayter, Froome in nosilec pikčaste majice Langellotti.

53 km do cilja - kolesarji se približujejo začetku vzpona na Collada de Brenes, prednost ubežnikov je spet upadla na 4:25. Dežuje zdaj nekoliko manj intenzivno, vseeno pa bodo spusti danes nadvse zahtevni, cesta je namreč mokra. 

Zmagovalec Gira stavi na Rogliča
Veliko se danes pričakuje tudi od Avstralca Jaija Hindleyja (Bora-Hansgrohe), zmagovalca letošnjega Gira. "Danes je pomemben dan, prvi preizkus favoritov za skupno zmago, mislim pa, da je žogica na Rogličevi strani igrišča. Ima pa nekaj razkošja v tem, da lahko vozi malce bolj obrambno, a mu zaključek etape ustreza. Predstavljam si, da bo v konec prišla manjša skupina in sprintala za etapno zmago. Roglič je v četrti etapi pokazal, da je v tem odličen, zato menim, da je favorit, če pobegu ne uspe," pa je povedal pred etapo.   

65 km do cilja - prednost vodilne deseterice je spet presegla pet minut, kolesarjem moštva Groupama - FDJ na čelu glavnine pomaga še Quick-Step Alpha Vinyl, karavana pa se približuje vzponu Collada de Brenes (I. kategorija, 6,8 km, 8,2 %).

76 km do cilja - prednost ubežnikov še kar upada, zdaj znaša še 4:29, kar pomeni, da je Rudy Molard spet varno v vodstvu na dirki, je pa imel Francoz mehansko okvaro, zaradi predrte pnevmatike je moral počakati spremljevalni avto, a se je nato hitro spet priključil glavnini. Karavana je zapustila Baskijo in vstopila v Kantabrijo.

83 km do cilja - nad cestami, po katerih poteka šesta etapa Vuelte, se nabirajo temni oblaki, začelo je že rahlo deževati, napovedane so nevihte. Mokra in spolzka cesta bo za kolesarje še posebej nevarna na spustih. 

87 km do cilja - na spustu v dolino je razlika med vodilno deseterico in glavnino spet upadla na okroglih pet minut. V nasprotju z računalniškim algoritmom podjetja NTT, ki je kot favorite današnje etape navedel Rogliča, Richarda Carapaza in Enrica Masa, številni strokovnjaki danes največ možnosti za etapno zmago pripisujejo mlademu belgijskemu asu Remcu Evenepoelu (Quick-Step Alpha Vinyl). "Rogla je videti močan in samozavesten, pokazal je že odlično predstavo in je danes zagotovo eden od favoritov," pa je povedal mladi Belgijec.

100 km do cilja - kolesarji so opravili klanec II. kategorije, zdaj jih čaka nekaj bolj ravninskih kilometrov, ob koncu etape pa dva veliko zahtevnejša klanca prve kategorije. Ubežna deseterica vztraja slabih šest minut (5:55) pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Alisas (II. kategorija):
1. Fernandez 5 točk
2. Cataldo 3
3. Azparren 1

111 km do cilja - začel se je vzpon na Alisas, ubežniki vozijo 5:50 pred glavnino.

110 km do cilja - prednost ubežnikov je zdaj presegla pet minut (5:37), kar pomeni, da je Jan Bakelants virtualno v rdeči majici. Belgijec za Molardom v skupnem seštevku zaostaja 5:02.

120 km do cilja - Groupama je vedno nadzoruje tempo na čelu glavnine, deseterica ubežnikov vozi 4:47 pred njo. Kolesarji se bližajo prvemu kategoriziranemu klancu dneva, Puerto de Alisas (II. kategorija, 8,7 km, 5,8 % povprečnega naklona).

140 km do cilja - prednost ubežnikov se je ustalila pri 4:15, na čelu glavnine so kolesarji francoske ekipe Groupama - FDJ, ki danes branijo rdečo majico Rudyja Molarda.

Lani grdo padel, danes spet kolesari v rdeči majici
Dvaintridesetletni Francoz Rudy Molard danes še drugič v karieri nosi rdečo majico vodilnega na Vuelti, na tej dirki je vodil že leta 2018 (tedaj je rdečo majico oblekel po peti etapi in jo nato nosil štiri dni), lani pa je špansko pentljo končal predčasno. V 16. etapi je grdo padel in z zlomljenimi rebri ter sesedenimi pljuči dirke ni mogel nadaljevati. "Nisem vedel, ali se bom sploh še lahko vrnil na vrhunsko raven, a leto pozneje spet vodim na grand touru!" je bil vesel po včerajšnjem prevzemu vodstva. "Vedno je treba verjeti," je še dodal v čustvenem govoru. Letos dirka na svoji peti Vuelti, za katero pravi, da je njegova najljubša od treh velikih dirk.

148 km do cilja - ubežna deseterica zdaj vozi že 4:10 pred glavnino.

153 km do cilja - prednost vodilne deseterice je narasla na 3:35. Računalniški algoritem NTTpredictor je kot prvega favorita za današnjo zmago določil Primoža Rogliča.

160 km do cilja - tempo na čelu glavnine narekuje Molardova Groupama - FDJ, ta je ubežnikom dovolila že na več kot dve minuti prednosti.

164 km do cilja - ubežniki hitro pridobivajo prednost, v tem trenutku vozijo 55 sekund pred glavnino. V skupnem seštevku je med vodilno deseterico najvišje uvrščen Jan Bakelants, ta za nosilcem rdeče majice, Francozom Rudyjem Molardom (Groupama - FDJ), zaostaja 5:02.

Tukaj je še nekaj zanimivih posnetkov z včerajšnje etape:

170 km do cilja - glavnini se je uspelo odlepiti deset kolesarjev. Bežijo Španca Ruben Fernandez (Cofidis) in Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Ukrajinec Mark Padun (EF Education-EasyPost), Belgijca Jan Bakelants  (Intermarché-Wanty-Gobert) in Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck), Portugalec Nelson Oliveira (Movistar), Italijana Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl) in Dario Cataldo (Trek-Segafredo), Avstralec Kaden Groves (BikeExchange-Jayco) in Nemec Marco Brenner (Team DSM).

177 km do cilja - poskus Iturrie je bil zatrt v kali, glavnina je spet strnjena, vrstijo se skoki.

179 km do cilja - kot običajno so se takoj po uradnem startu začeli skoki iz glavnine, nekaj prednosti si je privozil Španec Mikel Iturria (Euskatel - Euskadi). 

12.36 (18,2 km do cilja) - kolesarji so prevozili kilometer nič in šesta etapa se je začela!

Start: ob 12.25 so se kolesarji odpravili na zaprto vožnjo v Bilbau, ob 12.37 naj bi prevozili kilometer nič in šesta etapa 77. Vuelte se bo začela zares. Na 181,2-kilometrsko pot se je podalo 178 tekmovalcev.

Danes na startu ni bilo Čeha Jana Hirta (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), ki je bil pozitiven na testu na novi koronavirus.

Pred etapo

V šesti etapi Vuelte kolesarje čaka naporna, razgibana trasa s tremi zahtevnimi kategoriziranimi klanci. Najprej, na 77. kilometru etape za ogrevanje Puerto de Alisas (8,7 kilometra pri 5,8 odstotka povprečnega naklona) druge kategorije, nato v zaključku, v zadnjih 40 kilometrih dneva, pa še Collada de Brenes (6,8 kilometra, 8,2 odstotka) prve kategorije ter nato še ciljni vzpon na San Miguel de Aguayo, ki je prav tako prve kategorije. 

Vuelta22, trasa 6. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Gre za 12,6 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 6,5 odstotka, pa deli, ki presegajo devet odstotkov, ter dvema rampama z 12-odstotnim naklonom. 

Na zahtevni trasi se bodo morali pokazati glavni favoriti za skupno zmago na letošnji Vuelti. Eden od njih, slovenski as Primož Roglič, zmagovalec zadnjih treh Vuelt, je zmagal že v četrti etapi in včeraj tako nosil rdečo majico vodilnega, a je s kolegi iz Jumbo-Visme varčeval z močmi ter boj za zmago in vodstvo na dirki prepustil ubežnikom. Rdečo majico je tako prepustil Francozu Rudyju Molardu (Groupama - FDJ), a je le malo možnosti, da bi mu jo danes uspelo ubraniti. 

Start zaprte vožnje bo ob 12.20 v Bilbau, ob 12.37 bodo kolesarji prevozili kilometer nič, v cilju pa jih danes pričakujejo enkrat med 17.15 in 17.47.

Skupni vrstni red (5/21):

1. Rudy Molard (Fra/Groupama FDJ) 16;07:22
2. Fred Wright (Vbr/Bahrain Victorious) + 0:02
3. Nikias Arndt (Nem/DSM) 1:09
4. Lawson Craddock (ZDA/BikeExchange - Jayco) 2:27
5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 4:09
6. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) 4:22
7. Pavel Sivakov (Fra/Ineos Grenadiers) 4:35
8. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) isti čas
9. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 4:36
10. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadires) 4:42
...
39. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 5:30
... 

Vuelta22, trasa 6. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Preberite še:

sprejem Jonasa Vingegaarda
Sportal Kam je izginil zmagovalec Dirke po Franciji?
Nairo Quintana
Sportal Quintanov odvetnik: Vse skupaj je čudno, Nairo zagotovo ni užival tramadola
Primož Roglič, Vuelta 22
Sportal Jubilejna deseta za Rogliča: "Imel sem noge in sem šel"
Egan Bernal
Sportal Bernal tudi v Nemčiji, van der Poel se vrača v Belgiji
Jumbo-Visma, TDF22
Sportal Dopinški žvižgač osupel: Letos me je prevlada Jumba šokirala
Ne spreglejte