Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2024,
17.50

Osveženo pred

33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Sobota, 7. 9. 2024, 17.50

33 minut

Dirka po Španiji, 20. etapa (Villarcayo–Picon Blanco, 172 km)

Primož Roglič ostal brez treh pomočnikov, a še povečal prednost v skupnem seštevku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Primož Roglič, Vuelta 2024 | Primož Roglič je zadržal veliko prednost v skupnem seštevku. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je zadržal veliko prednost v skupnem seštevku.

Foto: Guliverimage

Irec Eddie Dunbar (Jayco AlUla) je zmagovalec kraljevske 20. etape 79. Vuelte. Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) je v cilj prišel na tretjem mestu za Špancem Enricom Masom (Movistar) in je obdržal veliko prednost v skupnem seštevku dirke. Roglič je sicer danes izgubil kar tri pomembne pomočnike, z dirke so namreč odstopili Kolumbijec Daniel Martinez, Nemec Nico Denz in Avstrijec Patrick Gamper.

Primož Roglič ima zdaj v skupnem seštevku Dirke po Španiji dve minuti in dve sekundi prednosti pred Avstralcem Benom O'Connorjem (decathlon AG2R La Mondiale), ki je bil danes šesti. Na tretjem mestu ostaja Enric Mas z 2:11 zaostanka za 34-letnim Kisovčanom.  

Etapno zmago je slavil Irec Eddie Dunbar (Jayco AlUla), ki je napadel na zadnjem klancu na Picon Blanco (7,9 kilometra/9,1 odstotka), a ni bil nevaren v skupnem seštevku. Kljub kasnejšim napadom v ozadju je 28-letni Irec zdržal in slavil peto zmago v karieri in drugo na tej Vuelti.

79. Vuelta se bo jutri končala s 24,6 kilometra dolgim ravninskim kronometrom v Madridu. Roglič mora le ubraniti veliko prednost in se bo po letih 2019, 2020 in 2021 še četrtič v karieri veselil zmagoslavja na španski pentlji ter na večni lestvici ujel rekorderja te dirke, Španca Roberta Herasa. 

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, potek 20. etape:

Cilj: Irec Eddie Dunbar (Jayco AlUla) je zmagovalec kraljevske etape. Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) je v cilj prišel na tretjem mestu za Špancem Enricom Masom (Movistar) in je obdržal veliko prednost v skupnem seštevku dirke.

1,3 km do cilja: Dunbar vztraja v vodstvu, a le nekaj deset metrov pred Rogličem, Masom, Lando, Carapazom in Gaudujem. 

2 km do cilja: Eddie Dunbar vodi, sledi mu David Gaudu, približujejo pa se jima še Roglič, Mas, Carapaz in Berrade. Ben O'Connor se še trudi in vozi kakšnih 14 sekund za Rogličevo skupino.

2,5 km do cilja: Pospešili so Carapaz, Mas in Roglič, lovijo Berradeja, Gauduja in Dunbarja, Sivakovu so medtem pošle moči.

3 km do cilja: Berrade in Gaudu sta se malce oddaljila od Rogličeve skupine, Dunbar in Sivakov še vodita.

3,5 km do cilja: Dunbar je ujel vodilnega Sivakova, kolesarja imata le nekaj metrov prednosti pred skupino z Rogličem, to je spet ujel tudi Ben O'Connor, malce je zaostal Mattias Skjelmose.

4 km do cilja: Na čelu skupine favoritov je zdaj Roglič, sledijo mu Mas, Carapaz, Landa in Gaudu, pred njimi sta le še Dunbar in Sivakov. Rus s francoskim potnim listom ima le še 22 sekund prednosti.

4,9 km do cilja: V napad je iz skupine favoritov skočil Eddie Dunbar (Jayco AlUla) in zdaj vozil 36 sekund za Sivakovom (UAE Emirates), ima pa Irec le majhno prednost pred skupino z rdečo majico.

5,7 km do cilja: Na čelu skupine favoritov je zdaj Florian Lipowitz, Sivakov še vztraja 39 sekund pred zasledovalci. Skupina favoritov pa je že močno okrnjena, v njej so le še Landa, Skjelmose, O'Connor, Mas, Carapaz, Gall, Gaudu, Dunbar in Berrade.

6 km do cilja: Roger Adria se je izčrpal, Primož Roglič zdaj kar sam vodi skupino favoritov, v tej se skriva še en njegov pomočnik, Florian Lipowitz. Pavel Sivakov ima še 39 sekund prednosti pred zasledovalci. 

8 km do cilja: Začel se je zaključni vzpon dneva, Pavel Sivakov ima še 51 sekund prednosti pred skupino favoritov, v tej ima Roglič ob sebi še dva pomočnika, Lipowitza in Adrio.

12 km do cilja: Rogličev moštveni kolega Roger Adria vleče skupino favoritov, Pavel Sivakov pa ima že 1:16 prednosti, kolesarji se hitro približujejo začetku zadnjega klanca dneva, Picon Blancu (prva kategorija, osem kilometrov, devet odstotkov).

Pojavljajo se govorice, da so se nekateri kolesarji v Red Bull - BORI - hansgrohe zastrupili s hrano, Daniel Martinez in Nico Denz sta že odstopila z Vuelte, Aleksandr Vlasov je danes šibak, Primož Roglič pa očitno nima večjih težav. Odstopil je tudi Avstrijec Patrick Gamper.

17 km do cilja: Pavel Sivakov (UAE Emirates) zdaj vozi minuto pred skupino favoritov z rdečim Rogličem.

25 km do cilja: Pavel Sivakov je osvojil gorski cilj Los Tornos in z njim šest bonifikacijskih sekund, Jay Vine je osvojil dve točki in prevzel vodstvo v seštevku za pikčasto majico. Sledi dolg spust, nato pa zaključni vzpon na Picon Blanco.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Los Tornos:
1. Sivakov 10 točk/6 bonifikacijskih sekund
2. Mas 6/4
3. Adria 4/2
4. Vine 2
5. Carapaz 1

28 km do cilja: Sivakov vodi z 20 sekundami prednosti pred skupino favoritov, v tej za Rogliča skrbita Florian Lipowitz in Roger Adria in pokrivata napade.

30 km do cilja: Skjelmosejeva skupina je ujela skupino z rdečim Rogličem, v napad pa je skočil Pavel Sivakov (UAE Emirates). Roglič se ni odzval in le pazi na največje tekmece v skupnem seštevku.

32 km do cilja: Skupina z rdečo majico je ujela Vina in Bartheta, zdaj vozi 20 sekund pred skupino z Adamom Yatesom Mattiasom Skjelmosejem, Einerjem Rubiem, Cristianom Rodriguezom, Guillaumom Martinom.

35 km do cilja: Na klancu je glavnina razpadla, Soudal Quick Step je navil tempo za Mikela Lando, Primož Roglič ima ob sebi še dva pomočnika, Nemca Floriana Lipowitza in Španca Rogerja Adrio. V skupini favoritov so še Ben O'Connor, Enric Mas, Richard Carapaz, Eddie Dunbar, Felix Gall, Pavel Sivakov, Urko Berrade. V vodstvu vztrajata le še Jay Vine in Clement Barthet, imata pa le še 24 sekund prednosti pred zasledovalci.

36 km do cilja: Marc Soler je popustil v vodilni skupini, kar pomeni, da bo pikčasto majico najverjetneje predal moštvenemu kolegu Jayu Vinu, ki mora na Puerto de Los Tornosu le osvojiti eno točko. Glavnina se je čelu dirke približala na 42 sekund.

39 km do cilja: Jay Vine, Marc Soler, Clement Barthet, Marco Frigo in Pavlo Castrillo so se skupaj pognali v klanec Portillo de los Tornos, 1:20 pred glavnino.

Iz Rogličeve BORE je prišla še ena slaba novica, z dirke je odstopil še Nemec Nico Denz. Očitno v ekipi razsaja viroza, le upamo lahko, da je z Rogličem vse v najlepšem redu.

48 km do cilja: Soler in Barthet imata v vodstvu nekaj sekund prednosti pred Vinom, Frigom in Castrillom, glavnina pa vztrajno zmanjšuje zaostanek in zdaj vozi le še 1:36 za čelom dirke. Še devet kilometrov je do začetka naslednjega klanca, Puerto de Los Tornosa (prva kategorija, 11,2 kilometra, 5,8 odstotka).

60 km do cilja: Marc Soler (UAE Emirates) je Portillo de la Sia prečkal 41 sekund pred Jayem Vinom (UAE Emirates) in 2:23 pred glavnino. Španec in Avstralec sta zdaj izenačena v seštevku najboljšega hribolazca Vuelte, oba imata 76 točk.

Izidi gorskega cilja, Portillo de la Sia:
1. Soler 5 točk
2. Vine 3
3. Frigo 1

63 km do cilja: Soler zdaj vozi 37 sekund pred četverico zasledovalcev in 2:36 pred glavnino, na čelu katere tempo narekuje ekipa Soudal Quick-Step.

67 km do cilja: Začel se je že vzpon na Portillo de la Sia (druga kategorija) in Soler je spet skočil v vodstvo.

68 km do cilja: Po spustu je v vodstvu peterica, Jay Vine, Mars Soler, Clement Barther, Marco Frigo in Pablo Castrillo, ima pa 2:55 prednosti pred glavnino.

79 km do cilja: Marc Soler je prvi prečkal Portillo de Lunada in osvojil deset točk, Jay Vine jih je s 27 sekundami zaostanka za moštvenim kolegom osvojil šest. V razvrstitvi za pikčasto majico ima Avstralec še dve točki prednosti pred Špancem. Glavnina je medtem ujela še Tejado in vozi 3:32 za čelom dirke.

Medtem je prišla slaba novica iz tabora Red Bull - BORE - hansgrohe, Kolumbijec Daniel Martinez je odstopil z dirke, Primož Roglič pa je tako ostal brez enega ključnih pomočnikov. Vse kaže, da je Martinez zbolel, že pred časom je izgubil stik z glavnino, slab dan pa ima tudi Rus Aleksandr Vlasov. Prav ta kolesarja sta včeraj Rogliču pomagala do veličastne zmage na zaključnem klancu 19. etape.

Izidi gorskega cilja Portillo de Lunada (prva kategorija):
1. Soler 10 točk
2. Vine 6
3. Frigo 4
4. Castrillo 2
5. Berthet 1

82 km do cilja: Vinu in Berthetu sta se na klancu pridružila še Frigo in Castrillo, četverica pa zdaj lovi Solerja, ki ima slabe pol minute prednosti. Glavnina vozi 3:40 za čelom dirke.

87 km do cilja: Soler se je z novim skokom spet otresel moštvenega kolega Vina in tudi Bartheta, do vrha Portilla de Lunade ima še osem kilometrov.

90 km do cilja: Solerju in Barthetu se je v vodstvu pridružil še Vine, trojica pa ima zdaj že pol minute prednosti pred Frigom, Moniquetom, Canalom, Haigom, Championom, Tejado in Castrillom in 3:40 pred zdaj že močno razredčeno glavnino.

92 km do cilja: Marc Soler je pospešil v vodilni skupini in jo raztrgal, za njim se je podal le Clement Barthet, malce so zaostali Vine, Canal in Haig, še nekaj več Frigo, Moniquet, Champion, Tejada in Castrillo. Začel se je že vzpon prve kategorije na Portillo de Lunada (14 kilometrov, šest odstotkov). Na tem bo za zmagovalca na voljo deset gorskih točk. Zaostanek glavnine je padel pod štiri minute.

98 km do cilja: Jay Vine je dobil še tretji gorski cilj, medtem je glavnina pogoltnila še Asgreena in vozi slabe štiri minute za vodilno deseterico. Roglič se v glavnini vozi za ekipama Movistar (Enric Mas) in Decathlon AG2R La Mondiale (Ben O'Connor) ter pazi na največja tekmeca v skupnem seštevku.

Vine ima zdaj v seštevku za pikčasto majico šest točk prednosti pred Solerjem.

Izidi gorskega cilja, Alto del Caracol (druga kategorija):
1. Vine 5 točk
2. Soler 3
3. Berthet 1

104 km do cilja: Isasa in Bittner sta spet v glavnino, Roglič se je v tej pomaknil nekoliko nazaj, vodilna deseterica ima zdaj še dobre štiri minute prednosti pred glavnino in 3:40 pred Asgreenom. Ima pa Red Bull - BORA - hansgrohe nekaj težav, za glavnino sta zaostala Daniel Martinez in Aleksandr Vlasov, dva od ključnih Rogličevih pomočnikov na klancih. To bi utegnila biti težava za Zasavca na zaključnem vzponu.

108 km do cilja: Vzponi si sledijo eden za drugim, kolesarji se že vzpenjajo na Alto del Caracol (druga kategorija), prednost ubežnikov pa je spet nekoliko padla in zdaj znaša 5:25. Na čelu glavnine so kolesarji moštva Ineos Grenadiers, medtem ko Primož Roglič mirno kolesari v ospredju, obkrožen z moštvenimi kolegi iz Red Bull - BORE - hansgrohe.

117 km do cilja: Jay Vine je dobil še drugi gorski cilj dneva in vodstvo v seštevku najboljšega hribolazca na dirki povečal na štiri točke, zdaj jih ima 62, Marc Soler pa 58. Vodilna deseterica zdaj vozi že dobrih šest minut pred glavnino, pa dobre štiri pred Asgreenom in slabih pet pred Bittnerjem. Nekaj prednosti pred glavnino si je privozil še Španec Xabier Isasa (Euskatel - Euskadi).

Izidi gorskega cilja, Ouerto de la Braguia:
1. Vine 3 točke
2. Castrillo 2
3. Soler 1

122 km do cilja: Kolesarji se vzpenjajo na Puerto de la Braguia, vodilna deseterica ima že več kot pet minut prednosti pred glavnino, iz te pa sta skočila še Pavel Bittner (DSM - firmenich PostNL) in Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), ki imata slabe pol minute prednosti.

V ubežni skupini je nosilec pikčaste majice najboljšega hribolazca na dirki Španec Marc Soler, ki je imel pred današnjo etapo na računu 57 točk, le eno več od Avstralca Jaya Vina, ki pa je dobil prvi gorski cilj in prevzel virtualno vodstvo v tem seštevku. Bitka za pikčasto majico bo danes zanimiva vse do konca.

135 km do cilja: Prednost desetih ubežnikov je na vzponu narasla na 3:50.

Rezultati gorskega cilja na Las Estacas de Trueba:
1. Jay Vine (UAE Team Emirates), 3 točke
2. Pablo Castrillo (Kern Pharma), 2 točki
3. Marco Frigo (Israel Premier Tech), 1 točka

150 km do cilja: V begu je trenutno deseterica kolesarjev, Jay Vine (UAE Team Emirates), Marc Soler (UAE Team Emirates), Clement Berthet (Decathlon AG2R La Mondiale), Marco Frigo (Israel Premier Tech), Sylvain Moniquet (Lotto Dstny), Carlos Canal (Movistar), Jack Haig (Bahrain Victorious), Thomas Champion (Cofidis), Harold Tejada (Astana Qazaqstan) in Pablo Castrillo (Kern Pharma), ki ima 34 sekund prednosti pred glavnino. Pred kolesarji je prvi vzpon dneva.

162 km do cilja: Glavnina je do zdaj hitro izničila vse poskuse pobegov in ostaja skupaj.

169 km do cilja: Takoj ob uradnem začetku etape sta se v beg podala Enzo Leijnse (DSM-Firmenich-PostNL) in Kasper Asgreen (T-Rex Quick-Step), ki imata deset sekund prednosti pred glavnino.

13.07: Kolesarji so se podali na 172 kilometrov dolgo kraljevsko etapo letošnje Dirke po Španiji. Primož Roglič po izjemni petkovi predstavi danes vozi v rdeči majici vodilnega.

Pred etapo

"Ni še konec, čaka nas še kraljevska etapa, pa tudi nedeljski kronometer v Madridu," je včeraj po imenitni predstavi in še tretji etapni zmagi na letošnji Vuelti, s katero je spet prevzel vodstvo v skupnem seštevku, opozoril slovenski šampion Primož Roglič.

Danes lahko 34-letni Zasavec pričakuje napade tekmecev, saj je to zanje še zadnja priložnost, da ga morda presenetijo ob morebitnem slabem dnevu, a kot je že včeraj priznal španski adut Enric Mas (Movistar), bo "proti takšnemu Primožu to izjemno težko".

Na vrsti je kraljevska etapa 79. Vuelte z več kot pet tisoč višinci. | Foto: zajem zaslona Na vrsti je kraljevska etapa 79. Vuelte z več kot pet tisoč višinci. Foto: zajem zaslona

Spopad favoritov za končno zmago lahko pričakujemo na zaključnem vzponu na Picon Blanco. Ta osemkilometrski klanec prve kategorije s kar 9,1-odstotnim povprečnim naklonom je stalnica na Dirki po Burgosu, na Vuelti pa so ga nazadnje prevozili leta 2021 v tretji etapi, ki jo je dobil Estonec Rein Taaramäe. Tedaj je bil Roglič sedmi z 1:48 zaostanka, tri sekunde pred Zasavcem pa je etapo končal Mas.

A Roglič je leta 2021 na Vuelti prišel še do svoje tretje zaporedne zmage, danes pa lahko že tlakuje pot do četrte, s katero bi se izenačil z rekorderjem te dirke, Špancem Robertom Herasom. Vuelto je Roglič dobil še v letih 2019 in 2020.

Za konec kraljevske etape še vzpon na Picon Blanco. | Foto: zajem zaslona Za konec kraljevske etape še vzpon na Picon Blanco. Foto: zajem zaslona A še pred super zahtevnim zaključkom danes kolesarje čaka pravi pekel. Na 172-kilometrski trasi od Villarcaya do Picon Blanca ni domala niti metra ravnine. Že takoj po štartu bo šlo v klanec, najprej na nekategorizirani Alto de Bocos (2,7 kilometra, 6,6 odstotka), nato pa si sledijo gorski izzivi eden za drugim. Las Estacas de Trueba (tretja kategorija, 9,2 kilometra, tri odstotke), Puerto de la Braguia (tretja kategorija, 5,8 kilometra, 5,3 odstotka), Alto del Caracol (druga kategorija, 10,7 kilometra, 5,4 odstotka), Portillo de Lunada (prva kategorija, 14,1 kilometra, 6,1 odstotka), Portillo de la Sia (druga kategorija, 7,2 kilometra, 5,8 odstotka) in pred ciljnim vzponom še Puerto de los Tornos (prva kategorija, 11,2 kilometra, 5,8 odstotka).

Rogličeva ekipa Red Bull - BORA - hansgrohe lahko mirno nadzoruje dogajanje in pusti kakšen nenevaren pobeg, zagotovo pa imajo njihovi tekmeci svoje načrte.

Predzadnja etapa letošnje Vuelte se bo z zaprto vožnjo začela ob 13. uri, ob 13.06 naj bi šlo zares, v cilju pa najboljše kolesarje pričakujejo med 17.15 in 17.45.

Z novo zmago bi Roglič že bolj ali manj potrdil četrto zmagoslavje in bi se nedeljskega posamičnega kronometra po ulicah Madrida lahko lotil povsem sproščeno.

Skupni vrstni red po 19 etapah:

1. Primož Roglič (Slo/Red Bull - BORA - hansgrohe)     76;43:36
2. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)                 + 1:54
3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            2:20
4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         2:54
5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      4:33
6. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   4:47
7. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             4:55
8. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull - BORA - hansgrohe)      5:55
9. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 6:40
10. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               7:39
...

Preberite še:

Primož Roglič, Vuelta 2024
Sportal Roglič niti ni želel etapne zmage, vendar ga moštveni kolegi niso poslušali
Primož Roglič, Vuelta 2024
Sportal Primož Roglič pokazal, da je najmočnejši! Slovenec spet v rdeči majici.
Primož Roglič
Sportal Miren dan za Rogliča, katastrofalen za Lando
Wout van Aert
Sportal Konec sezone za nesrečnega Wouta van Aerta
Kaden Groves
Sportal Še tretja zmaga avstralskega sprinterskega asa, miren dan za Rogliča
Ne spreglejte