Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2024,
17.35

Osveženo pred

50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Natisni članek

Red Bull - BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Ben O'Connor Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Petek, 6. 9. 2024, 17.35

50 minut

Dirka po Španiji, 19. etapa (Logrono–Alto de Moncalvillo, 173,2 km)

Primož Roglič pokazal, da je najmočnejši! Slovenec spet v rdeči majici.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Primož Roglič, Vuelta 2024 | Primož Roglič je zagospodaril na Vuelti 2024. | Foto Reuters

Primož Roglič je zagospodaril na Vuelti 2024.

Foto: Reuters

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) je na zaključnem vzponu 19. etape Dirke po Španiji pokazal, da je najmočnejši na tej dirki, in se z imenitno etapno zmago spet prebil v skupno vodstvo. Avstralca Bena O'Connorja je premagal za minuto in 49 sekund in mu po 13 dneh slekel rdečo majico vodilnega na dirki.

Primož Roglič zdaj z bonifikacijskimi sekundami v skupnem seštevku vodi z 1:54 pred O'Connorjem (Decathlon AG2R La Mondiale), Avstralec pa ima 26 sekund prednosti pred Špancem Enricom Masom (Movistar).

Za slovenskega asa je bila to tretja zmaga na letošnji Vuelti, skupno pa že 15. na španski pentlji, s čimer je napredoval na šesto mesto večne lestvice. Števec zmag je v karieri zdaj pomaknil na 87 in se še dodatno približal rekordnemu četrtemu skupnemu slavju na Vuelti (2019, 2020, 2021). Štirikrat je doslej slavil le Španec Roberto Heras.

Roglič je drugič v karieri slavil na Moncalvillo (8,6 kilometra/8,9 odstotka), potem ko je v dvoboju s Carapazom tega ugnal pred štirimi leti in tlakoval pot do takrat druge skupne zmage.

Jutri je na sporedu še ena izjemno zahtevna etapa od Villarcaya do vrha Picona Blanca, v kateri bodo morali kolesarji premagati sedem kategoriziranih klancev in skupno kar 5.100 višinskih metrov.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, potek 19. etape:

Cilj: Primož Roglič je zmagovalec 19. etape, Bena O'Connorja je danes premagal za več kot minuto in mu po 13 dneh slekel rdečo majico vodilnega na Vuelti. Drugi je bil Francoz David Gaudu, tretji pa Danec Mattias Skjelmose. Mas je pred ciljem povsem omagal, a zasedel četrto mesto. Ben O'Connor je v cilj prišel 1:49 za Rogličem.

1,2 km do cilja: Roglič le še povečuje prednost, pred Masom ima zdaj 36 sekund naskoka, pred O'Connorjem že minuto in deset sekund!

2,9 km do cilja: Roglič ima 23 sekund prednosti pred Masom in 46 pred skupinico z rdečo majico.

3,5 km do cilja: Enric Mas je skočil iz skupine okoli rdeče majice, Roglič ima še 33 sekund prednosti.

4 km do cilja: Roglič vozi 26 sekund pred skupino s Carapazom, Kussom, Rodriguezom, Lando, Skjelmosejem, Paret-Peintrejem, Gaudujem, Dunbarom in O'Connorjem.

4,7 km do cilja: Vlasov je opravil svoje in Roglič je ostal sam v vodstvu, ima pa že 37 sekund prednosti pred rdečim O'Connorjem, kar pomeni, da je že prevzel virtualno vodstvo na dirki.

5,5 km do cilja: Roglič in Aleksandr Vlasov sta si že privozila nekaj deset metrov prednosti pred že zelo skrčeno skupino favoritov in rdečim Benom O'Connorjem.

6 km do cilja: Primož Roglič ima ob sebi še tri pomočnike, ki navijajo tempo v klanec. Skupina favoritov se je že raztrgala,

7,5 km do cilja: Rogličevi diktirajo strupen tempo, glavnina se hitro krči, Ben O'Connor se drži slovenskega šampiona. Blizu ostajata tudi Enric Mas in Richard Carapaz ter še nekaj preostalih favoritov.

9 km do cilja: Vsi ubežniki so ujeti, kolesarji so se zapodili v klanec, na čelu glavnine je spet Rogličeva ekipa Red Bull - BORA - hansgrohe.

11 km do cilja: Plankaert je po letečem cilju popustil, Miholjević se je sam odpeljal v vodstvo, Petilli in Del Toro še vztrajata pred glavnino, ki pa je le še 21 sekund za vodilnim Hrvatom. Začenja se končni obračun.

14 km do cilja: Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck) je dobil leteči cilj v Ventosi, četverica ima še 1:12 prednosti pred glavnino. Vsak čas se bo začel zaključni vzpon 19. etape. Na čelo glavnine se je prebila ekipa vodilnega O'Connorja Decathlon AG2R La Mondiale.

Vuelta 2024, Moncalvillo | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona 25 km do cilja: Vodilna četverica še vztraja 1:35 pred glavnino, kolesarji pa se približujejo zahtevnemu zaključku etape. Zadnjih 8,6 kilometra dneva bo zaznamoval vzpon na Alto de Moncalvillo, klanec prve kategorije z 8,9-odstotnim naklonom in deli, kjer naklonina dosega tudi 16 odstotkov.

42 km do cilja: Iz ubežne skupine je odpadel Vito Braet, ki je že v glavnini, ta pa za Del Torom, Planckaertom, Petillijem in Miholjevićem zdaj zaostaja 1:41.

54 km do cilja: Glavnina je spet združena, za ubežniki pa zaostaja 1:51. Rogličevim se je pri narekovanju tempa na čelu glavnine pridružil še Movistar. Vse kaže, da bo na zaključnem vzponu etape prišlo do obračuna favoritov. Roglič je leta 2020 na poti do svoje druge zmage na Vuelti na klancu Moncalvillo že slavil. "Na ta klanec imam lepe spomine, spomnim pa se tudi, da je zelo zahteven. Pričakujem, da bo tudi danes zelo težko," je pred etapo povedal slovenski as.

65 km do cilja: Glavnina se je na spustu raztrgala na dva dela, videti je, da je nosilec rdeče majice Ben O'Connor obtičal v drugi skupini, v prvi, kjer dogajanje še naprej nadzoruje Rogličeva BORA, pa je padel Nemec Jasha Sütterlin (Bahrain - Victorious). Ta se je hitro pobral in nadaljuje dirko. Medtem je prednost vodilne peterice že padla na vsega dve minuti.

75 km do cilja: Fran Miholjević je osvojil prvi gorski cilj dneva, prednost vodilne peterice pa se še naprej topi in zdaj znaša le še 2:45.

Izidi gorskega cilja, Puerto de Pradilla (tretja kategorija):
1. Fran Miholjević (Bahrain Victorious) 3 točke/6 bonifikacijskih sekund
2. Isaac Del Toro (UAE Team Emirates) 2/4
3. Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck) 1/2

85 km do cilja: Kolesarji se vzpenjajo na Puerto de Pradilla, vodilna peterica ima le še dobre tri minute prednosti pred glavnino. Na čelu te so ves čas kolesarji Rogličeve BORE. Na vrhu tega klanca so na voljo tudi bonifikacijske sekunde, med ubežniki pa ni nikogar, ki bi bil nevaren za skupni seštevek, najboljši med njimi je Del Toro, ki pa za rdečo majico zaostaja uro in 39 minut.

86 km do cilja: Kolesarji se približujejo prvemu kategoriziranemu klancu dneva Puerto de Pradilla (tretja kategorija, 5,2 kilometra,  4,8 odstotka), Rogličeva BORA pa je zaostanek za peterico ubežnikov stopila na 3:23.

98 km do cilja: Rogličevi narekujejo tempo v glavnini, razlika do ubežne peterice pa se je ustalila okoli štirih minut.

105 km do cilja: Mehičan Isaac Del Toro (UAE Team Emirates), Belgijec Edward Planckaert (Alpecin Deceuninck), Hrvat Fran Miholjević (Bahrain Victorious), Belgijec Vito Braet in Italijan Simone Petilli (oba Intermarché-Wanty) imajo zdaj že skoraj pet minut prednosti pred glavnino (4:45), medtem ko je Sepulveda obupal. Tudi Vine se je prebil na rep glavnine, kjer je zapeljal ob zdravniški avtomobil. Oskrbeli so mu komolec.

115 km do cilja: Vodilna peterica vozi 2:54 pred Sepulvedo, ta pa 2:24 pred glavnino, na čelu katere so kolesarji Rogličevega moštva Red Bull - BORA - hansgrohe. V glavnini je padel Avstralec Jay Vine (UAE Emirates).

125 km do cilja: V lov za ubežniki se je podal še Argentinec Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny).

130 km do cilja: Po hudem boju je glavnini le uspelo zbežati peterici kolesarjev. Edward Planckaert (Alpecin Deceuninck), Fran Miholjević (Bahrain Victorious), Vito Braet (Intermarché-Wanty) so napadli, pridružila sta se jim še Isaac Del Toro (UAE Team Emirates) in Simone Petilli (Intermarché-Wanty). Glavnina se je umirila.

138 km do cilja: Še vedno brez uspešnega pobega, hitrost glavnine je vse od uradnega štarta izjemno visoka. Zdaj so kolesarji že na rahlem vzponu, ki bo trajal vse do vrha prvega kategoriziranega klanca dneva Puerta de Pradille (tretja kategorija) 79 kilometrov pred ciljem etape. Pradilla je sicer le 5,2 kilometra dolg klanec s 4,8-odstotnim povprečnim naklonom.

161 km do cilja: V glavnini se vse od uradnega štarta vrstijo napadi, za zdaj se še nikomur ni uspelo odlepiti.

Roglič ima na Moncalvillo lepe spomine
"Lepe spomine imam, veselim se zaključka," je o ciljnem klancu današnje etape povedal Primož Roglič. Leta 2020 je na tem vzponu premagal Richarda Carapaza in se tedaj vodilnemu Ekvadorcu v skupnem seštevku približal na 13 sekund zaostanka. Tedaj je bila to osma etapa. Bo tudi danes napadel etapno zmago? "Bomo videli, jasno je, da je težko nadzorovati dogajanje, bom videl, kako se bom počutil," je v svojem slogu odgovoril 34-letni Kisovčan.

Tako sta leta 2020 na Moncalvillu obračunala Roglič in Carapaz:

Štart: 139 kolesarjev se je ob 13.20 odpravilo na zaprto vožnjo, uradno se je 19. etapa 79. Vuelte začela z manjšo zamudo, nekaj kolesarjev je imelo v nevtralni vožnji težave s kolesi, na cesti je bilo nekaj gradbenih del, a zdaj gre že zares.

Pred etapo

Po dveh dneh "statusa quo" med vodilnimi bi lahko danes znova prišlo do spopada najboljših hribolazcev. Etapa namreč poleg vmesnega klanca na Puerto de Pradilla (5,2 km/4,8 %) prinaša zahteven zadnji vzpon na vrh Moncalvilla.

Gre za 8,6 km dolg klanec s povprečnim naklonom kar 8,9 odstotka, ki je najtežji v drugi polovici, ko je povprečje tako rekoč ves čas nad desetimi odstotki.

Vuelta 19. etapa | Foto: La Vuelta Foto: La Vuelta

Etapa kot taka je pisana na kožo Rogliču, ki se zelo dobro znajde na krajših in strmih klancih. Na letošnji Vuelti je dobil etapi s tovrstnima zaključkoma v četrti in osmi etapi, veliko časa pa je v primerjavi z vodilnim pridobil tudi v drugih gorskih testih.

V skupnem seštevku 34-letni Kisovčan za Avstralcem Benom O'Connorjem (Decathlon AG2R) zaostaja le še pet sekund, blizu pa sta tudi Španec Enric Mas (Movistar) in Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), ki zaostajata 1:25 oziroma 1:46. Še do včeraj peti v skupni razvrstitvi Španec Mikel Landa (Soudal Quick-Step) je po slabem dnevu padel na deseto mesto (+5:38).

Današnja etapa se bo začela ob 13.29 in po predvidevanjih organizatorjev končala okoli 17.30.

skupni vrstni red na Dirki po Španiji po 18. etapi:

 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               72:48:46
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 0:05
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            1:25
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         1:46
 5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      3:48
 6. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             3:53
 7. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   4:00
 8. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      4:27
 9. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               5:19
10. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 5:38
...

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Miren dan za Rogliča, katastrofalen za Lando
Wout van Aert
Sportal Konec sezone za nesrečnega Wouta van Aerta
Kaden Groves
Sportal Še tretja zmaga avstralskega sprinterskega asa, miren dan za Rogliča
Ne spreglejte