Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
17.35

Osveženo pred

1 ura, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,24
Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 17.35

1 ura, 52 minut

Dirka po Španiji, 18. etapa (Vitoria-Gasteiz–Maetzu, 179,5 km)

Miren dan za Rogliča, katastrofalen za Lando

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,24
Primož Roglič | Primož Roglič je 18. etapo končal brez večjih pretresov. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je 18. etapo končal brez večjih pretresov.

Foto: Guliverimage

Urko Berrade (Kern Pharma) je po napadu šest kilometrov pred ciljem dobil 18. etapo na 79. Dirki po Španiji, 179,5 kilometra dolgo preizkušnjo od Vitorie Gasteiza do naravnega parka Izki v Maetzu. Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) je etapo končal brez pretresov, v cilj pa je prišel skupaj z rdečo majico Benom O'Connorjem, za katerim v skupni razvrstitvi tako še naprej zaostaja pet sekund. Katastrofalen dan pa je za Mikelom Lando (Soudal Quick-Step), ki je napram favoritom izgubil več kot tri minute.

Etapa je bila zaradi razmeroma razgibane trase pisana na kožo ubežnikom. Teh je glavnina na čelo spustila kar 42. Kasneje se je stanje v glavnini umirilo, prednost je narasla, ubežniki pa so v zahtevnejši drugi polovici trase obračunali za etapno zmago. Napadi so si sledili eden za drugim, z enim od zadnjih na krajšem klancu nekaj kilometrov pred ciljem pa je do sploh prve zmage v karieri prišel 26-letni Urko Berrade, ki je svoji ekipi priboril že tretjo etapno zmago na letošnji Dirki po Španiji.

"Brez dvoma je to uresničitev sanj. To je etapa, ki poteka najbližje mojemu domačemu kraju. Tu je bila moja celotna družina, vsi prijatelji," je organizatorjem dejal kolesar iz Pamplone, le okoli 80 km vzhodno od nacionalnega parka Izki, kjer je bilo konec današnje etape. "Pred Vuelto smo opravili ogromno dela, tudi pred in med samo sezono. Načrtovali smo, da bomo prav tu v najboljših formi. Opravili smo izjemno delo med pripravami, zato ti uspehi niso naključje," je še o izjemni Vuelti za ekipo Kern Pharma dejal Berrade.

Zmagovalec 18. etape Urko Berrade | Foto: Guliverimage Zmagovalec 18. etape Urko Berrade Foto: Guliverimage

Drugo mesto je osvojil Švicar Mauro Schmid (Jayco AlUla), tretje pa še en kolesar Kern Pharme Pau Miquel Delgado. Za špansko ekipo, ki je dobila posebno povabilo za nastop na domači pentlji, je to že tretja etapna zmaga, potem ko je dvakrat kot ubežnik slavil Pablo Castrillo v 12. in 15. etapi.

Results powered by FirstCycling.com

Landa povsem popustil

V skupnem seštevku na koncu vseeno razburljive 18. etape ni prišlo do sprememb na prvih štirih mestih. Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R), ki je sicer malce izgubil stik na zadnjem kategoriziranem klancu, a se kasneje vrnil, ima še naprej pet sekund naskoka pred Primožem Rogličem (Red Bull - BORA - hansgrohe). Noge je med najboljšimi pretegnil predvsem Richard Carapaz. S sabo je odpeljal Primoža Rogliča, Enrica Masa, Bena O'Connorja in še nekaj drugih, medtem ko je odpadel Mikel Landa (Soudal Quick-Step).

V etapi je izgubil več kot tri minute in ostal brez boja bodisi za skupno zmago bodisi stopničke. Pred današnjo etapo je v seštevku na petem mestu zaostajal 2:18 minute, zdaj pa njegov zaostanek na desetem mestu znaša 5:38. Tretji je v skupni razvrstitvi še naprej Mas z zaostankom 1:25 minute, medtem ko četrti Carapaz zaostaja 1:46 minute.

Mikel Landa je v skupni razvrstitvi s petega padel na deseto mesto. | Foto: Guliverimage Mikel Landa je v skupni razvrstitvi s petega padel na deseto mesto. Foto: Guliverimage

Roglič je ciljno črto prečkal z najboljšimi 6:40 minute za zmagovalcem, nikoli pa ni bil v težavah niti na najtežjem delu današnje trase, na klancu Puerto Herrera (5,6 kilometra/8,4 odstotka) 45 kilometrov pred ciljem.

V petek bo na sporedu 19. etapa z zahtevnim zaključnim klancem. Kolesarji bodo pot ob 13.29 začeli v Logronu, končali pa okoli štiri ure kasneje po strmem vzponu na Alto de Moncalvillo.

Potek 18. etape Vuelte:

Urko Berrade (Kern Pharma) je zmagovalec 18. etape! Drugo mesto je osvojil Mauro Schmid (Jayco AlUla), tretje pa Pau Miquel (Kern Pharma). Za ekipo Kern Pharma je to že tretja etapna zmaga na letošnji Vuelti.

Skupina z rdečo majico z Benom O'Connorjem (Decathlon AG2R) in Primožem Rogličem je ciljno črto prečkala 6:40 za zmagovalcem, Mikel Landa (Soudal Quick-Step) in Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) pa še 3:20 kasneje.

6 km do cilja - Iz ubežne skupine sta skočila Steven Kruijswijk (Visma | Lease a Bike) in Urko Berrade (Kern Pharma), ki se je nato po nekaj trenutkih sam odpeljal naprej. 

13,5 km do cilja - Iz ubežne skupine je "odpadel" Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step), ki bo, kljub očitnemu nestrinjanju, po navodilih ekipe do cilja pomagal Mikelu Landi, ki je povsem popustil (tri minute za skupino z O'Connorjem in Rogličem). V vodilni skupini je tako še dvanajst kolesarjev. Medtem ni sprememb v skupini rdeče majice in Primoža Rogliča, ki za čelom dirke zaostaja dobrih sedem minut.

15 km do cilja - Ubežna skupina s 13 kolesarji, ki bo skoraj zagotovo obračunala za etapno zmago, ima pred skupino z rdečo majico in Rogličem 7:35 prednosti. Medtem je zaostanek Mikela Lande (Soudal Quick-Step) kljub pomoči nekaterih moštvenih kolegov za skupino s favoriti narasel že več kot na dve minuti in pol.

30 km do cilja - Prednost 12 ubežnikov pred skupino s favoriti in rdečo majico zdaj znaša dobrih osem minut in pol. Skupina s favoriti vztraja skupaj, odpadla sta že prej omenjena Kuss in Landa, ki za skupino z rdečo majico in Rogličem zaostaja že več kot minuto in pol. Landi (Soudal Quick-Step) se ob takšnem nadaljevanju obeta padec v skupni razvrstitvi, kjer je bil do današnje etape na petem mestu z 2:18 zaostanka za rdečo majico.

38 km do cilja - V skupini favoritov je napadel Richard Carapaz (EF Education-Easypost), Mas, Roglič, Gaudu in Lipowitz so odgovorili, rdeča majica Ben O'Connor (Decathlon AG2R) je za odgovor potreboval nekaj dlje časa, a je na spustu ujel priključek. Skupina z Rogličem za vodilnimi zaostaja dobrih devet minut, skupina z Lando že več kot deset.

40 km do cilja - Zasledovalna skupina je ujela tri ubežnike, tako je zdaj na čelu dirke 13 kolesarjev. Iz glavnine s favoriti za skupno razvrstitev sta odpadla Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) in Mikel Landa (Soudal Quick-Step). Vrh prelaza Puerto Herrera je prvi prečkal Marc Soler (UAE Team Emirates).

50,6 km do cilja - Vodilni kolesarji so začeli vzpon na najtežji klanec dneva, prelaz Herrera. To je slabih šest kilometrov dolg vzpon prve kategorije z 8,3-odstotnim povprečnim naklonom, tik pod vrhom pa naklonina presega deset odstotkov. Na vrhu tega klanca se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde. Prednost vodilne trojice pred prvo zasledovalno skupino znaša še 23 sekund, pred glavnino s Primožem Rogličem pa že več kot deset minut.

60 km do cilja - Brez sprememb v ospredju, kjer še naprej vodi trojica Mathias Vacek (Lidl-Trek), Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Mauro Schmid (Jayco AlUla). Skupina s 37 kolesarji zaostaja dobro minuto, 4:30 zaostaja še skupina s petimi kolesarji, medtem ko je zaostanek glavnine že dobrih osem minut.

83 km do cilja - V vodstvu je zdaj trojica Mathias Vacek (Lidl-Trek), Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Mauro Schmid (Jayco AlUla). Skupina 38 kolesarjev za njimi zaostaja 33 sekund, še naslednja skupina z osmimi kolesarji 2:15, glavnina pa že skoraj šest minut.

95 km do cilja - Prvi je gorski cilj na Alto de Rivas de Tereso prečkal Marc Soler (UAE Team Emirates), ki je tako prejel pet točk. Glavnina je medtem upočasnila ritem, njihov zaostanek za vodilno skupino znaša štiri minute.

99,5 km do cilja - Iz glavnine sta skočila Mikel Bizkarra in Gotzon Martin (oba Eusktaltel-Euskadi), sledil jima je tudi Quentin Pacher (Groupama-FDJ). Za glavnino zaostajajo 1:30. Sledi jim Carlos Canal (Movistar). Za njimi se je izoblikovala še ena manjša skupina. 

105 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Alto de Rivas de Tereso – 11-kilometrski klanec druge kategorije s 3,4-odstotnim povprečnim naklonom. Prednost velike skupine ubežnikov znaša še slabi dve minuti.

122 km do cilja - Po številnih poskusih je pobeg uspel skupini 42 kolesarjev. V skupini ni nobenega izmed favoritov za skupno razvrstitev, še najvišje je Aleksandr Vlasov (Red Bull - BORA - hansgrohe), ki za rdečo majico sicer zaostaja skoraj 24 minut. Prednost ubežnikov znaša dobre tri minute.

140 km do cilja - Kolesarji še naprej poskušajo z napadi, a za zdaj še brez uspeha. Glavnina vozi skupaj. S pobegom je med drugim poskusil Stefan Küng (Groupama-FDJ), a je glavnina njegov poskus hitro izničila.

161 km do cilja - Hiter začetek 18. etape, kolesarji so nekajkrat poskusili napasti, a za zdaj še brez uspešnega pobega, glavnina vozi skupaj.

13.20 - Kolesarji so v oblačnem vremenu začeli 18. etapo Dirke po Španije. Kolesarje čaka 179,5 kilometra dolga preizkušnja od Vitorie Gasteiza do naravnega parka Izki v Maetzu. 

Primož Roglič v skupnem seštevku dirke za vodilnim Benom O'Connorjem zaostaja pet sekund. O stanju Slovenca je pred etapo spregovoril tudi športni direktor Red Bull - BORE - hansgrohe Patxi Vila. Vila je v sredo zjutraj za Cyclingnews.com zavrnil idejo, da je Roglič v zadnjih dneh negoval poškodbo hrbta, ki jo je dobil na Touru, in vztrajal, da je bil njegov "konzervativni" pristop k vožnji preprosto posledica trenutne situacije na dirki. "Skoraj smo v vodstvu, tako da nam pravzaprav ni treba pretirano napadati, to je bistvo. Če nekdo želi iti, mu moramo poskušati slediti, to je zdaj glavna točka," je dejal Vila.

Pred etapo

Po današnji etapi sta do konca 79. Dirke po Španiji na sporedu le še dve gorski etapi in pa končni kronometer v Madridu, kjer bodo favoriti obračunali za skupno zmago. Zato je danes še zadnja priložnost za kolesarje, ki spadajo v najožji krog favoritov, da se razveselijo vsaj etapne zmage.

V igri za to bodo na razgibani trasi z dvema kategoriziranima klancema številni profili tekmovalcev. Lepa priložnost je za ubežnike, trasa ustreza specialistom za enodnevne dirke, tudi za napad kakšnega hribolazca je teren primeren, konec etape je na spustu in bi ga lahko izkoristili tudi kakšni močnejši sprinterji.  

Vuelta 2024, trasa 18, etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Že v prvih 24 kilometrih etape tekmovalce čakata dva nekategorizirana klanca, drugi, La Tereja, je dolg slabe tri kilometre in ima 6,5-odstotni povprečni naklon, a prvi kategoriziran klanec pride po 70 kilometrih etape. Alto de Rivas de Tereso je 11-kilometrski klanec druge kategorije s 3,4-odstotnim povprečnim naklonom, po tem pa bo dogajanje najverjetneje zelo pestro.

Vuelta 2024, trasa 18, etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona Po dolgem spustu se nadaljuje razgiban teren, nato pa na 130. kilometru etape začetek najtežjega klanca dneva, prelaza Herrere. To je slabih šest kilometrov dolg vzpon prve kategorije z 8,3-odstotnim povprečnim naklonom, tik pod vrhom pa naklonina presega deset odstotkov. Na vrhu tega klanca se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde.

Od Herrere do cilja je še 44 kilometrov, takoj po spustu sledi nov kratek in nekategoriziran vzpon (2,9 km, 4,6 %), cesta se nato malce zravna in v zadnjih 15 kilometrih ponovno dvigne. Tik pred ciljem tekmovalce čaka še en kratek vzpon (2,3 km, 5,1 %), kjer bi lahko prišlo do kakšnega odločilnega napada, nato so do cilja le še spusti in nekaj ravnine.

Vremenoslovci napovedujejo še en hladen in verjetno moker dan z nekaj severnega vetra. Tudi zato bodo favoriti predvsem na številnih spustih najbrž zelo previdni. Morda pa se Primož Roglič v eksplozivnem koncu etape le odloči za napad na Avstralca Bena O'Connorja in mu sleče rdečo majico vodilnega na dirki, kolesarja v skupnem seštevku loči vsega pet sekund.

Zaprta vožnja se bo začela ob 13.05, uradni start naj bi bil ob 13.20, v cilju pa kolesarje pričakujejo med 17.15 in 17.45.

Preberite še:

Kaden Groves
Sportal Še tretja zmaga avstralskega sprinterskega asa, miren dan za Rogliča
Wout van Aert
Sportal Wout van Aert se je po grdem padcu na Vuelti oddahnil
Primož Roglič
Sportal Roglič stiska Avstralca, ki je prejel kazen
Vuelta Primož Roglič
Sportal Primož Roglič po pravi drami le še streljaj od rdeče majice!
Wout van Aert
Sportal Dva grda padca Wouta van Aerta, ki je končal Vuelto
Ne spreglejte