Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2023,
17.35

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,07

Natisni članek

Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Četrtek, 7. 9. 2023, 17.35

7 mesecev, 3 tedne

Dirka po Španiji, 12. etapa (Olvega-Zaragoza, 165.4 km)

Roglič med junaki šprinterske etape

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,07
Primož Roglič, Vuelta 23 | Primož Roglič je v šprinterski etapi pridobil štiri sekunde v primerjavi s tekmeci za skupno zmago. Odločil se je za šprint na letečem cilju in osvojil drugo mesto ter posledično štiri sekunde. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je v šprinterski etapi pridobil štiri sekunde v primerjavi s tekmeci za skupno zmago. Odločil se je za šprint na letečem cilju in osvojil drugo mesto ter posledično štiri sekunde.

Foto: Guliverimage

Na Dirki po Španiji je bila na sporedu šprinterska etapa od Olvege do Zaragoze, ki jo je v ciljnem šprintu dobil član UAE Emirates Juan Sebastian Molano. V središču pozornosti je bil tudi Primož Roglič, ki se je odločil za šprint na letečem cilju, kjer so se delile bonifikacijske sekunde. Od njega je bil hitrejši le Kaden Groves, tako si je prislužil štiri sekunde v primerjavi z osrednjimi tekmeci za skupno zmago. Velikemu tekmecu Remcu Evenepoelu se je tako približal na 23 sekund zaostanka, medtem ko je vodilni na dirki še vedno Sepp Kuss, ki ima po novem pred Roglo minuto in 32 sekund naskoka. Kolesarje v petek čaka kraljevska etapa, ki se bo končala na mitskem prelazu Col du Tourmalet. Pekel se bo nadaljeval v soboto, ko bo spet na sporedu gorska etapa.

 

V 12. etapi Dirke po Španiji je bilo vse tempirano na zaključni del. Dobrih 18 kilometrov pred ciljem je bil leteči cilj, kjer so se delile bonifikacijske sekunde, zatem pa se je čakalo še ciljni šprint.

In na letečem se je v boj za sekunde podal slovenski šampion Primož Roglič. Moštveni kolega in rojak Jan Tratnik mu je bil v veliko pomoč v šprintu, v katerem je bil od člana Jumbo-Visme hitrejši le šprinter Kaden Groves. Drugi dosežek je Rogliču v skupnem seštevku prinesel štiri sekunde odbitka, kar pomeni, da je pred dvema peklenskima gorskima etapama, ki bosta na sporedu v petek in soboto, tekmecem v boju za skupno zmago odščipnil štiri sekunde.

Nato je bilo le še vprašanje, kdo bo najhitrejši v ciljnem šprintu. Oči so bile uprte prav v Grovesa, ki je že dobil dva šprinta na letošnji Vuelti, bil tudi v odličnem položaju, nato pa so ob koncu odlično delo naredili v taboru UAE Emirates. V ospredje so potisnili svojega aduta Juana Sebastiana Molana. Kolumbijec se je po lanskem zmagoslavju v zadnji etapi na Vuelti danes veselil novega dnevnega uspeha. "Zelo sem vesel. Hvala moštvenim kolegom, ki so me spravili v tak položaj," je povedal v mednarodnem prenosu.

Vodilni na Vuelti tudi po današnji etapi ostaja Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki bo že jutri na veliki preizkušnji pri ohranitvi vodilnega položaja. Pred najbližjim zasledovalcem Marcom Solerjem (UAE Emirates) ima 26 sekund prednosti, Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) na drugem zaostaja 1:09, Primož Roglič (Jumbo-Visma) pa na tretjem po novem 1:32, kar pomeni, da je od Belgijca oddaljen 23 sekund. Naslednji je mladi Lenny Martinez (Groupama-FDJ), ki ima 2:02 pribitka, sledijo pa mu Joao Almeida (UAE Emirates - 2:16), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma - 2:22), Juan Ayuso (UAE Emirates - 2:25), Enric Mas (Movistar - 2:50), Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe - 3:14) ...

Rezultati 12. etape

Results powered by FirstCycling.com

Podrobnejše dogajanje v 12. etapi

12. etapa Dirke po Španiji | Foto:

Cilj – zmagovalec dneva je postal Juan Sebastian Molano (UAE Emirates), ki je bil najhitrejši v ciljnem šprintu in je premagal tudi Kadena Grovesa. Nasmejan je dan sklenil tudi Primož Roglič, ki je na letečem cilju prišel do štirih bonifikacijskih sekund in se tako nekoliko približal osrednjemu tekmecu Remcu Evenepoelu na 23 sekund, za moštvenim kolegom Sepp Kussom, ki je vodilni na Vuelti, pa po novem zaostaja 1:32.

5 km do cilja - vse bolj napeto je na trasi, hitrosti pa so krepko poskočile.

9 km do cilja - ekipe, ki želijo danes osvojiti etapo, postavljajo šprinterske vlake.

18,6 km do cilja - na letečem cilju, kjer so se delile tudi bonifikacijske sekunde, je Primož Roglič ob pomoči Jana Tratnika osvojil drugo mesto za najhitrejšim Kadenom Grovesom. Slovenski kolesar je v primerjavi z velikim tekmecem Remcom Evenepoelom tako pridobil štiri sekunde. Po današnjem dnevu bo za Belgijcem po novem zaostajal 23 sekund, za vodilnim Seppom Kussom (Jumbo-Visma) pa 1:32.

26 km do cilja - zanimivo bi lahko bilo na letečem cilju 18,6 kilometra pred ciljem, kjer se bodo dajale tudi bonifikacijske sekunde. Bo šel kdo od favoritov za skupno zmago v lov za sekundami? Na letošnji Vuelti smo že videli na delu Remca Evenepoela in Jonasa Vingegaarda, kako sta šprintala na letečem cilju.

38 km do cilja - po petih kilometrih solo vožnje je glavnina posrkala Jetseja Bola.

43 km do ciljaJetse Bol (Burgos-BH) je skočil še enkrat.

44 km do cilja - ubežnika Jetse Bol (Burgos-BH) in Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA) sta ujeta.

50 km do cilja - še slaba tretjina današnje trase je pred kolesarji. Ubežnika sta le še pol minute pred glavnino. Povprečna hitrost je do tega trenutka znašala 42,2 km/h.

66 km do cilja - ubežnika Jetse Bol (Burgos-BH) in Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA) sta 1:11 pred glavnino.

76 km do cilja - nič novega na trasi. Prednost dveh ubežnikov znaša 1:25.

95 km do cilja - Robert Gesink, član Jumbo-Visme, je navdušen nad dobrimi predstavami moštvenega kolega Seppa Kussa, ki tudi danes kolesari v rdeči majici najboljšega na dirki: "Vsekakor je super razburljivo. Očitno je bil kronometer velika preizkušnja za Seppa in ima še vedno eno minuto ter devet sekund prednosti pred enim od svojih glavnih nasprotnikov Remcom Evenepoelom, nato pa imamo dva zmagovalca Grand Toura v tej sezoni, ki sta pripravljena podpirati in napadati. Imamo kar nekaj kart, s katerimi lahko igramo, zato je res razburljivo. Sanjski scenarij bi bil, da bi Sepp Kuss zmagal na Vuelti, a je o tem še prezgodaj govoriti."

100 km do cilja - prednost dveh ubežnikov je 1:30. Zdravniško pomoč je iskal Jousseaume.

115 km do ciljaRudy Molard (Groupama-FDJ), Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) in Omar Fraile (Ineos Grenadiers) so bili med kolesarji, ki so v glavnini padli. Vsi so vstali in nadaljujejo vožnjo. Ubežnika Jetse Bol (Burgos-BH) in Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA) imata 2:15 prednosti.

128 km do cilja - kar se je napovedovalo, se je zgodilo. Na čelu glavnine so kolesarji ekipe Alpecin-Deceuninck, ki zdaj držijo varnostno razdaljo na približno dveh minutah zaostanka za ubežnikoma. Primož Roglič in preostali favoriti za skupno zmago za danes upajo, da bo vse skupaj umirjeno. Zato pa jih v petek in soboto čakata peklenski etapi, večji del se bodo vozili po francoskih cestah. Prvič bo na Vuelti vključen vzpon Col du Tourmalet, kjer bo jutri cilj.

138 km do cilja - ubežnika imata 2:14 prednosti. Danes pričakujemo veliko na čelu glavnine ekipo Alpecin-Deceuninck, ki imajo v svojih vrstah šprinterja Kadena Grovesa.

148 km do cilja - dva kolesarja sta se podala v beg. To sta Jetse Bol (Burgos-BH) in Abel Balderstone (Caja Rural-Seguros RGA).

150 km do cilja - uradni začetek etape.

14.00 – pozdravljeni, ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Danes je na Vuelti čas za ravninsko etapo, vendar bodo morali tisti, ki jih zanima skupna zmaga, pazljivi na veter, ki lahko ponagaja. Osrednji favorit za etapno zmago je Kaden Groves, ki je dvakrat že slavil v šprinterski etapi. 160 kolesarjev bo najprej naredilo 6,5 kilometra zaprte vožnje, nato pa se bo začel pravi štart.

Vrstni red pred 12. etapo

  1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                      39:27:45
  2. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)                 + 0:26
  3. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)              1:09
  4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      1:36
  5. Lenny Martinez (Fra/Groupama-FDJ)                    2:02
  6. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                 2:16
  7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   2:22
  8. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                   2:25
  9. Enric Mas (Špa/Movistar)                             2:50
 10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                3:14
...

Napoved pred etapo

Dirka po Španiji bo kolesarje v 12. etapi popeljala od mesta Olvega, ki je stari znanec Vuelte, do Zaragoze, petega največjega mesta v Španiji, ki je prav tako pogosto na programu zadnje tritedenske dirke v sezoni. Sam profil ne obeta posebnosti, obstaja pa verjetnost, da bi dogajanje v etapi dodatno začinil veter, ki je značilen za področje Zaragoze.

12. etapa je na papirju najlažja etapa v drugem tednu Vuelte in zadnja etapa, preden se bo karavana zapeljala v Pireneje.

Dobrodelna dražba
Planet TV Dobrodelna dražba za rumeno majico s podpisom zmagovalca Dirke po Franciji

Zadnjih 40 kilometrov do cilja v Zaragozi se bo trasa rahlo spuščala. Na 131. kilometru v kraju Villanueva de Gállego bo leteči cilj, po tej točki pa bodo ekipe z mislimi že pri ciljnem sprintu. Glede na profil trase je pričakovati, da bo o zmagovalcu etape odločil sprint glavnine. 

Zadnji kolesar, ki je zmagal v etapi Vuelte s ciljem v Zaragozi, je Sebastién Hinault, ki je leta 2008 dobil sprint proti Llodyu Mondoryju, Gregu Van Avermaetu in Tomu Boonenu.

V posebnem seštevku za zeleno majico najboljšega po točkah prepričljivo vodi Avstralec Kaden Grohes iz ekipe Alpecin-Deceuninck, ki je na letošnji Vuelti, kjer je na startni listi le peščica sprinterjev, dobil že dve etapi. Tudi danes bo glavni favorit za zmago, kar mu bodo skušali preprečiti Juan Sebastián Molano iz ekipe UAE Emirates, Alberto Dainese, Edward Theuns, Dries Van Gestel, Milan Menten, Marijn van den Berg, Geoffrey Soupe, Orluis Aular, morda celo Filippo Ganna, ki je včeraj garal za svojega klubskega kolega Gerainta Thomasa.

V rdeči majici bo tudi danes vozil Američan Sepp Kuss. | Foto: Guliverimage V rdeči majici bo tudi danes vozil Američan Sepp Kuss. Foto: Guliverimage

Priljubljeni Američan ostaja v rdečem

Po 11 etapah še vedno vodi Sepp Kuss iz ekipe Jumbo-Visma, ki ima med prvih sedem v skupnem seštevku kar tri svoje kolesarje. Primož Roglič je z zaostankom 1:36 minute na 4. mestu, zmagovalec Toura Jonas Vingegaard, ki že nestrpno pričakuje petkovo etapo s ciljem na Tournmalet, pa je z 2:22 minute na sedmem mestu. Remco Evenepoel, ki vodi v seštevku mladih kolesarjev, na 3. mestu v skupnem seštevku za Kussom zaostaja 1:09 minute. 

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.58, kilometer 0 pa bodo kolesarji prečkali ob 14.10. Najboljše v cilju pričakujemo med 17.20 in 17.40.

Preberite še:

Roglič dr. Štefanič
Sportal Kirurg, ki je operiral Rogliča: Rekel je, da nam zaupa in da je zdaj v naših rokah #intervju
Jonas Vingegaard
Sportal Zmagovalec Toura umirja konje: Počakati moramo do petka. In kaj prinaša petek?
Jesus Herrada
Sportal Presrečni Španec iz bega do velike zmage, Roglič v cilj brez pretiranega stresa
Primož Roglič Vuelta 2023
Sportal Trpljenje Rogliča se je končalo z veseljem, Remco obžaloval zamujeno
Primož Roglič
Sportal Roglič odlično opravil s kronometrom, Remco kljub vsemu pred njim
Ne spreglejte