Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2023,
13.11

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17

Natisni članek

Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Sreda, 6. 9. 2023, 13.11

7 mesecev, 4 tedne

Dirka po Španiji, 11. etapa, Lerma-La Laguna Negra (163,3 km)

Presrečni Španec iz bega do velike zmage, Roglič v cilj brez pretiranega stresa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17
Jesus Herrada | Španec Jesus Herrada je zmagovalec 11. etape Dirke po Španiji, ki ni prinesla razlik med favoriti.  | Foto Unipublic/Sprint Cycling Agency

Španec Jesus Herrada je zmagovalec 11. etape Dirke po Španiji, ki ni prinesla razlik med favoriti.

Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

Triintridesetletni Španec Jesus Herrada iz ekipe Cofidis je veliki zmagovalec 11. etape Dirke po Španiji, ki jo je zaznamoval pobeg 26 kolesarjev. To je njegova tretja etapna zmaga na Vuelti. Posvetil jo je družini, ki ga je evforično pričakovala v cilju. Med favoriti, ki so v cilj pripeljali dobrih pet minut za vodilno skupino, ni prišlo do sprememb. Slovenski as Primož Roglič je na koncu pokril pospeševanje Remca Evenepoela in ohranil položaj pred nadaljevanjem Vuelte. V skupnem seštevku še vedno vodi Američan Sepp Kuss, Roglič ostaja na 4. mestu.

Enajsto etapo dirke po Španiji, na trasi med Lermo in ciljnim vzponom na La Laguno Negra, je zaznamovala ubežna skupina, v kateri je bilo kar 26 kolesarjev, tudi drugi iz letošnjega Gira Geraint Thomas (INEOS Grenadiers). Po ravninskem delu trase so si pred glavnino nabrali že več kot šest minut naskoka in na zaključnem vzponu med seboj obračunali za etapno zmago. 

Največ moči je na kratkem, a zelo strmem zadnjem odseku pokazal 33-letni Španec Jesus Herrada iz ekipe Cofidis, čeprav je že dišalo po zmagi Ekvadorca Jonathana Caicede (EF Education-EasyPost), ki se je na koncu moral zadovoljiti s 4. mestom.

Favoriti so dan preživel precej umirjeno in v cilj pripeljali skupaj. Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je na koncu sicer nekoliko pospešil, a je Primož Roglič njegovo pospeševanje brez težav pokril.

V skupni razvrstitvi ni sprememb, le Thomas je za tri mesta napredoval po lestvici, a je še vedno na skromnem 18. mestu, z zaostankom več kot sedem minut. Rdečo majico je ohranil Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki ima 26 sekund naskoka pred Špancem Marcom Solerjem (UAE Team Emirates) in 1:09 minute pred tretjeuvrščenim Evenepoelom. Roglič na četrtem mestu zaostaja 1:36 minute.

Results powered by FirstCycling.com

11. etapa Dirke po Španiji, podrobneje:

Pet minut za vodilno skupino so v cilj pripeljali tudi favoriti, med katerimi ni prišlo do sprememb. Rdečo majico je ohranil Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki ima 26 sekund naskoka pred Špancem Marcom Solerjem (UAE Team Emirates) in 1:09 minute pred tretjeuvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step). Primož Roglič, ki je danes ciljno črto prečkal kot 31., na četrtem mestu zaostaja 1:36 minute. Njegov moštveni kolega in rojak Jan Tratnik je bil 55. (+6:27). Domen Novak (UAE Team Emirates) je bil 145. (+15:48), Matevž Govekar (Bahrain Victorious) pa 158. (+17:42). V skupnem seštevku je Tratnik ostal 41. (+39:21), Novak je zdrsnil na 120. (+1:34:04), Govekar pa na 155. mesto (+1:56:38).

Cilj! Jesus Herrada (Cofidis) je veliki zmagovalec 11. etape! To je njegova tretja etapna zmaga na Vuelti. Drugi je ciljno črna ciljnem vzponu prečkal Romain Gregoire (Groupama - FDJ), tretji pa Andreas Kron (Lotto Dstny).

Zadnji kilometer! Kdo bo najmočnejši? Kolesarji se gledajo med seboj, kdo bo sprožil ključni napad? Caicedo!

Štiri km do cilja: Ganna narekuje oster tempo, ki mu lahko sledijo samo Kron, njegov moštveni kolega Thomas, Grégoire, Sanchez, Herrada, Prodhomme, Caicedo in Molard, vsi ostali so popustili.

10 km do cilja: Francoz Paul Ourselin iz ekipe TotalEnergies se je odločil za napad. Pred ubežno skupino, ki je zdaj skromnejša za enega kolesarja (25), si je nabral okoli 15 sekund prednosti. Iz ozadja se mu približuje zmagovalec torkovega kronometra Filippo Gana, ki z ostrim tempom skuša razredčiti skupino. Očitno pripravlja teren za moštvenega tovariša Gerainta Thomasa (INEOS Grenadiers). Glavnina je opustila misli na etapno zmago, še vedno zaostajajo za skoraj šest minut.

In še skok v preteklost: leta 2020 je v etapi s ciljem na La Laguni Negri zmagal Dan Martin iz ekipe Israel Start-Up Nation

Zaključni vzpon 11. etapa Vuelta 2023 | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. 16 km do cilja: Ubežna skupina 26 kolesarjev vztrajno nabira prednost pred glavnino, ta zdaj znaša že več kot šest minut.

Kolesarji, ki se zavedajo, da niso najbolj konkurenčni v vožnji navkreber, iščejo načine, kako se odlepiti od velike ubežne skupine. Medtem v glavnini ekipe, ki imajo v svojih vrstah glavne favorite za skupno zmago (Jumbo-Visma, Groupama-FDJ in UAE Team Emirates), svoje glavne adute skušajo pripeljati v čim boljši položaj za ciljni vzpon na La Laguno Negro. 

In kakšen je zaključni klanec? Dolžina je 6,5 kilometra, povprečna naklonina pa bo 6,8-odstotna. Zato lahko pričakujemo agresivno in hitro dirkanje kolesarjev v zadnji fazi trase. Najbolj strm del bo povsem na koncu, približno 1,5 kilometra pred ciljem, ko bo naklonina več kot desetodstotna – največ 14-odstotna. 

18 km do cilja: Ubežna skupina je že dosegla leteči cilj v kraju Vinuesa. Za točke in bonifikacijske sekunde sta se udarila Španec Joel Nicolau in Britanec Sean Flynn. Hitrejši je bil Nicolau, ki je na svoj račun prejel 20 točk in šest bonifikacijskih sekund. 

Leteči cilj, Vinuesa (145 km)
1. Joel Nicolau 20 točk, 6 bonifikacijskih sekund 
2. Sean Flynn 17 točk, 4 bonifikacijske sekunde
...

29 km do cilja: Primož Roglič je v pogovoru za Eurosport primerjal svoj položaj na Vuelti z lanskim, ko je prav na današnji dan grdo padel med ciljnim sprintom in dan pozneje zapustil dirko. Zasavec je ocenil, da je letos v precej boljši koži. Po 10. etapi za največjim tekmecem Remcom Evenepoelom zaostaja 27 sekund, medtem ko je lani po kronometrski 11. etapi za Belgijcem zaostajal za kar 2.41 minuti.

"Precej bolje je in precej srečnejši sem. Danes je pomembna etapa, no, vsaka je pomembna, še posebej, če se zaključi na vrhu vzpona. Zadnji klanec bo težak, o tem ni dvoma. Če bom imel dobre noge, bom na koncu spet poskusil," je napovedal pred startom 11. etape. Kot kaže, bi napad v zaključku lahko pomenil predvsem zmanjšanje zaostanka za Evenepoelom (ta je zdaj 27 sekund), medtem ko je etapna zmaga bržkone rezervirana za ubežno skupino, v kateri je kar 26 kolesarjev.

Se bo etapne zmage veselil nekdo od ubežnikov?

  • Da. Vsaj upam, da.
    18,34 %
    73 glasov
  • Ne, glavnina jih bo ujela.
    81,66 %
    325 glasov
Oddanih 398 glasov
 

35 km do cilja: Ubežna skupina, v kateri je kar 26 kolesarjev, se približuje letečemu cilju, vse bližje pa je tudi zaključni vzpon, ki je kratek in strm in kot tak pisan na kožo Primožu Rogliču. Zaključni kategoriziran vzpon se bo začel 6,5 kilometra pred ciljem, a se cesta vzpenja že prej, skoraj vseskozi od letečega cilja 18 kilometrov pred ciljem, kjer se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde.

Kolesarji v ubežni skupini so:
Ineos Grenadiers: Thomas, Ganna
Lidl-Trek: Mosca, Vergaerde
Groupama-FDJ: Molard, Askey, Grégoire
Lotto Dstny: KronEF
Education-EasyPost: Caicedo, Piccolo
AG2R Citroën: Godon, Touzé, Prodhomme
Jayco AlUla: Maas
Intermarché-Circus-Wanty: Johansen
Movistar: Arcas
Cofidis: Je. Herrada
DSM-Firmenich: Flynn
Arkéa Samsic: Owsian
Total Energies: Jousseaume, Ourselin
Astana Qazaqstan: Sanchez
Burgos-BH: Diaz Gallego, Fagundez, Sanchez
Caja Rural-Seguros RGA: Nicolau

53 km do cilja: Še 35 kilometrov nas loči do letečega cilja v kraju Vinuesa, ubežna skupina pa ima že več kot pet minut prednosti pred glavnino, kjer tempo narekujejo kolesarji ekipe Jumbo-Visma, ki ima v lasti rdečo majico.

Na družbenih omrežjih se je medtem pojavil posnetek padca Juana Ayuse iz ekipe UAE Emirates, ki je že pred uradnim začetkom etape trčil s kolesarjem ekipe Jayco AlUla Felixom Engelhardtom. Oba sta z dirko nadaljevala. 

67 km do cilja: Ubežna skupina povečuje svojo prednost pred glavnino. Ta zdaj znaša že skoraj štiri minute in pol. Bodo zdržali do cilja in se med seboj pomerili za etapno zmago?

Se bo etapne zmage veselil nekdo od ubežnikov?

  • Da. Vsaj upam, da.
    18,34 %
    73 glasov
  • Ne, glavnina jih bo ujela.
    81,66 %
    325 glasov
Oddanih 398 glasov


91 km do cilja: Ubežna skupina, v kateri je kar 26 kolesarjev, tudi Geraint Thomas in zmagovalec torkovega kronometra Filippo Ganna (INEOS), si je nabrala že več kot štiri minute prednosti pred glavnino. 

105 km do cilja: Končno! V ospredju se je izoblikovala ubežna skupina, v kateri je kar 26 kolesarjev iz 16 ekip (brez ekip Jumbo-Visma, UAE Emirates, Soudal - Quick Step, BORA - hansgrohe, Bahrain - Victorious in Alpecin-Deceuninck), tudi drugouvrščeni z letošnjega Gira, Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki na letošnji Vuelti res nima sreče. Zgodilo se mu je že vse, od padcev do tehničnih težav.

V ubežni skupini 26 kolesarjev so:
Ineos Grenadiers: Thomas, Ganna
Lidl-Trek: Mosca, Vergaerde
Groupama-FDJ: Molard, Askey, Grégoire
Lotto Dstny: KronEF
Education-EasyPost: Caicedo, Piccolo
AG2R Citroën: Godon, Touzé, Prodhomme
Jayco AlUla: Maas
Intermarché-Circus-Wanty: Johansen
Movistar: Arcas
Cofidis: Je. Herrada
DSM-Firmenich: Flynn
Arkéa Samsic: Owsian
Total Energies: Jousseaume, Ourselin
Astana Qazaqstan: Sanchez
Burgos-BH: Diaz Gallego, Fagundez, Sanchez
Caja Rural-Seguros RGA: Nicolau

110 km do cilja: Kolesarji so odpeljali že več kot 50 kilometrov 11. etape in še vedno nimamo bega. Glavnina je za zdaj vse poskuse bega nevtralizirala. 

121 km do cilja: Napadi iz glavnine se vrstijo, a so vsi po vrsti brez uspeha. 

Mislite, da bo zaključek 11. etape Vuelte spremenil vrstni red v skupni razvrstitvi?

  • Upam!
    71,73 %
    137 glasov
  • Ne, ostalo bo enako kot po kronometru.
    28,27 %
    54 glasov
Oddanih 191 glasov

163 km do cilja - Uff, pestro je že takoj na začetku 11. etape. Mladi up ekipe UAE Emirates Juan Ayuso je bil vpleten v padec, napadi iz glavnine pa se vrstijo! Največ želje je pokazal Američan Sean Quinn iz ekipe EF Education-EasyPost, si ustvaril nekaj prednosti, a ga je glavnina kmalu ujela.

13.26 - 11. etapa španske Vuelte se je tudi uradno začela! 

13.15 - Ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva, pozdravljeni! Pred nami je 11. etapa Dirke po Španiji, ki se bo končala z gorskim ciljem I. kategorije, Laguna Negra de Vinuesa, ki bi lahko povzročil rahle spremembe pri vrhu skupne razvrstitve, kjer še vedno vodi Sepp Kuss, moštveni tovariš Primoža Rogliča in Jonasa Vingegaarda, ki ima pred Marcom Solerjem (UAE Emirates) 26 sekund naskoka. Kolesarji se bodo najprej v zaprti vožnji ob 13.15 podali iz kraja Lerma, etapa pa se bo uradno začela ob 13.26. 

Roglič dr. Štefanič
Sportal Kirurg, ki je operiral Rogliča: Rekel je, da nam zaupa in da je zdaj v naših rokah #intervju

11. etapa Vuelta 2023 | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Kaj prinaša 11. etapa Vuelte?

Enajsta etapa bo podoba tisti deveti, v kateri so morali nato organizatorji zaradi slabih razmer na cesti na zaključnem vzponu skrajšati etapo za dva kilometra. Konec sredinega dne bo prav tako pomenil gorski cilj I. kategorije, Laguna Negra de Vinuesa.

Vse skupaj se bo začelo v Lermi, po 163,3 kilometra dolgi vožnji pa se bodo prešteli junaki dneva. Ob pogledu na profil lahko vidimo, da pred zaključnim vzponom pretiranih preglavic kolesarji, kar zadeva težavnost trase, ne bodo imeli, saj je v večini ravna z rahlimi kratkimi vzponi.

Zaključni kategoriziran vzpon se začne 6,5 kilometra pred ciljem, a se cesta vzpenja že prej, skoraj vseskozi od letečega cilja 18 kilometrov pred ciljem, kjer se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde.

In kakšen je zaključni klanec? Dolžina je torej 6,5 kilometra, povprečna naklonina pa bo 6,8-odstotna. Zato lahko pričakujemo agresivno in hitro dirkanje kolesarjev v zadnji fazi trase.

Najbolj strm del bo povsem na koncu, približno 1,5 kilometra pred ciljem, ko bo naklonina več kot 10-odstotna – največ 14-odstotna. Če bodo ubežniki ujeti že pred koncem, se bo obetala prava poslastica tistih, ki jih zanima rdeča majica v Madridu. Takšen konec je pisan na kožo Rogliču, v njem pa se odlično znajde tudi Evenepoel.

Enajsta etapa bo bolj ogrevanje za osrednje favorite, ki bodo morali pravi obraz pokazati v izjemno zahtevni petkovi kraljevski etapi s ciljem na Col du Tourmalet – pred tem bodo morali opraviti še z enim gorskim ciljem III., I. in ekstra kategorije. In to vse na francoskih tleh.

Rezultati po 10. etapi

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte