Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2024,
15.00

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

Natisni članek

BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Dirka Pariz - Nica

Nedelja, 10. 3. 2024, 15.00

1 mesec, 2 tedna

Dirka Pariz–Nica, 8. etapa (Nica – Nica, 109,5 km)

Veselje Američana, Roglič z večjim zaostankom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02
Matteo Jorgenson Remco Evenepoel | Zmagovalec Dirke Pariz-Nica je postal Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) | Foto Guliverimage

Zmagovalec Dirke Pariz-Nica je postal Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike)

Foto: Guliverimage

Veliki zmagovalec Dirke Pariz-Nica je postal Američan Matteo Jorgenson, ki nadaljuje vladavino ekipe Visma | Lease a Bike. Zadnji dan je vzel rumeno majico Brandonu McNultyju (UAE Emirates), dnevno zmago pa prepustil Remcu Evenepoelu (Soudal Quick-Step). Primož Roglič (Bora-Hansgrohe) ni imel svojega dne in ni mogel slediti najboljšim. V cilj je prikolesaril z zaostankom 4:04, v skupnem seštevku pa je bil s pribitkom 5:33 na devetem mestu.

Podrobneje 8. etapa dirke Pariz-Nica:

CILJ - Zmagovalec etape je postal Remco Evenepoel, junak dirke pa Matteo Jorgenson, ki je skupaj z Belgijcem prikolesaril v cilj. Primož Roglič (BORA - hansgrohe) ni imel svojega dne in zaostal 4:04.

"Če sem pošten, nisem verjel, da bi lahko kaj takega uspe. Do letos. Pred tem nikdar nisem verjel, zdaj pa smo tu," je bil Jorgenson vesel velikega uspeha: "Danes se ni moglo bolje razplesti. Ves teden smo delovali zelo dobro."

"Včeraj sem težko zaspal, ker sem bil nervozen. Prvič v življenju sem začutil pritisk. Da mi je uspel veliki met in v zadnji etapi kolesariti skupaj s šampionom, kot je Remco, je bilo nekaj posebnega," je še dejal Američan.

Primož Roglič danes ni imel svojega dne, kakor tudi ne na celotni dirki. Končal jo je na devetem mestu z zaostankom 5:33.

Skupni vrstni red

 1. Matteo Jorgenson (ZDA/Visma | Lease a Bike)     27:50:23
 2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)           0:30
 3. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates)           1:47
 4. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                 2:22
 5. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-hansgrohe)             2:57
 6. Luke Plapp (Avs/Jayco-AlUla)                      3:08
 7. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                4:03
 8. Wilco Kelderman (Niz/Visma | Lease a Bike)           4:04
 9. Felix Gall (Avt/Decathlon AG2r)                   4:35
 10. Primož Roglič (Slo/Bora-hansgrohe)                5:33
...
- odstop v sedmi etapi: Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla) ...

Rezultati po koncu 8. etape

Results powered by FirstCycling.com

8 km do cilja - Evenepoel in zmagovalec Dirke Pariz-Nica Matteo Jorgenson drvita proti etapni zmagi. Vlasov zaostaja že pol minute, skupina s Primožem Rogličem 2:14.

10,5 km do cilja - Aleksandr Vlasov izgublja stik z Evenepoelom in Jorgensonom. Primož Roglič se je priključil prvi skupini zasledovalcev, ki zaostaja 2:02. Pariz - Nica, trasa 8. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

10,8 km do cilja - Remco Evenepoel je pospešil. Matteo Jorgenson mu sledi. Aleksandr Vlasov se je tudi priključil. Njihov naskok znaša 2:00.

13 km do cilja - Prednost treh ubežnikov je že 1:50. Pred njimi je zadnji vzpon na dirki. Primož Roglič zaostaja še dodatnih 20 sekund in je v skupini z Eganom Bernalom.

19 km do cilja - Kolesarji se spuščajo po mokrem cestišču, nakar jih bo čakal še zadnji izziv dela. Vzpon na Col des Quatre-Chemins (3,6 km/8,8% - maksimalni naklon je 16-odstotni), za katerim sledi spust do Nice.

22,4 km do cilja - Primož Roglič je v težavah, saj je na krajšem vzponu na leteči cilj izgubil stik z zasledovalno skupino.

22,5 km do cilja - Američan Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) je bil najhitrejši na letečem cilju, že lep čas pa je virtualno v rumeni majici.

26 km do cilja - Trije ubežniki Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) in Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe) so začeli vzpon do letečega cilja. Pred najbližjimi zasledovalci, med katerimi je tudi Primož Roglič, je že 1:13.

33 km do cilja - Primož Roglič je nekoliko počakal moštveni avto in nekaj sekund kramljal s športnim direktorjem. Nato se je priključil skupini, ki lovi tri ubežnike. Njihov zaostanek znaša že 39 sekund. Tempo v tej skupini razumljivo narekujeta le v rumeno oblečeni Brandon McNulty (UAE Emirates) in Mattias Skjelmose (Lidl-Trek)

35 km do cilja - Prednost treh ubežnikov znaša 25 sekund.

38 km do cilja - Najhitrejši na vrhu gorskega cilja I. kategorije Côte de Peille je bil Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe), ob njem sta bila Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike). Primož Roglič (BORA - hansgrohe) zaostaja 15 sekund. V Rogličevi skupini je tudi vodilni v skupnem seštevku dirke Brandon McNulty (UAE Emirates). Kolesarji se približujejo Col d'Ezeju, kjer se bodo podeljevale bonifikacijske sekunde. Tam bi lahko Jorgenson v skupnem seštevku prehitel McNultyja, ki je imel pred začetkom dneva vsega 4 sekunde naskoka.

44 km do cilja: Remco Evenepoel je danes očitno razpoložen. Njegovi napadi se vrstijo, a favoriti se ne dajo. Matteo Jorgenson (Visma), ki ga od rumene majice Brandona McNultyja ločijo samo štiri sekunde, mu sledi brez težav, tudi Rus Aleksander Vlasov, zmagovalec sobotne etape, nima težav. Primož Roglič se vozi v prvi zasledovalni skupini z Wilcom Keldermanom (Visma), Mattiasom Skjelmosejem, Chrisom Harperjem, Lukom Plappom in Christianom Scaronijem, ki ima približno pet sekund zaostanka.

40 km do cilja: Glavnina je ulovila Belgijca Victorja Campenaertsa, ki je večji del današnje etape preživel v begu. Tempo narekuje njegov rojak Remco Evenepoel, ki si želi na zmagovalni oder dirke Pariz-Nica, ali pa vsak otežiti delo prvim trem. Kolesarji so zagrizli v klanec Côte de Peille (6,6 km, 6,9 %). Napadi se vrstijo. 

62 km do cilja: Črne slutnje so se uresničile. Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) in Kevin Geniets (Groupama-FDJ) sta odstopila. Posledice padca so bile očitno prehude. Victor Campenaerts še vedno vztraja na čelu dirke, a njegova prednost kopni. Pred glavnino ima samo še 22 sekund prednosti. 

Victor Campenaerts | Foto: Guliverimage Victor Campenaerts Foto: Guliverimage

70 km do cilja: Hud padec! Na enem od spustov je grdo padel zmagovalec 4. etape, Kolumbijec Santiago Buitrago, kolesar ekipe Bahrain-Victorious, ki kot kaže dirke ne bo mogel nadaljevati. V padec sta bila vpletena tudi Carlos Rodríguez (Ineos) in Kevin Geniets (Groupama-FDJ).

80 km do cilja: Belgijec Victor Campenaerts še vedno vztraja v begu. Uspel se je otresti zasledovalcev in ima že 50 sekund prednosti pred večjo zasledovalno skupino, v kateri je kar 11 kolesarjev (Armirail, De Plus, Scaroni, Battistella, Jacobs, Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Ewan Costiou (Arkea-B&B Hotels), Harry Sweeny (EF Education-EasyPost), Ruben Guerreiro, Will Barta (oba Movistar). Skupini se približuje Mads Pedersen (Lidl-Trek), ki bi lahko odigral pomembno vlogo pri naskoku na zmago njegovega rojaka Mattiasa Skjelmoseja. Glavnina s favoriti zaostaja minuto in pol. 

12.05 -  Pozdravljeni. Nekaj čez poldne se je v Nici, mestecu na Azurni obali v Franciji, kjer se bo končala letošnja Dirka po Franciji, začela zadnja etapa dirke Pariz-Nica. Glede na napoved Remca Evenepoela, ki še ni opustil upanja na končno zmago, se obeta sila pestra etapa. Po 20 kilometrih vožnje sta si nekaj prednosti uspela nabrati Victor Campenaerts (Lotto Dstny) in Johan Jacobs (Movistar). S 15 ekundami zaostanka jima je tik za petami Novozelandec Laurence Pithie (Groupama - FDJ), ki je danes ostal brez sotekmovalca. David Gaudu je namreč zaradi posledic padca v sredini etapi že končal z dirko. Odstopil je tudi Olav Kooij (Visma-Lease a Bike), zmagovalec dveh etap na dirki Pariz-Nica.

Roglič trdi, da ne čuti pritiska

Roglič na svoji prvi dirki sezone in prvi v dresu nemške ekipe BORA - hansgrohe ne čuti pritiska, da mora na vsak način zmagati. Prav tako na letošnji dirki proti soncu, na kateri je slavil leta 2022, še ni našel prave tekmovalne forme. "Nisem še imel pravih nog za resen napad na zmago," je dejal po včerajšnji sedmi etapi, v kateri je zasedel tretje mesto, zmagal pa je njegov moštveni kolega Aleksandr Vlasov. Šalam navkljub še ni bil pripravljen potrditi, da je dirka odločena. "Odločena bo v cilju zadnje etape v Nici. Do takrat je boj odprt," pravi 34-letni Zasavec.

Danes je z dirke odstopil Francoz David Gaudu (Groupama - FDJ), ki je v sredini etapi grdo padel in se poškodoval. Kot so sporočili iz njegove ekipe, si bo vzel nekaj dni počitka in opravil nadaljnje preiskave.

Želi si več tekmovalnih kilometrov

V svoj koledar dirk je dodal še dve enodnevni prestižni klasiki – Valonsko puščico in belgijski spomenik Liege–Bastogne–Liege, ki ga je osvojil leta 2020. "Moram nabrati kar največ tekmovalnih kilometrov," je obrazložil odločitev. No, danes njega in njegove tekmece čaka še slabih 110 tekmovalnih kilometrov. V zadnji etapi dirke kolesarje čaka slabih 2.300 višinskih metrov in pet kategoriziranih vzponov.

Kaj prinaša 8. etapa?

Že od starta bo šlo navzgor, prvi kategoriziran klanec pa bo Cote de Levens (II. kategorija, 6,1 km vzpona pri 4,9-odstotnem povprečnem naklonu). Po krajšem spustu sledi nov izziv, Cote de Chateauneuf (II. kategorija, 5,4 km, 4,6 %), pa nato Cote de Berre-les-Alpes (II. kategorija, 6,3 km, 6 %) in za zaključek še dva vzpona prve kategorije. Najprej Cote de Peille (6,6 km, 6,9 %) in nazadnje Col des Quatre-Chemins (3,6 km, 8,8 %). Na najstrmejših delih zadnjega vzpona naklonina celo presega 15 odstotkov. Med obema gorskima ciljema prve kategorije bo še leteči cilj na krajšem nekategoriziranem klancu Col d'Eze, ki pa ima kar 13-odstotno naklonino.

Po zadnjem vzponu sledi spust nazaj proti Azurni obali, zadnja kilometra bosta ravninska. Zadnja etapa 82. Dirke Pariz–Nica se bo začela ob 12.05, kolesarje pa v cilju pričakujejo med 14.40 in 15. uro.

Drugi Slovenec na dirki Luka Mezgec (Jayco AlUla) je včeraj odstopil.

Izidi 7. etape in skupni vrstni red:

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Olav Kooij, Pariz - Nica 2024
Sportal Veliko veselje za tabor Visme | Lease a Bike, Roglič brez težav
Primož Roglič, Pariz - Nica 2024
Sportal Roglič: Počutim se bolje kot kaže današnji rezultat
Pariz - Nica 2024, Primož Roglič - Remco Evenepoel
Sportal Kolumbijcu etapa, Evenepoel vzel še nekaj sekund Rogliču
Remco Evenepoel, Pariz - Nica 2024
Sportal Remco Evenepoel besen: To je bilo podlo
Ne spreglejte