Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
16.20

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41

Natisni članek

Visma | Lease a Bike Jayco AlUla Luka Mezgec BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Dirka Pariz - Nica

Četrtek, 7. 3. 2024, 16.20

1 mesec, 2 tedna

Dirka Pariz–Nica, 5. etapa

Veliko veselje za tabor Visme | Lease a Bike, Roglič brez težav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41
Olav Kooij, Pariz - Nica 2024 | Olav Kooij je še drugič zmagal na Dirki Pariz–Nica. | Foto Guliverimage

Olav Kooij je še drugič zmagal na Dirki Pariz–Nica.

Foto: Guliverimage

Na dirki Pariz–Nica je v peti etapi zmago slavil nizozemski kolesar Olav Kooij (Visma | Lease a Bike), ki je bil najhitrejši v šprintu. Za Nizozemca je to druga zmaga na tej izvedbi dirke. V ciljnem šprintu je bil hitrejši od Madsa Pedersena (Lidl-Trek) in Pascala Ackermanna (Israel Premier Tech). Primož Roglič (BORA - hansgrohe) je v cilj prišel v času zmagovalca, v skupnem seštevku pa se ni zgodila nobena sprememba.

Pariz - Nica 2024, Primož Roglič - Remco Evenepoel
Sportal Kolumbijcu etapa, Evenepoel vzel še nekaj sekund Rogliču

5. etapa, podrobneje

Cilj - Zmagovalec etape je Olav Kooij (Visma | Lease a Bike), ki je bil najhitrejši v šprintu in prehitel Madsa Pedersena (Lidl-Trek) in Pascala Ackermanna (Israel Premier Tech). Primož Roglič je imel miren dan in v cilj prišel v času zmagovalca. Luka Mezgec je na koncu vlekel voz, vendar njegov moštveni kolega Dylan Groenewegen ni mogel razviti takšne hitrosti, da bi se potegoval za dnevni uspeh. 

V skupnem seštevku ostaja vodilni Lucas Plapp (Jayco AlUla), ki ima 13 sekund prednosti pred sredinim zmagovalcem Santiagom Buitragom (Bahrain Victorious) in 27 sekund pred Brandonom McNultyjem (UAE Emirates). Rogličev zaostanek še vedno znaša 1:10 in zaseda 15. mesto. Joao Almeida (UAE Emirates) je denimo četrti z zaostankom 29 sekund, Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) pa na petem mestu zaostaja sekundo več. V petek bo na sporedu zelo razgibana etapa, v kateri bodo kolesarji naredili 198,5 kilometra.

Rezultati 5. etape

Results powered by FirstCycling.com

4,2 km do cilja - Spremljali bomo ciljni šprint, saj je glavnina skupaj. V ospredje se je prebil Luka Mezgec (Jayco AlUla).

6,5 km do cilja - Glavnina je spet skupaj. 

7,8 km do cilja - Zdaj pritiska Remco Evenepoel

8,8 km do cilja - Remco Evenepoel je zatrl poizkus peterice, v kateri je bil tudi Rogličev moštveni kolega Aleksandr Vlasov. Takoj je sledil nov napad.

Pariz - Nica, trasa 5. etape | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O. 9 km do cilja - Bega je konec, takoj pa je skočila peterica novih kolesarjev.

10,6 km do cilja - Na letečem cilju se ni zgodilo nič pretresljivega, še vedno je prednost sedem sekund. 

11,6 km do cilja - Le še sedem sekund prednosti imajo ubežniki. Primož Roglič ni v glavnini povsem v ospredju.

16 km do cilja - Sandy Dujardin (Total Energies), Dries de Bondt (Decathlon-Ag2R), Mathias Norsgaard (Movistar), Victor Campenaerts in Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) imajo pred glavnino 20 sekund naskoka. 10,7 kilometra do cilja bo leteči cilj, kjer se pričakuje šprint tistih, ki jih zanima skupna zmaga, saj bodo v igri bonifikacijske sekunde.

22 km do cilja - V ospredju je le še peterica ubežnikov, njihova prednost pa je skopnela le na 23 sekund.

38 km do cilja - Glavnina je zmanjšala zaostanek na 38 sekund. Lahko bi se zgodilo, da se bodo kolesarji, ki jih zanima skupna zmaga, na letečem cilju spet udarili za bonifikacijske sekunde.

53 km do cilja - Kolesarji se približujejo zadnjemu gorskemu cilju Col de la Pigière. Zaostanek glavnine je 1:19. Povprečna hitrost je 41,6 kilometra na uro.

63 km do cilja - Pierre Latour je bil najhitrejši tudi na naslednjem gorskem cilju Cote de la Rochette-du-Buis. Prednost pred glavnino znaša dobro minuto. Dirko je končal zmagovalec druge etape Arvid de Kleijn (Tudor).

70 km do cilja - Na vrhu gorskega cilja Col de Peyruergue je bil najhitrejši Latour. Ubežna skupina se je zdaj povečala na osem kolesarjev - Pierre Latour in Sandy Dujardin (Total Energies), Alexis Gougeard (Cofidis), Dries de Bondt (Dechathlon-Ag2R), Mathias Norsgaard (Movistar), Victor Campenaerts, Pascal Eenkhoorn in Mathijs Paasschens (Lotto Dstny). Prednost znaša 1:25. 

80 km do cilja - Dva kolesarja Lotto Dstny Victor Campenaerts in Pascal Eenkhoorn sta odskočila od glavnine in poskušata ujeti priključek k šestim ubežnikom.

95 km do cilja - Prednost ubežnikov je 1:40. Kolesarji se bodo kmalu začeli vzpenjati na drugi gorski cilj dneva Col de Peyruergue (5,4 kilometra/4,9-odstotni povprečni naklon).

125 km do konca - Na čelu glavnine so ekipe Visma-Lease A Bike, Tudor in Lidl-Trek, ki med seboj složno sodelujejo. Razlika do ubežnikov se je ustalila pri okoli dveh minutah in 30 sekundah.

145 km do konca - V prvi uri današnje etape je povprečna hitrost kolesarjev 45,5 kilometra na uro. Razlika ubežnikov ostaja dobri dve minuti (2:25).

164 km do konca - Rumena majica Lucasa Plappa, trenutno vodilnega v skupnem seštevku, ni ogrožena. Ubežniki imajo dve minuti in pol prednosti in so približno 50 kilometrov oddaljeni od prvega kategoriziranega klanca Col de la Sausse.

Pariz - Nica, 5. etapa, 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

182 km do cilja - Skoraj takoj po štartu je napadel Pierre Latour (TotalEnergies). Spredaj se je ustvarila skupina šestih kolesarjev, ki imajo pred glavnino dobri dve minuti prednosti. Poleg Latoura so spredaj še Alexis Gougeard (Cofidis), Sandy Dujardin (TotalEnergies), Dries de Bondt (Dechathlon-Ag2R), Mathis Norsgaard (Movistar) in Mathijs Paaschens (Lotto Dstny).

Pozdravljeni. Danes je pred nami peta etapa Dirke Pariz–Nica. Etapa je dolga 193,5 kilometra in poteka od Saint-Sauveur-de-Montaguta do Sisterona, ima štiri kategorizirane klance, a so vsi zgolj tretje kategorije. Na štartu je 145 kolesarjev.

Kolesarje danes na 82. izvedbi Dirke Pariz–Nica sicer čakajo štirje kategorizirani klanci, po vrsti Col de la Sausse (III. kategorija, 2,7 kilometra, 5,2 odstotka), Col de Peyruergue (5,4 kilometra, 4,9 odstotka), Cote de la Rochette-Du-Buis (2,4 kilometra, 5,4 odstotka) in Col de la Pigiere (2,6 kilometra, pet odstotkov), a so vsi le tretje kategorije in zato premalo zahtevni, da bi naredili kakšno resnejšo selekcijo. Kolesarje skupno čaka nekaj manj kot 2.300 višinskih metrov.

Ob hudem tempu bi utegnili na klancih odpasti le tisti pravi sprinterji, vsi drugi pa so kandidati za boj za zmago. Kakšnih večjih premikov v skupnem seštevku pa vendarle ne gre pričakovati, ekipa Jayco AlUla Luke Mezgeca bo bržčas kontrolirala dogajanje in branila rumeno majico, ki jo nosi Lucas Plapp, Primož Roglič, Remco Evenepoel, Egan Bernal in ostali hribolazci pa bodo najbrž tudi budno pazili drug na drugega in morda varčevali z močmi za veliko napornejši finale dirke.

Zaključek današnje etape bo zanimiv, devet kilometrov pred ciljem bo po dolgem spustu krajša enokilometrska rampa s šestodstotnim naklonom, na kateri se lahko zgodi zadnja selekcija, nato pa hiter vstop s spustom v Sisteron, kjer bodo kolesarji naredili en krog.

Četrtek je lahko tudi dan za pobeg, bo pa pri tem morda odločilni dejavnik veter. Napovedan je dokaj močan piš z juga, kar bi utegnilo zmanjšati željo po bežanju, saj bodo ves dan kolesarili v veter.

Izidi četrte etape in skupni vrstni red:

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Primož Roglič, Pariz - Nica 2024
Sportal Roglič: Počutim se bolje kot kaže današnji rezultat
Remco Evenepoel, Pariz - Nica 2024
Sportal Remco Evenepoel besen: To je bilo podlo
Ne spreglejte