Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
16.30

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

Natisni članek

Carlos Rodriguez Ineos Grenadiers Egan Bernal Soudal-Quick Step Remco Evenepoel BORA - hansgrohe Primož Roglič Primož Roglič Dirka Pariz - Nica

Sreda, 6. 3. 2024, 16.30

1 mesec, 3 tedne

Dirka Pariz–Nica, 4. etapa, Chalon-sur-Saône–Mont Brouilly (183 km)

Kolumbijcu etapa, Evenepoel vzel še nekaj sekund Rogliču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79
Pariz - Nica 2024, Primož Roglič - Remco Evenepoel | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Zmagovalec četrte etape 82. kolesarske dirke Pariz–Nica je Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Primož Roglič (BORA - hansgrohe) je bil sedmi. Skupno vodstvo na dirki je prevzel Avstralec Lucas Plapp (Jayco AlUla), Roglič je napredoval na 15. mesto, za rumeno majico pa ima minuto in deset sekund zaostanka.

Pariz - Nica, BORA - hansgrohe, Primož Roglič
Sportal Dež ponagajal Rogliču in Evenepoelu, ekipa Belgijca vseeno veliko hitrejša

V skupnem seštevku je Primož Roglič napredoval na 15. mesto, za vodilnim Plappom ima 1:10 zaostanka, Zasavčev zaostanek za največjim tekmecem za skupno zmago na dirki, Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal - Quick Step), pa je z včerajšnjih 36 sekund zrasel na 40 sekund. Danes sta asa obračunala tudi na letečem cilju, sprint je dobil Evenepoel in tako vknjižil dve bonifikacijski sekundi več od slovenskega zvezdnika, pa tudi v cilj je pripeljal dve sekundi pred Rogličem.

Drugi Slovenec na dirki Luka Mezgec (Jayco-AlUla) je etapo pričakovano končal v ozadju na 93. mestu. Za zmagovalcem je zaostal 20:47 minute, v skupnem seštevku pa je 109. z zaostankom 29:35 minute.

Jutri kolesarje čaka še ena razgibana etapa, 193,5 kilometra dolga preizkušnja od Saint-Sauveur-de-Montaguta do Sisterona s štirimi vzponi tretje kategorije.

Results powered by FirstCycling.com

Pariz–Nica, 4. etapa:

Cilj: Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) je zmagovalec četrte etape, drugi je Avstralec Plapp, v ozadju je Evenepoel napadel tretje mesto in z njim bonifikacijske sekunde, pa mu je to preprečil Danec Skjelmose, Roglič se v zaključku ni podal v lov, precej mirno je v cilj prikolesaril nekaj metrov za Evenepoelom na sedmem mestu.

 

300 m do cilja - Evenepoel je pospešil v skupini favoritov, Roglič in še nekaj tekmecev mu zlahka sledi, Buitrago v ospredju se bliža zmagi.

600 m do cilja - Zmaga se nasmiha Kolumbijcu, ki vzdržuje lepo prednost pred zasledovalci (44 sekund), favoriti za zdaj le prežijo drug na drugega. 

1,2 km do cilja - Santiago Buitrago se je otresel Plappa.

1,5 km do cilja - Dvojica vztraja 33 sekund pred skupino favoritov, na čelu te pa je zdaj Evenepoelov Soudal - Quick Step.

3 km do cilja - Ubežnika sta zaključni klanec dneva začela 40 sekund pred skupino favoritov. Roglič in Vlasov pazita na Remca Evenepoela.

5 km do cilja - Vodilna dvojica zdaj vozi 40 sekund pred skupino okoli rumene majice, v kateri BORO zastopata Roglič in Vlasov

13 km do ciljaSantiago Buitrago (Bahrain) in Lucas Plapp (Jayco AlUla) vztrajata 20 sekund pred glavnino, kolesarji se počasi bližajo zaključnemu vzponu etape. 

20 km do cilja -  Plapp in Buitrago sta gorski cilj Les Chappes prečkala 18 sekund pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Col du Fut d’Avenas (I. kategorija):
1. Buitrago 10 točk
2. Plapp  5
3. Vlasov 3
4. Almeida 2
5. McNulty 1   

22 km do cilja - Plappu se je v vodstvu pridružil Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Imata 12 sekund prednosti pred zasledovalci.

23 km do cilja - Plapp vztraja v vodstvu, v skupini favoritov sta se na tleh znašla Francoza  David Gaudu in Aurélien Paret-Peintre. Roglič s kolegi iz BORE varno kolesari na čelu skupine favoritov.  

24 km do cilja - Skočila sta Lucas Plapp (Jayco AlUla) in Louis Vervaeke (Soudal-Quick Step), kmalu je v ospredju ostal le Plapp. Avstralec pa ima le 15 sekund prednosti pred glavnino.

27 km do cilja - Začel se je vzpon na Col du Fut d'Avenas (Les Chappes). To je dobrih pet kilometrov dolg klanec prve kategorije s povprečno naklonino 7,3 odstotka.  

32 km do cilja - Na letečem sprintu v dolini sta obračunala Roglič in Evenepoel, deset točk in šest bonifikacijskih sekund pa je pobral Belgijec, član moštva Soudal - Quick Step. 

Izidi letečega cilja, Régnié-Durette:
1. Evenepoel 10 točk/6 bonifikacijskih sekund
2. Roglič 6/4
3. Pithie 4/2

33 km do cilja - Na spustu se je glavnina raztrgala na več skupin, Scaronijevega bega pa je konec. V vodilni skupini je kakšnih 40 kolesarjev, nosilec rumene majice Brandon McNulty (UAE Emirates) se drži Primoža Rogliča (BORA - hansgrohe). Povsem na čelo so se zdaj postavili člani francoskega moštva Decathlon AG2R La Mondiale.

39 km do cilja - Scaroni se ne da, tudi na Mont Brouilly je prikolesaril prvi in pobral še pet točk za seštevek najboljšega hribolazca na dirki. Italijan ima še 21 sekund prednosti pred glavnino, v tej so še naprej aktivni člani Rogličeve BORE.

Izidi gorskega cilja, Mont Brouilly (II. kategorija):
1. Scaroni 5 točk
2. Jungels 3
3. Sobrero 2
4. Vlasov 1

43 km do cilja - Burgaudeau se je vdal in je že v glavnini, ta pa tik pred začetkom prvega vzpona na Mont Brouilly le še 22 sekund za vodilnim Italijanom. Na Brouillyju bo tudi cilj današnje etape, med obema vzponoma na ta klanec pa kolesarje čaka še najzahtevnejši del današnje etape, vzpon na Col du Fut d'Avenas (Les Chappes). To je dobrih pet kilometrov dolg klanec prve kategorije s povprečno naklonino 7,3 odstotka.  

Odstopil je Španec Marc Soler (UAE Emirates), zmagovalec dirke Pariz–Nica leta 2018.

53 km do cilja - Na vzponu na Col de Durbize je iz ubežne skupine skočil Italijan Christian Scaroni (Astana) in nato prvi prečkal gorski cilj. Zdaj se spušča z nekaj prednosti pred Francozom Mathieujem Burgaudeaujem, Bissegger in de Buyst sta se že predala, razredčena glavnina s favoriti pa je le še dobro minuto za čelom dirke. Na čelu glavnine so kolesarji Rogličeve BORE, Jungels in Vlasov sta tudi pobrala točke na gorskem cilju.

Izidi gorskega cilja, Col de Durbize (II. kategorija)
1. Scaroni 5 točk
2. Burgaudeau 3
3. Jungels 2
4. Vlasov 1

60 km do cilja- Glavnina manjša razliko za ubežniki. Ta zdaj znaša minuto in 35 sekund.

75 km do cilja - Mathieu Burgaudeau je dobil tudi vzpon Côte de Vauxrenard. Drugi je bil Christian Scaroni, tretji Stefan Bissegger, četrti pa Jasper de Buyst. Od dirke se je poslovil Gorka Izagirre (Cofidis), ki je v preteklosti to dirko dvakrat končal med najboljšo peterico.

82 km do cilja - Kolesarji so že na poti Col de Vauxrenard (3,2 kilometra, 6,7 odstotka, max. 13 odstotkov). Pred tem je Mathieu Burgaudeau dobil pet točk, potem ko je prvi prišel na vzpon Col de Boubon. Za njim so prišli Scaroni (tri točke), De Buyst (dve točki) in Bissegger (ena točka).

108 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na drugi kategoriziran vzpon Col de Boubon (4,4 kilometra, šest odstotkov). Razlika med ubežno skupino in glavnino je tri minute.

Kaj je Primož Roglič povedal pred današnjo etapo:

"Če se ozrem nazaj, nismo opravili najboljšega dela. Ko imaš priložnost pridobiti čas in izgubljaš čas ... Izgubili smo eno minuto. To je bolje, kot da bi izgubili dve, ampak moramo se pogovoriti o veliko stvareh," je pred današnjo etapo povedal slovenski kolesar, ki meni, da je vsak dan dober za napad in da bodo dali vse od sebe.

108 km do cilja - V ospredju glavnine je ekipa BORA - hansgrohe, ubežna skupina štirih kolesarjev ima tri minute in pol prednosti.

135 km do cilja - Povprečna hitrost glavnine je dobrih 46 kilometrov na uro. Medtem je dirko že končal Michael Matthews, potem ko je imel že ponoči prebavne težave. Pred kolesarji je nov vzpon, ki pa ni kategoriziran.

149 km do cilja - Na prvi vzpon današnje etape je prvi prišel Italijan Christian Scaroni (Astana) in tako dobil pet točk. Za njim so se zvrstili Jordan Jegat (TotalEnergies), Owain Doull (EF) in Jon Barrenetxea (Movistar).

Pri spustu se je ustvarila skupina štirih kolesarjev. Scaroniju so se pridružili še Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Stefan Bissegger (EF) in Jasper de Buyst (Lotto Dstny).

160 km do cilja - Ekipa Soudal - Quick Step je na čelu glavnine. Bliža se prvi vzpon Cote du Mont-Saint-Vincent (2,9 kilometra dolg klanec s 6,3-odstotnim povprečnim naklonom in maksimalnim 13 odstotkov).

175 km do cilja - Po osmih kilometrih je glavnina še vedno strnjena, a se je v ospredju glavnine veliko dogajalo. Kar nekaj kolesarjev se je poskušalo odcepiti od glavnine.

183 km do cilja - Že takoj je šest kolesarjev poskušalo pobegniti, a jih je glavnina hitro ujela.

Pozdravljeni, danes spremljamo četrto etapo 82. izvedbe dirke Pariz–Nica, na kateri se bi lahko veliko zgodilo. Kolesarji so že odrinil s starta.

Kolesarje danes v 183 kilometrih čaka sedem gorskih ciljev, šest druge in eden prve kategorije. Vmes pa je še kopica nekategoriziranih klancev, skupno več kot 3.300 višinskih metrov.

Na 33. kilometru etape bodo dosegli Cote du Mont-Saint-Vincent (2,9 kilometra dolg klanec s 6,3-odstotnim povprečnim naklonom in maksimalnim 13 %), na 88. Col de Boubon (4,4 km, 6 %), na 104. Col de Vauxrenard (3,2 km, 6,7 %, max. 13 %), na 127. Col de Durbize (2,2 km,  9,4 %, max. 15 %), na 144. pa prvič Mont Brouilly (3 km, 7,7 %, max. 13 %). Po spustu s tega jih čaka najtežji klanec dneva, Col du Fut d'Avenas – Les Chappes (5,1 km, 7,3 %, max. 15 %), pa za zaključek še en vzpon na Mont Broulilly.

Pariz - Nica, profil 4. etape | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Kolesarski svet pričakuje dvoboj med Rogličem in Evenepoelom, a imajo svoje načrte tudi v drugih ekipah. V dobrem položaju sta denimo aduta britanskega Ineosa, Egan Bernal in Carlos Rodriguez, ki zasedata deseto in enajsto mesto v skupnem seštevku. Roglič je šele 28. "Za boj z Rogličem in Evenepoelom je dobro imeti več kart v igri. Zagotovo bomo morali nekaj poskusiti," je včeraj napovedal Kolumbijec Bernal, ki po povratku po hudi poškodbi iz leta 2022 spet kaže prebliske stare forme.

Etapa se bo začela ob 12. uri, v cilju kolesarje pričakujejo med 16.20 in 16.50.

Izidi 3. etape in skupni vrstni red:

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Remco Evenepoel, Pariz - Nica 2024
Sportal Remco Evenepoel besen: To je bilo podlo
Primož Roglič
Sportal Miren dan za Rogliča, velika zmaga Nizozemca
Primož Roglič, Pariz - Nica 2024
Sportal Evenepoel že preizkusil Rogliča
Ne spreglejte