Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 5. 2023,
15.40

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji EF Education-EasyPost Ben Healy

Sobota, 13. 5. 2023, 15.40

11 mesecev, 3 tedne

Pogovor z Benom Healyjem, kolesarjem ekipe EF Education-EasyPost

"Čar Gira je ravno to, da je zelo težko napovedati zmagovalca"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Ben Healy | Ben Healy je eno največjih odkritij letošnje kolesarske sezone.  | Foto Ana Kovač

Ben Healy je eno največjih odkritij letošnje kolesarske sezone.

Foto: Ana Kovač

Dvaindvajsetletni Britanec Ben Healy, ki zastopa barve Irske, velja za enega najboljših kolesarjev svoje generacije. Letošnja sezona je zanj sezona preboja na veliki oder, tudi na Dirki po Italiji je eden najbolj aktivnih v pobegih. Tudi v sobotni osmi etapi, ko je zmagal v slogu Tadeja Pogačarja. "Mislim, da bo letos kar veliko priložnosti za kolesarje, kot sem jaz," je v uvodnih dneh letošnjega rožnatega izziva povedal v pogovoru za Sportal. To je njegovo prvo srečanje s tritedenskim kolesarskim peklom. Na Giro gleda kot na pomembno učno lekcijo, a če spotoma lahko še zmaga v etapi, toliko bolje. 

Ben Healy je svojo kolesarsko kariero začel leta 2019 v razvojni ekipi Wiggins Le Col, kjer je bil sotekmovalec Toma Pidcocka, nato pa leta 2022 podpisal pogodbo z ekipo EF Education-EasyPost in hitro presenetil svoje delodajalce.

Ben Healy
Sportal Ben Healy v slogu Tadeja Pogačarja do zmage, Roglič odščipnil 14 sekund Evenepoelu

Letošnjo sezono je 22-letni kolesar iz Birminghama začel udarno. Zmagal je na dirki GP Industria & Artigianato, dobil etapo na dirki Coppi e Bartali, enodnevni klasiki Barbantska puščica in Amstel Gold Race končal na izjemnem drugem mestu ter bil odličen četrti na kolesarskem spomeniku Liege-Bastogne-Liege.

Na dirki Amstel Gold Race je bil močnejši samo Tadej Pogačar. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na dirki Amstel Gold Race je bil močnejši samo Tadej Pogačar. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kolesar, ki je nase opozoril že leta 2019, ko je postal najmlajši (tik pred 19. rojstnim dnem) etapni zmagovalec dirke Tour de l'Avenir, ki je dobra napoved kolesarske prihodnosti, se najbolje znajde na enodnevnih dirkah, njegova specialiteta pa so kolesarski pobegi. Na te računa tudi na Giru, ki je njegova prva tritedenska dirka.

"Če bi uspel pobeg ..."

"Mislim, da lahko odpeljem dober kronometer (na prvem se mu ni izšlo, končal je šele na 49. mestu, naslednja vožnja na čas, dolga je 35 kilometrov, bo na sporedu to nedeljo, op. a.), pa tudi etape v zadnjem tednu so precej zanimive, še posebej če bi uspel pobeg. Mislim, da bo letos kar veliko priložnosti za kolesarje, kot sem jaz. Etap si z ekipo predhodno nismo ogledali, vem samo, da so pred nami tako dolge kot precej gorske etape (smeh, op. a.) in da bo zadnji kronometer (gorski kronometer 27. 5., op. a.) precej zahteven. Bomo videli. Lotili se jih bomo iz dneva v dan," je v pogovoru za Sportal v uvodnih dneh Gira razmišljal 22-letni Britanec irskih korenin, ki od leta 2016 (sam je priznal, da zaradi dodatnih priložnosti, ki mu to prinaša) dirka za Irsko. 

"Zadnji teden bo ekstremno zahteven in marsikaj se lahko zgodi. Če bi moral izbrati med glavnima favoritoma, bi izbral Rogliča." | Foto: Ana Kovač "Zadnji teden bo ekstremno zahteven in marsikaj se lahko zgodi. Če bi moral izbrati med glavnima favoritoma, bi izbral Rogliča." Foto: Ana Kovač

Udaren začetek sezone je tudi zanj manjše presenečenje. "Res je, sezona se je zame res začela odlično, tudi sam sem nekoliko presenečen. Začelo se je z dirko Amstel Gold Race (drugo mesto, za Tadejem Pogačarjem, op. a.), potem pa se je samo nadaljevalo. Zadnji tedni so bili zame kar precejšnje presenečenje. Sem pa za to trdo garal in lepo je, da se mi je na koncu poplačalo."

Giro je bil že od začetka sezona na njegovem koledarju, kar ne bi mogli reči za ardenske klasike (Amstel Gold Race, Valonska puščica, Liege-Bastogne-Liege). "Nisem jih imel v prvotnem koledarju, a ker mi je šlo tako dobro, smo se odločili, da bom dirkal še naprej."

Ben Healy | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Če bi moral izbirati, bi izbral Rogliča"

Glede napovedi končnega zmagovalca se strinja, da so te nehvaležne. "Ravno to je čar Gira, zelo težko je napovedati zmagovalca. Pred dirko se vedno omenja favorite, vendar ni nujno, da so favoriti na koncu tudi na najvišjih mestih. Zadnji teden bo ekstremno zahteven in marsikaj se lahko zgodi. Če bi moral izbrati med glavnima favoritoma, pa bi izbral Rogliča. Moj sostanovalec (Healy živi v Gironi v Španiji, op. a.) Thomas Gloag (kolesar Jumbo-Visme, ki je tik pred začetkom Gira nadomestil poškodovanega Jana Tratnika, op. a.) je bil letos s Primožem na pripravah na Tenerifu. Pohvalil ga je, da mu gre izjemno dobro, tako da bi se odločil za Primoža."

Ben Healy | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pravi, da si bo po koncu Gira najprej privoščil počitnice. "Najprej bom nekaj dni preživel v Rimu (tam bo 28. maja zadnja etapa Gira, op. a.), potem pa bom nekaj časa preživel brez kolesa. V šali je navrgel, da še ne ve kje, zagotovo pa bo to nekje, kjer ni cest, tako da ne bo mogel dobiti klica v zadnjem hipu za nastop na Kriteriju po Dofineji.

Preberite še:

Jay Vine
Sportal Avstralec z zanimivim ozadjem: Večina je slišala samo za Dirko po Franciji
Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Nič od akcije, junak postal Italijan
Dirka po Italiji
Planet TV Tehnične težave pri Rogliču poskrbele za nekaj vznemirjenja med navijači #video
Remco Evenepoel Primož Roglič
Sportal Evenepoel ustrelil puščico proti Rogliču: Občutek imam, da je nervozen
Primož Roglič
Sportal Pri Rogliču ni šlo brez nervoze, težavo so mirno rešili
Primož Roglič
Sportal Rogliča težave s kolesom niso bremenile, za konec šprint in razočaranje dvojice
Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik se oglaša z dobrimi novicami
Ne spreglejte