Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
22.34

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52

Natisni članek

SP v hokeju 2018

Četrtek, 17. 5. 2018, 22.34

5 let, 11 mesecev

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, četrtfinale

Finci stopili na švicarsko mino, Kanadčani razžalostili olimpijske prvake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52
Finska Švica hokej | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na svetovnem hokejskem prvenstvu elitne skupine na Danskem so znani vsi polfinalisti. Popoldne so Kanadčani v finalu pred finalom po podaljšku premagali olimpijsko prvakinjo Rusijo s 5:4, Američani pa Čehe s 3:2. Švicarji so presenetili Fince in se prvič po letu 2013 uvrstili v polfinale, kjer jih čaka Kanada. Švedi so s 3:2 premagali Latvijo. Za finale se bodo udarili z Američani.

Finci so na tem prvenstvu precej grešili že v skupinskem delu, ko so si privoščili dva poraza, in to proti reprezentancam, ki sta se poslovili po skupinskem delu (Danska, Nemčija), visoko pa so premagali tako Kanado kot ZDA.  

Švicarji so izločili Fince, v polfinalu jih čakajo Kanadčani. | Foto: Reuters Švicarji so izločili Fince, v polfinalu jih čakajo Kanadčani. Foto: Reuters

A v četrtfinalu so naleteli na Švico, ki jih je na krilih odličnih štirih minut v drugi tretjini, ko je trikrat zadela, izločila. Švicarji, ki so v zadnjih 20 letih le dvakrat igrali v polfinalu, so po letu 2013, ko so postali podprvaki, spet med najboljšimi štirimi. Finci so brez polfinala ostali prvič po letu 2015. Švicarji se bodo v polfinalu pomerili s Kanadčani.

Branilci naslova Švedi tudi po četrtfinalu ostajajo neporaženi, čeprav z Latvijci niso imeli lahkega dela. Tri krone so na koncu zmagale s 3:2. V polfinalu jih čaka obračun z Američani.

Švedi ostajajo neporaženi. V polfinalu se bodo udarili z Američani. | Foto: Reuters Švedi ostajajo neporaženi. V polfinalu se bodo udarili z Američani. Foto: Reuters

Kanada izločila olimpijske prvake, ZDA izločile Čehe

V bitki dveh titanov smo spremljali pravo hokejsko poslastico, polno preobratov. Bolje so začeli javorjevi listi, ki so povedli z 2:0, a se olimpijski prvaki niso dali in v razmiku petih minut druge tretjine izid izenačili na 2:2. Kanadčane je ponovno v vodstvo popeljal Kyle Turris, Rusi pa so spet izenačili (3:3).

Vaja se je ponovila le nekaj minut kasneje, ko je Kanado v tretje vodstvo na tekmi popeljal Pierre-Luc Dubois, dve minuti kasneje pa je na 4:4 poravnal Artem Anisimov. Ker redni del ni dal zmagovalca, so se hokejisti udarili še v podaljšku, v katerem so kratko potegnili Rusi, saj je v peti minuti ob igralcu več srečanje odločil napadalec Buffala Ryan O'Reilly.

Javorjevi listi so bili najboljši, ko je bilo najbolj potrebno. | Foto: Reuters Javorjevi listi so bili najboljši, ko je bilo najbolj potrebno. Foto: Reuters

Tako kot Kanadčani so četrtfinalni dvoboj odlično odprli tudi Američani. Povedli so z 2:0, a so Čehi vrnili udarec in v odlični drugi tretjini izenačili (2:2). A to je bilo premalo za polfinale, saj je v zadnji tretjini svoj drugi zadetek na tekmi dosegel najboljši strelec turnirja Patrick Kane in odločil dvoboj. Napadalec Chicaga je že pri 19 točkah, ima osem zadetkov in 11 podaj.

V sobotnem polfinalu bodo Američani igrali z zmagovalcem dvoboja med Švedsko in Latvijo, Kanadčani bodo čakali na zmagovalce tekme med Finsko in Švico.

Danska
Sportal Krut konec za domačine, Rusi naleteli na Kanadčane

 

Svetovno prvenstvo, četrtfinale, 17. maj:

Rusija : Kanada 4:5* (0:1, 2:1, 2:2)
Mihejev 33., Barabanov 38., Andronov 49., Anisimov 55.;  Parayko 5., Nugent-Hopkins 32., Turris 48., Dubois 53., O'Reilly 65.

ZDA : Češka 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)
Kane 11., 47., Atkinson 13.; Repik 25., Nečas 31.

Švedska : Latvija 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Forsberg 27., Arvidsson 42., Ekman-Larsson 47.; Blugers 32., Balcers 51.

Finska : Švica 2:3 (1:0, 0:3, 1:0)
Nutivaara 8., Rantanen 49.; Corvi 30., Vermin 33., Hofmann 34.

* po podaljšku

Polfinale, 19. maj

Švedska – ZDA
Švica – Kanada

Stožice hokej
Sportal V boj za SP bi šel še en kandidat. Uradno: kitajski hokej leta 2022 premierno na OI.
Jan Muršak
Sportal Muršaka čakajo švedski, Pintariča pa finski prvaki
Sportal Znova temni oblaki, trepet pred črnim scenarijem in ugibanja do zadnjega
Švica Švedska finale SP
Sportal Spored in rezultati svetovnega prvenstva
slovenska hokejska reprezentanca Gašper Krošelj
Sportal Od tistih, pri katerih veliko "ne štima", do tistih, ki so pisali zgodovino
Ne spreglejte