Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
14.35

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

SP v hokeju 2018

Četrtek, 17. 5. 2018, 14.35

5 let, 11 mesecev

Litovci bi gostili SP 2019, Kitajci na OI 2022

V boj za SP bi šel še en kandidat. Uradno: kitajski hokej leta 2022 premierno na OI.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Stožice hokej | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Hokejska zveza Slovenije se je po neuspelem svetovnem prvenstvu na Madžarskem, ko se risom ni uspelo vrniti v elito, podala v lov za gostiteljstvom svetovnega prvenstva drugega razreda 2019. Že kaj hitro je bilo jasno, da bodo ob Slovencih kandidirali tudi Kazahstanci. V sredo pa so željo po prireditvi SP 2019 izrazili še Litovci, čeprav vedo, da se jim želja skoraj ne more uresničiti, saj pravila niso naklonjena njihovi kandidaturi. Gostitelj bo znan v petek. Kitajci, ki bodo gostili prihodnje zimske olimpijske igre, bodo brez kvalifikacij lahko nastopili na hokejskem turnirju.

Potem ko slovenski hokejisti aprila na svetovnem prvenstvu niso izpolnili cilja (prvo ali drugo mesto) in končali kot peti, so na krovni domači organizaciji takoj napovedali kandidaturo za prireditev prihodnjega SP. Na tem bodo ob Slovencih sodelovali še Kazahstan, Madžarska (oba sta že letos igrala v tem razred), Belorusija, Južna Koreja (letos sta izpadli iz elite) in Litva (letos je napredovala iz tretjega razreda).

Stožice SP
Sportal Pri HZS odločili: V boj za SP s Stožicami

Na HZS so sprva kot glavnega kandidata omenjali Tivoli, a ker prenove dotrajane ljubljanske dvorane ne bo, so izbrali Stožice. Te so SP drugega razreda gostile leta 2012, ko je bilo to zadnjič v Sloveniji. Že kaj hitro po napovedani kandidaturi so v našem taboru dejali, da bo kandidiral tudi Kazahstan.

Kdo bo prihodnje leto gostil SP drugega razreda, bo znano v petek. Najresnejša kandidata sta Slovenija in Kazahstan. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kdo bo prihodnje leto gostil SP drugega razreda, bo znano v petek. Najresnejša kandidata sta Slovenija in Kazahstan. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Litovci bi, a ...

V sredo so željo po gostiteljstvu izrazili tudi v Litvi, ki velja za avtsajderja prihodnjega prvenstva. Litovci so bili v zadnjih letih člani tretjega razreda. Letos so v Kaunasu gostili prvenstvo divizije I, skupine B, in brez poraza napredovali v drugi razred (divizijo I, skupino A).

slovenska hokejska reprezentanca Gašper Krošelj
Sportal Od tistih, pri katerih veliko "ne štima", do tistih, ki so pisali zgodovino

Zdaj si želijo v svojo deželo pripeljati novo člansko SP, in sicer bi kandidirali z dvorano Žalgiris Arena, ki sprejme do 15 tisoč gledalcev. Se pa zavedajo, da ni skoraj nič možnosti, da bi bile njihove želje uslišane. Pravila namreč narekujejo, da mora biti država dve leti zapored v istem razredu svetovnega hokeja, da lahko gosti SP. Do izjeme bi lahko prišlo, če ne bi bilo druge kandidature. A v tem primeru kandidaturi sta.

Ob članskem SP tako kandidirajo še za gostiteljstvo SP do 20 let in do 18 let (oba v diviziji II). "Tri kandidature ne pomenijo, da želimo prav vsa svetovna prvenstva. Prioriteta je člansko prvenstvo, a vemo, da je malo možnosti za to. Si pa želimo potem gostiti vsaj katerega od prvenstev nižjih selekcij," je za uradno spletno stran litovske hokejske zveze dejal njen sekretar Vaidas Budrauskas.

Kdo bo gostil SP divizije I, skupine A, bo znano v petek.

Kitajski hokej leta 2022  premierno na OI 
Na kongresu Mednarodne hokejske zveze, ki se je začel na Danskem, so danes potrdili, da je po eno mesto na hokejskem moškem in ženskem olimpijskem turnirju 2022 rezervirano za gostiteljico OI Kitajsko.
Podobno se je zgodilo že z Južno Korejo na letošnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Kitajski hokej je še na slabši ravni kot korejski. Zanimivo bo videti, kakšnih prijemov se bodo lotili Azijci, da bi bila njihova reprezentanca v Pekingu vsaj kolikor toliko dostojen tekmec. V moški konkurenci naj bi na OI še naprej sodelovalo 12 ekip, ženska konkurenca pa naj bi se iz osmih razširila na deset udeleženk.
Na kongresu naj bi sprejeli tudi pravilo, da novi predsednik IIHF organizaciji ne bo smel poveljevati dlje od 12 let. Trenutni predsednik Rene Fasel, ki se mu mandat izteče 2020, je na svoji poziciji že od leta 1994.
Finska Švica hokej
Sportal Finci stopili na švicarsko mino, Kanadčani razžalostili olimpijske prvake
Jan Muršak
Sportal Muršaka čakajo švedski, Pintariča pa finski prvaki
Švica Švedska finale SP
Sportal Spored in rezultati svetovnega prvenstva
Sportal Znova temni oblaki, trepet pred črnim scenarijem in ugibanja do zadnjega
Jesenice : Olimpija DP 3 tekma finala
Sportal Kandidata za predsednika ni, prihodnost nejasna: nadaljevanje ali slovo kluba?
Ne spreglejte