Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2022,
17.15

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Litva Matjaž Kopitar SP v hokeju 2022 risi slovenska hokejska reprezentanca

Ponedeljek, 2. 5. 2022, 17.15

1 leto, 11 mesecev

slovenci opravili trening na prizorišču SP, v torek ob 19. uri nad litvo

Slovenci odštevajo ure: Pred očmi le en cilj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
slovenska hokejska reprezentanca | Slovenski hokejisti so danes prvič trenirali na prizorišču svetovnega prvenstva v Tivoliju. Prvo tekmo bodo odigrali v torek ob 19. uri proti Litvi. | Foto HZS

Slovenski hokejisti so danes prvič trenirali na prizorišču svetovnega prvenstva v Tivoliju. Prvo tekmo bodo odigrali v torek ob 19. uri proti Litvi.

Foto: HZS

Slovenski hokejisti so se preselili na prizorišče domačega svetovnega prvenstva divizije I, skupine A, v Tivoli, kjer se bodo med torkom in nedeljo v družbi Madžarske, Južne Koreje, Romunije in Litve borili za vrnitev med elito (med to vodita prvo in drugo mesto). Prav ta bo v torek ob 19. uri prva tekmica naše izbrane vrste. Razpoloženje v slovenskem taboru po treningu je bilo dobro, Slovenci eden za drugim poudarjajo, da podcenjevanja ne bo in da ne bežijo od vloge favoritov. Kapetanska vloga je pripadla povratniku v reprezentanci Mitji Robarju, njegova pomočnika sta Rok Tičar in Jan Urbas.

Slovenija Italija hokej Miha Verlič
Sportal Miha Verlič: Ob preračunavanju se ti lahko hitro kaj zalomi

Slovenska hokejska reprezentanca se je po večtedenskih pripravah preselila na prizorišče svetovnega prvenstva drugega kakovostnega razreda v Ljubljano, kjer se bo lov na elito z dvoletno zamudo (leta 2020 in 2021 so prvenstvo odpovedali zaradi covid-19) začel v torek, končal pa v nedeljo.

Prvotni načrt je predvideval, da bodo v Tivoliju ob Slovencih igrali Francozi, Avstrijci, Madžari, Južni Korejci in Romuni. Po izključitvi Rusije in Belorusije s tekmovanj je Mednarodna hokejska zveza (IIHF) najvišje uvrščeni iz slovenske skupine, Francijo in Avstrijo, preselila v elitno divizijo, na SP v Ljubljani pa dodala le Litvo, ki bi sicer morala igrati skupino nižje. Sistem pravi, da se bosta v elito uvrstili prva in druga reprezentanca. Vrnitev v najkakovostnejši razred je edini cilj slovenskih hokejistov, ki so glavni favoriti prvenstva, danes so opravili še zadnji trening pred torkovo uvodno tekmo z Litvo.

"Želja oziroma kar obveza je, da zadržimo raven igranja, zbranost, konec koncev tudi učinkovitost in da prvenstvo začnemo, kot se zagre," pred začetkom pravi selektor Matjaž Kopitar. | Foto: Vid Ponikvar "Želja oziroma kar obveza je, da zadržimo raven igranja, zbranost, konec koncev tudi učinkovitost in da prvenstvo začnemo, kot se zagre," pred začetkom pravi selektor Matjaž Kopitar. Foto: Vid Ponikvar

"Mislim, da smo lahko zadovoljni s pripravami, da so bile kakovostne in uspešne. Zadnji tekmi sta bili na visoki ravni, zdaj je želja oziroma kar obveza, da zadržimo to raven igranja, to zbranost, konec koncev tudi učinkovitost in da prvenstvo začnemo, kot se zagre," je po treningu v Tivoliju dejal selektor Matjaž Kopitar in na opazko o tem, da led ni bil optimalen, dodal: "Na treningih je bilo veliko število igralcev na ledu, zato se led tudi 'utrudi' hitreje kot sicer. Je pa drugače kot na Bledu. A s tem se ne obremenjujemo. Mi že komaj čakamo, da se prvenstvo začne."

Prijateljska tekma: Slovenija - Francija, hokej, Bled
Sportal Matjaž Kopitar zadovoljen s pripravami, o strategiji bo s fanti govoril v ponedeljek

"Velikokrat smo si že zlomili zobe z na papirju slabšimi nasprotniki"  "Velikokrat smo si že zlomili zobe z na papirju slabšimi nasprotniki, tako da ne smemo nikogar podcenjevati." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Velikokrat smo si že zlomili zobe z na papirju slabšimi nasprotniki, tako da ne smemo nikogar podcenjevati." Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Zelo dolgo smo čakali na to prvenstvo, covid-19 nam je kar zagodel, zdaj gre končno znova zares tudi s prvenstvom. Priprave so bile dolge in dobre, končno se jutri vse skupaj začenja. Verjamem, da bi bilo za navijače bolj zanimivo, če bi gledali Francijo in Avstrijo, a naš motiv ni nič manjši. Cilj ostaja isti, prvo in drugo mesto vodita naprej v elitno skupino. Spoštovati moramo vsakega, ne glede na nasprotnika, ali je na papirju boljši ali pa slabši. Velikokrat smo si že zlomili zobe z na papirju slabšimi nasprotniki, tako da ne smemo nikogar podcenjevati. Danes so vse ekipe tako kakovostne, da te lahko premagajo, tudi če si na papirju boljši. Za enkrat o Litvi nismo govorili, osredotočamo se predvsem nase, na svojo igro," pred torkovim štartom razmišlja branilec Blaž Gregorc.

Kako so v pripravah igrali slovenski tekmeci?
Prijateljska tekma: Slovenija - Francija, hokej, Bled
Sportal Kako so v pripravah igrali slovenski tekmeci?

Jeglič se je vsak trening počutil boljše

Po treningu je o počutju spregovoril tudi napadalec Žiga Jeglič, ki se je na prvi tekmi končnice nemškega prvenstva poškodoval, izpustil preostale četrtfinalne obračune, prav tako je bil med gledalci na zadnji pripravljalni reprezentančni tekmi v soboto proti Francozom.

"Vsaka dva dni sem pri okrevanju naredil korak naprej, vsak trening je bilo boljše, ta zadnji trening je bilo najboljše. Morda bi lahko že proti Francozom poskusil igrati, a nismo želeli tvegati," pravi Žiga Jeglič. | Foto: Peter Podobnik "Vsaka dva dni sem pri okrevanju naredil korak naprej, vsak trening je bilo boljše, ta zadnji trening je bilo najboljše. Morda bi lahko že proti Francozom poskusil igrati, a nismo želeli tvegati," pravi Žiga Jeglič. Foto: Peter Podobnik

"Vsaka dva dni sem pri okrevanju naredil korak naprej, vsak trening je bilo boljše, ta zadnji trening je bilo najboljše. Morda bi lahko že proti Francozom poskusil igrati, a nismo želeli tvegati morebitne poškodbe, če bi takrat prejel kakšen neprijeten udarec, bi bilo res škoda. Zdaj sem pripravljen na svetovno prvenstvo. Pred očmi imamo le en cilj, zmaga, Francija in Avstrija sta med elito, tako da ne smemo bežati pred vlogo favorita. Je pa ta včasih lahko tudi dvorezen meč. Treba bo biti osredotočen, brez padcev v igri, zato da bomo dosegli cilj. Veselim se domačih navijačev, dvakrat ko sem prvenstvo igral pred njimi, so me vedno ponesli, vedno je bilo super, upam, da bo tudi zdaj vzdušje tako, da nas bodo znova ponesli," se nadeja Jeglič. 

Dve mesti odprti, Robar kapetan  Mitja Robar, ki se je vrnil v reprezentanco, bo nosil kapetansko črko, njegova pomočnika sta Jan Urbas in Rok Tičar. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mitja Robar, ki se je vrnil v reprezentanco, bo nosil kapetansko črko, njegova pomočnika sta Jan Urbas in Rok Tičar. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na razširjenem seznamu slovenskega selektorja so bili dopoldan na seznamu trije vratarji, osem branilcev in 15 napadalcev. Vsaka reprezentanca lahko za SP prijavi največ 20 drsalcev in dva vratarja + dodatnega vratarja v primeru "višje sile" ("emergency goalie").

Slovenski tabor je po poldanskem sestanku sporočil, da je za uvod prvenstva prijavil 18 igralcev v polju, šest branilcev in 12 napadalcev, tako da lahko v nadaljevanju prijavijo še dva drsalca z dopoldanskega seznama, na tistem za uvod v SP ni napadalcev Olimpije Nika Simšiča, Jake Šturma in Mihe Zajca ter branilcev Mihe Logarja in Aljoše Crnoviča. Prva vratarja sta Gašper Krošelj in Matija Pintarič.

Ogrevanje proti na papirju lažjima tekmecema, nato Madžari in Južna Koreja  Prvi tekmec Slovencev v torek bo Litva. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Prvi tekmec Slovencev v torek bo Litva. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenci bodo prvenstvo odprli proti na papirju najslabšima tekmecema. V torek se bodo pomerili z Litvo, v sredo z Romunijo, v petek sledi obračun z Madžari, za konec pa jim bo v nedeljo nasproti stala Južna Koreja.

Madžari in Korejci bodo ob Slovencih najresnejši kandidati za eno od prvih dveh mest in napredovanje med elito. 

Slovenska reprezentanca za začetek SP

Vratarja:  Gašper Krošelj (Mlada Boleslav, Češka Extraliga), Matija Pintarič (Rouen, Francija, Ligue Magnus)
Branilci (6): Blaž Gregorc (Augsburger Panther, DEL), Aleksandar Magovac (HK SŽ Olimpija, liga ICEHL), Matic Podlipnik (HK Spisska Nova Ves, Tipos Extraliga), Klemen Pretnar (Amiens, Francija, Ligue Magnus), Mitja Robar, Miha Štebih (oba HK SŽ Olimpija, liga ICEHL).
Napadalci (12): Tadej Čimžar (HK SŽ Olimpija, liga ICEHL), Žiga Jeglič (Fischtown Pinguins, DEL), Gregor Koblar (HK SŽ Olimpija, liga ICEHL), Anže Kuralt (Fehervar AV19, liga ICEHL), Luka Maver (American International College, NCAA), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga ICEHL), Žiga Pance (HK SŽ Olimpija, liga ICEHL), Robert Sabolič (Krefeld Pinguins, DEL), Rok Tičar (EC KAC, liga IceHL), Blaž Tomaževič (HK SŽ Olimpija, liga ICEHL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba Fischtown Pinguins, DEL).

Selektor: Matjaž Kopitar
Strokovni štab: Tomaž Razingar, Gorazd Rekelj, Anže Ulčar
Vodja ekipe: Dejan Kontrec
Tehnična ekipa: Milan Dragan, Andrej Hebar, Drago Terlikar
Fizioterapevta: Jan Babič, Janez Mikolič
Zdravnik: Klemen Stražar

 

Spored SP divizija I, skupina A (Tivoli, 3.−8. maj)*

Torek, 3. maj 
15.30 Madžarska - Južna Koreja
19.00 Slovenija - Litva

Sreda, 4. maj
15.30 Litva - Madžarska
19.00 Romunija - Slovenija

Četrtek, 5. maj
15.30 Romunija - Južna Koreja

Petek, 6. maj
15.30 Južna Koreja - Litva
19.00 Slovenija - Madžarska

Sobota, 7. maj
15.30 Litva - Romunija

Nedelja, 8. maj
15.30 Madžarska - Romunija
19.00 Južna Koreja - Slovenija

* v elito napredujeta prvo in drugouvrščena reprezentanca

Zbor slovenske hokejske reprezentance, Bled
Sportal Slovenci dočakali okrepitve, Rusom odvzeli prvenstvo
ruska hokejska reprezentanca Rusija Kanada hokej
Sportal Rusi se bodo pritožili na odločitev IIHF
Beat Vocid19: Slovenija - Romunija slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovenci ugnali člane elite
slovenska hokejska reprezentanca Italija
Sportal Po začetnih težavah je bilo iz tretjine v tretjino bolje
Anže Kopitar
Sportal Po štirih letih pred novo pomembno preizkušnjo: "Kaj dosti skrivnosti ni"
Prijateljska tekma: Slovenija - Francija, hokej, Bled
Sportal Slovenci v generalki pred SP premagali še Francoze
 
Ne spreglejte