Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2022,
19.56

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

Matjaž Kopitar SP v hokeju 2022 risi slovenska hokejska reprezentanca

Sobota, 30. 4. 2022, 19.56

1 leto, 11 mesecev

pripravljalna tekma slovenskih hokejistov s francozi na bledu

Slovenci v generalki pred SP premagali še Francoze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Prijateljska tekma: Slovenija - Francija, hokej, Bled | Slovenci so na zadnji pripravljalni tekmi premagali Francijo. Gašper Krošelj je zaustavil vseh 41 strelov tekmeca. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenci so na zadnji pripravljalni tekmi premagali Francijo. Gašper Krošelj je zaustavil vseh 41 strelov tekmeca.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi pred torkovim začetkom domačega svetovnega prvenstva drugega kakovostnega razreda z 2:0 premagala članico elitne divizije Francijo. Slovenci bodo prvenstvo v Tivoliju odprli v torek ob 19. uri proti Litvi.

slovenska hokejska reprezentanca Italija
Sportal Po začetnih težavah je bilo iz tretjine v tretjino bolje

Slovenski hokejisti končujejo priprave na domače svetovno prvenstvo drugega razreda, ki bo med torkom in nedeljo (8. maj) potekalo v Ljubljani in na katerem bo vrnitev med elito edini cilj varovancev selektorja Matjaža Kopitarja.

Ta je danes iskal še zadnje pripravljalne tekmovalne odgovore na prijateljski tekmi s Francozi, nesojenimi udeleženci tivolskega svetovnega prvenstva. Ti bi morali skupaj z Avstrijci prihodnji teden tekmovati na SP v Ljubljani, a bodo nastopali med elito. Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je namreč zaradi vojne v Ukrajini s prepovedjo nastopanja kaznovala članici elite Rusijo in Belorusijo in posledično zaradi pogodbenih obveznosti z marketinško agencijo najvišje rangirani iz slovenskega prvenstva Francijo in Avstrijo preselila v elitno divizijo.

To je bil drugi obračun risov v dveh dneh s članico najkakovostnejšega razreda, v četrtek so Slovenci v gosteh premagali Italijane (2:1), ki so včeraj gostili še Francoze in jih strli z 1:0. Kopitar proti Italijanom še ni računal na nobenega od nosilcev "nemškega" napada iz Bremerhavna Jana Urbasa, Miho Verliča in Žigo Jegliča, ki so se pripravam zaradi četrtfinala – Jeglič je v tem zaradi poškodbe izpustil štiri od petih tekem – pridružili pozneje, danes pa sta prva dva igrala. Ob njima je srečanje začel Rok Tičar. Prvič je na pripravljalni tekmi v tej akciji branil v zadnjih letih prvi vratar Gašper Krošelj. Ob Jegliču je manjkal še en pomemben člen slovenskega napada Robert Sabolič, prav tako branilec Klemen Pretnar.

Fotoutrinki s tekme na Bledu (Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 5

Slovenci so bili v uvodu prve tretjine boljši nasprotnik, imeli terensko premoč, tudi po zaslugi dveh izključitev na nasprotni strani, ki pa ju niso kaznovali z zadetkom. Je pa ta prišel malo po izteku druge francoske kazni, ko je Nik Simšič zaposlil Blaža Gregorca, ta pa premagal Henrija Corentina Buysseja. V 14. minuti se je na semaforju izpisalo 2:0, gostujoči vratar si je privoščil napako, kar je izkoristil Tadej Čimžar, zadel v prazen gol in postavil izid prvih 20 minut, kot se je izkazalo na koncu, pa tudi rezultat tekme. Francozi so se ob koncu prve tretjine bolj razživeli, a je Krošelj nekaj njihovih poskusov zaustavil.

So pa agresivnost z zadnjega dela prve tretjine prenesli v drugi del, v začetku katerega so imeli skoraj štiri minute igralca več in gostitelje stisnili pred gol, a je obramba s Krošljem na čelu zdržala. Tudi v nadaljevanju so imeli galski petelini pobudo, slovenski vratar je imel precej več dela kot na drugi Buysse, proti kateremu sta najnevarneje zapretila Miha Verlič in Miha Logar, a se rezultat ni spremenil. Slovenci so v zadnji del "preventivno" vstopili brez Urbasa, tako da je Kopitar prvič na tekmi v igro poslal Anžeta Kuralta. Francozi so vztrajali pri agresivni igri, svoje priložnosti, so imeli tudi Slovenci, ki se jim je še dvakrat ponudila številčna prednost, a je niso izkoristili. Na drugi strani je Krošelj, ki mu je enkrat pomagal okvir vrat, zaustavil vseh 41 poskusov tekmeca in zaklenil svoja vrata. Slovenci so sprožili 34 strelov na gol Francije.

Tadej Čimžar je postavil končnih 2:0. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tadej Čimžar je postavil končnih 2:0. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Po kazni ob koncu uvodne tretjine začeli pritiskati"

"Dobro smo trenirali, komaj sem že čakal to tekmo. Danes smo začeli zelo dobro prvo tretjino, po kateri sem mislil, da bo zelo lahka tekma. Imeli smo lepe priložnosti, lahko bi dosegli še kakšen zadetek več. Škoda prekrška ob koncu prve tretjine, po tistem so Francozi začeli malo bolj pritiskati, a niso dali gola. Zdelo se mi je, da smo jim bili kot nek izziv, da bi dosegli gol, tako da so stopili nekoliko na plin. Sem bil kar presenečen, da so začeli tako igrati. A na splošno smo mi odigrali v redu. Nekaj stvari moramo še popraviti. Zadovoljen sem s predstavo, ničla, sicer tudi z nekaj sreče, a to ti da določeno samozavest. Zdaj malce počitka, v torek pa gre zares. Se že veselimo," je po zmagi dejal Krošelj.

"Če pogledamo celotno srečanje, menim, da smo bili boljši nasprotnik. Prišli so trenutki, ko so nas res morda malo stisnili, ko je padla zbranost, a kot celota se mi zdi, da smo kar dobro odigrali. Počutil sem se dobro, vajen sem sicer igrati z Jeglo in Urbijem, saj v klubu igramo vseskozi skupaj in se nekako že poznamo na ledu. Glede tega je bilo danes malo prilagajanja, a zdi se mi, da je kar šlo," pa je po svoji prvi in zadnji pripravljalni tekmi na prihajajoče SP povedal Verlič.

Žiga Jeglič, Jan Urbas,Miha Verlič
Sportal Urbas, Verlič in Jeglič ostajajo člani Fischtown Pinguins

Pet tekem, štiri zmage

Slovenci so v pripravah odigrali pet tekem, štirikrat zmagali in enkrat izgubili po podaljšku. Pretekli teden so s 3:0 premagali Madžarsko in Romunijo, s katerima se bodo srečali tudi na SP, po podaljšku izgubili z Japonci, ta teden pa ugnali dve članici elite, Italijo (2:1) in Francijo (2:0).

Slovenci bodo prvenstvo odprli v torek ob 19. uri proti Litvi. Z njo so na SP zadnjič igrali leta 2019 v Kazahstanu, ko so jo premagali z 9:0. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Slovenci bodo prvenstvo odprli v torek ob 19. uri proti Litvi. Z njo so na SP zadnjič igrali leta 2019 v Kazahstanu, ko so jo premagali z 9:0. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenci v torek začenjajo proti Litovcem

Slovenci bodo svetovno prvenstvo odprli proti na papirju najslabšima tekmecema. V torek, 3. maja, ob 19. uri se bodo pomerili z Litvo, s katero so se na SP zadnjič srečali leta 2019 v Kazahstanu in jo odpravili z 9:0. Z Litovci so se pomerili tudi v olimpijskih predkvalifikacijah 2020 in jih odpravili z 12:2. O tem, v kakšni postavi bodo Slovenci začeli prvenstva, bo znano v ponedeljek, kaj lahko se namreč zgodi, da se bo kdo od risov pridružil na tekmah z na papirju najtežjima tekmecema Madžarsko in Južno Korejo.

V sredo bodo igrali z Romuni, v petek sledi obračun z Madžari, za konec pa se bodo v nedeljo, 8. maja, pomerili z Južno Korejo. Madžari in Korejci bodo ob Slovencih najresnejši kandidati za eno od prvih dveh mest in napredovanje med elito, ki je edini cilj naše reprezentance.

Pripravljalna tekma

Sobota, 30. april

Slovenija : Francija 2:0 (2:0, 0:0, 0:0) 
1:0 Gregorc (Simšič, 9.), 2:0 Čimžar (14.)
Postava Slovenije: Krošelj, Us; Gregorc, Robar, Verlič Tičar, Urbas; Podlipnik, Magovac, Pance, Čimžar, Ograjenšek; Štebih, Logar, Tomaževič, Maver, Koblar; Crnovič, Urukalo, Simšič, Zajc, Tomaževič, Šturm,Kuralt.
Postava Francije: Buysse, Papillon; Auvitu, Boscq, Bougro, K. Bozon, T. Bozon, Chakiachvili, Claireux, Crinon, Fabre, Farnier, Fleury, Gallet, Leclerc,Llorca, Perret, Ritz, Thiry, Treille, Valier.

Spored SP divizija I, skupina A (Tivoli, 3.−8. maj)

Torek, 3. maj 
15.30 Madžarska - Južna Koreja
19.00 Slovenija - Litva

Sreda, 4. maj
15.30 Litva - Madžarska
19.00 Romunija - Slovenija

Četrtek, 5. maj
15.30 Romunija - Južna Koreja

Petek, 6. maj
15.30 Južna Koreja - Litva
19.00 Slovenija - Madžarska

Sobota, 7. maj
15.30 Litva - Romunija

Nedelja, 8. maj
15.30 Madžarska - Romunija
19.00 Južna Koreja - Slovenija

Preberite še:

slovenska hokejska reprezentanca Robert Sabolič
Sportal Zahtevna sezona Roberta Saboliča: Ni bilo tako, kot sem si zamislil
slovenska hokejska reprezentanca Madžarska
Sportal Slovenci pripravljalni uvod odprli z zmago
slovenska hokejska reprezentanca Japonska
Sportal Trdoživi Japonci ugnali Slovence
Beat Vocid19: Slovenija - Romunija slovenska hokejska reprezentanca Anže Kuralt
Sportal Slovenci v zadnjih minutah strli Romune
slovenska hokejska reprezentanca Dejan Kontrec
Sportal Dejan Kontrec: Pri organizaciji SP zagotovo gledaš na finančno uspešnost, a po vsem, kar se je dogajalo ...
ruska hokejska reprezentanca Rusija Kanada hokej
Sportal Rusi se bodo pritožili na odločitev IIHF
Beat Vocid19: Slovenija - Romunija slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovenci ugnali člane elite
Ne spreglejte