Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 4. 2020,
15.10

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

HK Olimpija HDD Jesenice iClinic Bratislava Capitals Black Wings Linz Orli Znojmo Alpska liga liga EBEL

Ponedeljek, 27. 4. 2020, 15.10

3 leta, 7 mesecev

Spremembe hokejskih tekmovanj

Alpska liga skrajšana, liga EBEL: slovaški prihod, češko slovo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
liga EBEL | Kako bo v prihodnji sezoni videti liga EBEL? Tudi v Linzu, kjer z dvema kluboma stojijo na različnih bregovih, imajo težave. | Foto Sportida

Kako bo v prihodnji sezoni videti liga EBEL? Tudi v Linzu, kjer z dvema kluboma stojijo na različnih bregovih, imajo težave.

Foto: Sportida

Kako bosta v prihodnji sezoni videti Alpska liga in liga EBEL, ki bo kmalu spremenila ime, je težko napovedovati. V prvi bi lahko spremljali precej skrajšano sezono. Slovaški klub iClinic Bratislava Capitals je pred dnevi dobil zeleno luč moštev za pridružitev EBEL, češki Orli Znojmo se znova spogleduje s slovesom, slovenska želja po priključitvi pa še vedno tli, a bo treba počakati še kakšno sezono.
 

Hala Tivoli prenova
Sportal Poglejte, kako Hala Tivoli dobiva novo podobo #video

Pandemija novega koronavirusa je na številna področja prinesla negotovost, športni svet pri tem ni nobena izjema. Tako je trenutno nemogoče napovedovati, kako in kdaj bodo v določenih disciplinah nadaljevali sezone oziroma kdaj se bodo lahko začela nova tekmovalna obdobja. 

Veliko vprašajev je tako tudi v hokejski ligi EBEL, ki se bo zaradi spremembe novega generalnega sponzorja (Erste bank bo zamenjal Bet-at-home) preimenovala. V razširjenem avstrijskem prvenstvu je v zadnji sezoni sodelovalo neparno število klubov - 11. Vodstvo tekmovanja si je želelo parne številke, slovaški klub iz Bratislave, ki je v zadnji sezoni igral v drugokakovostni domači ligi, pa pridružitve EBEL-ligaški druščini. 

Tadej Čimžar
Sportal Olimpija izgubila Usa in Jezovška, dobila pa Čimžarja

Klubi sprejeli Bratislavo

Vodstvo kolektiva iClinic Bratislava Capitals je tako oddalo prijavo za sodelovanje v ligi EBEL v prihodnji sezoni, vodstvo tekmovanja je preučilo finančne zmožnosti Slovakov, pred dnevi pa so se s priključitvijo strinjali tudi klubi. Klub mora po pisanju hockey-news.info do 4. maja izpolniti še določene obveznosti, da bi lahko postal sploh prvi slovaški član lige. 

Slovnaft Arena (nekoč Ondrej Nepela Arena) naj bi bila prizorišče vseh domačih tekem Bratislava Capitals. Slovaško moštvo bi bilo edino, ki bi tekme gostilo v dvorani za več kot deset tisoč gledalcev. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Slovnaft Arena (nekoč Ondrej Nepela Arena) naj bi bila prizorišče vseh domačih tekem Bratislava Capitals. Slovaško moštvo bi bilo edino, ki bi tekme gostilo v dvorani za več kot deset tisoč gledalcev. Foto: Morgan Kristan/Sportida

Andrej Hebar
Sportal Karantena v gorenjskem raju #foto

Pri Znojmu težko napovedujejo, kje bodo igrali

Od te bi se po skoraj desetletju lahko poslovil češki klub Orli Znojmo. Češko slovo se je v preteklih letih sicer omenjalo že večkrat, a so nato vselej vztrajali. Tudi za prihodnjo sezono so oddali prijavo, a se po pisanju čeških medijev spogledujejo z vrnitvijo v domača tekmovanja.

Ena od skrbi je povezana s koronavirusom in vprašanjem, kako in kdaj bodo športne ekipe v prihodnje lahko prehajale meje. Čehi imajo licenco za igranje v domači tretji kakovostni ligi, ki so jo v zadnji sezoni prepustili Moravskim Budejovicam, a bi jo lahko prenesli nazaj. Še več, po nekaterih zapisih bi že takoj lahko zaigrali v ligi višje, torej v drugem rangu češkega klubskega tekmovanja.

Vodstvo češkega kolektiva iz Znojma se pripravlja na več scenarijev, tudi takega, po katerem bi zapustili EBEL in po skorja desetletju spet igrali v domačem tekmovanju. | Foto: Sportida Vodstvo češkega kolektiva iz Znojma se pripravlja na več scenarijev, tudi takega, po katerem bi zapustili EBEL in po skorja desetletju spet igrali v domačem tekmovanju. Foto: Sportida

"Trenutno nihče ne ve, kaj bo z mejami, ali se bo lahko prosto prehajalo. To je nekaj, na kar nimamo vpliva, zato moramo biti pripravljeni tudi na različne scenarije. Imamo licenco za igranje v domačem tekmovanju, a smo prijavljeni za igranje v ligi EBEL. Bomo videli, kaj bo. Za zdaj ne moremo napovedati, kje bomo igrali," pravi športni direktor Znojma Petr Veselý.

V ligi EBEL so lani igrali klubi iz štirih držav, večina iz Avstrije (Celovec, Dunaj, Salzburg, Linz, Beljak, Innsbruck, Graz, Dornbirn), Madžarske (Fehervar), Italije (Bolzano) in Češke (Znojmo).

Vprašanje je tudi, kaj bo s položajem v Linzu, kjer je opozicija dozdajšnjega Black Wings Linz ustanovila nov klub, s katerim namerava igrati v ligi EBEL.

Jesenice - Olimpija
Sportal "Kljub trenutnemu položaju se trudimo, da bo vse pripravljeno za novo sezono"

Želja vrniti železarje in zmaje v EBEL je prisotna tako na Jesenicah kot v Ljubljani, a bo na njeno uresničitev treba še počakati. | Foto: Grega Valančič/Sportida Želja vrniti železarje in zmaje v EBEL je prisotna tako na Jesenicah kot v Ljubljani, a bo na njeno uresničitev treba še počakati. Foto: Grega Valančič/Sportida Alpski vprašaji

V razširjeno avstrijsko prvenstvo se želita vrniti tudi največja slovenska tekmeca iz Ljubljane in z Jesenic, ki sta z drugima pravnima subjektoma v tekmovanju zadnjič igrala leta 2017 (HDD Olimpija) oziroma 2012 (HK Acroni Jesenice). Pri Olimpiji so tudi letos glasno govorili o tem, da bi se že v prihajajoči sezoni priključili razširjenemu avstrijskemu tekmovanju, a bo treba na to počakati še vsaj eno sezono. Kot pravijo, bosta prihodnjo sezono oba v Alpski ligi, za katero sta tudi oddala prijavi. 

Prijavnico je sicer poslalo vseh 18 moštev iz zadnjega tekmovalnega obdobja, a pričakovati je, da se bo število zmanjšalo. Zell am See avstrijski zvezi naj ne bi predložil dovolj trdnih finančnih dokazil, kriza bi lahko udarila še koga, Feldkirch pa naj bi razmišljal o selitvi v nižjo nemško ligo.

Mini alpska sezona? Bitka za prvaka Alpske lige bi lahko bila precej skrajšana. | Foto: HK SŽ Olimpija Bitka za prvaka Alpske lige bi lahko bila precej skrajšana. Foto: HK SŽ Olimpija

Kot poroča Hockey News, bi bila lahko prihodnja sezona Alpske lige precej spremenjena, predvsem pa krajša. Države, ki imajo v njej svoje predstavnike (Slovenija, Italija in Avstrija), naj bi se dogovorile o več scenarijih.

Tako bi vsaka zveza jeseni poskušala organizirati državno prvenstvo. Če bodo razmere dopuščale, bi lahko mednarodne alpske tekme potekale v drugem delu ali pa ob koncu sezone, tako da bi spremljali zgolj mini sezono Alpske lige. Če skrajšana sezona ne bi bila mogoča, bi poskušali izvesti le neke vrste pokalni turnir ali mini končnico ob koncu sezone. Na kakšen način, za zdaj uradno še ne govorijo.

Da utegne biti sezona krajša, je v pogovoru za STA nakazal tudi sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec: "Format tekmovanja (Alpske lige, op. a.) je odvisen od ukrepov, začeli bomo, ko bo varno in sprejemljivo za vse tri države. Morda ne septembra, bomo pa mi, če bo le mogoče, takrat začeli državno prvenstvo."
Miha Butara
Sportal Miha Butara: Brez smelih napovedi, treba se bo boriti za svoj košček pogače
HDD Jesenice HK Olimpija Marcel Rodman
Sportal "Z vprašaji bi se lahko obremenjevali cele dneve, a ne bi nikamor prišli"
500. večni derbi: HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice
Sportal Mitja Šivic ostaja glavni trener Jesenic
Žan Us Jesenice - Olimpija
Sportal Selitve so se začele: Jeseničani ujeli prvo Olimpijino hobotnico
Ivo Jan
Sportal Ivo Jan znova za trenerskim krmilom članske Olimpije
HK Olimpija Linz Miha Logar
Sportal Olimpija zadržala branilca, Jeseničani pa trojico
HK Olimpija HDD Jesenice Miha Logar (levo) Žan Jezovšek (desno)
Sportal Jeseničani pripeljali še enega od najboljših Olimpijinih strelcev
Ne spreglejte