Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
9. 6. 2016,
17.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Ukrajina Euro 2016 nogomet Andrij Jarmolenko

Četrtek, 9. 6. 2016, 17.20

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženke Eura 2016 (Ukrajina)

Rabelj Slovenije vse stavi na Jarmolenka in Konopljanko, kar bi lahko bil dvorezen meč

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Ukrajina se je na evropsko prvenstvo v Franciji uvrstila prek dodatnih kvalifikacij prav s tem, ko je premagala Slovenijo, Katančevi četi pa je preprečila uvrstitev na Euro 2016.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Triindvajseta po abecednem vrstnem redu je Ukrajina.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijoHrvaškoIrskoIslandijoItalijoMadžarskoNemčijoPoljskoPortugalskoRomunijoRusijo, Severno IrskoSlovaškoŠpanijoŠvedskoŠvico in Turčijo.

Tako Ukrajina kot Slovenija sta lovili drugo uvrstitev na evropsko prvenstvo, na koncu pa je uspelo vzhodnjakom, ki so bili na dveh tekmah od Slovenije uspešnejši s skupnim izidom 3:1.

Ukrajina se je na evropsko prvenstvo sploh prvič uvrstila leta 2012, ko so bili ob Poljski tudi sami gostitelji velikega turnirja, a so takrat obstali že v skupinskem delu. Z enim nastopom se lahko pohvalijo tudi na svetovnem prvenstvu. To je bilo leta 2006 v Nemčiji, ko so rumeno-modri prišli celo med osem najboljših. 

Največji uspehi Ukrajine:


Nastop na EP: 1x (2012 – skupinski del)

Nastop na SP: 1x (2006 – četrtfinale)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 11. mesto (februar 2007) 

Brez možnosti proti Španiji in Slovaški, a boljši od Slovenije

Ukrajinci so si pot v Francijo tlakovali v skupini C, a so zaostali tako za Španijo kot Slovaško ter se morali za nastop na evropskem prvenstvu meriti v dodatnih kvalifikacijah. Tam so jih tako kot tistega zgodovinskega leta 2000 pričakali Slovenci, a za razliko od tekem pred 16 leti, so se napredovanja zdaj veselili Ukrajinci. V Ukrajini v Lvovu je bilo 2:0, kar izbranci Srečka Katanca niso mogli nadoknaditi niti v vročem Ljudskem vrtu (1:1). 

Ukrajinski navijači od svojih ljubljencev pričakujejo veliko. | Foto: Ukrajinski navijači od svojih ljubljencev pričakujejo veliko.

Pot Ukrajine na EP 2016:

Skupina  C: Ukrajina : Slovaška 0:1, Belorusija : Ukrajina 0:2, Ukrajina : Makedonija 1:0, Luksemburg : Ukrajina 0:3, Španija : Ukrajina 1:0, Ukrajina : Luksemburg 3:0, Ukrajina : Belorusija 3:1, Slovaška : Ukrajina 0:0, Makedonija : Ukrajina 0:2, Ukrajina : Španija 0:1;

Lestvica: 1. Španija 27 točk (10 tekem), 2. Slovaška 22, 3. Ukrajina 19, 4. Belorusija 11, 5. Luksemburg 4, 6. Makedonija 4

Dodatne kvalifikacije: Ukrajina : Slovenija 2:0, Slovenija : Ukrajina 1:1; 

Prvi imeni sta Jarmolenko in Konopljanka 

Ukrajinski selektor Mihajlo Fomenko v Francijo pelje pričakovano ekipo. Med izbranci je tudi 19-letni Oleksander Zinčenko, ki je bil na začetku priprav na Euro sploh prvič v članski izbrani vrsti, a se je hitro vpisal tudi med strelce. Zelo zanimiv je še en mladenič Viktor Kovalenko, ki je po odhodu Brazilca Alexa Teixeire na Kitajsko postal prvi organizator igre Šahtarja.

Zagotovo sta prvi imeni reprezentance tudi bočna napadalca Javhen Konopljanka in Andrij Jarmolenko, v napadu bosta najbolj nevarna za nasprotnike Roman Zozulja in Jevhen Seleznjov.

Ukrajina bi v primeru dobrega dne Konopljanke in Jarmolenka lahko presenetila prav vsakega, a večkrat se tudi zgodi, da paradni dvojec odpove. In ko je tako, lahko Ukrajina tudi izgubi proti vsaki reprezentanci. 

Jevhen Konopljanka je prvi zvezdnik Ukrajine. | Foto: Jevhen Konopljanka je prvi zvezdnik Ukrajine.

Končni seznam Ukrajine za evropsko prvenstvo 2016:

Vratarji: Andrij Pjatov (Šahtar), Denis Bojko (Beşiktaş), Nikita Ševčenko (Zorja Luhansk)

Branilci: Vjačeslav Ševčuk (Šahtar), Oleksandr Kučer (Šahtar), Artem Fedeckij (Dnipro), Jevhen Kačeridi (Dinamo Kijev), Jaroslav Rakickij (Šahtar), Bohdan Butko (Šahtar)

Zvezni igralci: Anatolij Timoščuk (Kairat Almati), Ruslan Rotan (Dnipro), Andrij Jarmolenko (Dinamo Kijev), Jevhen Konopljanka (Sevilla), Taras Stepanenko (Šahtar), Denis Harmaš (Dinamo Kijev), Serhij Sidorčuk (Dinamo Kijev), Serhij Ribalka (Dinamo Kijev), Oleksandr Zinčenko (Ufa), Viktor Kovalenko (Šahtar), Oleksandr Karavajev (Zorya Luhansk)

Napadalci: Jevhen Seleznjov (Šahtar), Roman Zozulja (Dnipro), Pilip Budkivski (Zorja Luhansk)

 

Ukrajina vredna več kot 120 milijonov evrov

V reprezentanci, ki je vredna več kot Lionel Messi (120 milijonov evrov), je pričakovano najdražji zvezni igralec Seville Konopljanka, sledi mu Jarmolenko. Ta dvojica izstopa, za njima pa capljajo Rakickij, Kačeridi in Stepanenko.

Najdražji ukrajinski reprezentanti:


25 milijonov evrov – Jevhen Konopljanka (Sevilla)
22 milijonov evrov – Andrij Jarmolenko (Dinamo Kijev)
10 milijonov evrov – Jaroslav Rakickij (Šahtar)
8,5 milijona evrov – Jevhen Kačeridi (Dinamo Kijev)
8 milijonov evrov – Taras Stepanenko (Šahtar)

Po podatkih transfermarkt.de.

Raković: Je kakovostna, a uvrstitev iz skupine je njen maksimum

Ermin Raković Ukrajine ne vidi v samem vrhu Eura 2016. | Foto: Ermin Raković Ukrajine ne vidi v samem vrhu Eura 2016.

Ukrajince v Franciji čaka res težka skupina. V skupini C se bodo udarili z Nemčijo, Poljsko in Severno Irsko. Čeprav zadnjo vsi že vnaprej odpisujejo, bo vse prej kot lahek zalogaj. Severni Irci niso izgubili že od lanskega marca lani, ko so jih premagali Škoti. Od takrat so šestkrat zmagali in šestkrat remizirali. Čeprav je na tem prvenstvu 24 ekip in se poleg prvih dveh v skupini v izločilne boje uvrstijo tudi najboljši štirje tretje uvrščeni, je jasno, da bo iz te skupine zelo težko napredovati. Tudi za Ukrajince, ki sicer igrajo v dobri formi.

"Tekmi s Slovenijo sta pokazali, da je Ukrajina zelo kakovostna reprezentanca. Ima odlične posameznike, med katerimi izstopata Jarmolenko in Konopljanka. Po mojem mnenju bodo Nemci gladko osvojili prvo mesto, preostali trije pa se bodo borili za tisto drugo in tretjo mesto, ki potencialno še pelje v izločilne boje," nam je o rablju Slovenije povedal nekdanji slovenski reprezentant Ermin Raković. Dodal je, da so se Ukrajinci sposobni uvrstiti iz skupine, v osmini finala pa bo konec njihove zgodbe.

"Mislim, da je to njen maksimum, za kaj več ni dovolj kakovostna," je dodal nekdanji ostrostrelec Olimpije, Maribora in Interblocka. 

Spored tekem Ukrajine na evropskem prvenstvu 2016:

Skupina C:
12. junij: Nemčija – Ukrajina (Lille)
16. junij:  Ukrajina – Severna Irska (Lyon)
21. junij: Ukrajina – Poljska (Marseille)

Ne spreglejte