Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
18. 5. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Euro 2016 nogomet Roy Hodgson Wayne Rooney angleška nogometna reprezentanca

Sreda, 18. 5. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženca EP 2016: Anglija

Ne bi bilo presenečenje, če bi Anglija (spet) obstala v skupini

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Angleška nogometna reprezentanca je pred vsakim velikim tekmovanjem prava neznanka. Če smo jo pred leti brez pomislekov uvrščali med favorite za naslov prvaka, na zadnjih tekmovanjih ni pokazala prav nič in je razočarala vse.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka evropskega prvenstva v Franciji. Vsak dan bomo po abecednem vrstnem redu predstavili enega udeleženca.


Če pogledamo samo zadnji dve veliki tekmovanji, lahko vidite, o čem govorimo. Na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014 so trije levi v skupini z Urugvajem, Italijo in Kostariko z eno samo osvojeno točko zasedli četrto mesto, na evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem leta 2012 pa se je njihova pot končala v četrtfinalu. Tudi takrat so imeli pri njihovem prehitrem koncu prste vmes azzurri, ki so Angleže izločili v četrtfinalu.

Kje sta že leti 1966 in 1968 …

Tudi podatek, da je reprezentanca, v kateri zvezdnikov ne manjka in ima ogromen potencial, najboljši uvrstitvi dosegla na domačem SP leta 1966, ko so bili senzacionalno prvaki, in EP 1968, ko so v Italiji zasedli tretje mesto, pove, da Anglija ne dosega tistega, česar si želijo njihovi navijači. Vsako prvenstvo vsi pričakujejo preporod, potem pa se vse klavrno končna.

Največji uspehi Anglije:

Nastopi na EP: 8x (1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012) 

Najboljša uvrstitev: 3. mesto (1968 v Italiji)

Nastopi na SP: 14 x (1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1982, 1986, 1990, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014)

Najboljša  uvrstitev: 1. mesto (1966 v Angliji)


Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 3. mesto (avgust 2012)

Trije levi so na poti na Euro 2016 dvakrat premagali tudi Slovenijo. | Foto: Trije levi so na poti na Euro 2016 dvakrat premagali tudi Slovenijo.


Kvalifikacije za čisto desetico

Pričakovanja so tudi pred spektaklom v Franciji visoka. Trije levi so v kvalifikacijah pometli z vsemi, dvakrat tudi s Slovenijo, na koncu pa so se kot edini lahko pohvalili s stoodstotnim izkupičkom – desetimi zmagami in 30 točkami. V Angliji že vlada evforija, vprašanje pa je, če lahko Wayne Rooney in druščina naredijo korak ali dva naprej v primerjavi s prejšnjimi prvenstvi.  

Pot Anglije na EP 2016:

Vse tekme: 
Švica : Anglija 0:2, Anglija : San Marino 5:0, Estonija : Anglija 0:1, Anglija : Slovenija 3:1, Anglija : Litva 4:0, Slovenija : Anglija 2:3, San Marino : Anglija 0:6, Anglija : Švica 2:0, Anglija : Estonija 2:0, Litva : Anglija 0:3

Končna lestvica skupine E: 
1. Anglija 30 točk, 2. Švica 21, 3. Slovenija 16, 4. Estonija 10, 5. Litva 10, 6. San Marino 1 

Anglija v zahtevni skupini

Zaradi spremembe pravil Uefe je uvrstitev v izločilne boje lažja, prvič bo na prvenstvu stare celine nastopilo 24 reprezentanc, kar tudi pomeni, da se v osmino finala uvrstita najboljši ekipi iz vsake skupine in štirje najboljši tretjeuvrščeni.

A skupina B se zdi na prvi pogled izredno težka in kaj lahko se zgodi, da trije levi v domovino spet odidejo z dolgimi nosovi. Angliji družbo dela debitant Wales, ki je na krilih prvega zvezdnika Garetha Bala blestel v kvalifikacijah in v svoji kvalifikacijski skupini zaostal le za Belgijo, Slovaška je pošteno jezila velesilo Španijo, Rusija pa je tudi vse prej kot naivna reprezentanca. Na turnirju, kjer ima velikokrat prste vmes tudi dnevna forma, lahko vsak premaga vsakogar. Čeprav je Anglija velik favorit skupine, ji nikakor bo lahko.

Kako se bo Anglija odrezala v Franciji?

  • Osvojila bo turnir in prvič postala evropska prvakinja.
    17,46 %
    11 glasov
  • Uvrstila se bo v polfinale.
    19,05 %
    12 glasov
  • Uvrstila se bo v četrtfinale.
    20,63 %
    13 glasov
  • Uvrstila se bo v osmino finale.
    25,40 %
    16 glasov
  • Ne bo prišla iz skupine.
    17,46 %
    11 glasov
Oddanih 63 glasov

Seznam tekem Anglije v skupinskem delu EP 2016:

Skupina B: 
11. junij (Marseille): Anglija - Rusija 
16. junij (Lens): Anglija - Wales
20. junij (St. Etienne): Slovaška - Anglija 

Kar sedem iz Liverpoola, nobenega iz West Hama

 

Za mnenje o izboru svojih vojakov za misijo Francija 2016 in možnostih treh levov smo povprašali tudi dobrega poznavalca angleškega nogometa in analitika Roka Bregarja, ki trenutno službuje v Gradcu.

"Izbor selektorja Royja Hodgsona je precej kontroverzen. V oči bode veliko število igralcev Liverpoola in Evertona – skupno kar sedem, ki so v angleški premier league letos razočarali z osmim in 11. mestom – ter po drugi strani izostanek igralcev West Hama, ki bodo z letos odličnim Markom Noblom na čelu odprli nov štadion kar v evropski ligi.

Jack Wilshere je v tej sezoni za Arsenal odigral le 141 minut, a se vseeno znašel na seznamu angleškega selektorja. | Foto: Jack Wilshere je v tej sezoni za Arsenal odigral le 141 minut, a se vseeno znašel na seznamu angleškega selektorja.

Največ polemik, povsem upravičeno, je zaslediti na račun sicer odličnega Jacka Wilshera, ki kar precej mesecev ni videl nogometne zelenice, Daniela Sturridga pa znajo izdati poškodbe iz preteklosti. Po drugi strani je namesto Andyja Carrola, ki bi na pripravah zagotovo ponujal pravo konkurenco kolegom v napadu, zraven mladi rdeči vrag Markus Rashford, ki bo najverjetneje odpadel s končnega seznama. Tudi Dele Alli, Danny Drinkwater in Eric Dier so verjetno zraven zgolj za število," se je skozi seznam sprehodil Bregar. Hodgson bo moral seznam s 26 igralci skrčiti na 23.

Seznam angleške reprezentance za Euro 2016 (26):

Vratarji: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley);

Branilci: Nathaniel Clyne (Liverpool), Kyle Walker (Tottenham), Gary Cahill (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton), Ryan Bertrand (Southampton), Danny Rose (Tottenham);

Zvezni igralci: Dele Alli (Tottenham), Ross Barkley (Everton), Fabian Delph (Manchester City), Eric Dier (Tottenham), Danny Drinkwater (Leicester City), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), Andros Townsend (Newcastle), Jack Wilshere (Arsenal);

Napadalci: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool), Jamie Vardy (Leicester City).

Roy Hodgson je v Braziliji povsem pogorel, popravni izpit bo imel v Franciji. Če ne bo uspešen, bo zagotovo izgubil službo. | Foto: Roy Hodgson je v Braziliji povsem pogorel, popravni izpit bo imel v Franciji. Če ne bo uspešen, bo zagotovo izgubil službo. Če se poškodujeta Smalling ali Cahill, se jim ne piše nič dobrega

Našega sogovornika najbolj moti število obrambnih igralcev. "Iskre se krešejo tudi ob izbiri le treh centralnih branilcev, med katerimi je tudi mladi John Stones, kateremu je forma po novem letu katastrofalno padla. Selektor zagovarja izbiro z uvrstitvijo Erica Dierja, ki pa kot zadnji vezni igralec pri 22 letih ne more enakovredno menjati Smallinga ali Cahilla na položaju centralnega branilca. To je povsem polovičarska odločitev, saj Dier ni ne najboljši vezni igralec ne najboljši branilec. Ob prvi poškodbi enega izmed stebrov obrambe Anglija ostane zelo ranljiva z dvema debitantoma na velikih tekmovanjih.

Sicer pa ta izbira tudi povzema Hodgsonov celotni seznam, ki je sestavljen iz igralcev, ki imajo mesto zagotovljeno, in precej mladimi, ki sem jih ponuja prva priložnost. Na videz odlična odločitev, vendar bo ob poškodbah ključnih igralcev Anglija na tako velikem odru primorana igrati s povsem neizkušenimi igralcemi."

Najdražji reprezentanti Anglija:


Raheem Sterling (Man City, Ang) – 50 milijonov evrov, Wayne Rooney (Man Utd, Ang) – 40 milijonov evrov, Hary Kane (Tottenham, Ang) in John Jones (Everton, ang) – 30 milijonov evrov, Jordan Henderson (Liverpool, Ang) – 28 milijonov evrov. 

Po podatkih transfermarkt.de.

Wayne Rooney je z 51 zadetki najboljši strelec Anglije vseh časov. | Foto: Wayne Rooney je z 51 zadetki najboljši strelec Anglije vseh časov.

Kam dati kapetana?

Tukaj je še pereče vprašanje okoli kapetana Rooneyja, ki si morda za prikazano v tem letu sploh ne bi zaslužil vpoklica, a Hodgson je "ziheraš" in ni hotel biti vojne z mediji še pred začetkom prvenstvo. A zdaj, ko je v kadru, ga treba nekam umestiti. "Največja dilema pri selekciji se postavlja, kam postaviti kapetana Rooneya. Njegova leta kot ubijalski napadalec so minila, še vedno pa ostaja odličen igralec. Največ bi ekipi pripomogel  na levem krilu ob igri na posest ali pa v sredini v igri protinapadov, napad pa naj prepusti Sturridgu ali Vardyju. Kane bi sicer po formi moral začeti tekme, vendar mislim, da ima pri Hodgsonu Sturridge le prednost pred Kanom, in bo odlični napadalec Tottenhama pobiral le drobtinice."

Postava, s katero bi prišla Anglija najdlje:
Sistem (4-3-3): Hart; Walker, Cahill, Smalling, Clyne; Dier, Delph, Rooney; Vardy, Kane, Sterling;


Kakšna usoda čaka Anglijo v Franciji?

Rok Bregar je prepričan, da Anglija ne more poseči po samem vrhu. | Foto: Rok Bregar je prepričan, da Anglija ne more poseči po samem vrhu.

Po mnenju Bregarja Angleži nimajo možnosti za najvišja mesta in pričakuje nekaj podobnega kot v prejšnjih letih. "Na papirju tekmeci Angležem ne bi smeli predstavljati prevelike ovire, vendar lahko videz vara. Dokaj enakovredna skupina lahko privede do izpada enega izmed velikih.

Slovaška je v kvalifikacijah premagala Španijo na domačem terenu z igro protinapadov, Wales z odličnima Balom in Aaronom Ramseyem ter Rusija z borbeno igro predstavljajo veliko oviro.

Anglija bi lahko sledila vzoru Leicester Cityja in bi postavila trdno obrambo s silovitim protinapadom, vendar se po videnem seznamu to ne bo zgodilo. Igra na posest, v kateri pa niso največji mojstri, bo krivec za ponovno razočaranje.

Rezultat bo tretje ali drugo mesto v skupini, domet pa največ četrtfinale ob lažjih tekmecih v nadaljevanju. Prav lahko pa se jim ponovi katastrofa z zadnjega svetovnega prvenstva, ko so pristali na zadnjem mestu. 

Še vedno je zakoreninjena miselnost, da je treba mladim ponuditi priložnost. Kaj pa danes? Anglija za kaj več žal potrebuje pogumnejšega selektorja. Če bi na stolčku Anglije sedel Jose Mourinho, bi bila druga pesem. Morda trije levi ne bi bili ravno prvaki, bi pa bili zelo blizu najboljših, kar pa zdaj zagotovo niso," je še v sklepni misli povedal Bregar.

Ne spreglejte