Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
19. 5. 2016,
16.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Marc Janko Marcel Koller David Alaba avstrijska nogometna reprezentanca Euro 2016

Četrtek, 19. 5. 2016, 16.33

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženca EP 2016: Avstrija

Še nikoli močnejša Avstrija straši tekmece

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Avstrija se je na evropsko prvenstvo uvrstila sploh prvič, če upoštevamo, da je leta 2008 na njem nastopila kot gostiteljica, a ima tako dobro reprezentanco, da ji v Franciji mnogi napovedujejo sijajne stvari.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijo

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Tretja je na vrsti naša severna soseda Avstrija.

Avstrija prav gotovo ni nogometna velesila, a že pogled na lestvico Mednarodne nogometne zveze (Fifa), tam je trenutno na 11. mestu, razkriva, da v zadnjem času spada v sam svetovni vrh.

 

Reprezentanca z bogato nogometno zgodovino, prvo tekmo je odirala daljnega leta 1902, je ob svojem edinem nastopu na evropskem prvenstvu pred osmimi leti razočarala in obstala v skupini z zgolj osvojeno točko. Veliko bolje je šlo Avstriji na svetovnih prvenstvih, na katerih je do zdaj nastopila sedemkrat.

Avstrijci so na velikem tekmovanju nazadnje igrali leta 2008, ko so gostili evropsko prvenstvo. | Foto: Avstrijci so na velikem tekmovanju nazadnje igrali leta 2008, ko so gostili evropsko prvenstvo.

Pred desetletji so bili celo tretji na svetovnem prvenstvu

Nazadnje sicer pred skoraj dvema desetletjema, leta 1998 je v Franciji obstala v skupini. Podobno je bilo tudi leta 1990 v Italiji. Bolje ji je šlo v letih 1978 in 1982. Tako v Argentini kot v Španiji se je uvrstila v drugi krog, najboljše rezultate pa je dosegala leta pred tem.

 

Leta 1958 je na Švedskem sicer prav tako obstala v skupini, je pa zato štiri leta pred tem v Švici končala celo na tretjem mestu. Ob prvem nastopu na svetovnih prvenstvih, leta 1934 v Italiji, je bila četrta.
 

Največji uspehi Avstrije:

Nastop na EP: 1x (2008 – skupinski del)

Nastopi na SP: 7x (1998 – skupinski del, 1990 – skupinski del, 1982 – 2. krog, 1978 – 2. krog, 1958 – skupinski del, 1954 – 3. mesto, 1934 – 4. mesto)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 10. mesto (marec 2016)

Sprehod skozi kvalifikacije Marc Janko je v kvalifikacijah zabil sedem golov. | Foto: Marc Janko je v kvalifikacijah zabil sedem golov.

V kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo je navduševala in se v Francijo sprehodila. V skupini G je prehitela Rusijo, Švedsko, Črno goro, Liechtenstein in Moldavijo ter osvojila prvo mesto z naskokom osmih točk. Na desetih tekmah je osvojila kar 28 točk. Devetkrat je zmagala in enkrat remizirala. Izgubila ni.

 

Nogometaši, kot so napadalec Basla Marc Janko, ki je v kvalifikacijah zadel kar sedemkrat, kapetan Christian Fuchs, ki je z Leicester Cityjem šokiral in osvojil naslov v Angliji, zvezdnik Stoke Cityja Marko Arnautović, zabil je tri gole in prispeval dve podaji v kvalifikacijah, zvezdnik Stuttgarta Martin Harnik (trije goli in štiri podaje) ter seveda eden izmed zvezdnikov evropskega nogometa, as münchenskega Bayerna David Alaba, so sijajni in tvorijo spoštovanja vredno ekipo.



V reprezentanci le dva nogometaša iz domače lige

"Že to, da je v reprezentanci samo en nogometaš, ki igra v Avstriji, vratar dunajske Austrie Robert Almer – dobro, zdaj je selektor poklical še mladega vezista Valentina Lazara iz Salzburga –, vsi preostali nogometaši pa prihajajo iz dobrih evropskih klubov, pove dovolj. Ob tem je dejstvo, da avstrijski klubi, spomnimo se na dunajski Rapid in Red Bull Salzburg, v Evropi dosegajo dobre rezultate. Ni kaj, Avstrija je letos zelo močna," pravi slovenski nogometaš, ki si kruh v Avstriji služi že več kot desetletje, Tadej Trdina.

"Prvo ime reprezentance je nedvomno David Alaba, ki je odličen nogometaš. Spremljal sem ga že nekajkrat in moram priznati, da me je navdušil. Ne samo z igro, ampak tudi z odnosom. Čeprav je velik zvezdnik, trdno stoji na realnih tleh in se ne obnaša zvezdniško. Vsi ga imajo radi. To, da je eden izmed nosilcev igre velikega Bayerna, pa o njegovi kakovosti tako ali tako pove vse," pravi napadalec Wolfsbergerja.

 

Pot Avstrije na EP 2016:

Vse tekme:
Avstrija : Švedska 1:1, Moldavija : Avstrija 1:2, Avstrija : Črna gora 1:0, Liechtenstein : Avstrija 0:5, Rusija : Avstrija 0:1, Švedska : Avstrija 1:4, Avstrija : Liechtenstein 3:0

Končna lestvica skupine G:
Avstrija 28 točk, Rusija 20, Švedska 18, Črna gora 11, Liechtenstein 5, Moldavija 2.

David Alaba je zvezda evropskega nogometa. | Foto: David Alaba je zvezda evropskega nogometa. Iz skupine se bodo sprehodili, prišli bodo veliko dlje

"Vzdušje v Avstriji je zelo dobro. Vsi verjamejo v reprezentanco in spremljajo nogomet, ki je tukaj tako ali tako zelo popularen. Štadioni so polni, ljudje imajo radi nogomet, seveda tudi reprezentanco. Kakšnih podrobnejših analiz sicer nisem spremljal, saj sem se bolj ukvarjal s seboj in okrevanjem, a mislim, da so Avstrijci zelo optimistični," je povedal 28-letni nogometaš, ki se je pred kratkim uspešno vrnil po nekajmesečni odsotnosti zaradi hude poškodbe.

 

"Optimist glede Avstrije, za katero bom v odsotnosti Slovenije seveda stiskal pesti, sem tudi jaz," pravi naš sogovornik, ki Avstrijo, v skupini F bo igrala s Portugalsko, Madžarsko in Islandijo, vidi zelo visoko. "Res zelo visoko. Avstrijci lahko letos poleti naredijo marsikaj. Iz skupine bodo prišli brez težav. To sploh ni vprašanje. Prišli bodo veliko dlje. Mislim, da se lahko prebijejo vse do finala," je res optimistično napoved podal Trdina in za konec nekaj besed namenil še avstrijskemu selektorju. 



Švicar jih je dvignil na najvišjo raven

Marcel Koller, legenda švicarskega Grasshoppersa, za katerega je neprekinjeno igral dve desetletji, je na klop Avstrije sedel leta 2011, po koncu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji pred dvema letoma je 55-letnemu Švicarju spodletelo, Avstrija je v svoji skupini zaostala za poznejšo svetovno prvakinjo Nemčijo in Švedsko, zdaj je bila zgodba povsem drugačna. Ekipa Avstrije je dozorela in zdaj, po rezultatih prav gotovo, spada v sam evropski vrh.

Švicarju Marcelu Kollerju gre na klopi avstrijske reprezentance sijajno. | Foto: Švicarju Marcelu Kollerju gre na klopi avstrijske reprezentance sijajno.

"Selektorja reprezentance Avstrijci zelo cenijo. Tudi sam imam zelo dobro mnenje o njem. Saj vidite, kako Avstrija igra pod njegovim vodstvom. Sicer pa je pogosto gost tekem avstrijske lige, vseskozi je na preži. Bil je tudi na nekaj tekmah Wolfsbergerja," je o nekdanjem trenerju Bochuma, Kölna in še nekaterih švicarskih klubov za konec povedal Trdina.

 

Seznam tekem Avstrije v skupinskem delu EP 2016:

Skupina F:
14. junij (Bordeaux): Avstrija – Madžarska
18. junij (Pariz): Portugalska – Avstrija
22. junij (Pariz): Islandija – Avstrija

Nosilci igre Avstrije so ob omenjenih Alabi, Janku, Fuchsu, Arnautoviću, Harniku in vratarju Almerju še branilec kijevskega Dinama Aleksandar Dragovic, branilec Stuttgarta Florian Klein, vezist Mainza Julian Baumgartlinger, vezista Leipziga Marcel Sabitzer in Stefan Ilsanker, vezist Watforda Sebastian Prödl in še nekateri.

 

Imajo morda celo najboljšo reprezentanco do zdaj

 

Ni dvoma, Avstrija ima zelo kakovostno reprezentanco. Morda celo najboljšo od vseh do zdaj, zato ne čudi, da ji marsikdo poleti napoveduje sijajne rezultate. "Bolj kot teroristov se bodo letos poleti v Franciji bali avstrijskih nogometašev," je zapisal eden izmed njih in povlekel vzporednice z grožnjo terorizma, ki se ga v Franciji po lanskih napadih zelo bojijo. Dobro, morda je malce pretiraval, a vseeno …

 

Najdražji reprezentanti Avstrije:

45.000.000 evrov - David Alaba (Bayern München)
13.000.000 evrov - Aleksandar Dragovic (Dinamo Kijev)
9.000.000 evrov - Matin Hinteregger (Borussia Mönchengladbach)
8.000.000 evrov - Marko Arnautovic (Stoke City)
7.000.000 evrov - Zlatko Junuzovic (Werder Bremen


Po podatkih spletne strani Transfermarkt.

Ne spreglejte