Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
5. 6. 2016,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Vicente del Bosque Španija Euro 2016 Darijan Matić Barcelona Real Madrid Atletico Madrid

Nedelja, 5. 6. 2016, 11.05

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženke EP 2016 (Španija)

Brkata legenda Reala se želi posloviti z nasmehom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Španska nogometna reprezentanca je tako močna, da spada v osrednjo skupino kandidatov za osvojitev naslova. V Franciji bo lovila tretjo zaporedno evropsko krono. Konkurenca je tako močna in izenačena, da je selektor Vicente del Bosque doma pustil številne zvezdnike.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Devetnajsta po vrsti je na vrsti Španija.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijoHrvaškoIrskoIslandijoItalijoMadžarskoNemčijo,PoljskoPortugalsko, RomunijoRusijo, Severno Irsko, Slovaško.

Rdeča furija rada osvaja evropska prvenstva. Prvič se je na vrh Evrope povzpela leta 1964, nato pa na drugi naslov čakala kar 44 let. Dočakala ga je v avstrijski prestolnici, junak zmage v finalu nad Nemčijo pa je bil Fernando Torres. Španija si je sposodila igralni slog Barcelone in s posodobljeno različico tiki-take osvajala lovorike. Najboljša je bila na svetovnem prvenstvu na jugu Afrike (2010), izjemno obdobje pa je kronala še z ubranitvijo evropskega naslova v Ukrajini. V finalu se je znesla nad Italijo in jo ponižala s 4:0. Postala je prva reprezentanca, ki je ubranila naslov evropskega prvaka, in se vpisala v zgodovino.

Da so tudi španski nogometni zvezdniki le iz mesa in krvi, so dokazali na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Nizozemska in Čile sta bila premočna tekmeca, evropski prvaki pa so neslavno končali tekmovanje še pred izločilnim delom. Postopno so izgubljali tudi mesta na svetovni jakostni lestvici, pritisk na selektorja Vicenteja del Bosqueja se je večal. Kvalifikacije za EP 2016 so se izkazale za velik preizkus zrelosti in prave moči reprezentance, prepolne asov največjih evropskih klubov.

Pot Španije do EP 2016:

Skupina C:
Španija : Makedonija 5:1, Slovaška : Španija 2:1, Luksemburg : Španija 0:4, Španija : Belorusija 3:0, Španija : Ukrajina 1:0, Belorusija : Španija 0:1, Španija : Slovaška 2:0, Makedonija : Španija 0:1, Španija : Luksemburg 4:0, Ukrajina : Španija 0:1 

Lestvica: 
1. Španija 27 točk (10 tekem)
, 2. Slovaška 22, 3. Ukrajina 19, 4. Belorusija 11, 5. Luksemburg 4, 6. Makedonija 4

Po slovaškem šoku je postala nepremagljiva

Španci bodo v Franciji branili naslov, ki so ga osvojili leta 2012 po veliki zmagi s 4:0 nad Italijo v Kijevu. | Foto: Španci bodo v Franciji branili naslov, ki so ga osvojili leta 2012 po veliki zmagi s 4:0 nad Italijo v Kijevu. Španija je začela imenitno. Doma je s 5:1 zmlela Makedonijo, častni zadetek za goste pa je dosegel dolgoletni igralec Maribora Agim Ibraimi. Že v drugem krogu, 9. oktobra 2014, pa je sledil nov šok. Španci so gostovali v Bratislavi in se vrnili domov brez točk. Slovaki so zmagali z 2:1 in vrgli rokavico prvemu favoritu skupine. V stresnem obdobju, ko je Španija izgubljala kult težko premagljive enajsterice, je del Bosque ubral mirno pot. Ni veliko spreminjal zadev, ampak skušal sprostiti moštvo.

Želel je, da njegovi izbranci kakovost dokažejo na igrišču. Prepričan je bil, da še niso pozabili igrati vrhunskega nogometa. Ni se motil. Španija je do konca ciklusa dobila vse tekme in prepričljivo osvojila prvo mesto. Še več, njena mreža, ki jo ponavadi brani rekorder in kapetan Iker Casillas (zbral je že 167 nastopov!), se ni zatresla niti enkrat. Po veličastnem nizu zmag (Luksemburg 4:0, Belorusija 3:0, Ukrajina 1:0, Belorusija 1:0, Slovaška 2:0, Makedonija 1:0, Luksemburg 4:0 in Ukrajina 1:0) se je Španija vrnila v krog največjih favoritinj za evropski naslov.

Končni seznam Španije za Euro 2016:

Vratarji: Iker Casillas (Porto, Por), David de Gea (Manchester United, Ang), Sergio Rico (Sevilla)

Branilci: Hector Bellerin (Arsenal, Ang), Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Piqué (Barcelona), Jordi Alba (Barcelona), Juanfran (Atlético Madrid), César Azpilicueta (Chelsea, Ang), Marc Bartra (Borussia Dortmund, Nem), Mikel San José (Athletic Bilbao)

Zvezni igralci: Andrés Iniesta (Barcelona), Cesc Fàbregas (Chelsea, Ang), David Silva (Manchester City, Ang), Sergio Busquets (Barcelona), Pedro (Chelsea, Ang), Koke (Atlético Madrid), Thiago Alcantara (Bayern München, Nem), Bruno (Villarreal)

Napadalci: Álvaro Morata (Juventus, Ita), Nolito (Celta), Aritz Aduriz (Athletic Bilbao), Lucas Vázquez (Real Madrid)

Če se bo kaj zalomilo, bo odgovarjal selektor

Na seznam potnikov na Euro se ni uvrstil zvezni igralec Manchester Uniteda Juan Mata. | Foto: Na seznam potnikov na Euro se ni uvrstil zvezni igralec Manchester Uniteda Juan Mata. Kako močna je Španija, dokazuje seznam 23 kandidatov, ki jih bo del Bosque odpeljal v Francijo. Na njem so igralci evropskih velikanov, prevladujejo pa Barcelona, Real in Atletico. Če kdo igra v tujini, se najraje druži z elito (Juventus, Manchester United, Bayern, Porto, Arsenal in Manchester City).

Nekdanji zvezdnik Reala, brkati selektor, ki rad osvaja lovorike, je imel sladke težave, saj je bila konkurenca za nekatere igralne položaje tako ostra in huda, da se je moral zahvaliti številnim zvezdnikom. Doma so tako ostali evropski prvak Isco (Real), dragulj Atletica Saul Niguez, napadalca Diego Costa in Fernando Torres, izkušena legionarja v Angliji Juan Mata in Santi Cazorla, branilec Bayerna Juan Bernat in njegov klubski soigralec Javi Martinez, vratar Pepe Reina ... Seznam manjkajočih zvezdnikov je dolg.

"Ta seznam je dokaz, kako močno reprezentanco ima Španija in na kako velik nabor dobrih igralcev najvišjega razreda lahko računa. Selektor ima res sladke skrbi, po drugi strani pa verjetno ni najbolj prijetno, če se moraš odpovedati tako dobrim igralcem in močnim karakterjem. Če bo Španija dosegla dober rezultat, bodo vsi na to pozabili, če se bo kaj zalomilo, pa bo moral za to odgovarjati selektor," je iz Šibenika, kjer je na krajšem poletnem oddihu, sporočil Darijan Matić. Prijatelji ga kličejo Mata.

Za kapetana Olimpije Darijana Matića je prvi kandidat za osvojitev EP 2016 Nemčija, drugi pa Španija. | Foto: Za kapetana Olimpije Darijana Matića je prvi kandidat za osvojitev EP 2016 Nemčija, drugi pa Španija.

Tako se piše tudi dolgoletni španski reprezentant Juan Mata, ki se v zadnjih letih dokazuje na Otoku. V sezoni 2015/16 je igral za Manchester United, selektor pa ga ni izbral. "Prepričan sem, da bo dobro izkoristil čas (smeh, op. p.)," je slovenski Mata prepričan, da bo njegov "soimenjak" tedne, namenjene pripravam na Euro, izkoristil za prijetna opravila.

Največji uspehi Španije:

Nastop na EP: 9-krat (prvak na EP 1964, 2008 in 2012)
Nastop na SP: 14-krat (prvak na SP 2010)
Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 1. mesto (junij 2008 – julij 2009, oktober 2009 – marec 2010, julij 2010 – julij 2011, oktober 2011 – julij 2014)

Ni mu všeč španski slog

Bodo Španci podobno kot leta 2012 spet proslavljali naslov evropskega prvaka? | Foto: Bodo Španci podobno kot leta 2012 spet proslavljali naslov evropskega prvaka? Kapetan Olimpije Španijo na seznamu favoritov uvršča zelo visoko. Več možnosti za zmago pripisuje le Nemčiji. "Španija je blizu, a ni več na tisti ravni, kot je bila Barcelona pred petimi, šestimi leti, ko je bil v reprezentanci še Xavi," se je nekdanji slovenski reprezentant spomnil na obdobje, ko je kraljevala tiki-taka.

"Španci še vedno gojijo nogomet od noge do noge. Od njega ne bodo odstopili. Ali mi je ta slog všeč? Ko igraš v taki ekipi, na igrišču uživaš, kot gledalcu pa mi je bolj dolgočasno. Tega ne morem gledati, saj se od 70 do 80 odstotkov dogaja na eni polovici igrišča, žoga pa kroži okrog kazenskega prostora v slogu rokometne igre. Priznam, meni ta igra ni všeč," je dejal Ljubljančan, ki ima raje napadalen nogomet z več streli z razdalje.   

Najdražji španski reprezentanti:

50 milijonov evrov: Sergio Busquets (Barcelona) in Koke (Atletico)
45 milijonov evrov: Cesc Fabregas (Chelsea)
40 milijonov evrov: Gerard Pique (Barcelona) in Sergio Ramos (Real Madrid)
38 milijonov evrov: David Silva (Manchester City)
35 milijonov evrov: Jordi Alba (Barcelona), David de Gea (Manchester United) in Andres Iniesta (Barcelona)
...

Po podatkih transfermarkt.de.

Španija bo na Euru nastopila v skupini D s Češko, Turčijo in Hrvaško. "Španci in Hrvati so prvi favoriti skupine. Pravzaprav bi morali Španci dobiti vse tri tekme. So uveljavljena reprezentanca, njen edini cilj je osvojitev naslova. Po mojem mnenju jim lahko prekrižajo načrte le Nemci in Francozi. Nemci so prvi favoriti, Francozi pa gostitelji. Vemo pa tudi, kaj se je na zadnjem svetovnem prvenstvu zgodilo Braziliji, ko je gostila tekmovanje," je Matić prepričan, da bo Španija zlahka napredovala med 16 najboljših, nato pa na Euru prišla še zelo daleč. Njena zadnja vrsta, v kateri tesno sodelujeta "sovražnika" Gerard Pique in Sergio Ramos, ne prejema veliko zadetkov.

Nekdanji kapetan madridskega Reala Iker Casillas je za špansko izbrano vrsto zbral že 167 nastopov. | Foto: Nekdanji kapetan madridskega Reala Iker Casillas je za špansko izbrano vrsto zbral že 167 nastopov.

Če bo Španija prvak, bo pokal dvignil kapetan Casillas. Za reprezentanco je zbral 167 nastopov, selektor pa mu kljub ne preveč bleščečim predstavam v vratih Porta še naprej zaupa. "Casillas bi se že lahko poslovil, a ima preprosto preveč rad šport. Zagotovo ne igra več zaradi denarja, ampak se mu je težko posloviti od hotelov, priprav, športa. Ima pa Španija izjemne vratarje. Pravzaprav ne veš, na katerem mestu je močnejša."

Selektor del Bosque, 65-letni strokovnjak iz Salamance, je napovedal, da bo po Euru 2016 zapustil selektorski stolček in se posvetil novim izzivom. Se bo poslovil z nasmehom ali novim razočaranjem? Ko se je leta 2014 skrušen vračal iz Brazilije, si je dejal, da se Španiji dvakrat zapored že ne more ponesrečiti na velikem tekmovanju. Čehi, Turki in Hrvati verjamejo, da je mogoče tudi to.

Spored španskih tekem na EP 2016:

Skupina D:
13. junij: Španija - Češka (Toulouse)
17. junij: Španija - Turčija (Nica)
21. junij: Hrvaška - Španija (Bordeaux)

 

Ne spreglejte