Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
27. 5. 2016,
21.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Madžarska Euro 2016 nogomet

Petek, 27. 5. 2016, 21.15

6 let, 7 mesecev

Predstavitev udeleženke Eura 2016 (Madžarska)

Če bi morali izbrati palčka, bi izbrali ravno njo

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Nekdanja nogometna velesila Madžarska je na nov nastop na evropskem prvenstvu čakala kar 44 let. Madžari so v dodatnih kvalifikacijah premagali Norvežane in poskrbeli za prijetno presenečenje.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Deseta po vrsti je Madžarska.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijo, Hrvaško, Irsko, Islandijo, Italijo.

Zlata leta madžarskega nogometa segajo daleč v zgodovino. Malokdo ve, da so naši severovzhodni sosedi kar dvakrat stali na stopničkah na svetovnem prvenstvu, enkrat pa tudi na evropskem. Kot že rečeno, Madžari so dolgo čakali vsaj na nastop na velikem tekmovanju, kar jim je v teh kvalifikacijah tudi uspelo.

Največji uspehi Madžarske:

Nastopi na EP: 2x (1964 – 3. mesto, 1972 – 4. mesto)
Nastopi na SP: 9x  (1943 – četrtfinale, 1938 – 2. mesto, 1954 – 2. mesto, 1958 – skupinski del, 1962 – četrtfinale, 1966 – četrtfinale, 1978 – skupinski del, 1982 – skupinski del,  1986 – skupinski del)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 1. (1953–1957, 1964, 1965)

O kadru je težko karkoli reči, saj je trideseterica, ki je še na seznamu nemškega selektorja Bernda Storcka, tudi boljšim poznavalcem nogometa dokaj neznana. "Ne poznam niti enega," se je začudil naš tokratni sogovornik Marinko Galić, ki je za slovensko izbrano vrsto zbral 66 nastopov.

Veliko fantov prihaja z domačega prvenstva, nekaj pa jih igra še v Nemčiji in na Poljskem. Kapetan reprezentance, tudi najvrednejši igralec ekipe, Balázs Dzsudzsák, pa igra za turški Bursaspor.

Razširjen seznam madžarskega selektorja za EP 2016 (30):

Vratarji: Gábor Király (Haladás), Dénes Dibusz (Ferencváros), Péter Gulácsi (RB Leipzig), Balázs Megyeri (Getafe)

Branilci: Roland Juhász (Videoton), Tamás Kádár (Lech Poznań), Zsolt Korcsmár (Vasas), Richárd Guzmics (Wisła Kraków), Attila Fiola (Puskás Akadémia) , Gergő Lovrencsics (Lech Poznan) , Ádám Lang (Videoton), Mihály Korhut (Debrecen), Barnabás Bese (MTK Budimpešta), Gergő Kocsis (Puskás Akadémia)

Zvezdni igralci: Zoltán Gera (Ferencváros), Balázs Dzsudzsák (Bursaspor), Ákos Elek (Diósgyőri VTK), Ádám Pintér (Ferencváros), Ádám Gyurcsó (Pogoń Szczecin), Zoltán Stieber (Nürnberg), Ádám Nagy (Ferencváros), László Kleinheisler (Werder Bremen), Roland Sallai (Puskás Akadémia), Máté Vida (Vasas)

Napadalci: Tamás Priskin (Slovan Bratislava), Ádám Szalai (Hannover 96), Krisztián Németh (Al-Gharafa), Nemanja Nikolić  (Legia Varšava), Dániel Böde (Ferencváros), László Lencse (Újpest)

Nemec Bernd Storck vodi madžarske nogometaše. | Foto: Nemec Bernd Storck vodi madžarske nogometaše.

Kako so prišli v Francijo?


V izredno neatraktivni skupini, kjer so na celi črti pogoreli Grki, so zaostali za Severnimi Irci in Romuni ter se kot tretji uvrstili v dodatne kvalifikacije. Tam so se za nastop v Franciji udarili z Norvežani in tudi uspeli. Najprej so Vikinge premagali na Norveškem, nato pa še doma in Madžari bodo prvič po 44 letih spet med elito.

Pot Madžarske na EP 2016:

Skupina F:
Madžarska : Severna Irska 1:2, Romunija : Madžarska 1:1, Ferski otoki : Madžarska 0:1, Madžarska : Finska 1:0, Madžarska : Grčija 0:0, Finska : Madžarska 0:1, Madžarska : Romunija 0:0, Severna Irska : Madžarska 1:1, Madžarska : Ferski otoki 2:1, Grčija : Madžarska 4:3;

Dodatne kvalifikacije: Norveška : Madžarska 0:1, Madžarska : Norveška 2:1

Lestvica: Severna Irska – 21 točk (10 tekem), Romunija – 20, Madžarska – 16, Finska – 12, Ferski otoki – 6, Grčija – 6

 

Najdražji madžarski nogometaši:

6,25 milijona evrov –  Balázs Dzsudzsák (Bursaspor)
3,5 milijona evrov – Nemanja Nikolić  (Legia Varšava)
2,5 milijona evrov – Ádám Szalai (Hannover 96)
1,5 milijona evrov – Balázs Megyeri (Getafe)

...
Po podatkih transfermarkt.de.

 

Galić: Madžari bodo lahko srečni že s točko

Madžari se bodo v Franciji za napredovanje iz skupine merili z Avstrijo, Portugalsko in Islandijo. "Madžarski ne pripisujem veliko možnosti. Spada med tiste reprezentance na prvenstvu, ki bodo igrale bolj obrobno vlogo. Nekih zvezdnikov nimajo, srečni bodo lahko že s osvojeno točko," je madžarske možnosti na prihajajočem EP ocenil Galič.

"Slovenija bi bila proti Madžarski velik favorit." | Foto: "Slovenija bi bila proti Madžarski velik favorit."

'"Po novem sistemu priti na prvenstvo ni več neka umetnost. Včasih se je bilo treba hudičevo potruditi. Tudi kvaliteta reprezentanc v Evropi je padla. Res vrhunske lahko naštejemo na prstih ene roke, ostalih pa ni več. Včasih so bili močni Skandinavci, Romuni in Čehi … Zdaj pa lahko rečemo, da so perspektivni Francozi, Belgijci, Nemci so tako ali tako klasika, Italijanov ni, Angleži so tudi povprečni, a kljub temu bodo Madžari na evropskem prvenstvu težko osvojili sploh kakšno točko," je še dodal nekdaj odlični branilec Maribora in Kopra.

Čeprav Slovenije ni na evropskem prvenstvu, Madžarska pač, je Galić prepričan, da naša država trenutno ne bi imela prevelikih težav z Madžari. "Zagotovo dajem prednost Sloveniji. A morala bi odigrati tako, kot zna. Fantje v svojih klubih kažejo odlične predstave, vse skupaj se jim mora iziti tudi v reprezentanci. Proti Madžarski bi bili veliki favoriti."

Tekme Madžarske v skupinskem delu EP 2016:

Skupina F:

14. junij: Avstrija - Madžarska (Bordeaux)
18. junij: Islandija - Madžarska (Marseille)
22. junij: Madžarska - Portugalska (Lyon)

Ne spreglejte