Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Rijeka Matjaž Kek Dejan Lovren Ante Čačić Ivan Rakitić Luka Modrić Euro 2016 Hrvaška Slaven Belupo Matjaž Rozman

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 11.50

6 let, 6 mesecev

predstavitev udeleženke EP 2016

Zvezdniška Hrvaška se lahko poteguje za evropski naslov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Na evropskem prvenstvu v Franciji ne bo Katančeve čete, bodo pa nastopile prav vse slovenske sosede. Med njimi je tudi Hrvaška, ki je prepričana, da je napočil čas za vrhunski dosežek. ''Ima vse, kar je potrebno,'' je nad njeno močjo očaran slovenski vratar Matjaž Rozman. Na Euru bo stiskal pesti za Nemce in Hrvate.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Sedma po vrsti je Hrvaška.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijo, Avstrijo, Belgijo, Češko, Francijo.

Hrvaška nogometna reprezentanca bo v Franciji reševala čast izbranih vrst, zraslih na pogorišču Jugoslavije. Sloveniji, BiH, Srbiji, Črni gori in Makedoniji ni uspelo, kockasti pa nadaljujejo čaroben niz, saj so v obdobju državne samostojnosti manjkali le na dveh velikih tekmovanjih (EP 2000 in SP 2010), na vseh preostalih pa se družili z elito.

Pričakovano se je uvrstila tudi na Euro 2016, čeprav je naletela na vsemogoče težave. Najbolj razgrete navijače moti velikanski vpliv (nekdanjega) alfe in omege zagrebškega Dinama Zdravka Mamića v hrvaški krovni zvezi. Evropska nogometna zveza je dvakrat zamižala na eno oko, ko so pretiravali s pirotehničnimi vložki na gostovanju v Milanu. To je bil prvi greh, povezan s tekmo proti Italiji.

Največji uspehi Hrvaške:

Nastopi na EP: 4x (1996 – četrtfinale, 2004 – skupinski del, 2008 – četrtfinale, 2012 – skupinski del).
Nastopi na SP: 4x (1998 – 3. mesto, 2002 – skupinski del, 2006 – skupinski del, 2014 – skupinski del).
Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 3. (januar 1999).

Zaradi njega so morali prihodnji domači tekmi odigrati pred praznimi tribunami. Tako je tudi bilo, a se je v Splitu dan pred srečanjem na zelenico Poljuda prikradel neznanec in s posebno kislino izrisal nacistični križ, ki so ga ujele televizijske kamere in poskrbele za nezaslišan škandal. Razpon kazni, ki bi lahko doletel Hrvaško, je bil velik, na koncu pa jo je slovenska soseda odnesla sorazmerno blago. S kazensko točko manj in pomočjo Italije, ki je v zadnjem krogu premagala Norveško, je le prisopihala do drugega mesta in si zagotovila nastop v Franciji.

Predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker se je moral na Uefi zagovarjati zaradi afere svastika. | Foto: Predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker se je moral na Uefi zagovarjati zaradi afere svastika.

Jeza hrvaških navijačev, naperjena proti Mamiću in predsedniku hrvaške nogometne zveze Davorju Šukerju, se še ni polegla, ko je na selektorski stolček sedel Ante Čačić in požel nov val neodobravanja. Ogromno je bilo očitkov, da zaradi pomanjkanja izkušenj pri vodenju vrhunskih klubov ne bo znal zvezdnikov, ki igrajo pri evropskih velikanih, združiti v prepoznavno celoto. Vzdržal je pritiske in s solidnimi rezultati dokazal, da lahko s Hrvaško na Euru zagreni življenje marsikomu.

Razširjeni seznam hrvaških kandidatov za EP 2016 (27):

Vratarji: Danijel Subašić (Monaco, Fra), Lovre Kalinić (Hajduk Split), Ivan Vargić (Rijeka), Dominik Livaković (Zagreb/Dinamo Zagreb)
 
Branilci: Darijo Srna (Šahtar Doneck, Ukr), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva, Rus), Domagoj Vida (Dinamo Kijev, Ukr), Ivan Strinić (Napoli, Ita), Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb), Šime Vrsaljko (Sassuolo, Ita), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen, Nem), Duje Ćaleta Car (Red Bull Salzburg, Avt)
 
Zvezni igralci: Luka Modrić (Real Madrid, Špa), Ivan Rakitić (Barcelona, Špa), Ivan Perišić (Inter Milano, Ita), Mateo Kovačić (Real Madrid, Špa), Milan Badelj (Fiorentina, Ita), Marcelo Brozović (Inter Milano, Ita), Alen Halilović (Sporting Gijon, Špa), Domagoj Antolić, Marko Rog in Ante Ćorić (vsi Dinamo Zagreb)
 
Napadalci: Mario Mandžukić (Juventus, Ita), Nikola Kalinić (Fiorentina, Ita), Andrej Kramarić (Hoffenheim, Nem), Marko Pjaca (Dinamo Zagreb), Duje Čop (Malaga, Špa).

Selektor Čačić je na razširjeni seznam uvrstil 27 kandidatov. Do konca meseca bo moral prečrtati štiri imena. ''Kakšnega večjega presenečenja ni bilo. O Lovrenu (branilec Liverpoola, ki je bil užaljen, ker ga selektor na prijateljski tekmi na Madžarskem ni uvrstil v začetno postavo, op. p.) se je govorilo že prej. Zdaj se je to pozabilo. Hrvaški selektor ima na voljo igralce, ki igrajo v odličnih evropskih klubih,'' je Matjaž Rozman, slovenski vratar na začasnem delu na Hrvaškem, kot edino presenečenje, pa še to je bilo pričakovano in napovedano, izpostavil odsotnost samosvojega obrambnega stebra Liverpoola Dejana Lovrena.

Hrvaška je na zadnjem Euru 2012 izpadla v skupinskem delu. Premagala je Irsko, remizirala z Italijo in izgubila s Španijo. | Foto: Hrvaška je na zadnjem Euru 2012 izpadla v skupinskem delu. Premagala je Irsko, remizirala z Italijo in izgubila s Španijo.

Kot vratar ocenjuje, da bo Hrvaška med vratnicama računala na kakovostne reprezentance. Prvi vratar bo Danijel Subašić, ki brani za Monaco. ''Za njim je dobra sezona v Franciji. Na Euru bo št. 1 v hrvaški reprezentanci, njegova rezerva bo Lovre Kalinić iz Hajduka, tretji pa bo Ivan Vargić iz Rijeke, ki bo prestopil k Laziu,'' je naštel nekdanji vratar Interblocka in Rudarja.

O Čačiću je slišal le dobre stvari

Kot najslabšo točko je izpostavil položaj levega bočnega branilca. ''Prva izbira je bil branilec Dinama Pivarić, a se je poškodoval. Zdaj bo verjetno v začetni postavi Strinić,'' je pojasnil. Velikega zaupanja mu ne vliva branilski par. Sam bi raje na tem odgovornem mestu spremljal Lovrena, a se je selektor odločil drugače.

Pot Hrvaške na Euro 2016:

Skupina H:
Hrvaška  : Malta 2:0, Bolgarija : Hrvaška 0:1, Hrvaška : Azerbajdžan 6:0, Italija : Hrvaška 1:1, Hrvaška : Norveška 5:1, Hrvaška : Italija 1:1,  Azerbajdžan : Hrvaška 0:0, Norveška : Hrvaška 2:0, Hrvaška : Bolgarija 3:0, Malta : Hrvaška 0:1

Lestvica:
Italija 24 točk (10 tekem), 2. Hrvaška 20, 3. Norveška 19, 4. Bolgarija 11, 5. Azerbajdžan 6, 6. Malta 2

''Kar pa se tiče selektorja Čačića, nekdanjega trenerja Maribora, lahko povem, da sem o njem slišal le dobre stvari. Ko sem prišel v Koprivnico, je vodil Slaven Belupo leto dni pred mojim prihodom in navdušil soigralce. Dejali so, da je pravi gospod, ki zna pripraviti pravo vzdušje,'' je pohvalil brkatega Zagrebčana, ki je v karieri vodil številne hrvaške klube, zdaj pa se bo predstavil kot selektor nogometne velesile na Euru.

Nekdanji trener Maribora Ante Čačić je med kvalifikacijskim ciklusom vskočil namesto Nika Kovača. | Foto: Nekdanji trener Maribora Ante Čačić je med kvalifikacijskim ciklusom vskočil namesto Nika Kovača.  

''Na Hrvaškem ga ima ena stran rada, druga pa ne. Čuti podobne težave kot Dinamo, kjer so eni za Mamića, drugi pa ne. Rezultati bodo povedali svoje, tako je vedno pri trenerjih,'' ne pričakuje, da bi navijači bojkotirali tekme hrvaške reprezentance, tako kot so to počeli po prihodu Čačića na selektorski stolček.

Kek si lahko šteje v čast, da je tako cenjen na Hrvaškem

Zanimivo je, da je hrvaška javnost nekaj časa navijala, da bi postal selektor Matjaž Kek. ''V zadnjih sezonah si je z Rijeko napravil veliko ime. Je zelo cenjen, veliko ga spoštujejo. Ko Slovenec napravi takšno stvar, si lahko res šteje v veliko čast, da je tako cenjen na Hrvaškem,'' je spregovoril o Mariborčanu, ki je v sezoni 2015/16 enega večjih šokov doživljal prav na dvobojih z Rozmanovim Slavenom. V prvenstvu je nanizal kar štiri remije in izgubil točke, s katerimi bi lahko osvojil naslov prvaka, v pokalu pa celo izpadel v polfinalu.

Luka Modrić bo v soboto z Realom odigral finale lige prvakov, nato pa se pridružil reprezentanci. | Foto: Luka Modrić bo v soboto z Realom odigral finale lige prvakov, nato pa se pridružil reprezentanci.

Slovenski vratar se podobno kot večina nogometnih poznavalcev strinja, da je Hrvaška najmočnejša v zvezni vrsti. ''Tam ima najboljše igralce. Hrvaška ima eno najmočnejših sredin v Evropi. Če bo dobro pripravljena, lahko uresniči cilj in se na prvenstvu zavihti visoko. Res je, ima težko skupino. Rekel bi, da ima kar najtežjo na Euru. Če ne bo napredovala, bo to velik neuspeh. Vsi na Hrvaškem so prepričani, da bi ji moralo uspeti,'' pravi 29-letni Ptujčan.

Najdražji hrvaški nogometaši:

50 milijonov evrov - Luka Modrić (Real Madrid)
45 milijonov evrov - Ivan Rakitić (Barcelona)
20 milijonov evrov - Mateo Kovačić (Real Madrid)
19 milijonov evrov - Mario Mandžukić (Juventus), Luka Perišić (Inter)
15 milijonov evrov - Marcelo Brozović (Inter), Nikola Kalinić (Fiorentina)

Po podatkih transfermarkt.de.

Tako meni tudi Rozman, ki bo na evropskem prvenstvu stiskal pesti za Nemčijo in Hrvaško. Za obe državi, kjer si je v vratarski karieri služil nogometni kruh. ''Hrvaška je v dobri formi, njeni igralci so člani največjih evropskih klubov. Na takih tekmovanjih rada pogosto kakšna izmed manjših reprezentanc preseneti. Letos bi lahko to bila Hrvaška. Lahko se uvrsti do polfinala ali finala, o tem sem prepričan,'' napoveduje nogometašem v kockastih dresih svetlo prihodnost.

Podobno uspešni kot leta 1998 v Franciji?

V Franciji je Hrvaška dosegla največji uspeh v nogometni zgodovini. Leta 1998 je bila tretja na svetovnem prvenstvu, zdajšnji predsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS) Šuker najboljši strelec prvenstva. ''Na Hrvaškem pogosto primerjajo zdajšnjo generacijo, kjer izstopajo Modrić, Rakitić in Mandžukić, s tisto, ki jo je leta 1998 slavni Ćiro popeljal do svetovnega brona. Pravijo, da že dolgo niso računali na toliko dobrih igralcev iz velikih klubov,'' pravi Slovenec, ki je v nedavno končani sezoni pomagal Slaven Belupu iz Koprivnice do obstanka v ligi, v pokalu pa se zavihtel celo do finala, kjer je priznal premoč zagrebškemu Dinamu.

Matjaž Rozman še ne ve, kje bo nadaljeval kariero. Tista s hrvaškim prvoligaškim klubom iz Koprivnice mu poteče 18. junija. | Foto: Matjaž Rozman še ne ve, kje bo nadaljeval kariero. Tista s hrvaškim prvoligaškim klubom iz Koprivnice mu poteče 18. junija.

''V Koprivnici sem užival. Blizu je Slovenije, nisem imel težav z jezikom, tako da se sploh nisem počutil kot tujec. Vse je bilo krasno. Pogodba mi poteče 18. junija, nato pa bom verjetno poiskal nov klub,'' je Rozman napovedal, da se bo najverjetneje poslovil od hrvaškega prvenstva. Na štadionu, kjer je branil barve Slavena, bo Hrvaška odigrala prvo pripravljalno tekmo. Ta teden se bo pomerila z Moldavijo, nato pa še na Reki s San Marinom. Lažja tekmeca za težje delo, ki jih čaka proti Turčiji, Španiji in Češki.

Tekme Hrvaške v skupinskem delu EP 2016:

Skupina D:
12. junij: Turčija - Hrvaška (Pariz)
17. junij : Češka - Hrvaška (St. Etienne)
21. junij: Hrvaška - Španija (Bordeaux)

Ne spreglejte