Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
24. 5. 2016,
18.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Nenad Protega Euro 2016 nogomet Irska

Torek, 24. 5. 2016, 18.27

6 let, 7 mesecev

PREDSTAVITEV UDELEŽENKE EP 2016 (IRSKA)

Premagali svetovne prvake, v Franciji pa bo presenečenje, če pridejo iz skupine (video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Nogometna reprezentanca Irske je ena izmed štirih otroških državic, ki jo bomo spremljali na prihajajočem evropskem prvenstvu. V najožji krog favoritov ne spada, a z borbenostjo in srčnostjo, ki je njen zaščitni znak, bi lahko pripravila kakšno presenečenje.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Osma po vrsti je Irska.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijo, Hrvaško.

Irska nikakor ni redna udeleženka evropskih prvenstev, saj bo letošnji nastop v Franciji šele njen tretji. Nazadnje je na prvenstvu stare celine sodelovala pred štirimi leti, ko je na Poljskem in v Ukrajini v skupini zasedla zadnje četrto mesto in razočarana odpotovala v domovino.

Največji uspehi Irske:

Nastopi na EP: 2x (1988 – skupinski del, 2012 – skupinski del)
Nastopi na SP: 3x (1990 – četrtfinale, 1994 – osmina finala, 2002 – osmina finala)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 6. mesto iz avgusta 1993

Selektor Martin O'Neill je eden redkih, ki ima na svojem seznamu še vedno 30 imen, a ga bo zagotovo oklestil še pred prijateljsko tekmo z Nizozemsko. Od trideseterice kar 28 nogometašev igra v prvi in drugi angleški ligi, dva pa si kruh služita v ZDA. 35-letni napadalec Robbie Kean, ki je za Irce odigral že 143 tekem in zabil 67 zadetkov, čez lužo kaže odlično formo, kar pomeni, da bo lahko selektor nanj resno računal.

Veteran Robbie Kean je rekorder tako po število nastopov (143) kot tudi po doseženih zadetkih (67) v dresu irske reprezentance.  | Foto: Veteran Robbie Kean je rekorder tako po število nastopov (143) kot tudi po doseženih zadetkih (67) v dresu irske reprezentance.

Omenimo še kapetana Johna O'Sheo, ki je kar 12 let nosil dres Manchester Uniteda in z njim osvojil tudi ligo prvakov, od leta 2011 pa je član Sunderlanda. Za črne mačke je zbral že 180 nastopov, za Irsko pa 110.

"Irska je ekipa, ki igra kot eno. Vsi v ekipi delajo in grizejo drug za drugega in to je tisto njihovo najmočnejše orožje. Kakšnih zvezdnikov res nimajo, kar pa ne pomeni, da nimajo odličnih igralcev. McGeady in Long sta se recimo že dokazala na najvišji ravni. Gre za res homogeno reprezentanco, v kateri nima smisla izpostaviti nikogar, a je v teh primerih za nasprotnike še težje, saj morajo biti pozorni prav na vse," o reprezentanci Irske meni slovenski nogometni strokovnjak Nenad Protega.

Razširjeni seznam irskih kandidatov za EP 2016 (30):

Vratarji: Shay Given (Stoke City), David Forde (Millwall), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday), Darren Randolph (West Ham United)

Branilci: John O'Shea (Sunderland), Séamus Coleman (Everton), Stephen Ward (Burnley), Ciaran Clark (Aston Villa), Richard Keogh (Derby County), Cyrus Christie (Derby County), Shane Duffy (Blackburn Rovers)

Zvezdni igralci: Aiden McGeady (Sheffield Wednesday), Glenn Whelan (Stoke City), James McCarthy (Everton), James McClean (West Bromwich Albion), Wes Hoolahan (Norwich City), Darron Gibson (Everton), Robbie Brady (Norwich City), Jeff Hendrick (Derby County), David Meyler (Hull City), Stephen Quinn (Reading), Eunan O'Kane (Bournemouth), Harry Arter (Bournemouth), Callum O'Dowda (Oxford United)

Napadalci: Robbie Keane (LA Galaxy), Kevin Doyle (Colorado Rapids), Shane Long (Southampton), Jonathan Walters (Stoke City), Daryl Murphy (Ipswich Town), David McGoldrick (Ipswich Town)

Skoraj ponagajali Nemčiji in Poljski

Irci so si tretji nastop na evropskem prvenstvu priborili v izjemno zahtevni skupini z Nemčijo in Poljsko. Na koncu po hudem boju niso osvojili prvih dveh mest, ki sta neposredno vodili v Francijo, vseeno pa so enkrat premagali celo svetovno prvakinjo Nemčijo in si zagotovili izjemno lep skalp, ki jim ga ne more vzeti nihče.

Kako je Irska v Dublinu šokirala svetovne prvake:

S tretjim mestom so morali Irci v dodatne kvalifikacije, kjer jim je žreb namenil Bosno in Hercegovino, ki so jo s skupnim izidom 3:1 tudi izločili.

Pot Irske na Euro 2016:

Skupina D:
Gruzija : Irska 1:2, Irska – Gibraltar 7:0, Nemčija : Irska 1:1, Škotska : Irska 1:0, Irska : Poljska 1:1, Irska : Škotska 1:1, Gibraltar : Irska 0:4, Irska : Gruzija 1:0, Irska : Nemčija 1:0, Poljska : Irska 2:1

Lestvica:
Nemčija 22 točk (10 tekem), 2. Poljska 21, 3. Irska 18, 4. Škotska 15, 5. Gruzija 9, 6. Gibraltar 0

Dodatne kvalifikacije: BiH : Irska 1:1, Irska : BiH 2:0

Najdražja prihajata iz Evertona

Irska reprezentanca je skupno vredna več kot 105 milijonov evrov, najdražja pa sta nogometaša Evertona, ki je bil v letošnji sezoni v premier ligi res veliko razočaranje. Seamus Coleman je vreden 19 milijonov evrov, dva manj pa njegov klubski kolega James McCarthy. Za odličnega napadalca Shana Longa bi morali odšteti deset milijonov evrov, za Norwichevega Robbieja Bradyja pa šest milijonov evrov.

Najdražji irski nogometaši:

19 milijonov evrov – Seamus Coleman (Everton)
17 milijonov evrov – James McCarthy (Everton) 
10 milijonov evrov – Shane Long (Southampton)
6 milijonov evrov – Robbie Brady (Norwich City)
4,5 milijona evrov – Aiden McGeady (Sheffield Wednesday),  Ciaran Clark (Aston Villa)

Po podatkih transfermarkt.de.

 

Irska bo v Franciji ena najbolj srčnih in motiviranih

Nenad Protega meni, da je Irska veliko naredila že s tem, da se je uvrstila na to veliko tekmovanje. | Foto: Nenad Protega meni, da je Irska veliko naredila že s tem, da se je uvrstila na to veliko tekmovanje. "Irska zagotovo ni reprezentanca, ki bi jo lahko uvrščali v najožji krog favoritov na tem evropskem prvenstvu, po drugi strani pa bo zagotovo ena izmed reprezentanc, ki bo v Francijo prišla z velikim motivom in bo zelo srčno odigrala to prvenstvo. Tudi trenerski štab na čelu s selektorjem O'Neillom in Royem Keanom goji podobno igro in ima podoben značaj kot celotna ekipa. Nenazadnje so se Irci s to igro tudi uvrstili na evropsko prvenstvo," meni Protega.

"Prvi cilj Irske je zagotovo uvrstitev iz skupine, kar bo zelo težko. V skupini ji družbo delajo Italija, Belgija in Švedska, kjer ne pričakujem veliko zadetkov, kar bi lahko bila voda na irski mlin, a realno gledano česa več kot kakšnega irskega presenečenja v tej skupini ne pričakujem. Irci so že z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo naredili velik posel, imajo tudi zelo zveste navijače, kar pomeni, da bodo z nogometaši tudi, če jim ne uspe priti iz skupine. Je pa res, da se nikoli ne ve, v nogometu je mogoče vse," je za konec dodal Protega.

Tekme Irske v skupinskem delu EP 2016:


Skupina E:
13. junij:  Irska – Švedska (St. Denis)
18. junij :  Belgija – Irska (Bordeaux)
22. junij: Italija – Irska (Lille)

Ne spreglejte